Radio Oude Stijl

30 maart 2007

[gastposting]Computer of eigen keus?

Gearchiveerd onder: Beslommeringen, Gastposting — Richard @ 7:56

ÂEr is al veel over gezegd en geschreven: kies je zelf je plaatjes of laat je dat over aan de computer? Daar waar ‘vroegah’ de DJ een muziekliefhebber was die met een platenkoffer vol zorgvuldig gekozen plaatjes uit eigen collectie naar de studio kwam, regeren tegenwoordig PC en muzieksamensteller. Geen uitvoerige info meer over artiest en productie want tsja, geen hoes met info meer voor handen. Maar wel een veel consistentere uitstraling van het station, en dat is belangrijk voor de (potentiële) adverteerders (zegt men…). Op de weblog van mediadier Edo Peters kwam ik een lap text tegen die me behoorlijk raakte en behoorlijk accuraat beschrijft hoe het feitelijk in elkaar steekt. Met de eindconclusie WIL ik het gewoon niet eens zijn maar ach… Dus in plaats van het opnieuw uittikken van eigenlijk dezelfde boodschap, heb ik die van hem schaamteloos ge-copy-paste en als gastposting gebruikt (waarvoor dank). Ga er maar even goed voor zitten, lees verder en lucht daarna je hart…

[door Edo Peters]

Ik zie de pc niet als een bedreiging, maar meer als een instrument. Ooit heeft de draaitafel het afgelegd tegen de cd-speler en zijn de NAB Carts naar het verleden verwezen toen de minidisk kwam, en nu zijn ook die dingen naar de ‘eeuwige jachtvelden’ en heb je alleen nog digitale jinglemachines zowat. Dat is dus allemaal niet het punt. De grootste teloorgang is natuurlijk dat er gevoelloos (bijna at random) platenlijstjes gegenereerd worden die geen enkele relatie hebben met de beleving van het moment. Misschien ben ik een ouwe lul, maar als het met bakken uit de hemel valt, wil ik geen zonnige zomerhit horen á la Don Henley met Boys of summer of Owen Paul met My favorite waste of time. Dan denk ik instinctief toch eerder aan The Doors - Riders on the storm of misschien aan Supertramp met it’s raining again… al was het alleen al omdat dat zulke juweeltjes van platen zijn die weer totale waanzin veroorzaken als je ze hoort terwijl de mussen dood van het dak vallen van de hitte…

Dat qua sfeer de achtereenvolgende platen onderling geen relatie meer hebben vind ik WEL een gemis. Het is altijd fijn om van een lijstje te werken (voorbereiding was een groot goed ooit…). Nu worden platen achter elkaar gezet louter omdat een vaag niet door enige kennis van zaken gehinderd muziekpaneltje bedacht heeft dat die plaat WEL kan… Daar sta je dan met je muzikale inzicht, je feilloze gevoel voor platen die qua toonhoogte, sfeer of tempo de juiste toon kunnen en zullen raken of die een aanvulling zijn op de verhaallijn of vul maar in. Dan ineens is je zorgvuldig gekweekte radiogevoel en programmatische expertise van jaren en die veel geschiktere plaat volkomen ondergeschikt aan het oordeel van hen die er LETTERLIJK niets mee hebben. Daar verliest de drukker het van het kleurenkopieerapparaat. Maar alleen de drukker voelt dat verlies. De massa is tevreden met die kleurenkopie. Ze kunnen immers geen kaf van koren onderscheiden, wegens gebrek aan achtergrondkennis. Dat vind ik wel eens jammer… het lijkt soms wel of we niet meer mogen genieten van de radio… of zelfs… van het VAK radio. Maar who cares, ik ga met mijn tijd mee hoor. Ik kan intens genieten van hele kleine dingen. En ik kan altijd nog een automatiserinkje in mijn huis plaatsen die alleen uitpoept wat ik zelf bedenk aan muziekbeleving. Gelukkig gebeuren die dingen heden ten dage nog wel, maar je moet dan wel eerst een tijdje in een vliegtuig zitten om het te kunnen meemaken… hoewel… live-streams maken de luisterplek ook onbelangrijk, leve het internet ;-)

Aan die pc is Radio10 ook bijna tenonder (altijd maar Olijfje..gaat zelfs potentiele adverteerders de strot uithangen). Ik kan je uit eigen ervaring zeggen dat de PC (destijds) een prima leidraad was om programma te maken bij Radio 10 Gold. Het nam je wel in zekere zin ook werk uit handen, zodat je je beter kon focussen op hetgeen je zou gaan zeggen. Ik heb dat altijd als erg inspirerend ervaren, en het vergt van je dat je verplicht creatief bent. Dat is me dan weer op het lijf geschreven, dus voel ik me daar lekker bij. Dus veel is volgens mij te vangen onder de noemer ‘gemoderniseerd instrumentarium’. Wie techniek bij de radio als bedreiging ziet, zou direct van beroep moeten wisselen denk ik. Als je uitgaat van de meerwaarde van de ontwikkelingen, kun je er ook een positieve draai an geven. We roepen de komende jaren nog wel dat we een hit ‘draaien’, terwijl de harddisks vrolijk verder snorren… het gaat om het gevoel dat je erbij krijgt. Soms is dat teleurstellend, dan weer verrassend. En wie in de radio geen heil vindt, kan terecht op zijn eigen iPod/walk-, disc- en andere -manvarianten of mp3-players. Ik vind het leuk om een dj/presentator met verve over een artiest te horen vertellen. Die weetjes zijn leuk en al zo zeldzaam dat het weer behoorlijk kemp is. Ik -net als menigeen- VRAT werkelijk elke letter die er op een grote LP-hoes stond afgedrukt. Dus op een gegeven moment word je ook wel een soort wandelende popencycloop. Het is nog leuk ook…

Wat hoef je tegenwoordig nou nog te weten van de artiest? Je mag er toch niets over zeggen, want de sales-afdeling heeft bepaald dat elke ’spreek’ commerciëel geladen moet zijn. Eigen inbreng is niet alleen ongewenst, ook nog eens schadelijk voor de omzet. En jij bent slechts het hamertje waarmee zij hun bouwseltje in elkaar timmeren. Dus niet vertellen wie die plaat geproduceerd heeft en hoe deze tot stand kwam, want je moet een actie van een sponsor teasen of een prijsvraag aankeilen. But hey… that’s life. Wie dat niet zint moet lekker bij een hobbywebzendertje gaan klooien, en dan voor die ‘anderhalve man en een paardenkop’ lekker jezelf blij maken. De massa’s zul je er niet aantreffen vooralsnog.

In deze wereld van de vergrijzing (teringwoord, excusez-le-mot) zal nostalgie naar het medium radio steeds prominenter worden. Het gehele fenomeen radiozenders zal eerdaags zo drastisch achterhaald worden door technische ontwikkelingen dat het absoluut eindig is. Veel mensen hebben dan fijne herinneringen, of doen er in de praktijk iets aan. Ieder voor zich, en soms amuseer je een ander. En zo heeft iedereen al dan niet beroepshalve tijdverdrijf. De keuzes maak jezelf en liggen altijd binnen bereik. Soms moet je je nek durven uitsteken, ook al staan er horden mensen klaar om je met een zeis een kopje kleiner te maken. Dat is dan maar zo… Maak jezelf blij, dat straalt altijd af op anderen.

Edo

11 Reacties op “[gastposting]Computer of eigen keus?”

 1. Hilbert zei op:

  Eigenlijk is radio dus niet langer leuk te maken?

 2. Richard zei op:

  Tenzij je er natuurlijk voor kiest om lekker voor jezelf te draaien… Maar ik ben er wel bang voor dat er landelijk/commercieel voorlopig geen echte muziekprogramma’s gepresenteerd door wandelende hitdossiers meer zullen komen. De macht van de cijfers… :-(

 3. The F Mister zei op:

  Ben ik het niet mee eens. Het is maar hoe je er zelf als dj in stapt. Ga je 5 minuten voor je programma de studio in en draai je tijdens het nieuws en reclame ff de voorgekookte texten en playlist uit en spreek je alles van te voren tijdens de plaat in en speel je dat af en draai je dat strak over de intro van de volgende. Of begin je een uurtje of wat eerder. Zoek je zelf nog e.a. uit. Doe je alles netjes live met de kans op een foutje. Maakt de radio toch een stuk minder wiskundig en weer lekker persoonlijk en menselijk.

 4. EdoP zei op:

  De F Mister heeft een punt. Het geeft eens temeer aan dat ik bij mijn clonclusie van mijn betoog kan blijven… maak jezelf blij, dan straalt het af op anderen. Radio blijft leuk, laat het niet door techniek verprutst worden. Wat je met passie doet, voelt altijd goed.

 5. EdoP zei op:

  Eh… conclusie i.p.v. clonclusie ;-)

 6. Hilbert zei op:

  Toch is de oude passie idd wel een beetje verdwenen…

 7. Floris zei op:

  De passie is niet verdwenen maar de jaren zijn wel verstreken. Het is maar net hoe je er instaat. Radio is nog steeds een te creëren medium met of zonder nieuwe technieken. Techniek is puur een hulpmiddel. Er worden nog steeds (ook landelijk) hele creatieve en inspirerende programma’s gemaakt ondanks de intrede van strakke formats en marketing concept achtige zenders…(die vaak niet succesvol blijken te zijn)

 8. Richard zei op:

  Dat is zeker waar, maar die programma’s bestaan meestal bij de gratie van het door de programmaleiding maken van een uitzondering: meestal artistieke vrijheid en grote(re) vrijheid van platenkeuze voor de DJ…

 9. Wim van Egmond zei op:

  Floris ik ben het daar mee eens wat je schreef.

  Inderdaad de passie is er nog steeds, daar sta ik helemaal achter er zijn nog genoeg stations die het aan durven en commercieel er wel bij varen.

  Ik ben als Nederlander,voor 1 van de grootste stations wat in België uitzend werkzaam,(tevens ook voor een ander radiostation wat uitzend in zuid Spanje en Puerto Rico waar Nederlanders wonen en werken) en mijn programma wijkt af van het “normale”. En het slaat aan, misschien juist daar door. Maar deze stations wijken zo wie zo een beetje af met het format. En dat is dan, denk ik, juist nu de kracht in deze tijd, maar het kan ook komen omdat men in de vreemde zit, Ook daar lijken veel stations op elkaar.

  Het belangrijkste is dat men niet zoals de meeste tegenwoordig, vandaag investeren in een station en gisteren winst willen maken

  Maar gewoon een normale investering de tijd geven om winst maken.
  Voordeel dat we als medewerkers geen geen 2 ton of meer hebben als salaris, maar een normaal salaris, scheelt in de kosten, daardoor is het voor een station rendabel en mogelijk winst te maken. Met dat geld kun je dus een andere frequentie en/of uitbreiden, wat nu gebeurd is. Je hebt dan een groter uitzendgebied, levert meer adverteerders, dus geld op, medewerkers meer salaris. En het station heeft weer langer bestaansrecht etc etc etc

 10. RojanUK zei op:

  De passie is wel verdwenen en de techniek heeft daar een - zij het beperkte - rol in gespeeld. Het feit dat de muziek via de computer gespeeld wordt is het probleem niet. Het feit dat diezelfde computer en/of een muziekredactie de playlist voorkauwt wel. Als een DJ met passie iets over een plaat kan vertellen die op zijn playlist staat, is dat een kwestie van toeval; dat die plaat toevallig op zijn playlist staat. Daar staat tegenover dat er verder 10 tracks op staan, waar de DJ niets van weet of niets mee heeft.

  Een ander, heel groot, probleem, wat ook de passie doodt is het gebruik van voicetracking. Blind wat spreeks opnemen, die een computer later tussen een plaat en een jingle plakt, is geen radiomaken. Het is ONMOGELIJK om op die manier van werken een programma met passie te maken. Inspelen op de muziek, op de te komen jingle is vrijwel weg. Voicetracking is een ontwikkeling die dat oude radiogevoel definitief de kogel tussen de ogen zal schieten.

  Vroeger, toen radio nog op de ouderwetse manier gemaakt werd, ontstonden er nog legendarische programma’s, waar nu nog over nagepraat wordt. Noem een Avondspits, een Weeshuis van de Huis, een Curry En Van Inkel, een Countdown Cafe… Als je naar de programma’s van nu kijkt (of luistert in dit geval) zijn er geen legendarische programma’s meer. Over tien jaar zal niemand meer over de programma’s van nu praten. Het is weggooiradio geworden, wat inderdaad meer draait om cijfers, dan om de passie, dan om het gevoel, dan om de luisteraar! Want de luisteraar zou nummer 1 moeten zijn en die is dat al jaren niet meer.

 11. Richard zei op:

  En daar kan ik me helaas alleen maar bij aansluiten…
  Welkom trouwens RojanUK :-)

Reageer ook