Radio Oude Stijl

23 augustus 2006

Stereomaxx en Orban 222: zelfde familie?

Gearchiveerd onder: Radio Oude Stijl, Uhhhhm..., Weet je nog? — Richard @ 11:59

Orban 222A en Modulation Sciences StereomaxxZoals hier te lezen is ben ik lekker aan het spelen met de Stereomaxx van Modulation Sciences. Een mooi apparaat, ik ben er erg enthousiast over. Daarom ben ik eens op zoek gegaan naar wat meer info over dit apparaat dat maar liefst 20 jaar te koop is geweest. Dan moet je als fabrikant toch íets goed gedaan hebben nietwaar? En wat blijkt nu, de twee belangrijkste stereoverbreders ter wereld (beetje aandikken) komen uit dezelfde familie. De Stereomaxx was, toen hij in 1985 op de markt kwam, een enorme verbetering ten opzichte van de toen leverbare stereo verbreders die niet bepaald mono compatible waren. Drie jaar lang had de ‘Maxx’ het rijk voor zich alleen, want de Orban 222A kwam pas in 1988 op de markt.

Modulation Sciences StereomaxxHet verhaal van de Stereomaxx én de 222 begint eigenlijk al in 1975 toen de oprichter van Modulation Sciences, ene Eric Small, met Bob Orban (die ja) samenwerkte aan het ontwerp van de Optimod 8000. Die samenwerking duurde tot 1981 toen Greg Ogonowski bij Orban in beeld kwam. Eric Small heeft ook nog gewerkt aan de oh zo belangrijke #0 kaart van de Optimod 8100. Simpel gesteld doet die hetzelfde als een composite clipper en is dus zeer belangrijk voor de gewenste luidheid. De opzet van de 222A en de Stereomaxx is dan ook ‘opvallend’ gelijk. Het grote verschil wordt eigenlijk gevormd door de in de Stereomaxx toegepaste, digitale(!) vertraging van het L-R signaal. Dat digitale techniek toen nog in de kinderschoenen stond is tijdens bepaalde partijen te horen in de vorm van een soort digitale, lage resolutie nagalm. Dat het toch een gouden greep was van Eric Small word bewezen door het feit dat juist dí­e techniek anno nu nog steeds toegepast wordt in alle belangrijke software plug-ins en audioprocessoren. Ja, zelfs in de Optimods 8400 en 8500…

Wanneer je op zoek gaat naar een stereoverbreder zul je er overigens al snel achterkomen dat er verdraaide weinig keuze is en je al snel op een tweedehandsje aangewezen bent. Is niet zo vreemd, de meeste processoren zijn tegenwoordig digitaal en hebben de ‘Maxx’ geintegreerd. Natuurlijk zijn er nog de Behringer doosjes, maar die zijn zeker niet bevorderlijk voor de ‘fase-reinheid’ van je keten. En dat is duidelijk meetbaar dames en heren Behringer fans ;-).

Behringer doosje: niet doen!Een stereoverbreder hoort eigenlijk zo vroeg mogelijk in de keten geplaatst worden, bij voorkeur direkt na je mengtafel. Op die manier komt het signaal zo puur mogelijk de verbreder binnen en is er nog geen ‘verontreiniging’ in de verhouding tussen Links en Rechts, iets dat een leveler (en zeker 2x een mono exemplaar) kan veroorzaken. Maar voor een optimale werking moet het aangeboden signaal qua niveau eigenlijk zo consistent mogenlijk zijn. Dus daar is al je eerste keuze: voor of na de leveler? Orban kiest er in de digitale Optimods voor om de verbreder helemaal vooraan in de keten te plaatsen, dus vóór de leveler. Ik ga daar nog wat mee experimenteren, want wie weet zit Bob Orban er wel naast ;-) Maar hoe dan ook, een verbreder zit dus vooraan in de keten en als je dan al faseproblemen introduceert (Daarom dus géén Behringer verbreder gebruiken!) krijg je daar vererop in je keten spijt van (bijv. waar is mijn laag gebleven?)

En bij stereoverbreding geldt zeker: niet te veel, méér is minder!

16 Reacties op “Stereomaxx en Orban 222: zelfde familie?”

 1. Postiljon zei op:

  Maar een nieuwe edison kost minder dan een tweedehans Stereomaxx.

 2. KJ zei op:

  en daar is een goede reden voor :-) Maar de Edison is toch ook niet meer nieuw te koop?

 3. Willem D. zei op:

  Ik heb ooit een Edison gekocht, dat was een vergissing :-) Maar als ik dit zo lees zou ik wel eens een echte Stereomax willen proberen.

 4. EdoP zei op:

  @KJ: Kwestie van ‘ weten waar Abraham de mosterd haalt’…

 5. johan zei op:

  ik zou er graag 1 toevoegen aan mijn orban speelgoed alleen laat deze mosterd zich niet makkelijk vinden

 6. Richard zei op:

  Inderdaad, ik was eigenlijk ook op zoek naar de 222, maar vond de Maxx eerder… Maar dat is gelukkig ook goede mosterd ;-)

 7. Emiel Bos zei op:

  Hallo

  Ik ben op zoek naar een stereo verbreder van Orban en een procesor van orban weet je nog wat

 8. Richard zei op:

  Hallo Emiel,
  Kun je iets nauwkeuriger aangeven wat je zoekt?
  De 222 is duidelijk, maar WELKE Orban zoek je?

 9. Hannah zei op:

  Good news…

  The computer revolution is over. The computers won.

 10. niels zei op:

  als het jeukt moet je krabben

 11. Henri zei op:

  Hallo, ik zoek ook nog een stereomaxx danwel 222a, weet er iemand nog iets te koop??
  Laat maar is weten..

 12. chris zei op:

  Wat raden jullie eigenlijk aan? Ik heb hier een optimod 8200, met een studio chasis, en een Orban 222a. Doen we nu eerst de 222a en dan de leveller? Of omgekeerd, want ik weet het zo niet meer. Kan er iemand mij zeggen wat de meest ideale instellingen zijn voor de 8200 st en de 222a?
  Thx Chris

 13. Henk langenburg zei op:

  nu heb ik een orban 8200 + 222a + 464a

  zou het helpen als ik er nog een 8200 st bij tussen zet?

  of een neve 33609?

 14. sander zei op:

  dag,

  ik heb hier een orban 8200 en een aphex compellor als leveler en ik kan aan een 222a komen
  is de orban en 222a een goede combinatie om er een lekker geluid uit te laten komen?

  mvg sander

 15. Richard zei op:

  Prima combi, compellor heb je niet nodig…

 16. sander zei op:

  de een zegt van wel en de ander van niet,
  ik vind dat de leveler in de 8200 niet fatsoenlijk genoeg levelt,
  vandaar m’n compellor, en het klinkt allemaal als een klok!

Reageer ook