Radio Oude Stijl

8 november 2006

Verdorie, tóch digitaal…

Gearchiveerd onder: Radio Oude Stijl — Richard @ 13:00

Ondanks het op Radio Oude Stijl regelmatig terugkerende sentiment betreffende analoge audioprocessing (waar we natuurlijk nog steeds achter staan, the 8100A rulez!) zijn er toch ook momenten dat je er achter komt dat je de vooruitgang niet kunt tegenhouden (bleeehhhrrr… teiltje iemand?). De leefstroom van Radio Oude Stijl is om. En nog wel door goeddoorwrochte argumenten. We waren niet tevreden met de kwaliteit en zijn maar eens op zoek gegaan naar de reden daarvan.
En dan kom je als eerste bij het bronmateriaal. Uiteraard zijn dat MP3’s. Allemaal geripped van CD op 256kbp/s dus dat zou goed moeten zijn. Maar diep in je hart weet je natuurlijk dat dat niet zo is en vervloek je jezelf omdat je geen nóg grotere harddisk wilde kopen, want dan had je nu een prachtige .WAV database gehad in plaats van een bak met MP3-tjes. Opnieuw beginnen dan maar?
Is natuurlijk een optie, maar wel een ultraklus, dus voorlopig nog maar ff niet doen.

Dan heb je dus een combi van lossy gecomprimeerd bronmateriaal, een niet heel goede D/A conversie (geluidskaart uit) en een niet heel goede A/D conversie (geluidskaart in). Dan er toch maar voor gekozen om het lossy-formaat voorlopig voor lief te nemen en de keten geheel digi… eh, digitsjls… zucht… DIGITAAL te houden (zie je, ik kan het wel). We hebben eerst een behoorlijke tijd gedraaid met softwareprocessing. En met verassend resultaat, we zijn erg onder de indruk geraakt van Streamsolo van Octimax.

indrukwekkend!

Dit pakketje hoeft slechts $99 opbrengen en is dat dubbel en dwars waard! Als alles juist geconfigureerd wordt is het een lust voor het oor en draai je op je P4 met gemak de automatisering, de processing, de encoder én de server (Shoutcast). Waanzinnig gewoon, iedere boere(n?)l*l kan tegenwoordig zijn eigen internet radiostation beginnen.

Maar goed, die volledig digitale keten beviel (helaas) dermate goed dat we besloten hebben om voor de processing een echte originele Orban in te zetten en dan kom je voor streaming toch echt uit bij de Orban PC1100. Die kaart draait nu een paar dagen en er moet echt nog wel ff aan het geluid getweaked worden (is klankmatig nu nog niet beter dan met Streamsolo!), dus voorlopig hebben we weer wat te prutsen.

Commentaar op het geluid graag hieronder… be gentle ;-)

9 Reacties op “Verdorie, tóch digitaal…”

 1. KJ zei op:

  Ik vind er niks mis mee, met het geluid

 2. Marc zei op:

  Het klinkt vrij onrustig, korte releasetijden en vervormd hoog, (te) weinig laag. Een tijdje geleden was het geluid m.i. perfect.

  Wel één van mijn favoriete streams trouwens!

 3. Erwin zei op:

  Klinkt lekker, luid en clean voorzover ik het even heb beluisterd.
  Maar zit er niet een preset van een Optimod 8100 in die PC1100? Stond me iets van bij namelijk. Als dat zo is heb je hetzelfde uiteindelijk.

 4. Richard zei op:

  @Marc:
  Het is inderdaad nog wat onrustig en ik krijg daar mijn vinger nog niet precies achter, maar ik heb het idee dat het uit de AGC komt. Het geluid van een tijdje terug was dus uit da softwarepakketje van $99. Onvoorstelbaar eigenlijk.
  —————————————————
  Ik worstel ook nog met waar ik me op zou moeten richten qua geluid: de standaard computerspeaker, of ‘thuisgebruik’ met een echte audio setup. We rommelen nog lekker door, alvast bedankt voor de feedback!

 5. Eric 2 zei op:

  Het klonk idd beter met streamsolo… We w88 rustig af of je er bij in de buurt komt met de orban… Op de zendlijn van westfrieslandradio zit ook een orban kaart… het valt niet mee om daar een lekker soundje uit te krijgen. Het heeft al wat uren gekost daar mee te klooien… geduld is een schone zaak zullen we maar zeggen. Ik ben hier ook met een stream van ideaal fm bezig, (ff lekker freaken voor de gein)ook daar blijft de vraag wat klinkt het lekkerst en wat voor processing moet je gebruiken… De link van de streamsolo doet het wel, je kan alleen de demo niet downen (da’s wel jammer), heb je daar toevallig nog een demo liggen… kunnen we die eens testen. Overgens mag je die stream wel op deze site zetten hóór :-)… weer wat nostalgie uit noord - holland op het www.

 6. Erwin zei op:

  Waar is die stream van Ideaal FM te vinden?

 7. Eric 2 zei op:

  Sorry, ff vergeten :-) http://84.105.152.203:8000

 8. Erwin zei op:

  Dank! Leuk.

 9. Stefan zei op:

  Ik heb al een tijd geleden de octmax streamsolo aangeschaft. Erg goede audio processor. Heb er al veel mee gespeeld. Ik ben erg benieuwd naar jouw preset. Zou je die mij kunnen sturen?

Reageer ook