Radio Oude Stijl

4 september 2006

Vinyl, hoogwerkers en hoge vermogens…

Gearchiveerd onder: Radio Oude Stijl, Uhhhhm... — Richard @ 14:31

Het is allemaal zo simpel. Henk regelt de hoogwerker, Harko kent een drankenhandel, Joep verhuurt tenten en de rest is een kwestie van een vergadering over hoe alles gepland moet worden. Het mooie Achterhoekse landschap kent een belangrijke traditie. Piraten die evenement-uitzendingen verzorgen vanaf een boerderij ergens in de rustige weilanden. Een traditie die de piraten graag levendig houden door met grote vriendengroepen deze evenementen te bekostigen. Er moet immers geld op de plank komen om een boete te kunnen financieren die er vaak wel aan zit te komen. Het AT (agenschap Telecom) is weliswaar niet zo aktief meer als in de tijd van de “actie etherflits” maar er zijn nog wel degelijk luisterposten opgesteld. Het mag de pret niet drukken want de feesten zijn er niet minder om. Een boerderij waar de koeschuur fungeert als studio en met een gehuurde hoogwerker buiten. Een hoogwerker die overigens de hele provincie rondreist puur als zendmast. En er is zowaar sprake van een “piraten-scene” merkte ik toen ik onlangs op bezoek was bij een piraat die aktief is in de omgeving van Markelo. Veel mensen bezoeken de feesttenten die, afgevuld met pallets bier, zorgen voor nog meer sfeer. De piraten weten van elkaar wat voor spul ze hebben staan. Er lijken zelfs afspraken te worden gemaakt over een tijdslot op één van de populairste piratenfrequenties; 97.00 Mhz, maar deze afspraken werken in de praktijk amper. Het is natuurlijk prettig om te weten dat je collega-piraat tijdens jouw live-evenement niet ff z’n 10 Kw bak aanzet.

Iedereen heeft een uitgebreide RDS voorziening met vooral veel regels tekst. Maar ook het processinggedeelte wordt tegenwoordig niet vergeten.plaatje draaien Uiteraard zijn er weinig piraten met een Orban aan het werk maar Behringer doet er goeie zaken. Van echte prutserij is er weinig sprake meer, de zenders zijn vaak uit het buitenland gehaald en hebben daar dienst gedaan voor legale stations. Verassend is wel dat men tegenwoordig vooral van vinyl draait op de zender. Hele platenkoffers worden de boerderij in gesjouwd om een paar uurtjes muziek te kunnen draaien; alles verpakt in van die nette plastic single-hoesjes. Op internet schijnen die jongens er soms meer dan 100 euro per single voor te betalen. Maar dan heb je ook wat. Voor mij ging er een wereld open. Artiesten waar ik nog nooit van gehoord had en waar men de koffer vol van had. Een geheel eigen cultuur daar in het oosten van het land. Enne, onder de 2 kiloWatt doe je niet mee natuurlijk. U vraagt, wij draaien….

1 Reactie op “Vinyl, hoogwerkers en hoge vermogens…”

  1. Thijs zei op:

    Kwalitatief zeker hoog voor illegale stations.
    Echter vind ik het wel een beetje jammer dat men met zulke enorme vermogens zit.
    Een simpel 1mansstation met 100 watt ofzo die komt de straat amper meer uit.

Reageer ook