Radio Oude Stijl

7 februari 2007

Radiobootjes…

Gearchiveerd onder: Beslommeringen, Hier en Nu, Weet je nog? — Richard @ 13:52

De Norderney komt (voorlopig?) niet naar Nederland. Het voormalige zendschip van Radio Veronica mag van het gemeentebestuur namelijk niet naar Middelburg komen. De Norderney ligt nu als partyschip in Antwerpen aan het Kempisch Doks (snif…), maar moet daar weg omdat het contract op 31 december eindigde. Eigenaar Jan Groeneweg zoekt nu een ligplaats in Nederland en probeerde het ook in Middelburg. Daar heeft de Norderney al eerder (in 1983) aan de Loskade gelegen, maar door klachten over geluidsoverlast werd de vergunning toen niet verlengd. Het college is bang dat er weer overlast zal ontstaan als het schip daar opnieuw komt te liggen.

De Norderney werd in 1949 gebouwd. Het schip ging, na te zijn gebruikt als trawler en ijsbreker, vanaf 1964 dienst doen als zendschip van Radio Veronica. Het volgde daarmee de ‘versleten’ Borkum Riff op. Het zou worden gebruikt tot 31 augustus 1974. Na allerlei wilde plannen in Nederland zelf, werd het schip in 2001 naar Antwerpen versleept.

 
Een emotioneel beeld voor veel Veronicafans: de Norderney is op het Scheveningse strand geslagen na een vliegende storm in april 1973.

De grote vraag is nu eigenlijk of er nog wel een toekomst is voor dit schip met zijn prachtige geschiedenis. De huidige generatie radiomakers heeft weinig boodschap meer aan dit stukje radiohistorie. , waardoor de meerwaarde van het schip als drijvende discotheek of als partyschip alleen maar afneemt. Ik zou graag zien dat er een drijvend radiomuseum van gemaakt wordt. Anders, zo vrees ik, ondergaat de Norderney uiteindelijk hetzelfde lot als dat andere zendschipschip, de MV Communicator.

De MV Communicator was het zendschip van Laser 558, dat heeft uitgezonden van 1983 tot 1985 en eventjes in 1987. De oorspronkelijke naam van het schip was Gardline Seeker en had als thuishaven Lowestoft. Nadat de Amerikaanse organisatie van Laser 558 de Gardline Seeker had gekocht bij een scheepshandelaar in Engeland, vertrok het schip naar de Verenigde Staten, waar het schip in de haven van New York is omgebouwd tot zendschip.

Nadat Laser haar uitzendingen staakte, heeft het schip nog enkele jaren in een Portugese haven gelegen en stond het schip op de nominatie om gesloopt te worden. Maar in 1992 kreeg het toenmalige Holland FM een middengolffrequentie. Er was echter in Trintelhaven nog geen opstelplaats voor de verkregen frequentie aanwezig, daarom besloot men de Communicator te kopen en in te richten als zendlocatie (plaatje hieronder). Nadat er in de Trintelhaven een vaste zendlocatie was gebouwd , was het schip overbodig. Na enkele omzwervingen viel het schip ten slotte ten prooi aan vandalen die dankzij het vernielen van het toegangshek naar het schip aan boord grote vernielingen aanbrachten (klootzakken!) waardoor het schip zelfs scheef kwam te liggen. Uiteindelijk is het schip in 2003 verkocht aan een Engels bedrijf dat het schip weer wilde gaan gebruiken als zendschip. Maar ook dat is nooit gebeurt en de MV Communicator gaat definitief gesloopt worden (of is dat zelfs al?). Zonde.


Prachtige uitzendlocatie van Holland FM, Hitradio Holland FM en Veronica aan de trintelhaven (dijk Enkhuizen - Lelystad).

13 Reacties op “Radiobootjes…”

 1. Delta90 zei op:

  De Norderney heeft volgens mij ook nog tijdje in Doesburg gelegen aan de IJsselkade.

 2. Richard zei op:

  Klopt. Alles bij elkaar en op volgorde lag de Norderney (volgens mij) in Amsterdam (75), Zaandam (76), ’s-Gravendeel (80), Viane (81), Doesburg (82/83), Middelburg (83), Vlissingen (84), weer in Amsterdam (85) en in de entrepothaven in Amsterdam (86). Ik zou het echt berezonde vinden als het schip verloren ging.

 3. Jos op de Ross zei op:

  Wow, die fotootjes en de tekst maken toch altijd wel weer nostalgische gevoelens los hoor, wat was radio vroeger gaaf!

 4. Peter zei op:

  Beste Veronica liefhebbers.

  Ooit heeft het schip in Leeuwarden een thuishaven gehad. Het is echt een zonde dat de gemeente Leeuwarden het liever kwijt dan rijk was. Maar binenkort ligt de Norderney weer in de hoofdstad van Friesland.

  Wij kunnen niet wachten!!

 5. Wouter zei op:

  ?? in de tekst staat “…na een vliegende storm in april 1974″. In de foto staat geschreven ©1973

 6. Richard zei op:

  @Wouiter: je hebt gelijk, is gecorrigeerd…

 7. IdeaalFM zei op:

  Ja. wat moet je hier nu van zeggen, idd de huidige generatie heeft hier (helaas) niets meer mee, maar dit stuk nostalgie mag absoluut niet verdwijnen, en natuurlijk een radio museum dat is een hele mooie oplossing, maar vaak ligt zo’n schip in de weg ergens in een haven. Toch zal er wel ruimte voor zijn.. waarom liggen ze dat schip niet in de trintel haven?? (Halverwege de dijk enkhuizen-lelystad. Daar is een restuarant aanwezig en je kunt er kabaal maken zonder dat er overlast verzord wordt.

 8. FransD zei op:

  Het trieste einde van MV Communicator, weer een stukje radiogeschiedenis verloren.
  http://www.mediapages.nl/images3/commscrappvk.jpg
  http://www.mediapages.nl/images3/commnow.jpg

 9. Mardi zei op:

  Hallo allemaal.
  Wie kan mij vertellen waar de NORDERNEY nu licht?
  Op zaterdag 18-07-2009 lag deze NIET MEER in het
  Kempisch dok te Antwerpen.

 10. vlaming zei op:

  Wat ik als vlaming niet snap is dat dit toch tot de geschiedenis van Nederland behoort en dat er niets mee wordt gedaan. Wachten tot het wegrot in onze haven in antwerpen.
  Waarom dit schip niet lichten en eventueel inwerken in een dijk of kade ? Kijk eens in Oostende daar ligt de Normandie ook ingegoten in de dijk, voor eeuwig bewaard en volledig ingericht als zeevaartmuseum. Waarom kan dit dan niet bij jullie met dit schip ?

 11. Güven paapst zei op:

  hey jan groeneweg is mijn stief vader hij heeft de vironica nu hij zit denk ik nu in groningen

 12. henk hoogeveen zei op:

  Ik snap die Jan Groeneweg niet helemaal. Over pakweg 20 jaar heeft de huidige genertie geen belang meer bij deze boot. Nu zijn alle luiteraars van die tijd tussen de 50 en de 60 jaar en zij willen niets liever dan een stukje radiohistorie conserveren. Daarom Jan, je kunt die Boot toch gewoon exploiteren als Veronica/Rock art museum. Je vangt er geld voor andere mensen ontfermen zich over de inrichting idereen blij en jij houdt gewoon je bootje. Als entertainment internationaal BV moet dit niet zo’n probleem zijn. Een beetje ondernemr ziet hier wel brood in. Zelfs de Gemeente Den Haag/Scheveningen staat niet onwelwillend tegenover een lichplaats in Scheveningen. Henk

 13. Patricia Sousa zei op:

  Dear Blogger,

  I’m a visual artist and I’m preparing a project on offshore radios in
  the North Sea. I’m searching for images of Radio Veronica’s ship at
  the beach in Scheveningen in 1973.

  I would like to use a copy of these images on my installation (printed
  max. on A4 format). The photographs would be properly attributed to
  their authors and won’t be sold as this is a non-commercial exhibition.
  The deadline is short – 15th of August in Rotterdam – so please, if
  you have an image you would like to contribute with or if you know
  someone who might have, please do get in contact with me.

  I see in your blog a very interesting image attributed to Jan Hariot, do you perhaps know how could I contact him?

  With kind regards,
  Patricia

Reageer ook