Radio Oude Stijl

20 november 2006

Fijne binnenkomer…

Gearchiveerd onder: Beslommeringen, Radio Oude Stijl, Uhhhhm... — Richard @ 15:17

Wat een prachtig plaatje hè… Na mezelf door het drama dat ochtendspits heet geworsteld te hebben, strompel ik naar de koffieautomaat en kijk nog wat versuft om me heen, en daar staan ze dan, nonchalant op elkaar gestapeld. Een Orban 464A Co-operator, een Orban 222A stereoverbreder, een Orban 418A limiter en twee Gentner audio Prisms. Wat moet dat spul hier?

Eigenlijk wist ik al waar dit geweldige stapeltje vandaan kwam: er is maar één collega die net zo gek is op analoge vintageprocessing als ik, en hij had z’n spulletjes maar eens meegenomen (waarom weet ik eigenlijk niet eens…). Duzzzz, de boel maar eens ‘aangestoken’ en voor de volledigheid er een Orban 8500 bijgehaald. We zijn begonnen met de Orban 418A, en mocht je het apparaat niet kennen: zet maar eens een Abba hitje op… Wat een geweldig apparaat is dat toch, wat mij betreft kan er geen buizendoos tegenop! Daarna de 222A er maar eens voor: subtiele verbreding met minder bijverschijnselen dan de Stereomaxx, maar ik prefereer toch de Maxx. Wacht ff, heb nog een fotootje:

brrrrrrrr...

De Gentners zijn ook waanzinnig, maar daar hebben we (nog) niet echt veel aandacht kunnen besteden. Ik neem deze week mijn Warsanis 1400 en mijn Stereomaxx ff mee en dan gaan we eens kijken of we de Veronica-sound kunnen laten herleven en welke verbreder nou écht beter is ;-) 
Voor de mensen die de Orban 464A Co-operator niet kennen: het is een heel, heel goed alternatief voor een Aphex 320A. En hij is beter dan de oudere 320’s. Trouwens, qua sound haalt zo’n 8500 het niet bij die analoge bejaarden. Qua luidheid makkelijk, maar qua klank… of ben ik nou een ouwe zak?

24 Reacties op “Fijne binnenkomer…”

 1. Maarten zei op:

  Ik ging net ook nog even naar de koffie automaat maar… alles weg! Ehh is het spul meegegaan met de goede Sint?

 2. Dennis van Benthem zei op:

  Ja hier die gekke collega..

  Deze spullen moesten eens nodig een Re-cap beurt hebben. Vooral de 418a bezat nog condensatoren ( tantaal en Elco’s) met datum stempel 08-1976
  Sommige tantaaltjes spatte spontaan uit elkaar toen ik de soldeerbout erop zette. Nadat ik Alles had vervangen moet het ding worden afgeregeld. En dat was wel even zweten, maar uiteindelijk toch gelukt!
  De 222A had nieuwe elco’s in de voeding nodig. En de Gentners waren door een ietwat -over-enthousiast-”audio”-technicus gewijzigd/ wat resulteerde, dat ze niet meer gematched waren met elkaar. Gelukkig had ik de schema’s, dus ze zijn op component niveau weer identiek.. Maar intern zijn alle regelpotmeters verdraait. Dus van de meters klopt geen ene niks meer.

  * mocht iemand veel met deze gentners hebben gewerkt ( technisch; reparatie en afregelen) hou ik me aanbevolen*

  OK.. dan nu de strikvraag.. In welke Abba hits ( zijn er 2) werd de 418a gebruikt??
  tip.. luister alle Abba hits en let op de drums

  groetjes Dennis

 3. Dennis van Benthem zei op:

  verkeerde koffieautomaat dan.. Maarten

 4. Erwin zei op:

  Leuk stappeltje. Is het e.e.a. ook via een stream te beluisteren?

  Over breed stereo gesproken. Q Music al eens beluisterd de afgelopen tijd? Het lijkt of ze daar ook ‘vintage’ processing in gebruik hebben genomen want het klinkt erg 80’s. Enig idee wat daar gebeurd is met de processing?

 5. Dennis van Benthem zei op:

  Ik weet niet wat er precies gebeurt is bij Q Music.

  Het enige wat ik weet, is dat Wouter vd Goes, toen hij in de laatste weken op 3 zat, hefet gezegd, dat hij als eerste met de processing aan de gang ging bij Q Music. Hij vond het niks, zoals het voor die tijd was met de 8400
  Nou.. idd beter is het nu zeker niet, dan liever zoals het was..( maar dat vond ik ook niet echt wat)
  het is zo plat als een dubbeltje, on-dynamisch en heeft totaal geen body.

 6. Power Station zei op:

  ehh, is dat werk? doe mij ook zo’n baan!

 7. Erwin zei op:

  Smaken verschillen wat dat betreft want ik vind het nu veel beter klinken. Volgens mij totaal andere processing. Maar welke?

 8. Alex zei op:

  Toch ff een vraagje:

  320a is beter zoals ik begrijp dan de oudere 320’s. Wat bedoel je precies met de 320’s? Ik meen dat het verschil tussen de 320a en de 320 niet zo erg groot was in werking. Er is wel een groot verschil met de 300. Bedoel je die soms? Als er trouwens iemand is die mijn precies het verschil kan vertellen tussen de 320 en de 320a dan houdt ik me aanbevolen, een modificatie om een 320 naar de A versie om te bouwen zou helemaal geweldig zijn!

  Wel leuk setje trouwens!

  Alvast bedankt voor de reactie!

 9. Richard zei op:

  Hallo Alex,
  Het verschil tussen de 320 en 320A is de mate waarin het signaal pompt als gevolg van de hoeveelheid bas in het signaal, de 320A is daar minder gevoelig voor. Er bestaat idd een (simpele) modificatie voor:
  “Maak een simple High Pass Filter in de side chain voor de compressor en de Leveler (Ctje van 100nF of 220nF is genoeg) Voorkomt het dansen en het in elkaar storten bij te veel extreem laag.”

 10. Peter zei op:

  @Erwin: ik las op het radioforum dat men vannacht weer aan het pielen waren aan de processing van Q. Ik vind hun sound erg ‘omnia’klinken trouwens. Zou Q nu de 2e landelijke commerciele zijn met een Omnia?

 11. Alex zei op:

  Hallo Richard,

  heb jij een foto of iets dereglijks waarop ik dat kan zien? Ik zou graag die modificatie eens uitvoeren op de mijne, kijken wat het scheelt. Ik dacht al dat het verschil nooit veel kon zijn…Loop jij trouwens ergens op de 3e etage van een gebouw op het media park (ik denk dat je de hint wel snapt)?

  Groeten

  Alex

 12. Alex zei op:

  Nog even voor de andere. Q werkt met een 8500 sinds enkele tijd heb ik gehoord…..

 13. Maarten zei op:

  En daar proberen ze even de mogelijkheden van dat ding uit ofzo? Mijn god, ik hoor een leveler die echt niks anders doet dan optrekken optrekken en dan de eindlimiter laten aftoppen. Richard en ik hebben er zelfs over gebeld toen we weer eens in de file stonden deze week….. ;) Fijne transparantie in het signaal, dat dan weer wel; kon alleen de platen niet meer zo goed herkennen….

 14. Erwin zei op:

  Toch een 8500 dus. Nou goed, nu wordt die 8500 ook wel ‘de betere Omnia’ genoemd heb ik begrepen dus kan ik me de opmerking van Peter in deze posting wel voorstellen;-).
  Ze zijn wel scheutig met de stereoverbreder daar trouwens. Dat klinkt erg 80’s, wat ik al eerder schreef.

 15. Richard zei op:

  Ik hoop binnenkort uitsluitsel te kunnen geven over de processing van Q…

 16. Erwin zei op:

  Ok, ben benieuwd :-).

 17. EdoP zei op:

  Kijken of het antwoord overeenstemt met de werkelijkheid (zei degene die exact weet wat er staat). Ik onthoud me verder van commentaar, maar ben benieuwd! ;-)

 18. Peter zei op:

  @Richard: en kun je inmiddels al wat uitsluitsel geven over de processing van Q Music?

 19. Dennis van Benthem zei op:

  Mag ik een gokje wagen??
  Heb gisteren in de file even geluisterd..
  Ik denk:

  Een 8200, met een Neve of id. ervoor
  8200>
  AGC maximaal regelend ( compact geluid)
  Multiband bijna max
  multiband clip op - zoveel DB
  en dan final clipper + zoveel dB om weer een beetje luidheid te krijgen

  Ik zeg niet dat het zo is, maar het is maar een gokje
  naar wat ik hoor…

 20. Dennis van Benthem zei op:

  Mag ik een gokje wagen??
  Heb gisteren in de file even geluisterd..
  Ik denk:

  Een 8200, met een Neve of id. ervoor
  8200>
  AGC maximaal regelend ( compact geluid)
  Multiband bijna max
  multiband clip op - zoveel DB
  en dan final clipper + zoveel dB om weer een beetje luidheid te krijgen

  Ik zeg niet dat het zo is, maar het is maar een gokje
  naar wat ik denk te horen…

 21. Peter zei op:

  Het zou zomaar kunnen. Wout is bekend met de 8200 bij 3 FM. Ik wil er alleen nog aan toevoegen dat ik ook zeker een stereoverbreder hoor.

 22. Richard zei op:

  Inmiddels gaan er geruchten over een 8101b…

 23. forex broker reviews zei op:

  Dank u voor het posten van dit, het was heel behulpzaam en vertelde veel

 24. Franklin D. zei op:

  Hallo beste Pro kenners,

  Wie weet of de VU meter van de Orban Limiter 418A moet branden? Ik denk steeds er moet toch een lampje in het VU meter zitten? In het donker heb toch geen of weinig controle op meter? wie wil mijn vraag beantwoorden…bedankt in ieder geval!

Reageer ook