Radio Oude Stijl

23 november 2007

Inowie, Inowat, Inowaar?

Gearchiveerd onder: Uhhhhm..., Weet je nog? — Richard @ 21:04

Jim Wood, de oprichter van InovonicsInovonics is bij ons eigenlijk voornamelijk bekend geworden door de 250, maar timmert al sinds 1972 aan de weg. Het bedrijf is opgericht in 1972 in Santa Cruz, Californie. Eigenlijk een beetje uit noodzaak want Jim Wood, oprichter, chief engineer en CEO van Inovonics (zie foto rechts), werkte vóór de oprichting van Inovonics gewoon voor een baas bij een groot tape dupliceerbedrijf waar hij installaties ontwierp waarmee op hoge snelheid tapes gedupliceerd kunnen worden. Maar toen daar de deuren dichtgingen en de laatst vertrekkende het licht mocht uitdoen zat hij dus zonder werk. Hij kwam er snel achter dat het door de economische situatie makkelijker zou zijn om een eigen bedrijf beginnen dan om een nieuwe baan te vinden dus daar ging hij over praten met zijn vriend Mark Drake. Die was het met hem eens, en dus besloten ze ‘voor zichzelf te beginnen’. (Mark Drake heeft zich overigens in 1978 aangesloten bij een oosterse religie en is toen uit Inovonics gestapt…)

Inovonics, sinds 1972De eerste producten van Inovonics waren allemaal gericht op de markt die Jim zo goed kende: die van de Taperecorders. Ze verkochten onder andere setjes waarmee de kwetsbare en dure buizen van Ampex machines vervangen konden worden door ’solid state’ techniek. Hij kwam er echter achter dat er een veel grotere en stabielere markt voor zijn spullen was dan de opnamestudio’s, en dat was de markt van de radiostudio’s. Maar Inovonics stapte pas in 1975 in de processingmarkt toen ze de 201 (zie beroerde plaatje hieronder, als iemand een betere heeft…) en 210 limiters en 220 ‘Audio Level Optimizer’ op de markt brachten.
Inovonics 201
De VCA circuits waar deze producten rond opgebouwd zijn, waren eigenlijk ontwikkeld om vat te krijgen op het hoge tonengebied dat vaak voor problemen zorgde bij het kopiëren naar compact cassettes. Het bleek echter ook een prima techniek te zijn om de pre-emhase problematiek van FM zenders (lees hier) mee aan te pakken. Op dat moment was er maar één ander apparaat op de markt die dat ook kon en dat was de Volumax van CBS. Overigens zijn er heel veel opnamestudio’s te vinden die de 201 nog in de apparatuurlijst hebben staan.

Inovonics 230In een poging om een FM én AM-doos-voor-alles op de markt te brengen werd de 230 (plaatje rechts, iemand een betere?) ontwikkeld, beter bekend als MAP I. Die was, heel terecht volgens Jim Wood zelf, niet zo succesvol en werd al snel vervangen door de MAP II, bedoeld voor alleen AM. Maar ook die scoorde niet echt. Want vergeleken met die andere multibander op de markt, de DAP-310 van Mike Dorrough, stond de MAP II hoorbaar flink te werken en werd daardoor door verreweg de meeste (hit)radiostations afgewezen als te agressief.

En uit die ervaring en feedback (te agressief) werd begin jaren 80 de Inovonics 250 geboren. En daar moeten we het binnenkort maar eens heel uitgebreid over hebben… ;-)
Inovonics 250

11 Reacties op “Inowie, Inowat, Inowaar?”

 1. Radioman zei op:

  Wel leuk om ook eens een gezicht bij de naam te zien

 2. Alex zei op:

  Nog iets leuks…

  Inovonics maakte ook allerlei rand apparaten zoals rare compressor voor diverse doeleinden, maar bijvoorbeeld ook RIAA correcties die geheel naar eiegen wens ingesteld konden worden voor een optimaal resultaat bij die naald…

  Grappige man die Jim Wood, hij houd wel humor. Leuk ook dat er maar een paar slechte plaatjes te vinden zijn. Nee, PR is niet hun sterkste kant, en toch verkopen ze goed…grappig..

 3. Erwin zei op:

  Wordt die 250 eigenlijk nog ergens gebruikt of is alles inmiddels vervangen voor Orban spul of wat anders?

 4. Richard zei op:

  @Alex: Ik vermoed dat Inovonics goede zaken doet omdat het pakket dat ze aanbieden idd vrij breed is. Altijd al geweest. Daarom zijn ze, gok ik, als bedrijf wat minder kwetsbaar. Maar jij kunt het weten, jij kent de directeur persoonlijk ;-)

  @Erwin: op veel plekken in Europa wordt de 250 nog ingezet als leveler, maar het wordt rap minder.

 5. Erwin zei op:

  Als leveler ja, 8 FM gebruikte hem ook een tijd als leveler maar dat is ook verleden tijd las ik hier laatst. Maar als ‘klankmaker’ wordt hij nog maar weinig ingezet vermoed ik zo, tenminste hier in Nederland niet volgens mij.

 6. Alex zei op:

  Tja, ze hebben inderdaad een heel breed scala aan apparaten. Hun monitors zijn ook erg goed maar ook hun relay ontavngers. Bovendien hebben ze ook de markt aangeboord met hun “low” cost apparten zoals de 716. Ik berbaas me er soms over dat lokale omroepen hier niet kiezen voor bijv. een 716. Vergeet niet dat ze ook leuke dingen maken voor AM. Ze maken dus allerlei dingen en dat maakt ze inderdaad minder kwetsbaar als bijv Orban of Omnia.

  Trouwens de 250 is inderdaad nog altijd zeer gelieft voor het levelen (kleuren kan wel in beperkte mate, houd deze site in de gaten voor tips). Voorlopig zal hij daarom nog wel regelmatig opduiken…Net zoals de 8100….Je komt er maar niet vanaf..en mijn inziens hoeft dat ook niet, ik heb liever dat de digitale dozen weggaan…Waarschijnlijk trouwens wel omdat de onderdelen niet meer aan te komen zijn..voor de analoge is voorlopig alles nog te krijgen…

 7. Richard zei op:

  @Alex: Dat niet meer mensen kiezen voor Inovonics heeft ook veel met marketing te maken en het feit dat de apparaten daardoor niet ’sexy’ zijn. Misschien moeten we maar eens een test doen met een 716.

  @Erwin: de 250 vind je in Nederland idd steeds minder, bij de piraten wordt-ie nog wel ingezet. Ik geloof dat 100%NL er één voor afluistering gebruikt(e)

 8. Martijn zei op:

  Ik ken een station dat nu een 250 gebruikt als leveller en voor de klankkleur. Met de juiste limiter erachter kan je nog steeds goed mee mits je het ding “even” re-capt. en de tijd neemt om in te stellen (en dat kan best lang duren).

 9. erwin zei op:

  @ Martijn,
  Wat moet de ene inovonics gaan kosten.
  Ik zoek nog 1.
  mail maar even.
  melodyfreshdanceradio@hotmail.com

 10. HW zei op:

  Leuke feitjes over de ino, ben benieuwd naar je uitkomsten.

 11. jeroen zei op:

  ik ben op zoek naar compressor kaart van de ino 250 type 165000 zijn die er nog wie heeft er nog wat liggen

Reageer ook