Radio Oude Stijl

20 oktober 2006

Radio Nationaal: toch maar wel… [UPDATE]

Gearchiveerd onder: Radio Oude Stijl, Weet je nog? — Richard @ 14:56

Radio NationaalEerlijk is eerlijk, ik heb een tijdje getwijfeld of ik ze wel of niet zou toevoegen, maar zoals de kop al suggereert draaien ze inmiddels mee op de levende stroom van Radio Oude Stijl: de ‘Radio Nationaal’ jingles. Want eigenlijk is het verhaal achter dit station best boeiend. Het avontuur is uiteindelijk, zoals zo vaak, niet goed afgelopen, maar het idee was best ok en ik kan me niet onttrekken aan het idee dat de Nederlandse staat er ook een rol in heeft gespeeld.

Hier zit nu Q-Music...Radio Nationaal was voor een zeer groot deel gewijd aan Nederlands product: 50% van de gedraaide platen waren in het Nederlands gezongen en nog eens 25% was Nederlands product in een andere taal. De resterende 25% bestond uit internationale hits. Een soort 75%NL zeg maar ;-)

Radio NationaalHet verhaal begint in juni 1999, wanneer de zender ’Hollands Glorie’ wordt overgenomen van uitgeverij Strengholt. Het station is op dat moment alleen maar via de kabel te beluisteren, maar men krijgt via de Achterhoek Media Groep 2 middengolffrequenties tot zijn beschikking: 1035KHz in Hunsel en 1332KHz in Lopik. Lopik 1332AM is vanaf 1 mei 2000 in de lucht en op 3 mei gaat ook Hunsel 1035AM ‘live’. Twee dagen daarna, op 5 mei 2000 verandert de naam van de zender van ‘Hollands Glorie’ in ‘Radio Nationaal’, het station is geboren (de aankondiging van het omdopen klonk zo). Maar zoals zo vaak ontstaan er financiële problemen en op 1 maart 2001, nog geen jaar na de start, zet Nozema de twee middengolf zenders uit vanwege achterstallige betalingen. Één dag later wordt ‘Radio Nationaal’ failliet verklaard…

Radio NationaalEr wordt echter een nieuwe financier gevonden, een doorstart gemaakt en vanaf 9 april 2001 is ‘Radio Nationaal’ weer via de kabel te horen. Om ook via de ether uit te kunnen zenden moet naar Engeland(!) worden uitgeweken. Daar wordt tussen 05.00 uur en 20.00 uur zendtijd op de AM zender van de BBC World Service gehuurd. Het signaal van de 1296KHz zender is in een groot gedeelte van Europa te ontvangen. Dat betekent dat er dagelijks een zendersluiting is en dat is naar huidige maatstaven gemeten toch wel bijzonder. Dat klonk zo.

In de loop van 2002 zijn er, om kosten te besparen, onderhandelingen geweest om 1224AM over te nemen van ’Q the Beat’, maar dat is niet gelukt. Om toch te bezuinigen wordt vanaf 1 november van dat jaar geen gebruik meer gemaakt van de middengolf zender en is ‘Radio Nationaal’ alleen nog via de kabel en het internet te beluisteren.

Bij de frequentieveiling van 2003 weet ‘Radio Nationaal’ geen FM-pakket te bemachtigen. Dat gaat naar RTL FM die het dit jaar van de rechter weer moest afstaan aan 100%NL. Per 1 juli 2003 staakt ‘Radio Nationaal’ ook de kabel- en internetuitzendingen en is het avontuur definitief voorbij. We kennen inmiddels de dubieuze rol die de Nederlandse overheid heeft gespeeld in die veiling. Hoe zou het gelopen zijn als RTL FM het FM-kavel niet ‘gekregen’ had..?

EXTRA: Een gedetaileerde geschiedenis van Radio Nationaal vind je hier.

10 Reacties op “Radio Nationaal: toch maar wel… [UPDATE]”

 1. Jaap de M. zei op:

  Interessante vraag inderdaad. De relatie tussen de overheid en de commerciele zenders is zowieso een hele interessante.

 2. Jan de Radioman zei op:

  Toch denk ik dat de problemen bij Radio Nationaal toen al te groot waren om te kunnen overleven.

 3. Maarten zei op:

  De “Gewoon gezellig” slogun is wel uit het faillissement gebleven; hier in het oosten gebruiken radiozenders deze te pas en te onpas.

 4. Peter Vrakking zei op:

  Jammer dat de bron er niet bij staat. De tekst is bijna in zijn geheel kopieert van http://www.middengolf.info/radio_nationaal.htm incl de geluids fragmenten. Maar het verhaal op Radio Oudestijl is niet helemaal correct, want Ruud Hendriks nam Radio Nationaal pas in 2001 over

 5. peter zei op:

  100% NL had die freqentie moeten krijgen omdat ze veel meer NL talig boden dan alle andere, dan ook had radio nationaal de freqentie niet gekregen

 6. Richard zei op:

  @Peter Vrakking:
  Er is idd info van jouw site, http://www.middengolf.info/radio_nationaal.htm gehaald, maar dat was zeker niet de enige bron. Het was wél mijn bron voor de geluidsfragmenten (maar ook die zwerven elders op het net). Dat Ruud Hendriks pas in 2001 de boel overnam heb ik in eerste instantie niet kunnen vinden, maar na een wat gerichtere gerichte google-actie is dat idd boven komen drijven. Ik ga het aanpassen, Dank! Ik heb middengolf.info overigens ook maar ff bij de links gezet. Wantuhhhh… over Radio Oude Stijl gesproken ;-)

  @Peter: Dat is idd waar…

 7. lokerman zei op:

  Good day

  It’s a quick video I created to show off the dervishs dance from the Guild-Wars nightfall weekend event.
  The dance the dervish does is the same one that Christoper Walken did in the video for Fatboy Slims’ - Weapon of choice music video (hence the music used)

  What do you think about it?

  Mine
  youtube.com/watch?v=j_aONMdkzxU

  Original for those that may not have seen it
  youtube.com/watch?v=0WW8flwpH-Q

 8. rapydradsenue zei op:

  Hi, hello, privet
  traumatize

 9. envisseCoipse zei op:

  The truth is that they are not and there is a growing industry to prove it.

 10. Angelo zei op:

  Iropleshearee: Klopt!

Reageer ook