Radio Oude Stijl

3 januari 2007

Oost versus West…

Gearchiveerd onder: Hier en Nu — Richard @ 14:41

 Radiopiraterij. Het bestaat (gelukkig) al jaren en lijkt (gelukkig) niet uit te roeien te zijn. En het einde van een jaar is voor de meeste piraten een hele speciale periode.
Tuurlijk, voor ‘gewone zielen’ is dat het ook, het is dan immers de tijd van kerst en oud en nieuw en zo, maar bij radiopiraten gaat het bloed kriebelen en moet er toch echt nog ‘iets extra’s’ gedaan worden. Ook het afgelopen jaar is er ‘iets extra’s’ gedaan en was er op diverse frequenties te genieten van echte oud-hollandsche-aetherpiraterij. Maar dat doen ze in het westen toch anders dan in het oosten…

Vanuit het oosten van het land word er traditiegetrouw vanuit een weiland met hoog vermogen uitgezonden. Op de 97.3MHz was het vermogen zelfs dermate hoog dat Wild FM in Noord Holland er last van ondervond. Maar ook in Noord Holland was er door de jongens van Dance Radio 99.2 een geweldige stunt bedacht. Beide acties waren behoorlijk illustratief voor de respectievelijke regio’s. Nu vraag je je misschien af: “Hoezo illustratief?” Nou. ik ervaar zelf de radiopiraterij in het oosten van Nederland als toch wel behoorlijk anders als de radiopiraterij in het westen van Nederland. Dat begint al met de muziek: waar in het oosten vaak het vaderlandse lied een warm hart wordt toegedragen, is men in het westen een stevige voorstander van ‘dance’. Maar ook de stijlen van operatie verschillen behoorlijk.

Het oosten:
stunt!In het oosten wordt er eigenlijk niet gepraat over de pakkans, die is gewoon 100% en daar wordt ook financieel rekening mee gehouden. Dus: doorgaan tot je gepakt wordt. De zender staat ‘vrij toegankelijk’ ergens op een stuk land met een grote mast of desnoods een telekraan ernaast. Low profile en geheim? Ik dacht het niet! Als de vaak behoorlijk hoge antenneconstructie niet genoeg aandacht trekt is er altijd nog de ter plekke aanwezige feesttent waar driftig gefeest, gebiert en (uiteraard) live gedraaid word. Heel kenmerkend voor een dergelijke operatie was ook weer de eindejaarsmarathon van het Tukkerteam (zie plaatje links, bron foto’s: http://www.klompenboer.nl/, klik op ‘tukkerteam’ voor meer foto’s). Een zendertje van 11.000 watt gecombineerd met 16(!) dipolen en een 113 meter hoge mast. Resultaat: ontvangstrapporten uit heel Nederland…

stunt!Het westen:
In het Westen heeft men een iets andere overtuiging: een stunt is pas een stunt als je het zonder boete navertellen kunt. En je antenne plaats je niet ‘zomaar even’ in een weiland want dan zou de eigenaar van dat perceel een boete krijgen en dat is niet de bedoeling. Dus wordt er op slinkse wijze een locatie ‘geritseld’, meestal een lekker hoog gebouw. Onbemande zender plaatsen: klaar! Dit jaar was dat echter voor Dance-Radio 99.2 niet genoeg, het moest gekker. Tussen de Zeeburgertunnel en IJburg in Amsterdam staan een paar 130 meter hoge elektriciteitsmasten in het water (zie plaatje rechts, bron foto’s: http://edopeters.web-log.nl). Op één daarvan hebben de heren een zender geplaatst… Voeding: uit de toplichten van de mast. De zender is vandaag pas door het AT uit de lucht gehaald en de studio… die is voor zover ik weet niet gevonden. Ook hier missie geslaagd dus.

Maar hoe dan ook, oost of west, in beide gevallen kon er gerekend worden op een trouwe schare luisteraars die de ontwikkelingen op de voet volgden want ehhhh… het blijft spannend hè, dat illegaal uitzenden ;-)

7 Reacties op “Oost versus West…”

 1. Reageerder zei op:

  Het was me idd wel het uitzendinkje. Hulde aan danceradio!!!

 2. Roger zei op:

  Inderdaad hulde aan Danceradio, maar die enorme mast van de tukkers mag er ook best wezen.

 3. GJ zei op:

  hallo heej, 16 dipolen. wow!

 4. NIC. zei op:

  jaja?
  en zeker fryslân niet vergeten afgelopen jaar.
  denk dat het hier het drukst van allemaal is geweest met de kerstmaratons.
  denk wel 20, van 300watts tot 11/12kw’s.
  landelijke dekking dus van uit het hoge noorden.

 5. Richard zei op:

  @NIC: hoe was het daar met AT-acties?

 6. Jan zei op:

  2 zenders moesten naar een andere frequentie en 1 is er uit voorzorg uitgegaan, voor de rest heeft iedereen hem uitgedraaid

 7. Dennis van Benthem zei op:

  EEn rondje rijden in het mooie tukkerland op eerste kerstdag, leverde al gauw 13 piraatjes op..
  Uitschieter was het Kerst Trio, die ook nog s’ avonds in Stereo met RDS in het gooi te ontvangen was….

Reageer ook