Radio Oude Stijl

14 augustus 2006

De analoge discomix…

Gearchiveerd onder: Beslommeringen — Richard @ 11:42

lekker analoog

Naast radiomaken was ik erg druk met het vervaardigen van thuismixen. Toen nog iets wat relatief weinig mensen deden, gezien de technische benodigdheden. De welbekende consumenten-bandrecorder van AKAI had ik in mijn bezit en ik knipte en plakte er lustig op los. (hoe leg je de jongere generatie uit dat er wel degelijk fysiek geplakt werd?) Emmers vol overbodig bandmateriaal. Het was de bedoeling dat ik met twee draaitafels (helaas nog geen SL1200’s) een overgang maakte, die opnam en plakte naar de volgende overgang. Irritant: na elke mislukte overgang band terugspoelen om niet weer een onnodige prullebak vol bandgruis te hoeven weggooien. Enne, dat ging dus gewoon in de prullebak, niemand had nog gehoord van chemisch afval, dat kwam pas toen BASF wat afval de Rijn in schoof, maar dat terzijde.

daar droomde ik van x2Als de mix klaar was en je speelde ‘m af was het een komen en gaan van lasjes die je letterlijk langs de kop hoorde flapperen. Vaak speelde ik de mix maar even over op cassette, dan had ik in ieder geval één “goede” kopie. Maar zelfs toen knapten de lasjes al weleens en moest er tussentijds gerepareerd worden. Het duurdere plakband (Tandy, per rolletje fl 8,95) vond ik te duur. De Hema verkocht het immers voor fl 0,99 per rol. Wel jammer, de banden die ik nu op zolder heb liggen zijn niet meer afspeelbaar. Het is één brei van plaksel en bandgruis. Laatst sprak ik met een jongen die nu met z’n “power-pc” allerlei housedeuntjes “verknipte”. Ik moest de neiging onderdrukken om hem eens precies uit te leggen hoe wij dat vroeger deden en wat een geluk hij heeft dat het technisch zoveel makkelijker is geworden. Feit dat de huidige dansprodukties zo plat klinken en niet uitblinken in genialiteit is natuurlijk een gevolg van deze technische vooruitgang, maar dat is een andere discussie. Een ‘creatie’ is immers zo op poten gezet. Nee, dan onze “maximaal-4-sporen-tijd”! Analoog…. is tha bomb !!

4 Reacties op “De analoge discomix…”

 1. Richard zei op:

  Luister maar eens naar de eerste Grandmix van Ben Liebrand, dat klinkt toch heel anders dan de huidige gladde (re)mixen…

 2. EdoP zei op:

  En dan die grijze splice-dispencers met voorgesneden plakkers… en niet te vergeten rood-witte en blauw-witte aanlooptape. Ik heb wat kilometers van die troep versleten… ;-)

 3. Bert zei op:

  Je kon ook een eindeloze band maken. Ik heb wel eens een soort van ’stationstune’ gemaakt op zo’n lus. De tape was natuurlijk veel te lang, dus moesten er met Lego en Meccano diverse constructies gemaakt worden waar de band langsheen ging.

 4. Maarten zei op:

  En was na 20 keer afspelen één grote dropout!

Reageer ook