Geschiedenis Radio Nationaal

vrijdag
21 december 2001

Ruud Hendriks koopt Radio Nationaal van uitgaansagenda.nl
Ruud was tot 1 mei j.l. lid van de Raad van Bestuur van Endemol en
stond mede aan de wieg van RTL4, RTL5 en Sport 7. Hendriks begon zijn
omroepcarrière in de jaren 70 bij de zeezender Radio Caroline. 
maandag
19 november  2001

Chiel Montagne komt het presentatieteam versterken. Elke werkdag van 9 tot 12 uur presenteert de besnorde godfather van de Nederlandse muziek "Chiel Montagne's Muziekparade". Chiel Montagne begon zijn loopbaan in 1963 bij de toenmalige zeezender Radio Veronica, en maakte vanaf 1971 furore met zijn TROS tv-programma's "Op Losse Groeven" en "Op Volle Toeren". 

zaterdag
3 november 2001

Radio Nationaal en de HCC, de grootste vereniging van computergebruikers ter wereld, presenteren HCC-Radio. Iedere zaterdag van 18:00 tot 20:00.

maandag
22 oktober 2001

De eerste resultaten van het Intomart (kijk- en luisteronderzoek) worden bekendgemaakt. Radio Nationaal 1296 AM heeft een uitzonderlijk marktaandeel van 1.8% behaald binnen drie maanden. Niet eerder in de radiohistorie heeft een landelijk station dit in zo’n korte tijd bereikt.

zaterdag
4 augustus 2001

Imca Marina is weer terug bij Radio Nationaal. Elke zaterdag en zondagmorgen van 10 tot 12 presenteert zij 'Uit met Imca', een gezellig programma met veel tips.
zondag
1 juli 2001

RADIO NATIONAAL TERUG IN DE ETHER!
Om 12:00 wordt de nieuwe zender 1296 AM feestelijk in gebruik genomen. (zie
foto's) Radio Nationaal is herrezen en sterker dan ooit!
Radio Nationaal zendt met de 1296 AM uit vanuit Engeland, omdat de overheid na jaren debatteren nog steeds geen besluit heeft genomen hoe de etherfrequenties moeten worden herverdeeld en wij niet langer op de politiek willen en kunnen wachten.

donderdag
28 juni 2001

Radio Nationaal tekent overeenkomst met de Stichting Top 30 Nationaal en verwerft hiermee de uitzendrechten van nieuwe hitlijst met Nationale Muziek. De lijst wordt samengesteld uit verkoopgegevens van de platenhandel en de playlist van Radio Nationaal. De Top 30 Nationaal wordt ook in gedrukte vorm verspreid.
Na een korte testperiode zal de Top 30 Nationaal worden uitgezonden op zondagmiddag tussen 2 en 4. (presentatie Bart van Leeuwen)
Klik
hier voor het persbericht in. doc formaat (130kB/read-only)

dinsdag
26 juni 2001

Samen met Merlin.doen we om 10 uur 's morgens een testuitzending op 1296 AM.
De test die voor 15 minuten gepland was, loopt uit tot een dik uur. We ontvangen honderden reacties uit binnen- en buitenland. Zelfs in het Zweedse Malmö zijn we, weliswaar met wat ruis, te ontvangen.

vrijdag
22 juni 2001

Bart van Leeuwen, Jan Zandstra en Karel van Cooten brengen een bezoek aan de kantoren van Merlin Communications International Ltd en de controlekamer van Merlin in het BBC-gebouw in Londen. Na het plaatsen van de apparatuur die nodig is voor de uitzendingen vanaf 1 juli 2001 wordt 's middags een bezoek gebracht aan Orfordness, de locatie van de 1296 AM. Van het bezoek aan Londen en Orfordness is een zeer exclusief fotoverslag beschikbaar.

woensdag
13 juni 2001

Na maanden onderhandelen en wachten op toestemming van de Britse Media  autoriteiten hebben Radio Nationaal en Merlin Communications Internationaal Ltd. vandaag een contract getekend waardoor Radio Nationaal per 1 juli 2001 uit kan gaan zenden op 1296 AM. Het vermogen van deze zender is 3.15 Mega Watt (ERP). Radio Nationaal zal op 1296 AM in geheel Nederland en België te ontvangen zijn. Omdat deze Britse zender 's avond 2 uur gebruikt wordt voor uitzendingen van de BBC-Worldservice, zal Radio Nationaal alleen overdag op de 1296 AM te horen zijn tussen 05:00 en 20:00.
maandag
9 april 2001
Radio Nationaal hervat de gepresenteerde programma's via kabel en Internet.

donderdag
29 maart 2001

De nieuwe weekprogrammering wordt bekend gemaakt. Vanaf maandag 9 april hoor je iedere werkdag Bart van Leeuwen, Karel van Cooten, Jan Rietman & Henk Bres, Bob van Dam en René Verstraten.

donderdag
22 maart 2001

In de meeste gebieden zitten we weer op de kabel, aan de overige wordt nog steeds gewerkt. Bij kabelmaatschappij Zekatel (heel Zeeland!) is onze kabelpositie helaas weggeven aan Business News Radio. Misschien helpen jullie verzoeken om doorgifte van Radio Nationaal op e-mailadres info@zekatel.nl om daar snel een nieuw plekje te bemachtigen.

dinsdag
20 maart 2001

Vooruitlopend op contractbesprekingen herstelt KPN-Broadcast de digi-stream verbindingen en de satelliet-uplink, waarmee het signaal van Radio Nationaal wordt aangeleverd bij de kabelexploitanten. Vele reacties volgen in ons gastenboek en per e-mail. Ook wordt duidelijk dat er gebieden zijn waar inmiddels het signaal van Radio Nationaal niet meer wordt doorgegeven en in sommige gevallen zelfs al is vervangen. De komende dagen zullen worden besteed aan het herstellen van de schade.

vrijdag
16 maart 2001

De eigenaar van o.a. het internetbedrijf uitgaansagenda.nl verwerft uit de failliete boedel van Un Dos Tres Media BV de middelen, contracten en de vergunningen om Radio Nationaal door te starten.
maandag
12 maart 2001
Karel van Cooten, ex-programmadirecteur van Radio Nationaal zit aan de tafel voor 2 bij Frits Spits, Radio 2 om te vertellen over het faillissement en waardoor het allemaal zo gekomen is. Achter de schermen is Karel al weer bezig Radio Nationaal overeind te zetten.
zaterdag
10 maart 2001
Het enige dat nu nog on-line is is onze WebSite, hierop publiceren we diverse aan ons toegezonden krantenartikelen over Willem Koster, de derde en tevens laatste eigenaar. Het ex-personeel van Radio Nationaal zal hem blijven herinneren als een 'fantastische' eigenaar.
vrijdag
9 maart 2001
KPN-Broadcast schakelt de satelliet-uplink uit, overigens na vele maanden geduld en tevergeefs wachten op betaling van Radio Nationaal. Via de satellietverbinding werden de kabelstations en ook de zenders van signaal voorzien. Het wordt dus nu ook stil op de kabel.
maandag
5 maart 2001
Curator ontslaat collectief de vaste medewerkers van Radio Nationaal: Bart van Leeuwen, Jan Zandstra, Bob van Dam, René Verstraten, Leore Boog, Inge Bisschop, Jules Schenk de Jong en Karel van Cooten.
vrijdag
2 maart 2001
Amsterdamse rechtbank spreekt om 15:00 officieel het faillissement uit van Radio Nationaal.
donderdag
1 maart 2001
Nozema (Nederlandse Omroep Zender Maatschappij) zet beide middengolfzenders 1035 en 1332 kHz uit wegens achterstallige betalingen.
28 februari 2001 Koster heeft op zijn beurt ook nog niets betaald en verschijnt bovendien niet op de zitting van de faillissementsrechtbank te Amsterdam. Er beginnen ons berichten te bereiken over de discutabele carrière van de heer Willem Koster.
19 februari 2001 Omdat de salarissen na bijna 6 weken nog steeds niet betaald zijn, stelt Karel van Cooten Sieckmeijer een ultimatum dat afloopt op woensdagmiddag 21 februari om 4 uur. Voor die tijd moeten de salarissen betaald zijn anders wordt er niet meer gepresenteerd. Ondanks vele beloften van Sieckmeijer om 16:00 geen salarissen: Radio Nationaal gaat non-stop. Omdat Sieckmeijer nog helemaal niets heeft betaald, stuurt het voltallige personeel hem de laan uit en inmiddels meldt zich een nieuwe geïnteresseerde, Dhr. Willem Koster. Deze spreekt schande van het beleid van Sieckmeijer. Verder zegt Koster een eigen vermogen te hebben van miljarden hoofdzakelijk verdient met dupliceren van porno-videos, terminaal ziek te zijn en in zijn nadagen nog iets moois met zijn geld te willen doen, nl. het redden van Radio Nationaal.. Personeel van Radio Nationaal grijpt deze helpende hand, te meer omdat de tijd dringt, want op 28 februari wordt door de rechtbank geoordeeld over de eventuele omzetting van surseance in een faillissement.
9 januari 2001 Een koper in de persoon van Bertus Sieckmeijer dient zich aan. Hij komt met de bewindvoerder overeen, na overname van de aandelen,  alle schulden (inmiddels 3 miljoen) volledig te voldoen en met grote spoed de achterstallige salarissen van het personeel te betalen.
20 december 2000 Ondanks een groeiend aantal luisteraars geeft eigenaar Schreijenberg er definitief de brui aan. Vlak voor een dreigend faillissement wordt surseance van betaling aangevraagd en verleend. Vrolijk kerstfeest!
6 oktober 2000
t/m   
15 oktober 2000
Radio Nationaal verzorgt haar eerste locatie-uitzending vanaf de Rotterdamse Femina Beurs. Op de stand van UPC / Mr.Zap is het dagelijks zeer druk, hoogtepunten zijn de optredens van Frans Bauer en Jody Bernal.
oktober 2000 Uit een i.o.v. Radio Nationaal gehouden Intomart-onderzoek blijkt dat het marktaandeel van Radio Nationaal in 3 maanden tijd een ongekende hoogte heeft bereikt van 3%. Vergelijkend: Noordzee heeft op dat moment 4.8%, Koploper SKY 13.2%. Die laatste twee hebben echter landelijke kabeldekking en een riant FM-zenderpakket. Radio Nationaal heeft 3% gehaald met 50% kabeldekking en twee relatief zwakke zenders en ook nog op de minder populaire middengolf. Bovendien is er nagenoeg geen PR bedreven en is dus de populariteit behaald door mond-op-mond reclame van de luisteraars. Een duidelijker bewijs voor de behoefte aan het type zender is er niet!
november 2000 Pogingen worden ondernomen Radio Nationaal te verkopen, echter zonder resultaat.
september 2000 Emporium vraagt wegens het uitblijven van betalingen het faillissement aan van Radio Nationaal (Un Dos Tres Media BV).
augustus 2000 Er dienen zich signalen aan dat Radio Nationaal in betalingsmoeilijkheden komt.
mei / juni 2000 Luisteraars reageren in grote getale zeer enthousiast op de nieuwe zender Radio Nationaal. Achter de schermen worden verwoede pogingen gedaan de verkooporganisatie op te zetten m.b.v. externe partij Emporium te Amsterdam. Ook Jeroen Soer wordt door Schreijenberg aangetrokken als interim manager. Resultaten blijven echter uit.
5 mei 2000 (Bevrijdingsdag) Feestelijke opening Radio Nationaal.  
april 2000 Beoogd commercieel directeur moet om privé-redenen vlak voor de opening afhaken. Radio Nationaal gaat richting de opening op 5 mei, zonder verkoop- en marketingafdeling. Ook ontstaat er een managementcrisis, algemeen directeur van Radio Nationaal, Mr. Neef meldt zich ziek en zal uiteindlijk niet meer terugkomen.
23 juni 1999 Locatie aan de 's-Gravelandseweg te Hilversum wordt gevonden, verbouwd en studioapparatuur wordt besteld. Kabelstation 'Hollands Glorie' wordt overgenomen van Strenghold, eigenaar van o.a. Noordzee FM, waardoor Radio Nationaal straks een vliegende start kan maken met ca. 50% kabelaansluitingen.
juni 1999 Un Dos Tres Media verkrijgt zendvergunning van Commissariaat van de Media. Contacten worden gelegd met AMG (Achterhoek Media Groep) voor gebruik van hun vergunning van de 1035 kHz en later de 1332 kHz middengolf.
mei 1999 De BV 'Un Dos Tres Media' wordt opgericht, de exploitatiemaatschappij voor Radio Nationaal.
maart 1999 Eerste gesprekken tussen Riny Schreijenberg en Karel van Cooten vinden plaats over oprichting nieuw gezellig radiostation met veel nationaal product. De woorden 'gezellig' en 'nationaal' gaan later nog een belangrijke rol spelen. Van Cooten neemt het  programmatisch deel voor zijn rekening, Schreijenberg de commerciële kant en de PR van het station.