Radio Oude Stijl

2 augustus 2006

Hoog van de toren blazen!

Gearchiveerd onder: Hier en Nu — Richard @ 11:14

Hoog van de toren blazen

Na een weekje Duitsland is het altijd weer even tijd om de verschillen op een rij te zetten. Het radiolandschap in Duitsland is van oudsher al anders ingericht dan dat van Nederland. Allereerst waren bij onze oosterburen amper piraten actief in de jaren 80. Zoals iedereen weet hebben deze “voorlopers” van de echte hitradio- zoals we die nu kennen- ervoor gezorgd dat de landelijke radio klinkt zoals het nu is. In Duitsland is commerciële radio pas veel later op gang gekomen, en men lijkt er ook niet zo druk mee bezig als wij. Deze zenders ontvang je vaak rond de grote steden, in opmars gebracht door de radioprincipes van Adje Roland eind jaren 80. Wat je over het algemeen op de antenne krijgt rondrijdend door de heuvels van de Eifel zijn de regionalen die een behoorlijke hoeveelheid frequenties toegewezen krijgen (in mijn geval, 5 keer SWR2). Door hoogteverschillen is er natuurlijk meer vermogen nodig, maar om nou in één ontvangstgebied 5 keer dezelfde zender te kunnen ontvangen lijkt mij wat overdreven. Ook de processing is heel anders dan in Nederland. Door bovenstaande reden is het in Duitsland niet nodig “de hardste” te zijn, want de vermogens zijn stevig en erg veel zenders zijn er gewoonweg niet. Neemt niet weg dat het allemaal best mooi klinkt, maar aan alles is te merken dat men gewoon radio maakt op hun eigen manier zonder zich iets aan te trekken van de andere stations. Dit geldt overigens niet voor de tv markt, die zit namelijk potdicht, maar dat is een ander verhaal. Jingles zijn er ook veel minder dan hier, hoewel het langzaam in opkomst is. Helaas veel gesproken materiaal, wat je niet zou verwachten als je de demo’s van Top Format hoorde; knettervol met gezongen Duitstalige jingles.

Leuk naambordje

Alle zenders heben RDS, maar puur ter identificatie van de zender. Je ziet alleen de stationsnaam binnen de 8 RDS-karakters. Hier wordt je dus niet overvoerd met goedbedoelde flits-informatie en filemeldingen (Persoonlijk wil ik bij het zappen op mijn autoradio meteen zien naar wie ik luister en me niet door de beurskoersen en het weer hoeven heen te worstelen). Ik zie het Duitse Radiolandschap niet als voorbeeld voor Nederland, dat zou simpelweg niet kunnen, de landen zijn geografisch niet met elkaar te vergelijken. Maar ook het soort mensen doet een hoop met de manier waarop radio wordt gemaakt. De meeste zenders zenden ellenlange discussies uit over vanalles. Er zijn in mindere mate muziekstations te vinden. Zelfs een zender als EINSLIVE die toch bekend staat als de 3FM van Nordrhein-Westfalen schuwt lange interviews op primetime niet. Toch hou ik wel van die rust op de zenders. Waarom hard moduleren? Waarom van die schreeuwjingles? Waarom niet een publieke zender met alleen maar Nationale muziek? Ik neem er van mee wat ik nodig heb om ooit het perfecte station neer te zetten…

1 Reactie op “Hoog van de toren blazen!”

  1. Bert zei op:

    Geen piraten? Ik zou naar Duitsland emigreren als ik jou was, en daar een station beginnen. Als je dan met een Stentor gaat zenden, dan horen ze jou óók op vijf verschillende frequenties, net zoals SWR2!

    Even zonder gein, bij een nieuwsuitzending is het soms écht even stil op zo’n duitse zender. Deutsche Gründlichkeit wellicht? Ik vind het knap hoor.

Reageer ook