Radio Oude Stijl

16 april 2006

dzin’kel?

Gearchiveerd onder: Weet je nog? — Richard @ 8:12

jin·gle m [dzin’kel, zachte k] (-s) radio: herkenningsmelodie (soms met gesproken woord erbij) in een bepaald programma.
car·tridge m [kar’tridz] (-s) houder, cassette.

Jingles, bijna iedere (wannabee-) radiomaker heeft er wel í­ets mee. Sommigen (zoals Maarten) slaan een beetje door, maar meestal raken ze wel een gevoelige radiosnaar. Het station dat de jingle in Nederland introduceerde was de ‘Vrije Radio Omroep Nederland’ of V.R.O.N, beter bekend als radio Veronica. Overigens hebben zij het gebruik van jingles zelf niet verzonnen, maar gewoon gejat afgekeken van amerikaanse radiostations. Dat geldt overigens ook voor de jingles zelf, die ook nog wel eens van andere stations ehhh… ‘geleend’ werden (later daarover meer). Maar daar weet Maarten véééééél meer van. De reden dat ik hier mee kom zijn deze masjientjes:

snif... afscheid doet pijn.Wow… Zoals in de voorgaande posting te lezen is ben ik heftig aan het ‘puinruimen’ en ergens op zolder vond ik deze klassiekers. Begin jaren 80 waren dit dè jinglemachines voor iedereen die de hele echte niet konden betalen, maar die het gekloot gepruts met nulstartcassettes een beetje zat was. De definitieve doodsteek voor de ‘cartridgeplayer’ was de komst van de MiniDisc van Sony. Wat een gemak! Dus nu, anno 2006, gaan ze samen met een oud strijkijzer, een kapotte printer en nog wat andere zooi eindelijk mee met het ‘grof vuil’. Maar toch een beetje met een knoop in mijn maag zeg ik voor het laatst: “bedankt voor de bewezen diensten!

2 Reacties op “dzin’kel?”

  1. Frans van der Meer zei op:

    Die dingen hoor je niet weg te doen. Die horen naast de oude buizenradio in mijn huis te staan!

  2. Richard zei op:

    Dan gaan we dat regelen :-)

Reageer ook