Radio Oude Stijl

19 maart 2007

Mag dus niet ontbreken…

Gearchiveerd onder: Effe luisteren!, Radio Oude Stijl — Richard @ 16:41

Een hoogtepunt in de jinglegeschiedenis en wereldwijd bijna 350 keer ingezongen. Warp Factor (Z100) is met voorsprong het populairste jinglepakket aller tijden. Jam Productions in Dallas produceerde de jingleserie voor het eerst in 1985 en zelfs nu nog wordt het pakket verkocht en ingezongen. Maar wat is dan de bijzondere kracht van dit parade paardje van JAM? Waarom is dit pakket zo’n enorm succes geworden in de wereld die radiovormgeving heet?

Iedere jinglefreak en iedere radiogek bent kent de kracht van JAM. De melodieuze arrangementen die stuk voor stuk gespeeld worden op echte akoestische instrumenten, echter zonder het ‘flitsende’ van de jingle te verliezen. Vooral bij Warp Factor komt deze combinatie tot leven. Jam is er met Warp Factor in geslaagd een tijdloos jinglepakket neer te zetten met effecten die zelfs na 20 jaar(!) nog steeds niet vervelen. De arrangementen zijn bijzonder ‘pakkend’ en, nog belangrijker: de jingles uit Warp Factor klinken stuk voor stuk helemaal top tussen de platen, het past allemaal gewoon! Het is dus niet voor niks dat dit pakket de meeste re-sings ooit heeft mogen beleven.

Ook in Nederland is het pakket niet onopgemerkt gebleven. De mannen van Delta Radio in Nijmegen hadden al de nodige demo’s uit Amerika laten opsturen en waren het er absoluut over eens dat Warp Factor hét pakket van Delta moest worden. Maar helaas, JAM had in die tijd nog geen vertegenwoordiging in Nederland (Top Format is pas in 1987 jingles van JAM gaan inzingen), dus was er geen mogelijkheid om de backingtracks in Nederland te laten inzingen. JAM was (toen al) erg zuinig op het materiaal dat ze produceerden dus het antwoord was simpel: Wil je het ingezongen hebben? Dan kom je maar naar Dallas… Dat was voor Delta toch net even een stapje te ver dus werd Warp Factor tijdelijk opzij gelegd. Maar toen werd het 1987 en mocht Top Format aan JAM bewijzen dat ze echt zo goed waren als ze beweerden. En dat was echt nodig, want de kwaliteitsbewaking vanuit Amerika was enorm in die tijd. Het werd een dubbelsessie. Zowel voor Baccara Radio als voor Delta werd dan toch Warp Factor ingezongen. Sandra Reemer zong ’voor het gemak’ ook maar mee om het geheel nog meer sjeu te geven. Niet gek gedacht natuurlijk want Dallas luisterde mee! (En jij ook: KLIKKERDEKLIK)

Ook de zender die waarschijnlijk de ‘bekendste Belg in Nederland’ genoemd mag worden heeft Warp Factor laten inzingen: Hitradio Bako Super 106. Niet verwonderlijk want het werd destijds overgenomen door de mensen van… Delta! Super richtte zich vanuit Belgie op Eindhoven en heel veel Jocks (ja, Richard ook) hebben er live of op tape gedraaid. Vandaar dat de jingles nu ook meedraaien op Radio Oude Stijl. Overigens zijn het niet allemaal Warp Factor jingles, een aantal zijn uit het ‘Right on Target’ (KS94) pakket. Ook van.. jawel, JAM :-)

10 Reacties op “Mag dus niet ontbreken…”

 1. EdoP zei op:

  Tsja, zelfs de AVRO ontkwam niet aan Warp Factor, en niet te vergeten het jou en mij (over)bekende Hitradio Bako Super 106 te Lommel, België en het Nijmeegse Delta.

 2. EdoP zei op:

  Oeps… mijn reactie was gebaseerd op het eerste stuk van je logje… de rest was me even ontgaan. Sorry voor deze uitermate ‘blonde’ bijdrage ;-)

 3. Maarten zei op:

  Bijna goed Edo, de Avro had skywave, één van de andere z100 pakketten, die ná Warp Factor kwamen. Dat was inmiddels in 1988. De klank van de instrumenten leek in die pakketten nogal op elkaar.

 4. F. zei op:

  Ik heb ze nog van nulstartcassette weggestart. Man wat een geweldige tijd was dat. En ze blijven mooi, hoe oud ook.

 5. Gijs zei op:

  kun je ze niet te downloaden zetten?

 6. Maarten zei op:

  Ik zal zorgen voor een jinglecompilatie van deze stations. Na het weekend komt er een update..

 7. Richard zei op:

  It is done: KLIKKERDEKLIK

 8. Jaycee zei op:

  Richard,

  Hier zit ik al een maandje of 6 op te w8ten.
  Velen hebben ze maar wilen ze niet sharen.
  Ik bedank je 1000 (duizend)maal om de bako super 106 jingles.
  Er ontbreekt echter nog 1 masterpiece die lange jingle met als sluitstuk (gezongen door een vent) hitradio bako super 106

  ….
  ………………….

  maar mijn dag kan niet meer stuk

  THX Richard !!!!!!!!!!

 9. Ronnie zei op:

  Hoi ik ben ben benieuwd naar die bako jingles kun je me daar eens over mailen want de link werkt niet

 10. Maarten zei op:

  Doet het toch echt hoor!

Reageer ook