Radio Oude Stijl

17 september 2006

Voor héél Europa, maar niet voor Nederland…

Gearchiveerd onder: Radio Oude Stijl, Weet je nog? — Richard @ 17:10

Cable 1, the station of the starsThe station of the stars, dat was de kreet van Cable 1. Het was een project van Willem van Kooten en alle vormgeving (vanaf NU ook te horen op Radio Oude Stijl!) was in het engels. Dat moest wel, want commerciële radio was in 1987 (toen Cable 1 startte) in Nederland niet toegestaan. De enige manier om in Nederland radio te maken was het omzeilen van de wet. En dat was precies wat Cable 1 deed. In artikel 66 van de toenmalige mediawet stond namelijk dat nieuwe buitenlandse zenders op de Nederlandse kabel mochten worden toegelaten. En Cable 1 zond uit met een Britse licentie. De uitzendingen van deze zender hadden desondanks een behoorlijk Nederlands karakter. Ik vergeet nooit meer de geweldige presentatie die vaak een mengelmoes van engels en nederlands was: “Yes, this is Cable one and we play very leuke plaatjes in dit uur”.

Maar dit soort creativiteit werd door de staatsomroepen niet gewaardeerd (die werden nog steeds erg zenuwachtig als je onverwacht ‘Veronica’ zei) en één en ander resulteerde in een rechtszaak die door staatsomroep NOS werd aangespannen tegen de nederlandse kabelmaatschappij die het ‘lef’ had Cable 1 op het kabelnet van Gouda te zetten. Na de uitspraak van de rechter moest het kabelbedrijf doorgifte van Cable 1 onmiddelijk staken op straffe van een torenhoge boete… per dag van doorgifte. De publieke zenders werden goed beschermd! Het station bleef nog wel een tijdje via de satelliet uitzenden, maar moest op 30 augustus 1990 toch stoppen omdat na de gerechterlijke uitspraak vrijwel alle adverteerders zich terugtrokken.

Radio 10Ook Radio 10 maakte gebruik van artikel 66 maar zond uit vanuit Milaan. Via een satelliet werden de programma’s naar Nederland verstuurd. Om het zo Italiaans mogelijk te laten lijken, werden tussen de programma’s zelfs Italiaanse reclameboodschappen uitgezonden. Ook was de zender voor het grootste deel in handen van een Italiaanse onderneming. Radio 10 was officieel een Italiaans station van het bedrijf Rete Zero met zelfs een lokale FM-frequentie. Het signaal van Cable One werd vanaf een PTT grondstation in Nederhorst den Berg naar de satelliet verstuurd en vrijwel alle aandeelhouders waren Nederlandse rechtspersonen. En dat was waarom Radio 10 het wel heeft gered. Radio 10 had geleerd van Cable 1 en had een juridisch waterdichte constructie.

Oh ja, wie heeft er nog vormgeving van Radio 10 uit die periode?

12 Reacties op “Voor héél Europa, maar niet voor Nederland…”

 1. William zei op:

  De stream is dood?

 2. Richard zei op:

  Hij doet ‘t weer, en MET Cable 1 vormgeving ;-)

 3. Radiobeest zei op:

  Ik was ze al weer vergeten eignlijk, maar ze waren toch ook een soort piraten!

 4. Richard zei op:

  En op gepaste wijze door de overheid kapot gemaakt…

 5. EdoP zei op:

  Ik herinner me nog dat wij (bij Radio 10) het altijd Kabel Einz noemden… ze spraken een soort wonderlijk Engels/Nederlands inderdaad… hitperanto noemden ze het. Maar Kabel Einz was geen lang leven beschoren want het Commissariaat voor de Media stak er een stokje voor omdat het wel degelijk om een Nederlandse organisatie bleek te gaan en dat was toen (nog) verboden.

  Wij moesten uit concurrentieoverwegingen erg in ons vuistje lachen. Totdat de meeste Cable One-medewerkers onze collega’s werden… voila de komst van Tom Mulder naar Radio 10…

 6. EdoP zei op:

  Ascolta, il programme lingua Hollandese trasmessa via satellite sulla frequenza effe emme cento cinque di rete zero Milano ;-)

  (de italiaanse ID van Radio 10)

 7. Richard zei op:

  Die jij natuurlijk nog wel ergens hebt liggen (sprak hij hoopvol)… ;-)

 8. ode zei op:

  Edo die een blauwe maandag bij 10 zat

 9. Renegade zei op:

  Ik heb zeer veel jingles , ook Italiaanse ID’s, van Radio 10. Ruilen voor wat jingles van Focus 103 of Keizerstad? Ik hoor ‘t wel …

 10. EdoP zei op:

  @ode: Het begrip “blauwe maandag” is erg relatief… het was op drie weken na namelijk 10 jaar… ;-)

 11. Inèz Gommans Den Ouden zei op:

  Oude tijden herleven! Ik heb nog cassettebandjes met muziek van Cable One, en van Radio 10 de destijds uitgegeven tijdschriften. Enig!
  Vreselijk dat Talpa Tom Mulder, hun anchorman, aan de kant heeft gezet.
  Tommie Mulder, je blijft voor mij NUMBER ONE!!!!

 12. Henk zei op:

  Goed en leuk geschreven verhaal!

  Op www.cableone.nl kan iedereen nog jingles/uitzendingen terug luisteren en foto’s bekijken!

Reageer ook