Radio Oude Stijl

18 juli 2006

Radio2, niet slecht… voor digitaal ;-)

Gearchiveerd onder: Hier en Nu — Richard @ 10:13

de nieuwe 3FM processorSinds gisteren zijn ze om. Wie? Radio 2 natuurlijk. De afgelopen weken heeft er een Orban 8500 proefgedraaid op het interne kabelnet van het Mediapark. Zo kon er lekker geluisterd worden naar, en geëxperimenteerd worden met de (voor de publieke omroep) opvolger van de Orban 8200 zonder dat de buitenwereld daar iets van merkte. En gisteren (17-07-2006) zijn ze dus omgegaan. Op dit moment draait 3FM proef op het interne kabelnet en de verwachting is dat ook die binnenkort omgaat. Op het fotootje zie je de daadwerkelijke, toekomstige 8500 voor 3FM. De reden dat ik dit toch even wil melden is dat ik blij verrast ben met het resultaat. Het geluid is duidelijk geprocessed, maar heerlijk transparant en helder. Petje af hoor, uitstekend ingeregeld en een waardige opvolger. Tot nu toe was ik niet erg onder de indruk van de stations die met de 8500 draaien (bijvoorbeeld CAZ!), maar blijkbaar kán de 8500 toch ook wel goed klinken ;-)

Misschien schuilt een gedeelte van het ‘geheim van het geluid’ ook in de gebruikte voorzet: de Avalon 747SP?

9 Reacties op “Radio2, niet slecht… voor digitaal ;-)”

 1. EdoP zei op:

  Sorry voor mijn wanklankje, maar ik vind de 8500 in de basis wel een goed apparaat, maar zeer beperkt in zijn toepassing. Wil je er ‘hitradio’ mee maken, dan is het absoluut een miskoop (kijk maar naar Caz!). De 8200 had zo’n lekker analoog randje, dat je overal van de gewenste ’smerigheid’ kon voorzien. Als je dat probeert met de 8500 dan lukt het je eenvoudigweg niet. Helaas heeft Orban met de 8500 een knieval gemaakt voor de concurrent (Omnia), en een processor op de markt gebracht die net zo clean klinkt als die Omnia. Wat je ook probeert, gecontroleerd vervormen is er niet bij. Goed opgenomen platen klinken krankzinnig met een 8500. Maar radiostations willen niet ‘goed’ klinken. Zeker niet als de eeuwigdurende race om wie het hardste is, nog bij lange na niet voorbij is.

  Je merkt ook dat de 8500 het nét niet doet wanneer een dj zijn faders terugtrekt. Ook vind ik dat de stemmen geen ‘edge’ meekrijgen bij een 8500. Bij een 8200 maakt het bovendien niet uit hoe je materiaal is dat je er in stopt. Een goeie of een slechte plaat, een goeie of een slechte commercial, een volle of een wat dunnere stem… alles krijgt ballen.

  Kortom, nu is het wachten op een 8600? :-)

 2. Richard zei op:

  Mee eens Edo, ik houd hier niet voor niets regelmatig een vlammend betoog voor analoge processing (heeft natuurlijk ook z’n nadelen). Maar de 8200 heeft idd een mooie analoge sound. Het probleem is m.i. dat de digitale techniek ‘te goed’ wordt waardoor de processor een messcherp onderscheid tussen platen en bronnen kan maken. En daarmee verdwijnt ook de ‘vetheid’ en gewenste bijverschijnselen zoals (beperkte) ducking, waardoor je zo lekker ‘tegen de muziek in’ kunt lullen. Tegenwoordig ligt de presentatie ‘los’ boven op de muziek.

 3. Dennis zei op:

  Niet mee eens Richard. We hadden het over “schuiven”

  Spreekwoordelijk gezegd;

  Er zijn vele wegen die naar Rome leiden, wat je anders bereikt via de “normale” weg, moet je nu via een andere weg doen.

  T.o.v de 8400 kan de 8500 meer “dirty” klinken. Maar niet zo dirty als een 8200.. Dat klopt. Dat heeft gewoon te maken, dat alles intern op 64 khz. berekend wordt. Dat verklaart het cleane hoog en het detail.

  En de AGC.. Ik heb nog nooit zo’n uitgebreide AGC gezien, als die in de 8500. Daar kun je werkelijk alle kanten mee op; En vertraging.. we hebben het maar over 1 ms meer dan een 8200 op U.L.L

 4. Richard zei op:

  Meer verantwoordelijkeid bij de programmamaker dus. De vraag is of je dat wilt. Óf idd een mooie voorzet. Mmmmhhhh… smaak vs. processing. Zou het dan toch persoonlijk zijn ;-)))

  BTW, Ik ervaar (als ouwe l*l natuurlijk) 5ms latency op de koptelefoon al als irritant…

 5. Dennis zei op:

  Persoonlijk is het zeker; Maar ja.. daar hebben we het al over gehad:-)
  Maar ehhh.. Mijn voorkeur gaat ook naar Analoge processing.

  Maar digitaal is de 8500 mijn favoriet! tha monstah

 6. Erwin zei op:

  Mooie sound voor Radio 2, past prima bij het format. Ik ben erg benieuwd naar de sound van 3 FM binnenkort. Hou ons op de hoogte, ben benieuwd wanneer die on air gaat komen.

 7. Maarten zei op:

  Reed vanavond Nederland weer binnen, zette radio 2 op en merkte dat de verschillen van de gepresenteerde stukken en de muziek qua niveau nogal verschilden. De “verweven” klank, zoals Radio 2 die had vind ik nu nog niet terug helaas… maar ik ben ervan overtuigd dat de 8500 goed kan klinken.

 8. Maarten zei op:

  Kunnen we even evalueren? Richard en ik constateren na een kleine maand dat de “sound” er nog niet helemaal is. Wat vinden jullie? Is Radio 2 erop vooruitgegaan?

 9. Youri zei op:

  Ik vind de Orban 8500 goed klinken, maar gooi er dan wel een ariane voor.

Reageer ook