Radio Oude Stijl

12 mei 2007

Eindelijk lekker levelen

Gearchiveerd onder: Effe luisteren!, Techniek — Richard @ 17:00

Eigenlijk is het al van een tijdje geleden, maar het was nogal wat werk om de boel uit te werken en er was simpelweg ook nog de factor ’tijdgebrek’. Maar eindelijk kan het dan online… Maar wat kan eindelijk online zeg je? Nou, Dennis en ik liepen al een tijdje rond met het idee om eens wat levelers te gaan vergelijken. Het is in de discussies die over processing gevoerd worden vaak wel een onderwerp, maar het gaat dan al snel over multiband, compressie en clipping. Maar leveling is (meestal) de eerste, en zeker niet onbelangrijke stap in de processingketen. Een vraag die ons bijvoorbeeld bezighield was: is de Aphex Compellor echt zo goed of zijn er betere alternatieven voor hetzelfde geld? Overigens staan niet alle apparaten die we getest hebben te boek als echte levelers, maar dat komt omdat we onderweg tegen wat apparaten aanliepen die we toch ook wel eens wilden proberen. De apparaten waar we mee gespeeld hebben even op een rij: Aphex 320A Compellor, Orban 464A Co-operator, Barth Dynaset, Neve 33609 en de Gentner Prism II FM. Hoe dat verliep kun je hier lezen: KLIKKERDEKLIK.

26 Reacties op “Eindelijk lekker levelen”

 1. F-Mister zei op:

  Jammer dat je al door de maximum downloads heen bent, kon maar 1 fragment beluisteren :(

  Mocht je nog ergens anders een plekje hebben voor de fragmenten graag. Anders heb ik nog wel ruimte op een server.

 2. Richard zei op:

  Ik heb de links nu veranderd, probeer het nog eens?

 3. Alex zei op:

  Hallo,

  kleine aanvulling op de 320. Ik heb eens vergeleken met de foto van de open 320a en mijn 320. Groote verschillen zijn niet te vinden. Ik vermoed dus dat er alleen wat andere waarden van C-tjes inzitten, en misschien wat extra.

  Ik zou wel eens echt het verschil willen wete tussen de 320 en de 320a. Ik vermoed dat dit maar zeer klein is en dat het zeer makkelijk is om van een 320 een echte 320a te maken zonder dat dit 90 Dollar kost.

  Heb je dus info dan zal ik me er eens op storten!

  Leuke test trouwens en er heeft ook eens iets van Neve in de uitzend chain van de publieke gehangen weet ik…

  Keep up the good work!

 4. Kevin zei op:

  Leuke test boys!

  Kijk ook eens op mijn site..
  Heb er ook wel leuke dingen op staan.

  www.duplexfm.nl

 5. Richard zei op:

  @Alex: Het is iets meer dan een paar C-tjes, en de oplossing is gepatenteerd. Van de Aphex-site:
  ————————————————–
  The Model 320A is almost identical to its predecessor, with the primary improvement being the addition of a newly developed (patents pending) Frequency Discriminate Leveler (FDL) circuit. Lab tests and exhaustive research led to the discovery that, under conditions of program leveling, the human ear perceives the onset of low frequency (bass & percussion) transients differently from transients at higher frequencies. This perception, as it turns out, is a direct function of the relative attack time of the leveler. Without FDL, there is a significantly greater chance that low frequency transients can create an audible “bass pull back” effect. In addition to a potential loss of bass and/or low end “punch”, mid and high frequency processing can be negatively impacted. To the listener, the effect can be heard as a perceived loss of bass or even “pumping” at the mid and treble frequency ranges.

 6. Alex zei op:

  Hmmm,
  waarom zitten er dan de zelfde “blokjes” in? Kun jij eens een detail fout maken van jou 320a? Ik leg deze dan langs de mijne. Ik heb namelijk het idee dat het zit in een filter… Mijn 320 ziet er hetzelfde aan de binnenkant uit als jou 320a….Of heb ik stieken al een 320a zonder dat ik zelf weet?

 7. Richard zei op:

  Het geheim zit ‘m juist in die blokjes, daarom zijn ze aan de buitenkant onherkenbaar gemaakt. WAT er in zit weet je dus niet… :-(

 8. Alex zei op:

  Hallo Richard,

  kun jij mij eens een foto sturen met een detail juist van de blokjes?

  Verder vermoed ik dat het ook een slim marketing / verkoop truukje is van Aphex…Zoiets gebeurd wel eens meer….Er moet tenslotte ook wat verkocht worden…

  Ik zou zeggen laat die foto maar komen om uitsluitsel te geven…

  Alvast bedankt!

  Alex

 9. jAAP zei op:

  Leuke test om te lezen! Doe er nog maar een paar, leuk lees en luistervoer

 10. Remon zei op:

  Hallo iedereen,

  Ja, Richard. Misschien kan je een detail foto online zettten. Ik heb hier ook een 320 (de a is nergens te vinden), maar de blokjes zitten er bij mij ook in…

  Ik zal de “truc” op de insertie ingang eens proberen binnenkort.

  Trouwens leuk om te zien dat de Barth Dynaset nog herinnert wordt. Ik was al lang op zoek naar die sound, nu weet ik weer welk doosje het was… Ons radio station had er vroeger ook een… Jeugdsentiment he..

  Groeten Remon

 11. Richard zei op:

  Ik zal binnenkort wat grote foto’s online zetten. Op één voorwaarde ;-) En dat is dat ik van jullie een mooie grote foto van een 320 krijg, dan zetten we de vergelijking online OK? Overigens denk ik dat het verschil juist IN de blokjes (patent!) zit.

 12. Radio zei op:

  Jammer dat jullie geen Symetrix AGC422 leveler hebben getest. Dit is na de compellor toch echt de meest gebruikte leveler door amateurs. Overigens heeft een Symetrix ook last van inzakken bij een flinke dosis laag ineens.

 13. Alex zei op:

  Hallo Richard,

  ik zal eens zoeken naar een goede digitale camera. Ik heb overigens al een inside foto gevonden van de 320a….

  Morgen wel eens kijken…..

 14. Alex zei op:

  Nou, great news..

  Het blokje is hetzelfde in de 320 en de 320a

  Er is echter een heel klein verschil in de print. Als je de 320 met de knoppen naar je toe legt en je kijkt naar de bovenste rij met IC’s zie je dat deze iets anders geplaatst zijn. Er zitten nog steeds 6 maal een LF353 en 1 maal een 4016 op maar er is dus verschil in de plaatst op de print…Ik zou dus graag nu het schema van een 320 en een 320a eens langs elkaar leggen….Ik denk dat met een paar simpele modificaties je voor minder als 10 Euro een 320a maakt…

  Wie o wie kan mij helpen aan deze twee schema’s? Ze staan dacht ik in de manual die er normaal bij zit..

  Alvast bedankt!

  Alex

 15. Hans Brouwers zei op:

  Beste Richard,

  Met belangstelling de test gelezen. Zoals ik al eerder schreef, heb ik een Barth staan. Kan je misschien de door jou gebruikte settings laten weten. Dan kan ik daarvanuit zelf verder “spelen”. Kom er zelf nog niet echt uit. Dank, Hans

 16. Dennis van Benthem zei op:

  oef… weet jij het nog richard???

 17. Richard zei op:

  Oei… ik zal eens tussen foto’s snuffelen.

 18. Jasper zei op:

  Die DRC module is de Dynamic-Ratio-Control.
  Dit is een bekend patent van Donn Werrbach.
  Wat er gebeurd is dat de RATIO van de compressor omhoog gaat alleen bij harde transients (pieken).

 19. Joop Donkersloot zei op:

  Beste,

  Ik kom met veel plezier op deze website, heb er veel goede informatie gevonden. ook de levelertest was toppie.

  Maar klopt het dat de website sinds Mei 2007 niet meer is geupdate?

  Mvg Joop

 20. Sietze zei op:

  Mooie interessante site..!!

  Ik ben zelf van plan een Barth Dynaset aan te schaffen en die wil ik dan als voorzet (leveler) gebruiken voor een warsanis 1401 (nog druk op zoek naar een wie..??!!)

  Uit de test moet ik begrijpen dat hij daar wel geschikt vooris, of advisren jullie mij iets anders..?

  MVG,
  Sietze

 21. Richard zei op:

  De Barth Dynaset is zeker geschikt als voorzet/leveler, maar is een stuk lastiger in te regelen dan bijvoorbeeld de Compellor. Dat betekent dat je er waarschijnlijk een hoop tijd in moet steken, maar dat maakt het wel de moeite waard!

 22. Hans Brouwers zei op:

  Ik probeer het nog maar een keer. Is er iemand met leuke settings voor een Barth ?

 23. Richard zei op:

  Ik heb nog ff de foto opgezocht van de Dynaset, maar was helaas al dusdanig verkleind dat er weinig meer op te zien is. Ik heb nog wel een (duitse) manual van de insteekmodule U-311 gevonden, maar de bediening is hetzelfde, de 19″ versie is feitelijk 2x de U-311.

  Barth_U311_Manual.pdf

 24. Martijn zei op:

  Nou … hier komt-ie dan. Het verschil tussen de 320 en de 320A is … slechts 1 weerstand, 2 diode’s en 1 condensator samen vormend het FDL circuit.
  Ik lacht me rot, ik heb een 320 en het schema van de 320A en zo kwam ik erachter.
  Het is uiteindelijk kinderlijk eenvoudig, wdiod lossolderen, circuitje ertussen plaatsen en klaar.

  De schakeling staat op mijn site : http://www.martijngeerlings.nl

 25. Richard zei op:

  Eh… dat is ontnuchterend nieuws. Op één of andere manier kan ik me het nauwelijks voorstellen dat dit het enige is. Zou je daar echt patent op kunnen krijgen?

 26. Martijn zei op:

  @Richard, Dat dachten wij in het begin ook. Ik heb werkelijk het hele schema doorgespit en dit was echt de enige afwijking.
  In de 320 kon ik aan de hand van de 320A schema’s alles herleiden en dit was werkelijk het enige verschil.

  Als je gaat zoeken op FDL dan krijg je een aantal patenten te zien. Zoek je op die patenten dan krijg je een schakeling die erg lijkt op de Aphex FDL schakeling het enige dat anders is is dat alle diode’s omgekeerd in het schema staan ten opzichte van het schema van Aphex.
  Via een Amerikaans forum ben ik een schema van de FDL tegengekomen. Niet eens een patent van Don Werbach (Aphex) maar van een ander!

  patent for the Dynamic Verification Gate is 4578648. Patent for the Frequency Discriminate Leveler (pat. n. 5422602)

  En dat is dus alles. Ik ga straks maar eens onderdelen scoren ;-)

Reageer ook