Radio Oude Stijl

18 augustus 2006

Kwaliteitsmuziek…! (saga continues)

Gearchiveerd onder: Kwaliteitsmuziek? — Richard @ 15:24

Zoals we al eerder bespraken hier op radio oude stijl, is de muziek die je draait in je programma of op je eigen radiostation een belangrijk punt. Richard besprak onlangs al een paar radio-onderzoeken die kennelijk uitwezen dat bepaalde mensen (in de volksmond ook wel luisteraars genoemd) op bepaalde tijden bepaalde programma’s wel of niet kunnen waarderen. Kortom; al zou je dit objectief willen benaderen, een goede betrouwbare uitkomst is er niet. Ik wil nog een stap verder gaan; is een format eigenlijk wel een garantie voor luistercijfers in een doelgroep? Toen het “JACK-FM, WE PLAY WHAT WE LIKE” idee ontstond in Amerika (Geen format, we draaien gewoon wat) leek het alsof dit waarheid werd. Toch is dit principe in Amerika weer achterhaald dus ‘géén format’ werkt blijkbaar ook niet. Nu wil ik hier op onze eigen radiostek eens een paar kwaliteitsplaten neerzetten waarvan ik vind dat ze in iedere playlist moeten staan van een zichzelf respecterend radio station. Zo, dat is eruit.

Robbie Williams - Feel
Bee Gees - Love you inside out
Billy Joel - Piano man
Bobby Caldwell- Jamaica
Keith Marshall - Only Crying
Cock Robin - Thought you were on my side
Coldplay - Speed of sound
Dolly Parton - 9 to 5
UB 40 - Red red wine
Monkees - Daydream believer
Vitesse - Rosalyn
Supertramp - Logical song
Olivia Newton John - Magic
Frank Boeijen - Zwart wit
Gary Moore - Still got the blues
Fine young cannibals - Good thing
Gerard Lenorman - Voici les cles
Gino Vannelli - Wild horses
Howard Jones - Hide and seek
Duran Duran - Ordinary world
Jon Anderson - Hold on to love
Mike Oldfield - Monnlight shadow
Split Enz. - Message to my girl
The Motors - Airport
Toploader - Dancing in the moonlight

Dat zijn ze, een 25-tal titels waarvan ik het gevoel heb dat ze ook daadwerkelijk met muziek te maken hebben. Het zijn platen uit een genre wat ik belangrijk vind voor de beleving van radio; AC (adult contempary), ook wel oneerbiedig koffiemuziek genoemd. Het maakt niet uit welke naam het heeft, ik ben ervan overtuigd dat je met dit genre kunt scoren, mits breed ingezet. Aanvullingen en andere meningen zijn uiteraard welkom…

7 Reacties op “Kwaliteitsmuziek…! (saga continues)”

 1. Patrick zei op:

  Zo,vind jij dat? Nou, het bovenstaande lijstje lijkt mij vooral slaapverwekend saai.Bovendien is hét ideale format al generaties terug met succes beproeft: namelijk HIT, TIP, GOUWE OUWEN. Een uur is bij een dergelijk format, ongeacht het tijdstip van de dag, telkens uit dit blokje opgebouwd. Zo kan een programma beginnen met een gouwe ouwe,gevolgd door een top-40 hit en daarna een nieuw product wat nog niet in een hitlijst staat. Succes gegarandeerd. Vul daarnaast de totale muziek per uur in met tenminste 50% nationale producties. En zie daar hét format waarmee de Tros Donderdag jaren lang de best beluisterde dag op Hilversum 3 werd, en de zeezender Veronica (in elk geval op de 538 Khz) scoorden, en Radio Noordzee Internationaal van af de Mebo 2 de Nederlandse markt veroverde.
  En hoe kwamen de landpiraten Atlantis Rotterdam en Centraal Den Haag aan hun grote luisterschare? Adult contempary? Dus niet! Nee,gewoon die door Willem van Kooten ooit als eerste geïntroduceerde formule van Hit, Tip, Gouwe Ouwe. En dan zijn platen uit de jaren ‘50 en ’60 natuurlijk veel leuker als gouwe ouwen (vanwege het contrast) wanneer de hits bestaan uit het werk van bijvoorbeeld DJ-Tiësto. En natuurlijk is de nieuwe singel van Djumbo even zeer een hit en komt Marianne Weber gewoon langs als tip. En voor wie is een zender met zo’n soort format bestemd?
  Gewoon, voor een zo groot en breed mogelijk publiek natuurlijk!!! Denk maar eens aan al die subsidie vretende lokale omroepen (waar nu vooral heel weinig mensen naar luisteren). Maar zeker ook voor de regionale omroepen (die hun muziek nu nog per computer samenstellen, en serieus denken dat ze daar inderdaad zoveel mogelijk AC mee uit moeten braken. Waardoor er nu uitsluitend 55+ ers naar de regionale luisteren,i.p.v. een echt breed publiek). Eng hé, een zender waar iedereen naar luistert(…).

 2. Maarten zei op:

  Patrick, je noemtin één adem HIT, TIP, GOUWE OUWEN, de donderdag van de tros, de zeezender Veronica en Willem van Kooten. Ik had er misschien even bij moeten zeggen dat ik dit lijstje gebaseerd heb op de radio van nu. En deze radio van nu maakt men helaas (of moet ik zeggen gelukkig) niet meer voor een breed publiek. Alles is doelgroep. Mijn doelgroep is AC luisteraars. Daarop is mijn lijstje gebaseerd. En sorry hoor, maar Marianne Weeber…..?

 3. Bert zei op:

  Ik heb een probleem, ik weet niet in welke doelgroep ik thuishoor. Ik moet nu te vaak switchen van frequentie.
  Graag hoor ik:
  - Elk uur nieuws
  - Nieuws uit de regio / provincie.
  - Verkeersinfo gesorteerd op wegnummer.
  - Geen tijdmelding, ik heb zelf een horloge.
  - Weerpraatje van Meteo Consult welkom.
  - ’s Ochtends geen overdreven lollige DJ’s.
  - Muziek van het ‘Soul Show’ ‘And The Beat Goes On’ ‘grandmix - playlist’ Top 40 t/m Top 2000 genre, NL-talig en AC geen probleem.

  Kunt u mij helpen?

 4. Maarten zei op:

  Gefeliciteerd Bert, je hebt zojuist een nieuw format bedacht!

 5. Patrick zei op:

  Radio van nu ‘gelukkig’ voor een ‘doelgroep? Dacht het niet, Maarten. De regionale en lokale omroep hebben de wettelijke plicht álle lagen van de bevolking aan te spreken. Via de belastingen moet de hele bevolking immers ook aan hun uitzendingen mee betalen.Waarbij het geen enkel probleem schijn te zijn dat de overgrote meerderheid zelden tot nooit luistert. Neem Rotterdam,waar eerst het zieltogende Stadsradio rustig programmeerde als was het een commerciële zender.Resultaat,luisterdichtheid nul komma niks,want de lokale zender onderscheid zich slechts van de landelijke commerciëlen door een hoge mate van amateur DJ’s (…). Om vervolgens het veld te moeten ruimen voor Megastad FM. Zelfde laken een pak! Waar bovendien nog minder naar wordt geluisterd. Het Hit, Tip , Gouwe Ouwe format is dus vooral geschikt voor deze nu nog hun doel voorbij schietende publieke zenders. Waaronder ik ook radio 2 en 3 wens te rekenen (waarom moet Radio 3 klinken als 538/Q/Cash?). Die zender is ooit opgericht om zeezender Veronica te verdrijven en zou dus ook anno 2006 moeten klinken als de oude TROS donderdag. En radio 2 als de Veronica Woensdag op Hilversum 1.
  Daarnaast herken ook ik het probleem van het me niet thuis voelen bij al die zenders die z.g. op mij (want behorende bij de shoppers doelgroep) zijn gericht.
  De commerciële neem ik niets kwalijk, die heb ik allang afgeschreven (ik weiger naar die bagger programma’s van hen te luisteren!!!). Maar van de publieken eis ik zo langzamerhand waar voor m’n geld. Dus ja, ook Marianne Weeber op Radio 3.
  Trouwens,vroeger hadden we kratten vol LP’s van Conny Vandenbosch (om maar eens wat te noemen)om de programma’s op de piraat mee te larderen.Niet omdat we dat mooi vonden, maar een deel van de luisteraars wel. En daar ging het om: “We doen het voor u, op de radio, voor u” (zoals de Topformat Jingles LP’s het voorzongen).

 6. Bert zei op:

  Maarten, nooit geweten dat jij een snor en een baarje had.

 7. Wesley zei op:

  Die patrick lust er wel pap van.
  Kan praten die man. haha.
  Maargoed. Je hebt er ergens wel gelijk in.
  Al vind ik de tekst van Maarten ook niet verkeerd.

Reageer ook