Radio Oude Stijl

11 januari 2007

Kijk ‘m eens mooi zijn [update]…

Gearchiveerd onder: Beslommeringen, Hier en Nu — Richard @ 17:23

hebbuh, hebbuh...In zijn gastposting heeft Dennis uitvoerig beschreven hoe hij aan zijn Optimod 8100 is gekomen. Dan kan het natuurlijk niet anders lopen dan dat-ie een keer op de pijnbank gaat. En dan heb ik het over de 8100 natuurlijk, niet over Dennis zelf ;-) En aangezien de 8100 in al zijn eenvoud toch ook een mooie doos blijft (vinden jullie de Omnia’s ook zo lelijk?) wilde ik jullie een plaatje ook niet weerhouden. Dus bij deze…

Opvallend is hoe goed dit 20 jaar oude beestje nog meekomt met de huidige generatie processoren. Natuurlijk lever je qua luidheid in, maar dan hebben we het (standalone) over een ‘lullige’ 1,5dB t.o.v. de Optimod 8500. Vooral de klank is en blijft fantastisch. Wat mij betreft ligt daar toch de grote kracht van de 8100. Ik vind ‘m mooier dan de huidige generatie digitale processoren waarbij het bijzonder moeilijk (b)lijkt om die echte ’vetheid’ in het geluid te krijgen. Het hoog van de 8100 is mooi transparant en heel herkenbaar, het laag is mooi vol, diep, én warm. En we hebben het hier natuurlijk maar over een miezerig tweebandertje…

klepje open

Het lijkt er toch echt op dat juist de aan analoog inherente vervorming een belangrijk component is van die ‘vetheid’. Is digitaal dan niet het beste? Wel op zoek naar luidheid, maar inmiddels hebben een aantal stations toch ook een analoge doos vóór hun digitale multibander staan. Puur voor de klank. En dát vind ík dan weer leuk :-)

[update] Dennis herinnerde me aan een plaatje dat ik gemaild heb gekregen. Er wordt wel gezegd dat dit de mooiste van Nederland is… Kijk en oordeel zelf maar:

wellicht de mooiste...

Zelf raak ik nogal opgewonden van de combi met een XT-2 ;-) Maareh… misschien wil de rechtmatige eigenaar wel eens iets kwijt over deze bijzondere uitvoering…?

22 Reacties op “Kijk ‘m eens mooi zijn [update]…”

 1. F-Mister zei op:

  Ik ben groot geworden in de digitale tijdperk. Toen ik me voor processing ging interesseren eigenlijk alleen met een wasanis 1240 en 1401FM gespeeld. Verder alleen digitale spul. Dus eigenlijk wel benieuwd naar wat demo fragmenten. Kan me niets bij deze 8100 voorstellen. Het moet wel wat wezen.

  Gr,

  F

 2. Dennis van Benthem zei op:

  jaa… vet he??

  Maar wat een werk heb je eraan.. .. poehpoeh..
  maar wat is DAT leuk!
  ik kan echt (klinkt misschien ernstig )uren genieten, van alleen al de manual. Hoe gedetaileerd dat boek is. Eigenlijk is het gewoon een leerboek, waar je, ook al heb je geen 8100, zo ontzettend veel informatie kan uit halen.. Prachtig gewoon.
  Inmiddels heb ik alle spullen verzameld, om de optimod om te bouwen naar 50us Pre emphase en de meet weerstanden en condensatoren. En ik ben in het bezit gekomen, van een orginele Extender card!! helemaal gaaf.

  Maar het is echt een hobby ding.. als je een 8100 koopt, ook al wordt hij omschreven als “in perfect condition” Je hebt er werk aan, en dat moet je liggen en leuk vinden( of je moet het laten doen.. ik ken nog wel iemand ie dat leuk vind!!!). Instellingen verlopen. hij klinkt anders bij 30 graden en een zonnetje dan bij 5 graden vorst en een gure wind. als ie uit wordt gezet en een half uur later weer wordt aangezet… en het moet in de gaten gehouden worden..
  Dat is het grote voordeel van digitaal. het draait gewoon. instellingen van de klank blijft gelijk dag in dag uit.

  Digitaal kost gewoon minder aan onderhoud. en er zijn gewoon een aantal dingen, die met analoog niet mogelijk zijn en je wel graag wilt. Kijk op de orban site en lees de vele bulletins die Bob Orban heeft geschreven…

  8100… mooi om te horen, prachtig om aan het werk te zien
  heerlijk om aan te werken..

  @F- mister> Als het goed is, heeft onze webmaster, van opperhoofd Orban Nederland een link gehad met soundfiles die hij hier kon plaatsen..

 3. Richard zei op:

  De webmaster heeft helaas nog geen soundfiles ontvangen van de beusbak, wel een heel mooi plaatje (zie update). Maareh… Dennis, waar blijft jouw soundfile? ;-)

 4. Radiostress zei op:

  Ik voel een mild vorm van jaloezie naar boven borrelen bij het lezen van dit verhaal ;-)

 5. Erwin zei op:

  Ja, ben nu ook wel benieuwd naar een streampje of soundfile van deze geweldige doos. Analoog rules, big time!

 6. Dennis van Benthem zei op:

  Verzoekjes??

 7. Michelle zei op:

  Ja! Ik heb een verzoekje. Deze wil ik horen via de 8100: Yes - Love will find a way….

 8. Erwin zei op:

  Doe maar een goede test plaat, kijken hoe hij stand houdt.

 9. Peter zei op:

  Q Music schijnt het broertje van de 8100 te hebben staan las ik hier laatst, de 8101b, en dat is te horen ook. Veel beter dan de digitale multibander.

 10. Mike zei op:

  Ik heb de 8100 vast wel een keer gehoord, maar was me er waarschijnlijk niet bewust van, dus ben erg benieuwd.
  En als we toch plaatjes/verzoekjes mogen doen voor een fragment uit de 8100, dan wil er wel “Le Club - Un fait divers et rien de plus” horen uit het apparaat.

 11. Dennis van Benthem zei op:

  Ja mike…
  Dat is idd een leuke!

  Aleen het vinyltje wat ik daarvan heb is:
  a: versleten en het dopgaatje zit niet in het midden, dus ” lekkere” jengel
  b: hij zit nog ergens in een verhuisdoos

  Heb jij m op CD toevallig? als je m ergens kunt hosten (Lineair) wil ik m best door de 8100 halen

 12. Mike zei op:

  Heb ik! Op een bescheiden 128kbps, maar een dikke 7 minuten mooie muziek.
  Link: http://tinyurl.com/vjbxn

  Let’s hear it for the boys!

 13. Michiel de R zei op:

  Ach Dennis, wat zit er bij jou eigenlijk NIET nog in een verhuisdoos? ;)
  Ik wil ‘m eigenlijk wel eens komen beluisteren. Dan krijg je een bossche bol.

 14. Dennis van Benthem zei op:

  haha.. ja michiel… Ikzelf niet:-)

  Beste Mensen.. Helaas moet ik jullie nog even laten wachten. ik heb nog niet alle weerstanden binnen, om de optimod naar de juiste Pre emphase om te bouwen.
  (75 > 50 us)

 15. Richard zei op:

  Heeej Dennis, je probeert toch niet te ‘ontsnappen’ hè? ;-)

 16. Dennis van Benthem zei op:

  nee hoor, maar ik wil m alleen in juiste setup laten horen.. nu klinkt het net als vroeger, een bandje opgenomen met dolby B, afspelen zonder dolby..

 17. Bert zei op:

  Indrukwekkende kast zeg! Zitten er nog buizen in ofzo?

 18. Dennis van Benthem zei op:

  Nee hoor.. Er zitten zelfs IC’s in!

 19. Dennis van Benthem zei op:

  Hallo dan..

  op het welbekende radioforum, staat een aantal files van Peter van Beusekom’s Orban. en twee files van mij van de 418a en de 8100a met 222a

 20. Erwin zei op:

  De 8100 file klinkt inderdaad ergggg prettig. Kon het maar altijd zo klinken op FM. Je hoort bij wijze van spreken de VU meters tikken.

 21. Dennis van Benthem zei op:

  hier een filmpje van de combi gebruikt op de file

  http://youtube.com/watch?v=tRrSl8BUcWs

 22. Erwin zei op:

  Leuk! Dank.

Reageer ook