Radio Oude Stijl

6 oktober 2006

“Hallo Hallo… Ben ik aan de band?”

Gearchiveerd onder: Weet je nog? — Richard @ 10:49


Een paar weken geleden was het monumentendag en het stond al lang op de agenda maar het was er gewoon nog niet van gekomen; een bezoek aan Radio Kootwijk. Eindelijk is uw Radio Oude Stijl reporter wezen kijken in het zendstation Radio Kootwijk midden op de Veluwe. “De Kathedraal”, zoals dit gebouw genoemd wordt, is gebouwd van massief beton en ziet er impossant uit, zelfs een beetje bedreigend. Hier stonden die 3 masten van 200 meter hoog jarenlang hoge vermogens uit te spugen zodat er aan de andere kant van de wereld geluisterd kon worden naar de berichten uit een koud Nederland.


Het is één van de meest aparte gebouwen van Nederland. Vroeger al kwamen we hier regelmatig om te wandelen. In die tijd was het zendstation nog wel aktief, maar niet meer waarvoor het oorspronkelijk gebouwd was; lange afstandsverbindingen. De eerste “echte stemmen” gingen de ether in in 1923. Zoals je kunt zien op deze historische foto’s was er een hoop ruimte om die enorme zendvermogens af te stralen.

In de jaren 60,70 en 80 werd de kathedraal nog gebruikt door de PTT, om wat telefoonverbindingen te leggen en nog later wat satellietverbiningen op te zetten. De masten zijn helaas neergehaald.

Er is sprake geweest van een grote kortegolf zender die zou gaan uitzenden vanaf de Veluwse heide, genaamd Delta 171, maar na veel protesten van inwoners uit Apeldoorn en Radio Kootwijk (”Wat doet dat hoge vermogen met mijn pace-maker?”) is dit initiatief gestrand.

Sindsdien is het stil op de Veluwe. De kathedraal staat er verlaten bij. Momenteel wordt er nagedacht over een nieuwe bestemming. Platgooien zal gelukkig niet gebeuren aangezien dit pand op de monumentenlijst staat. Ik zal eens bellen, Radio Oude Stijl zoekt nog een onderkomen…. 

5 Reacties op ““Hallo Hallo… Ben ik aan de band?””

 1. Jouke zei op:

  Best een leuk pandje voor een radiostation! Over rijke radiogeschiedenis gesproken zeg ;-0

 2. Bert zei op:

  Hee Maarten, ik heb je niet gezien… Mooi gebouw he, ik had graag nog eens in de kelder gesnuffeld. Trouwens, de eerste stemmen gingen volgens mij pas in 1929 de ether in, daarvoor waren het enkel morsetelegrafie signalen.

 3. XtcFm zei op:

  Leuke foto’s.

  Volgens mij was het zo dat het gebouw nog niet zo lang geleden gebruikt is in de Amerikaanse film:
  “Mindhunters” zie ook http://www.celluloid-dreams.de/content/images/kritiken-filmbilder/mindhunters/mindhunters-1.jpg

 4. Maarten zei op:

  Dat klopt idd, echter hebben ze voor de film zoveel verandert aan het interieur dat het ook Hollywood had kunnen zijn haha.

 5. Maarten zei op:

  Ach zag ik net toch even het nieuwe clipje van Nick & Simon, opgenomen in de kathedraal…

Reageer ook