Radio Oude Stijl

17 juli 2006

Zenders Oude Stijl: Jostykits en Stentors…

Gearchiveerd onder: Weet je nog? — Richard @ 11:53

de enige echte! Uiteraard is het óók bij mij allemaal begonnen met een echte JostyKit, een printje van 4 bij 4 cm met een transistortje en een trimmertje erop. En nee, JostyKit was niet de naam van dat zendertje, maar het merk! JostyKit is de naam van de Deense fabrikant, een bedrijf dat nog steeds bestaat. De ‘naam’ (typenaam dus) van dat printje was volgens mij HF65, verbeter me als ik er naast zit ;-). Het microfoontje hield je gewoon voor de speaker van je radio, je sloot een 9volt batterij aan en hopla, je was ook bij de buren te horen! Uiteraard moest er daarna een echte antenne (de dipool, wie is er niet groot mee geworden) aan want dan kwam je weer drie huizen verder, en zo’n batterij was ook niet alles dus kocht je een echte voeding van 12 volt. Inmiddels kon de hele buurt meeluisteren want als je de voedingsspanning naar 15 volt schroefde gaf zo’n JostyKit nóg meer vermogen. En nóg meer brom. Maar uiteraard was ook dat niet genoeg…

Nee, de hunkering naar meer vermogen maakte een diepteinvestering noodzakelijk: er moest een echte zender gekocht worden! Veel keus was er overigens niet als je niet tot de categorie zelfbouwers behoorde, want dè Stentor (ja, ik bedoel dè…) was de onbetwiste koning van de beginnerszenders. Met alle ellende die daar bij hoorde. Even wat achtergrondinfo: De stentor is ooit ontwikkeld door de uit Delft afkomstige Joep Swolfs van JBE Electronics. Het bedrijf zat vlak bij het NS-station en maakte de printjes door gebruik te maken van zeefdruk(!)

met een MRF237Een Stentor kon 5 hele wattjes ontwikkelen, en dat was begin jaren tachtig goed genoeg voor een fors bereik. Maar tegelijkertijd kreeg je ook voor het eerst te maken met staande golf verhouding, swr-meter en… afregelen! Vooral dat afregelen was een waar feest. Ik heb in ieder geval regelmatig de top van mijn wijsinger verbrand aan de MRF237 eindtransistor. “Even voelen hoe heet-ie is”. De grap van een Stentor is namelijk dat je er net zo makkelijk 11Watt (op de meter) als 5Watt uit kon halen. En dat onmogelijke verschil van 7Watt kon je altijd wel ergens terugvinden, en meestal in de TV band…

Voor de echte liefhebbers heb ik nog een leuk pdf-documentje: klik!

107 Reacties op “Zenders Oude Stijl: Jostykits en Stentors…”

 1. Aad zei op:

  Na de Stentor kwam de viertrapper, de vijftrapper, waarna het eindelijk tijd werd voor een filter op de uitgang, om de hoeveelheid harmonischen in te perken.
  De MRF237 was best een leuke transistor, maar hij was een beetje lastig koel te houden, en dus sneuvelde er nog wel eens eentje. Nee, dan liever de 3553. Die leverde maar 1 Watt, maar je kon er mooi een BLY87a mee aansturen en dan had je meteen 10 Watt. Kwam je nog verder. Bovendien had die de eigenschap langer mee te gaan. Daar achter kon dan weer een BLY89 of, als je de 87 wat lager uitstuurde, een BLW60. Dat was een fijn type. Als je nog verder wilde kwam je op bijvoorbeeld de BLX15, maar die heb ik nooit gehad. Wel heb ik een tijdje een BLW96 gehad. Daar zou 200 Watt mee te halen moeten zijn. Bij mij was het avontuur echter afgelopen toen er een schroevendraaiertje in de eindtrap viel. Met een laatste lichtflits overleed de BLW96. Zonde, want het was een ‘echte’ (dus geen ‘uitval’ die goedkoop via bekende piraten elektronikazaken was gekocht).
  Overigens had je die 200 Watt eigenlijk lang niet altijd nodig. Als er condities waren kwam je zelfs met een 10-elements antenne op 8 meter hoogte in de polder met 10 of 20 Watt nog gewoon half Nederland door.

 2. Richard zei op:

  Ik heb wel met de BLX gewerkt, maar ook nog wel met balanstrappen , die moest je hééééél voorzichtig inregelen anders blies je één van je BLW’s of BLX-en op. Nooit leuk, vooral niet omdat je dat @$$#%^# ding dan weer moest lossolderen!

  En wat betreft vermogen: eigenlijk was DX-en met een goede yagi (aangepaste fuba 8) en één watje toch veel leuker dan gewoon vermogen stoken op een rondstraler (Televes)?

 3. EdoP zei op:

  Wij trokken altijd een donkergrijze 19″-lade open en staken er dan één of meer nieuwe keramische buisjes in… heeft me heel wat brandblaren op mijn vingers opgeleverd…

  …oei, ben ik nu erg off-topic? :-)

 4. Richard zei op:

  Een gemis in mijn opleiding :-( Ik heb nooit met een Harry mogen werken ;-)

 5. EdoP zei op:

  Er zijn vele Harry’s die nooit met mij gewerkt hebben… er zijn ook vele Harry’s die bij mij nooit gewerkt hebben… geeeez cryptokronkels op de zomerzwoele avond!

 6. IdeaalFM zei op:

  Wat een geweldige verhalen.
  Mooi dat pdf bestand,, geleverd bij de stentor, en als ik dit zo lees dan begin ik direct weer te lachen, wat een ellende of feest zo’n stentor. Maar inderdaad.. het was wel, als je niet tot die zelfbouwers behoorde een prachtig alternatief om wat meer vermogen te halen, maar ik had al snel door dat als je een betere antenne plaatste(met balloon) dat je veel verder kon komen dan de bewuste dipool,of schuif dipool (verticaal) twee stukken koperpijp inelkaar geschoven 12 in 15 mm.. maar toen stond de buurman op de stoep, want ja die had een electronisch orgel die hij niet meer kon bespelen,,, hahahaha hij hoorde alleen ons, want samen met mijn maat hoorde wij tot de zenders die rustig de hele zaterdag uitzonden. Op een gegeven moment werden we benaderd door een DX amateur, die vond de handel toch wel erg storen, maar draagde de muziek zenders een warm hart toe die bouwde een zender met daarin ook een stentor maar traps geregeld (in drieen) vervolgens plaatse hij daar achter een MRF 238 en je had een totaal van 25 Watt.. geweldig, maar als je daar dan in ging regelen had de buurman opeens geen tv en video meer, want ja je had nog geen kabel…
  Jongens wat een tijd…maar… later kreeg ik een zender die zwevend gebouwd was en daar achter een sd tor zoals ze dat noemden, en ik haalde vrolijk 80 watt..
  En… op een 8 elements foeba… en nooit gepakt..
  En ik zal de mannen wel eens wat plaatjes sturen.. ik heb hem nog steeds m’n zender.. alleen hij staat als herinnering in de kast incl staande golf meter stereo coder(asian)en voeding, en werkend op 106.2 alleen ik ben 2 jaar terug verhuist en de antenne is achter gebleven op het oude huis… maar je weet maar nooit…
  Later zijn we samen gegaan commercieel als groot station, zijnde ideaal fm de zenders werden toen in Baarn gebouwd door een man die ook voor Roulette bouwde..

  Ik kon het niet laten om hierop te reageren, ik ben al bekend bij de mannen, maar ik kan wel een compleet boek schrijven over mijn(onze) radio tijd.
  Web bekend in rechter colom links.

  IdeaalFM
  JvdM
  In een woord geweldig…

 7. Richard zei op:

  Voel ik een gastposting aankomen? ;-)

 8. IdeaalFM zei op:

  Ik vind dit gewoon geweldig, we hebben inmiddels ook al contact vai de E-mail. ik zal eerdaags nog wel eens een bericht sturen. Maar de tijd ontbreekt momenteel een beetje.
  Jammer dat ik geen plaatjes kan plaatsen, maar die stuur ik wel via de mail., misschien dat je er ze erbij kunt plaatsen.
  Maar ik vind het gewoon geweldig als ik die verhalen lees en het is zo herkenbaar, dan kan ik het niet laten om even te reageren.

  Greetz, Eric

 9. IdeaalFM zei op:

  Het bloed kruipt waar het niet gaan kan..

  Check your mail..

  Geweldig,..

  Eric & Eric

 10. nick zei op:

  heb de hele meug ook mee gemaakt,ben meer als 25jaar met radio bezig vroegger qqe03/12 en 06/40 en ook veel stantors natuurlijk.ben nu de trotse bezitter van een CTB VTX45EURO zender alleen van de enkele blx is een dubbelle blx15 geworden kleine 300watt.maar de verhalen blijven mooi van vroeger,alleen dan denk ik weer wat word ik oud.

 11. witteduif zei op:

  ja ben ook begonen met stentor je moest altijd trimmen als je hem uit zetten maar ja goeden oude tijd heb nu qqb3300 R&S kast

 12. johan zei op:

  ik ben zelf eind 1978 begonnen met een zweefbouw zendertje alla josti kit welke op frequentie gezet werdt met een toltrimmer deze kostte me toen 10 gulden
  een 4 kanaals microfoon mengertje werdt door de zenderbouwer voor me omgebouwd tot mengkastje zodat mijn cassette recorder er ook op kon. een 3 elements kocht ik van mijn volgende zakgeld deze hing ik aan de lamp in mijn slaapkamer, bereik het halve dorp :-)
  tijd voor wat zwaarders een ecc 82 buisje als oscilator welke maar liefst 3 watt leverde tussen de 88 en de 800 mhz
  de jaren 80 brachten de bly´s en mrf´s en heden ten dagen hebben we de blf´s waar ik nu nog mee loop te spelen af en toe s’nachts even de zender op antenne
  als vrouwlief en de kinderen slapen even met wat potten bier wat muziek draaien.
  ben nu 41 en kom van deze verslaving niet meer af
  funkjunk for life!!

 13. Willem zei op:

  Wie kent ze niet de Josty Kit uit de jaren ‘75 ‘77, ook ik heb z’n Jostykit (inderdaad de HF 65)gehad.
  De HF 75 maar dat was een superreg ontvanger.

  Trouwens ik heb nog steeds die jostykit (werkt nog ook).
  Maar goed verder met mijn vehaal, ik naar de plaatselijke elektronica winkel hier in de stad om de jostykit te kopen voor ik dacht Fl 24,95, vol trots naar huis op de fiets in weer en wind, hij moest die zelfde avond nog on air.

  Na een tijdje solderen batterij van 9 volt en een microfoon aangesloten, was ik benieuwd hoe het resultaat was.

  Draaien aan de trimmer en met de FM ontvanger der naast hoorje elke keer plop plop en jahoor ik hoorde mij zelf terug op de FM ontvanger.

  Alleen het die zender wel een rare eigenschap als de microfoon bewoog ging de frequentie ook een paar 100 kc omhoog of omlaag.

  Na van loop der tijd zijn die zender wel vervangen andere stabiele zender.

  Ben zelf nu wel officiel radio amateur, maar ik heb die tijd toch niet graag willen missen.
  En daar door veel ervaringen opgedaan met het bouwen van zenders (ik was toen 16).
  Nu inmiddels 48 jaar.

 14. Alex zei op:

  I am looking for data on Jostykit HF-75.
  Please reply in English. Alex.

 15. chris zei op:

  aan de hf 65 niet zo’n beste herinneringen , deze verdween op een zaterdag middag in de politieauto.
  was mijn eerste zender , was toen ook al bezig met zelfbouw , bly 87 , daarna een zender met bly 89 eindtrap , en toen kwam er een blx 15 ,
  heb deze de 87 de 89 en de blx 15 nog steeds.
  laast nog eens met de 89 aan de band gezeten.
  ook heb ik een half jaar terug nog een 8 watter pll gebouwd , is toch iets stabieler als dat spul uit de jaren 80

 16. Richard zei op:

  Maar toch… herinneringen aan politieauto’s zijn _achteraf_ toch wel hele mooie ;-)

 17. Twilight zei op:

  Ook jarenlang met een vriend van mij de 3-meter onveilig gemaakt. Begonnen met Stentors en later overgeschakeld naar zelfbouw. Zijn vader had een bedrijf in beveiligingen en een lichtbak, etsbak en kasten vol onderdelen staan. En als antenne kruisdipolen, Fuba’s en later tot 100% tevredenheid: een scannerantenne. Deze was al 50 ohm en rondomgevoelig. Dus geen vermogen-kostende baloon’s meer nodig. Tja, en dan ga je gekke dingen doen. Zo was hier in het dorp een 45 meter hoge schoorsteen van een voormalige steenfabiek. En op een donkere avond zijn we via de trap binnenin de schoorsteen naar boven geklommen, antenne over de rand aan een bevestigingsbeugel van de bliksemafleider, stroomkabel naar beneden en een omgebouwde autoradio voor de “straalverbinding” halverwege de schoorsteen. Op zondag met een aangepaste afstandsbediening voor de garagedeur de zender inschakelen, stroom geleend bij de loods die bij de steenfabriek lag en de regio had onvangst. Een jaar of 5 geleden is de schoorsteen opgeblazen, en tussen het puin vonden we nog een stuk van de antenne ….

 18. Richard zei op:

  @Twilight: Dat is een mooi verhaal! Toevallig nog ergens foto’s slingeren van dat avontuur? Kunnen we er een mooie gastposting van maken…

 19. Anthony (radio electronica uit de jaren 70) zei op:

  Te gekke site.

  Ik ben op zoek naar de WZ 5 een klein zendertje uit de jaren 70

  Wie kan mij hier aan helpen

  Gr.
  Anthony

 20. Roger zei op:

  Heerlijk deze herinneringen.
  Zelf heb ik ‘m ook nog op zolder liggen, mooi gemonteerd op een houten plaat.

  Voor de liefhebbers van zenderschema’s: Deze stonden altijd in het lijfblad van de radioliefhebber in de jaren 90: FREE RADIO MAGAZINE.
  Veel van deze FRM’s zijn terug te vinden op mijn site www.freeradiomagazine.com evenals lekkere airchecks van stations uit de jaren 80, zoals Delta, Keizerstad, Decibel, Unique etc.

 21. floris zei op:

  hallo,

  ik zoek de frm magazine waar de pll zender instaat. heeft iemand die toevallig, en kan iemand dat artikel scannen? het is nogal dringend, voor een eindwerk..

  dank!

  mvg

  floris

 22. Edwin de Geus zei op:

  Erg leuk allemaal! Ik heb niet zoveel tijd maar over torretjes gesproken, heb nog wel e.e.a. liggen zoals nieuwe BLY88a, BLY89a, BLY89c, SD1278 en ook wel gebruikte MRF238, MRF237. Leuk om naar te kijken ;-)
  De meeste schema’s heb ik hier ook liggen. Moet het weer eens online gaan zetten. Gelet op alle aandacht ervoor toch maar eens voor gaan zitten. Greetzz
  Edwin (Vlietstad 99.8mhz, Voorschoten)

 23. Tom zei op:

  Inderdaad leuk om naar te kijken en te gebruiken!!!!

 24. Aaron Denson zei op:

  Hi, I did the same when living in Huizen - Holland (1979-1982), great to see it all online - brings back great memories!!

  Dat waren de goede tijden!

  Groetjes,

  Aaron Denson

 25. Henk v D zei op:

  Destijds had een oom van mij een vrij aardige zender waar ik graag wat meer informatie over zou willen hebben. Het was een “Bristol B” of zoiets, maar ik kan er met Google niks over vinden.

  Hier iemand die meer weet?

 26. radio discoflex zei op:

  ja hahaha in 1976 begon ik ook wat te klooien met zendertjes
  mijn eerste type zendertje was ook een 5 watt stentor print.
  later kwamen de zelfbouw zenders ik heb nog heel vaak gede ikst(dx)
  later een muziek zender gehad ja lache hoor met een verzoek platen programma er in.
  goeie oude tijd was dat.

 27. Marc zei op:

  Als kind was ik al besmet met het zendvirus. Probleem was dat mijn vader er zwaar op tegen was. Begin 80′er jaren kwam het er toch van. Met een vrijloop zendertje met een BLY88 naar de BLY90 en op een 8-elements FUBA van het zuiden van het land naar Apeldoorn. Landkaart aan de wand en bij elk rapport aantekenen op deze kaart. Het was een fantastische tijd die (tijdelijk) eindigde door de RCD die net te laat was voor de inval. Na vele jaren voor officiele omroepen te hebben “gehobbied” heb ik er toch weer voor gekozen om zo nu en dan de FM-band op niet geoorloofde wijze te bevolken.

 28. Richard zei op:

  waarvoor u natuurlijk ons respect en onze dankbaarheid verdient! ;-)

 29. Richard zei op:

  @Henk: Ik heb wat rondgesnuffeld, maar heb geen idee, wel een vermoeden… Ik denk dat het een oude legerzender is geweest die geschikt gemaakt is voor FM gebruik. Was niet ongebruikelijk in die tijd. De befaamde ‘Harry’s’ waren ook oude legerzenders.

 30. Anthony zei op:

  Complimenten voor de site

  Ik ben (nog steeds) op zoek naar de WZ 5 een klein zendertje uit de jaren 70

  Wie kan mij hier aan helpen

 31. edwin zei op:

  Wie kan mij helpen aan de maten van de print voor de stentor ?

  Ik wil de layout eens over zetten met een mooi tekenprogramma zodat er weer een nieuwe versie komt zodat mensen er weer eens mee kunnen spelen

  Edwin

 32. Gert zei op:

  Rond m’n 12e kwam ik in contact met het piratenvirus. Begin 80 had je in Amsterdam enorm veel stations, vaak 24/7 en zeer goed te ontvangen in mijn ouderlijk huis in het kleine stadje Muiden, op ca 15 km van Amsterdam. Daar luisterde ik altijd al naar en de spanning van het uitzenden kreeg mij helemaal in z’n greep toen mijn neef met een klein zelfbouwzendertje elke avond zat te kletsen op de 3-meter met vrienden uit de buurt. Een sigarenblikje met een stukje draad eraan, op een 9-volt blokkie, dat toch gauw een paar honderd meter ver kwam. Zoiets wilde ik ook. Van m’n zak- en klusjesgeld uiteindelijk voor 30 gulden een 3 watt Stantor printje gekocht en in een blikje laten bouwen en afregelen door een handige oom. Als antenne een rondstraler. Op de zolder een “studiootje” geknutseld met een pick-up, cassettedeck, microfoon en een 4-kanaals mixer waar de contactspray uitliep. Donderde niet, Radio Pampus was in de lucht!

  Uitzenden gebeurde op zaterdagmiddag, met een paar jongens uit de buurt. Eigenlijk mocht iedereen die platen had wel draaien. Als smurf van pakweg 13 had ik niet het geld om platen te kopen. Dus platen lenen en op tape zetten, ik heb wat avonden zitten tapen, pffff. Zo hebben we maanden zitten klooien. Maar we werden populairder en verhuisde de studio een paar jaar later naar een andere lokatie, waar we een zolder hadden omgebouwd. Was al stukken beter, 2 pick-ups, 2 cassettedecks, goeie microfoon en een beter bereik voor een andere 5-elements antenne. Maar de stentor stoorde behoorlijk en na ampel overleg besloten een echte zender te kopen. Via het FRM een advertentie gevonden van een bedrijf dat zenders en antennes verkocht. Dus kwam er een 25 watt PLL stereo stuurzender en een echte fabrieks dipool. Kosten toen, 1250 piek maar geen storing meer en een heel goed bereik.

  Maar zoals iedereen die als jonge knul in het ouderlijk huis begonnen is, volgde de confrontatie met de ouders al snel. Eerst werd het nog gedoogd, een paar uurtjes op de zaterdagmiddag. Maar toen er meer en meer knullen, en later ook meiden, over de vloer kwamen, de uitzenduren alras toenamen en nu ook de zondagrust ineens werd verstoord omdat er per se ook op zondag uitgezonden moets worden, ging de zolder op slot. Daar stonden we, met onze spullen onder de arm.

  In het naburige Weesp leerde we een aannemer kennen die achter zijn bedrijf een oud vervallen sloophuis had staan. Voor 2 slagroomtaarten per maand mochten we het wel gebruiken. Dus na aflevering van 2 HEMA-taarten gingen er 12 man met zagen, kwasten, hamers en boren het oude huis te lijf. Na 4 weken was er spraken van een studio, een gezellige woonkamer, een redactieruimte, een platenachief en zelfs een werkend toilet. Om een straalverbinding met de zendlokatie te kunnen realiseren moest er een mast van ca 10 meter op het dak. Via via konden we in Hilversum gratis een 10 meter hoge pilonenmast krijgen, onder 1 voorwaarde; ff zelf van het dak afhalen. Dus weer met 4 man in zeikregen en met gevaar voor eigen leven de mast gedemonteerd en op een aanhanger mee naar Weesp genomen.De volgende dag zouden de mannen de mast wel ff plaatsen. Er werd tuikabel gekocht en een voet om de mast op zn plaats te houden. De dag erna kregen we storm. Een hele harde storm. De volgende ochtend snel inde auto naar Weesp om de schade te bekijken. Van afstand was het al duidelijk; de mast stond niet meer op het dak. De hele boel lag op een busje van de aannemer, die achter het huis geparkeerd stond. Daarmee was het hele avontuur van Radio Pampus over en uit.

  Inmiddels ben ik weer bezig met het opzetten van een radio avontuur in Weesp en/of omgeving. Gewoon, af en toe de band op, just for good old times sake ?

 33. andre zei op:

  ja blijft leuk hier in het haagje in de jaren 80 heel wat afgebouwd van ecc85 enkel oscilerend 1 watt of de pcc 88 of 189 goed voor 3 watt ja later natuurlijk de ecc85 el 95 qqe0312 combinaties goed voor 12 watt met hogere spanning zelfs 18 watt maarre werd allemaal erg paars dan lolzzz tja erna begonnen de torren he bf 159 2n2219 2n2219 2n3553 mrf 237 mrf 238 als 5 traps of de bly combinaties nou ja vond het toch het leukste met de buis pcc 189 heb er friesland mee gehaald met condities met open dipool ja leuke tijden en als ik nu over een rommelmarkt loop moet ik uitkijken dat ik nie weer een buizenradio tegenkom want een buizenbakkie zit zo in elkaar whahaha ja ut blijft kriebelen

 34. Karel zei op:

  De stentor is gewoon hier te koop!

  http://www.xs4all.nl/~zonderva/dutchtransmitter/index.html?target=p_30.html&lang=nl

 35. Hans zei op:

  Was de WZ-5 niet een draadloze babyfoon van Amtron? In een grijs plastic kastje, met sprietantenne en ingebouwde kristalmicrofoon? Er kwam dacht ik iets van 50 milliwatt uit. Ik heb ‘m helaas niet, maar ken ‘m wel. Amtron had ook een serieuzer model met ik dacht 600 milliwatt output, met een 2n3866. Als ik me goed herinner was hij te koop als los printje, en er was ook een apart verkrijgbaar metalen kastje voor. Een stuk duurder dan de JostyKit HF-65, en daardoor minder populair…

 36. Rob zei op:

  Ongelofelijk ik vind dit hier nu pas!
  Hallo alle HF soldeertin verslaafden.( India Charlie – IC, was toen de naam) jr70/80
  Ook ik ben begonnen met de Josty Kit (HF65) en las ook al dat de WZ5 gezocht werd.
  Ik heb er eentje heel kort gehad en ben geloof ik ook nog naar een WZ6 op zoek geweest?
  Nooit gehad helaas, dan ook maar ZELF met de vier trapper begonnen man man man -
  (bloed zweet en tranen) en gelukkig vond ik een bouwer die het me voor deed.(Starsky/Indus)
  Het werkte uit eindelijk als een speer!
  Ook hier werd de 4 trapper een 5 trapper (BLY78A) en zelfs ook de QQE30/12 er achter gehad en dat kwam in hoek van Holland Den Haag Rotterdam enz goed binnen!
  Ook aan het sollen geweest met de Stentor natuurlijk ik heb er geloof ik nog ergens 3 liggen.
  Licht er ergens nog een HF65 (maar waar?)
  Leuk he jongens! Ik las dit en kreeg weer even dat gevoel…….
  Tis hier in de omgeving uitgestorven (helaas!) maar het gevoel heb ik nog wel eens hoor mensen! Het zit alleen niet meer op de FM het is naar beneden gevallen en nu AM!
  Zoek en gij zult vinden!
  Ik zal de link ook op de forums zetten,
  en jullie zijn natuurlijk ook welkom daar bij deze nodig ik jullie uit.
  http://www.fm-forum.nl/
  http://www.am-forum.nl/

  iedereen de hartelijke groetjes!
  Rob007.

 37. Rob zei op:

  Radio IC

  Ik had al een post gedaan maar is mis gegaan?
  Rond 1975 ook op de FM begonnen
  Josty Kit (HF65), WZ 5-6, 4trapper, stentor, QQE, BLY, MRF.
  Allemaal voorbij zien gaan!
  Nog iets anders is mij opgevallen dat iedereen het over het FRM heeft,
  Maar niemand heeft het over het blad Kanaaltje Q.
  Daar stond ook nog een schema van een goed werkende 3M zender-
  De Delta 4 met een MRF237 in de eindtrap….niemand?
  Maar goed het is ook al weer even geleden natuurlijk.
  Hier in Zuid-Holland is het nu uitgestorven wat dat betreft.
  Jammer vind ik hoor want het was best leuk inderdaad.
  Die sfeer is er een die je niet zomaar weer ff kan maken.
  QSOs heen en weer van Delf naar Rotterdam naar Den Haag
  Maasluis, Hoogfliet, Hoek van Holland, Maasland, Schiedam,
  Pijnacker, Vlaardingen, Rozenburg enz enz……
  En toch……
  Die sfeer heb ik wel weer gevonden!
  Niet op de FM meer en heelaas ook niet op de MG (had gekund!)
  Maar op de KG beste mensen! ( bezoek het AM forum even? )
  Het is ff zoeken maar die zelfde sfeer is daar nog wel aanwezig.
  Maar goed we hadden het hier over FM dus even weer terug naar…
  Ik heb er in ieder geval een fijne tijd gehad en ik hoop jullie ook!

  Iedereen de hartelijke groetjes van RadioRob007…Rob007.
  Rob.

 38. c.kramer zei op:

  ik heb zo’n josty HF65 op de kop getikt. Ik wil het gebruiken om aan de audiooutput van mijn satelliet-ontvanger te koppelen en dan met zeer klein vermogen uit te zenden op een stille FM frequentie zodat ik in mijn hele huis op iedere FM radio in m’n huis op de wereldomroep kan afstemmen. (ik woon niet in Nederland) Ik kom niet uit de aansluitingen en ik ben bang om met proberen het printje op te blazen.
  Wie helpt me uit de brand?

 39. jo-tjuh zei op:

  waar kun je ze kopen?????????????????????????????

 40. Henk van D zei op:

  @Richard: Als je een vermoeden hebt over die Bristol B, dan hoor ik het heel graag! Een omgebouwde legerbak, tsja, het zou kunnen, maar welke dan?

 41. Norman zei op:

  De wortels voor dit FM-schap liggen toch in de midjaren 70. Zijn we de Wolfers Electronics 2 watt units vergeten ? Die met de parallele 2N3553 ? Slechts enkele bleken te werken, dacht ik. En de kant-en-klare Blokmodulen ? Sommige zaten zo gunstig dat ze de halve stad door kwamen. En toen kwamen de copiën van de HF65 op de markt. Iets later nog een Jostykit stereomeetzendertje. De VU meters verschilden maar je hoorde het alleen niet.. En natuurlijk de boeken Zenders 1 & 2 van J. Bron. En de SWR meter kwam in de mode. Duur spul dat wel. Dat was ook de tijd dat we er nog 27 Mc bij deden. Met condities dat je nog Amerikaanse truckers kon horen op een Midland portofoon. Jawel. En ons vergapen aan multiband kortegolf-ontvangers in de etalages. Sommige Jostykits deden het goed, andere werkten slecht. Tot een technicus er achter kwam dat je de buitenste wikkeling van de geëtste spoel diende kort te sluiten.
  Dat ging prima ! Avonturiers gingen de HF65 in een portabel kastje bouwen met de cassettemicrofoon er naast. Toen kwam je nog ergens want boven de 100 MHz zat niks en zeker niet in het gebied tot de 108 MHz. Waar we dan de grote Marantz, Pioneer en Realistic FM ontvangers voor gingen gebruiken met de blauwe afstemschaal en 1.9 uV gevoeligheid. Enorm duur, maar dan had je ook wat. Posters op de kamer van de werkende MiAmigo maakte onze wereld kompleet. Pas later kwam de Stentor die niet af te regelen was. Toen ik die kamgenerator op de spectrumanalyzer zag gaf ik hem terstond meer dan 16 volt en ‘pok’ het verdiende loon voor die stoorstraler. En in die tijd met de autoradio in elke stad luisteren of er mensen in de lucht waren. En naar die QSO’s luisteren hoe je de techniek in de vingers kon krijgen. Na twaalven kwamen de QQE buizen amateurs erin met de richtantennes. Als je er niet bij was toen, is die
  tijd niet voor te stellen. Ja, dat was wat.
  Ik wil er graag naar terug.

 42. Henk van D zei op:

  Het waren gouden tijden voor de knutselaar. En, het was ook gezellig. Een mede-piraatje was altijd wel bereid om z’n spul te laten zien of een helpende hand toe te steken. Dat is nu wel eens anders.

  Hebben we alleen de goede dingen onthouden of was het gewoon anders, toen? :-)

 43. Marco zei op:

  Mooie verhalen-wat een tijd en wat een toeval dat ik deze pagina vindt-
  groeten aan allen AMX-SOEST destijds
  en later ATOS uiteraard
  gr Marco

 44. Ruud zei op:

  Hee, Marco!
  Toevallig lees ik dit! Ik hoorde je vroeger vaak in samenwerking met de Puma. Ik heb je in een grijs verleden ooit nog eens ergens mee geholpen dacht ik. Ook uit Soest in die tijd: de Atlantis. En nog een paar waar ik de naam inmiddels van vergeten ben…

  Groeten Ruud (Bravo Alpha - Baarn)

 45. Ruud zei op:

  O ja, de “Paulo” had je in die tijd ook nog in Soest.

 46. Ruud zei op:

  Wel echt jeugdsentiment, die stentor! Als de boel trouwens correct werd afgeregeld viel het ding nog wel mee hoor. Storing en uitstraling op meerdere frequenties kwam doorgaans omdat de 2N2219/MRF237 parasitair stonden te oscilleren. Ik heb er wel eens een BLY88 achter gezet, dan had je ruim 15 Watt! Maar dan wel een filter na de BLY. Niemand klaagde over storing dus het zal wel meegevallen zijn… Later zelf betere dingen gebouwd, de bekende BFY90, 3×2N708, 2N4427 en MRF237. Dan een MRF238 en daar weer een BLW96 achter. Van die exemplaren die slecht door de stempelmachine geraakt waren en waar dus vrij goedkoop aan te komen was… Had je 200 Watt als het een beetje mee zat. Ik moet nog steeds denken aan de brandwonden door de HF verhitting als je bij het afregelen een spoel van de eindtrap aanraakte. Maar leuk was het!

 47. FreeRadio zei op:

  Tjonge nog aan toe zeg, wat zijn er nog een boel mensen die op zoek zijn naar de verhalen (en nostalgische zenders) uit vervlogen tijden.
  Ik zelf ben nog op zoek naar een goed uitziende en werkende “WZ 7″ Dus als er iemand is die ergens nog zo`n zendertje heeft liggen en mischien van de hand wil doen, dan hou ik mij aanbevolen.
  Dan kan die ook in de vitrinekast, tussen de andere nostalgische zenders uit die mooie vervlogen jaren, toen je nog met 5 Watt vanaf het Drentse landschap binnenkwam in Katwijk aan zee.
  En een verbinding maken met de “DZ” uit zaandam, die overgens zelf met 900 MiliWatt in de lucht zat, en de “PLL” de Potloot Loodje Lineaal uit Helsdingen, die nooit geen muziek draaide omdat de zender te heet werd, en zat om die reden dus altijd kort aan de band.
  Ik heb deze verbindingen uit die tijd alemaal nog op band staan, dus kan er af en toe nog naar luisteren.
  Dus mensen kom maar op met de mooie verhalen uit die tijd.
  Ik lees ze aandachtig door.

  Dus ik zoek nog een WZ7 zendertje, heeft u er 1 en wilt u er vanaf mail me dan.

  Overgens mijn naam is fictief

 48. Marco zei op:

  Beste Ruud,

  vaak over je nagedacht-wat een leuk ctc hadden we-mail me eens svp-groeten AMX-Soest demjong@tiscali.nl

 49. Marco zei op:

  Beste Ruud,
  ben eigenlijk perplex-zit nog eens na te denken over
  hoe gezellig het was-en oowww wat was jij prof
  laat wat van je horen………………………

 50. Monostar zei op:

  Het was een geweldige tijd! Vanaf 1979 tot 1987 “zeer actief” met de hobby beziggeweest.
  Ook ik ben begonnen met een 2N2219 oscillator(Jostikit), een Stentor en daarna diverse zenders zelf gebouwd. Het meest tevreden was ik nog met de BF900, BFY90, 2N3866, BLY87 combinatie.
  Wat de stentor betreft: Als je hem maar rustig liet lopen (lage voedingsspanning) dan viel het allemaal nog mee….. ;-)

  Wat ik me nog steeds afvraag: Wie heeft de zogenaamde “Robin Hood” antenne ontworpen? Dit was een 7 elements Yagi met verkorte dipool en elementen. Coax kon er zo op zonder balun, aanpassing oid maar het werkte grandioos.

  En tja, Veeeel Ge DX-ed en veel amateurs gesproken.
  Bekende lokale amateurs uit die periode die op een telescoopantenne al te ontvangen waren

  Hoorn:
  E.R.H.
  Valencia
  Baretta (ook mobiel)
  ZZN
  Zandhaas
  Eveningstar
  Shining Star
  Synthesizer/Experimenteel
  Jupiter
  Atlanta
  Rotex
  QSL
  Commodoor

  Wognum/Nibbixwoud
  Polderknoerd
  Jantje Beton
  Tokyo
  Sicilia
  Corsica
  Black box

  Oosthuizen
  Tuning

  Zaandam
  Delta zulu

  Ruim 20 jaar later…. Af en toe plaatjes draaien met een RVR zender in hifi stereo. Ondanks de lokale omroepen lukt het bij een vrije freq. om met 5 watt nog aardig ver te komen….
  Het blijft leuk!!!

  Gegroet,
  Monostar

 51. radio miamigo zei op:

  hee,leuke site,ik heb vroeger ook ge piraat,is lang geleden,was toen 16 jaar ben nu 47 jaar,maar heb nog dikwijls zien om zendertje aan te zetten,maar tis te gevooarlijk,en zeker in belgie,,,ojaa ik ben luc uit belgisch limburg,ik had wel geen zware zender,maar wel veel plezier aan gehad,mijn zendertje was maar 3wat, maar met een zelf gebouwde 4elementen deed ik toch wel 10 km,,,mijn broertje kreeg na mij een paar maal bezig te zien,ook het piraten virus te pakken,,heefd zich toen een zelfbouw zender gekocht,denk een 25 wat,bly87 of bly 88,hij wilde programmas maken wat heel goed ging,was binnen korte tijd de zender in zijn omgeving,,heb ook nog een tijd bij hem gedraait,,tot de vrije radios met verguning kwamen,zij verzochten hem te stoppen,,ze zouden hem niet aangeven,,,ging hij door was hij de je weet wel(lul)

 52. Radio Rotor Renkum zei op:

  Ja leuk jongus. Ergens rond 1979. Varicap diodes, FETjes BF900, 2N2219, 2N1613, 2N3553, dan een QQE03/12 buis met die mooie blauwe gloed als de SWR tenminste goed was. Of een QQE06/40 natuurlijk! Op een zelfgesoldeerd bakje van dubbelzijdig printmateriaal.
  Spullen halen bij radio piet in arnhem. Die kon aan de lijst met onderdelen al zien wat je ging maken. De politie inval en de rechter… auww. Radio ratteruis, mustang, piraatje, alfac enz. Prachtig!

 53. rene zei op:

  mooie tijden kosten wel zowat me jeugd (achter de meiden aan)..ook dat is goed gekomen maar mijn eerste zender was gelijk al een dubble el84 die 3 watt gaf en veel brom.ik had een goede kennis die bouwden als hobby dat soort dingen. nooit van gehoort zenders kon dat dan en hoe werkt dat dan.. vraag.. vraag aan de kennis. todat ie helemaal gek van me werdt en me een zender gaf met dipool. nou het hek was van de dam.]
  ik kwam in die tijd niet meer van me slaapkamer. later een kwam er een ecc85 el95 0312 0640 mooi strak klein zendertje met en dikke voeding hoppa 110 watt dikke blowers. praat ik wel over 1978 ik was knal en knal hardt ook bij de buuren ging over alles heen wat maar geluidt kon geven hiih. maar het laat je nooit los eenmaal het de radio virus en je bent voor altijdt verkocht ……mooie tijdt had het niet willen missen harderwijk was een piraten stad in die tijd fantasties

 54. Dimension FM Hoorn zei op:

  Mooi dit allemaal te lezen! Ik als jongetje van 12 jaar jong met mijn eerste babyfoon in de lucht. De Commodore uit Hoorn kon mij ontvangen. M’n eerste radioverbinding , en de Commodore en ik zijn sindsdien goeie vrienden. Tegenwoordig werk ik in het Hilversumse, en nog steeds radiogestoord, het is een waar virus ;) Na de babyfoon kwamen er natuurlijk betere zenders, en een vier elements robin hood op het dak. Wel een zenuwachtige mams die altijd bang was voor de witte muizen aan de deur in de Grote Waal in Hoorn… ;-)

 55. andrelit zei op:

  zag ineens ic staan.. en rob… ik ken wel een ic die peter heette en in de wijk leyenburg hier in den haag actief was die heeft me ooit is geholpen aan me eerste buizenvoeding…..in en op een zeepdoos ahaha werkte als een speer totdat ik asfalt ging verzamelen op de vloerbedekking….tja el 84 erachter had kunnen weten lol … 3m zenders in de wijk leyenburg toen….revox..ikke dus airline airsound
  edox.. hyjacker..air sound ..gbk stond voor galbak ahah hollandia.. kojak …spy.. en ic ..met altijd jean michel jarre in die tijd….en in stereo… zelf wel geklooid met torrenzendertjes was int begin vrij lastig omdat die 3866 altijd de neiging had om te oscileren later merkte ik dat een dubbele 2219 net zo goed werkte met varkensneusjes en iets hogere spanning na de oscillator maar ik blijf een buizenfreak was altijd mooi om te zien die blauwe gloed ahaha ow ja euh heb natuurlijk wel de nodige klappers gemaakt vooral die elco s pffff ff vergeten te onladen bij transport kostte me een ecc el qqe0312 liet um van de trap stuiteren whaha nou heb die omgebouwde buizenradio ook nog steeds met een pcc 189 erin ahha vraag nie naar de bandbreedte nu lol maar toen maakte dat niet uit

 56. René zei op:

  Er zijn 2 verschillende bf900 schema’s in omloop.

  Een schema met een aftapping van de spoel naar de source.
  En het schema met de frequentiespoel na een varicap diode.
  Welke bf900-schema geeft de minste harmonischen?
  Misschien heeft iemand dit al eens uitgezocht en hoef ik niet opnieuw het wiel uit te proberen…

 57. René zei op:

  (het wiel opnieuw uit te vinden bedoelde ik.)

 58. René zei op:

  Leuke site trouwens hier!!
  Edwin de Geus en Tom struinen hier ook rond zie ik :-)

  (En Rob007 ken ik ook, maar dan alleen van de forums op internet hahaha)

 59. henk zei op:

  Een Hf 65 was ook mijn 1e natte droom van iets wat ik fantastisch vond en nog. Ik wist natuurlijk wel via de technische school (electro) hoe een zender/ontvanger werkte maar de magie moest ik zelf in de vingers hebben dus kocht ik rond 1975 zo’n ding bij radio piet in de klarestraat in arnhem.
  Inelkaar solderen en ik kan me nog de spanning herinneren toen dat kleine prutsding steeds verder af kwam en toende batterij eraan en de radio aan.
  De adem ingehouden, draaien aan de radioafstemming en…plop daar was ie!!!
  Het hek was van de dam en inderdaad zoals anderen hiervoor beschreven was dat ding zo stabiel als een dronken aap op een ouwe fiets de berg af.
  Maar niet lang daarna stond er in Radio Bulletin en extensie die je kon etsen en bestukken waarmee dat hf’je werd opgenomen in een heel aardig zendertje wat nog menig Kwhtjes heeft omgezet in stevige hard rock. Deep purple en led zeppelin, je kent dat wel.
  Ik heb overigens nog nooit trammelant gehad met papa tiktak(ptt) zoals dat heette.
  Later weer zo’n stantor gekocht maar inmiddels kon ik al zo goed met koperplaat over weg zodat een zendbakkie van goeie kwaliteit geen brug te ver meer was. Ik liet dat ding op een lab bij de kema door een kennis uittesten en afregelen en het kwam wel voor dat dat ding er beter vandaan kwam als dat ik em ooit in elkaargesoldeerd had.
  De QQe’s waren helemaal magische pitten.
  Prachtige eenvoudige mooie zenders met een karakteristiek van een mooie vrouwekont.(ik ben een beetje een ouwehoer). Dat maakte destijds de uitzendingen ook mede populair want ik vond het maar niks die nietszeggende jockeybla bla zonder sjeu.
  De mensen die luisterden waren mensen die ik kende en die kwam je op straat ook tegen en als het lachen was geweest waren de mensen blij, dat kon je dan zien.
  Ik ben ervan overtuigd dat dit soort buurtachtige dingen moeten kunnen en kan me geen andere reden voorstellen van de overheid om die dingen te verbieden dan dat ze de propaganda in eigen hand willen houden. De meeste lui die ik destijds kende hadden op laatst zulke bere goeie spullen dat ik mij niet met de beste wil vd wereld kan voorstellen dat het de luchtvaart zou storen!!! naar mijn idee puur gelul.
  Ik zit er zelfs zwaar over te denken weer zoiets te gaan opzetten hoewel de uitpeilmiddelen nu snel en meedogenloos zijn. Waarom naast een leuk muziekje niet aan de mensen vertellen hoe de macht echt inelkaar zit van dit land.
  En om nou niet door te zagen over politiek o.i.d. is het wel net zo goed het recht van iedereen om z’n mond open te doen en als de overheid dit de kop in wil drukken dan des te meer reden om wat te gaan doen want, beste mensen dit natuurverschijnsel van zenden en ontvangen is grandioos. En waarom de monopolie aan de verkeerde machtselite?

  Wie een kopietje van dat artikel uit de radio bulletin wil hebben….vraag Henk!

 60. radiorob zei op:

  Een van de verhaaltjes die ik ECHT met een Josty Kit hebt mee gemaakt!

  Na het bouwen van een Josty Kit thuis bij een vriend –
  moest ie natuurlijk uitgeprobeerd worden!
  Met zijn tweetjes de straat op met een portable.
  Ter hoogte van de spoorweg overgang –
  stopte er in eens een politieauto (ik schrok me dood!)
  MAAR was gelukkig helder genoeg om –
  snel de ontvanger op MG te zetten.
  Een van de twee agenten zij HOE kommen jullie aan die radio?
  En tijdens die vraag begon mijn vriend heel bang te worden.
  Zo verschrikkelijk bang dat hij poepjes moest laten.
  De ontvanger is van mij meneer!
  En naar maten de agent verder vroeg stond meneer –
  HEEL erg luidt te schijten! (Want windjes waren het niet meer!)
  Gelukkig zijn de agenten weer weg gereden.
  Ik ben op de stoep gaan liggen en heb bijna in mijn broek -
  Gepiest van de lag! Gehuild van de lag, sterker nog –
  ik kreeg er bijna geen adem meer van!

  Die Josty Kit trouwens!
  Die deed het HEEL erg goed,
  Het bereik was tot aan mijn huis bijna heel de stad door!
  Echt waanzinnig.
  Konden we dat nu nog maar voor elkaar krijgen.

  Vr Gr RadioRob007.
  Ook wel RadioRob of Rob007.

  Gewoon Rob dus.

 61. Ruud zei op:

  Hee Henk!

  Ik lees: “Maar niet lang daarna stond er in Radio Bulletin en extensie die je kon etsen en bestukken waarmee dat hf’je werd opgenomen in een heel aardig zendertje” Ik ken dat artikel niet en mijn nieuwsgierigheid is gewekt!
  En vooral omdat je schrijft: “Wie een kopietje van dat artikel uit de radio bulletin wil hebben….vraag Henk!”
  Nou, bij deze dus…. Kun je het niet ergens online zetten? Want ik denk dat wel meer lezers er in geïnteresseerd zullen zijn, al is het maar ‘voor de weet’.

  Groeten,

  Ruud.

 62. Frank zei op:

  Grappig waren in die tijd ook de bijnamen voor de diverse zender varianten; iedereen wist meteen waar je het over had:

  Een Josti kit = Een tosti ijzer
  Een stentor = Een stengun
  Zender met een QQE = Een kukelekuutje

  :)

 63. Anthony zei op:

  Ik ben nog steed op zoek naar een WZ5. Wie heeft er een ben bereid er veel voor te betalen.

  Groetjes,

  Anthony

 64. Anthony zei op:

  Ik ben nog steed op zoek naar een WZ5. Wie heeft er een ben bereid er veel voor te betalen.

  Heeft u er een mail me dan op masteranthony@hotmail.com

  Groetjes,

  Anthony

 65. fiasco bravo zei op:

  in 1981 met een ic-gestuurde oscillator, 1 van de eerste in nederland, dan een BLY87 die een BLY90 aanstuurde. Een effectief vermogen van ruim 30 watt uitgestraald via een 14-elements stolle, dus een paar honderd watt erp-vermogen. Met een beetje condities van brabant tot Uithuizen in Groningen, verder kOn ik niet in Nederland. Wat een tijd. Jammer dat alles tegenwoordig dicht zit.
  Greetings
  Fiasco Bravo

 66. Gerjan-W,A,T, zei op:

  Erg leuk hier ik ben ook begonnen met de HF 65 hier in de bollenstreek met daar op een drie elements en ik kwam binnen in denhaag ja hij was erg ontstabiel later ingebouwd in metalen kast dat ging beter.later zelf een viertraps gebouwd bfy90-bfy90-2n2219-2n3553.en een bly87 er achter..

 67. Multiplex FM zei op:

  In Radio Bulletin september 1978 stond een schema van een FM-babyfoon met een AF124(!) tor. Onderdeeltjes gehaald en aan elkaar gesoldeerd met de beproefde ‘hooibergtechniek’, antenne (2 draadjes) eraan en dan de lucht in… Na de sensatie van het eerste QSO (met trillende microfoon in je handen…) al snel het schema gekregen van een HF65 en die nagebouwd, resultaat: afstand Hilversum-Maarssen overbrugd. Alleen moest je wel erg stil zitten want als je bewoog zat hij zo een paar honderd kHz hoger of lager…
  Dus werd het tijd voor het betere werk: een 4-traps transistorzender van 2,5W (nee geen Stentor…) en later nog een BLY87 en BLY89, 8-elements Fuba op rotor en natuurlijk ook stereo. Helaas is de RCD ook bij mij op bezoek geweest (1981), daarna nog wat op laag vermogen gedraaid maar in 1985 definitief de stekker eruitgetrokken… Tot ik een paar maanden geleden een stapel oude schriften vol met schema’s tegenkwam en het ‘piraten’bloed weer begon te stromen! Helaas, de zee van vrije tijd die ik toen had heb ik nu niet meer, de FM-band zit tegenwoordig helemaal vol en van alle spullen die ik toen had is weinig meer over (ik heb nog wel de staandegolfmeter!). Maar vandaag de dag beleef ik nog een hoop lol aan de oude FRM’s, de bandopnames die ik hoognodig moet digitaliseren voordat de recorder het begeeft, en last but not least de ‘boeren’ op de middengolf die stug door blijven gaan alsof er in 30 jaar tijd niets gebeurd is…

  groetjes, Jan (Multiplex Hilversum).

 68. Edu zei op:

  FM vol, helaas ja

  AM is ook leuk, om te experimenteren

  Low Power AM
  LPAM

 69. Sietse (Noorderster) zei op:

  …Kwam toevallig op deze site en heb zeer geboeid alle verhalen gelezen. Wat hadden we een mooie tijd.
  Ook hier in Friesland werd ontzettend veel afgeknutseld. Zo hadden wij hier de WRO, een lokale omroep in de dop die eigenlijk een beetje het voorbeeld voor de andere jongens was. Nou ja lokale omroep… Het werkte als volgt.Zondags, ik meende om een uur of tien, kwam de eerste piraat aan de band die zijn programma afwerkte. Vervolgens schakelde hij uit en verwees naar de frequentie waarop de volgende te beluisteren was. Zo ging dit de gehele zondag door !

  Het eerste zendertje hier was een oranje ovaal plastic kastje met een zwart antennedraadje eraan met een ingebouwd microfoontje. Vervolgens ook het Stentor tijdperk gehad en de zelfbouwers met bc237, 2n2219, 2n4427, bly87 en eventueel bly 89.
  Hier zeer veel mee ge,dx.t
  Later ook veel buizeneindtrappen voor anderen gebouwd.
  De laatste projecten waren met de 4cx250 buisjes.

  Bekende namen uit mijn tijd waren in de regio
  Vrolijke Uitsmuiter, Blauwvinger, Pommetje Horlepiep, Drankorgel, Witte Tornade, Zilverster, Hijgend Hert, Zender EMT, Kip zender, Zwarte Duivel en zender Gloria
  Laatst genoemde kwam later door mijn huwlijk met mijn vrouw nog in de familie terecht. Bleek een oom van haar te zijn. Een nieuwe wereld op zendgebied ging open ! Een uitschuifbare mast tot 35 meter en eindtrappen van wel een kilowatt ! Dit had ik nog nooit megemaakt. Op vakantie in Luxemburg werd mijn verbazing nog groter toen ik glashelder de zender Gloria hoorde! Door de zender Gloria raakte ik ook geinteresseerd in de Polka muziek. Hij kreeg elke week uit Amerika de nieuwste plaatjes. Ik heb hier dan ook vele avonden gezeten.
  Ik ben momenteel 45 jaar en al ruim 20 jaar niet meer aktief. Toch liggen er nog wat half afgemaakte projectjes hier en daar die elk jaar een stukje verder gebouwd worden. ….Jaja ook hier kruipt het bloed nog steeds !

  Groeten, Sietse
  Radio Noorderster (jaren 70-80)

 70. Teus Groeneveld zei op:

  Kunnen jullie ook schema’s aanreiken van Amtron ?

 71. Sietse (Noorderster) zei op:

  Nee, helaas geen schema van Amtron

 72. peter zei op:

  Ooit begonnen met zelf iets te bouwen, een spoeltje ach het komt niet zo krek. Toch wel aangezien ineens de buurman voor de deur stond en geen sport meer kon zien. We bleken rond de 68 mhz te zitten, we vroegen ons al af waarom we niets hoorden.

  Later een stentor 3 watt gekocht op een rondstraler maar dat was doffe ellende. Toen maar een 4 trapper gemaakt uit de frm die 1 watt gaf. Gelukkig een goede 2m amateur als kennis die het geregelde. een bly 87 er achter en 10 watt was geboren.

  Het hele spul ging een weiland in bij een boer met een zelfbouw antenne (ja geld hadden we niet), 2 sprietjes naast elkaar wat zeer goed bleek te werken. Zelfs amsterdam dat 30 km verder lag kon mee genieten.

  De hele boel werd via 87 mhz aangestuurd en door de 19 khz mee te sturen ging er een puls relay aan en weer uit. op deze manier bleven we uit handen van de rcd.

  Helaas wel aan wat dingen niet gedacht, een mengpaneel stopte niet bij 16khz waardoor tijdens de muziek spontaan de zender uit ging wat ons de stuipen op het lijf jaagde.

  Een aantal maanden later was het erg droog geworden en de sloot rondom het eiland waar de zender stond droog. Ook koeien vonden het leuk om het eiland eens te bezoeken en de antenne kabel liet men goed smaken. Het gevolg onzen mooie bly-87 en de 2n3553 overleden.

 73. Norman zei op:

  Zei iemand het merk Amtron ?? Daar hebben wij het schema, de catalogus, de advertenties en het printje nog van liggen ! Die toestellen kreeg je compleet met de behuizing en al. En er was nog een merk: de Blockmodule. Die was kant en klaar in een kastje. Sommigen kwamen door gunstige situaties heel ver. En er was nog een merk dat heette Pantec met twee 2N3553 aan boord waarvan er een heet werd, er uit knalde en toen werd de ander heet.. En deze week kreeg ik van mijn broer een cassette uit de jaren ‘76 en ‘77 met opnamen van de fm kontacten. Ik heb verbluft zitten luisteren naar die tijdreis waar ook ‘Hobbyscoop’ op stond over zendamateurs en r.c.d. aktiviteiten..
  Mooi was dat en heel intens. Hoe kom ik daar terug ?

 74. Cor ( Arizona ) zei op:

  Geweldig om die verhalen van vroeger te lezen.
  Het doet me denken aan de tijd ( begin jaren 70 ) dat ik luisterende op een transistorradio opeens aan het eind van de FM band mensen met elkaar hoorde praten.
  Mijn vader had me al eens een ‘geheime zender’laten horen op de middengolf, maar nu hoorden we dit op de FM. Het bleek om een buurjongen te gaan waar ik ook veel mee omging die een zogenaamde ‘Jostykit’had.
  De week erop er naar toe en ja hoor, een printje van 4 bij 4 cm in een sigarendoosje was het kleine wonder.
  Eén van ons bovenop het dak van zijn huis, microfoon inspreken en de ander rondwandelen met een transistorradio en de buurt in en kijken hoe ver je kon komen. Later een accu erop, een dipoolantenne en
  het bereik werd steeds beter. Op een gegeven moment hadden we de boel aardig voor elkaar en konden we toch wel in een straal van een kilometer of 20 hoorbaar zijn als je dan als ontvanger ook een goede ontvangt had natuurlijk. Op een zeker moment kwam er een mobiel station uit Amsterdam opeens aan de band.
  Dit leek eerst geen zuivere koffie want we vertrouwden de postbode nog niet eens, dit zou zo maar een verkleedde ambtenaar kunnen zijn die incognito polshoogte kwam nemen. Maar het waren ook collega piraten. Nou het was net of er een UFO neergestreken was die de klok voor ons eens even een stevig stukje vooruitzette door ons allerlei geavanceerde technieken te laten zien ( PL259 antennepluggen van Amphenol en een zogenaamde ’staandegolfmeter’ ook wel SWR meter genoemd, of wij die ook hadden, pfff nee, nog nooit van gehoord, klaat staan gezien.
  Affijn, de werking werd uitgelegd en ook bij mij thuis kwam 1 van de kameraden met een nieuw aangeschafte SWR meter, alles wat te regelen was ( was niet veel ) zo goed mogelijk ‘afgeregeld’ en de SWR was 1:1,3 en dat was vrij goed.
  We hebben na die tij ook allerlei zelfbouwzendertjes gemaakt met die 2N2219 en 2N3553 en zo.
  De buurjongen kreeg een eindtrap van 2 watt of zo van een kennis die wel thuis was in electronica.
  Even later had iemand een zender met een radiobuis dat was helemaal gewelding ; wat een groot vermogen ( 5 watt of zo iets met EL95 en ECC85 of zo )
  Vervolgens krgen we een zender in handen met 2 x EL84 in balans en begon het grote zelfbouwen van dit soort zenders die dan gevoed werden door voedingen met spanningen tot zo’n 300 / 400 volt uit oude versterkers en zo. Slopen van oude radio’s voor onderdelen, naar de Nataschja- Dump in Terwolde voor onderdelen( ze bestaan nog steeds ) De buizen werden groter, EL 34, QQE 03/12, QQE 06/40 enzovoort, het hebben van een steeds groter vermogen was in gang gezet, een leuke tijd, ik heb me er nog een hele tijd mee beziggehouden, maar toch moet ik altijd nog weer denken aan die HF65 jostykit, dat was toch wel de leukste periode.

  Groeten,
  Cor

  Radio Arizona

 75. john zei op:

  geweldig dit ook wij hadden toen een radio station op zondagmiddag in womer (nh)eerst met de stentor later met een zender die 50 watt pep op de rondstraler gooide, nadeel was dat de de servo gestuurde draaitafels regelmatig aan de haal gingen van 45 toeren naar ongeveer 60 haha .de hele zolderkamer afgeplakt met alu folie en de binnen kant van de draaitafels ook probleem opgelost,na een paar weken uitzenden was het razend druk hadden ook live verbinding vanuit de auto dipool op dak en gaan.
  ook leuk was dat toen nogstreek politie ook verzoekjes ging indienen,mijn moeder werd gek van alle telefoontjes we hadden haar nr gegeven en er zat dus een dj beneden om de foon aan te nemen om elk kwartier een briefje met verzoekjes naar boven te brengen.toen op een zondag middag ik het gras in de tuin aan het maaien was zag ik de rcd de straat in komen schrok natuurlijk ten slotte waren ze boven aan het draaien,ze stopten voor het huis waar de mast fier stond te peppen ik was nogal gespannen,maar na een paar seconden reden ze door om vervolgens aan het eind van de straat weer te stoppen ik was gelijk uitgemaaid en wachten op de terugkeer van dit nare voertuig tot mijn verbazing stapte ze uit en kwam er een politie auto met hoge snelheid de straat in en ook die stopte bij de rcd en gingen toen een huis in.
  na verloop van ongeveer een kwartier kwamen ze weer naar buiten,de politie reed door en de nare auto keerde en kwam weer mijn kant op,ik dacht oke nu wij dus met dat de auto langzaam voor bij schoof zag ik de amtenaar kijken naar de mast en toen naar mij hij knikte vriendelijk.
  je begrijpt ik heb met een voldaan gevoel de grasmat afgemaakt,

  later hoorde ik dat er een buurjongetje met een josti opgepakt was dit jongetje vertelde zelf aan mij dat hij had geroepen dat hij bijna geen vermogen had en wij wel,reactie van rcd was maar hun signaal is schoon en jij zit over de hele band,
  we zijn na twee jaar wel uit de lucht gehaald.
  maar radio maken kriebelde nog steeds en nu 25 jaar later legaal als internet station.
  groet
  john

 76. john zei op:

  ohja even vergeten…
  pulse-radio@live.nl

 77. Alla Shaud zei op:

  Tja, die Dinge können so einfach erscheinen! Danke :-)

 78. janburgerhout zei op:

  zender oude stijl tot die groep hoort de zender globaal uit rotterdam 105.50 mhz de eindtrap mrf245 en blx15 en de dubbele blw 96 balance trap, van uit rotterdam is dat lang goed gegaan in nov 86 moest ik maar even snel sterker er uit halen en op lopen zetten en daarna wet het kat en muis spel hi hi
  ford-granda die vergeten wij zeker niet
  o.a niet vergeten mrf238 en 7 element richt attene
  voor 3meter amateurs… www.youtube/zenderfm

 79. janburgerhout zei op:

  foutje web adres…deze werkt wel www.youtube.com/zenderfm

  groetjes 3 meter amauters zender globaal rotterdam

 80. Kees zei op:

  Wel leuk om al die verhalen te lezen.
  Net als de meeste begonnen met de beroemde josty kit.
  In de plaatselijke electronicawinkel waren deze te koop.
  Maar bij de kassa stond een oude verkoper die weigerde de josty kit af te rekenen.
  Daar ga je illegaal mee uitzenden was het antwoord dus wegwezen!
  Uiteindelijk is het mij toch gelukt door een moment af te wachten dat hij niet in de winkel stond.
  Dat was ook begin 70er jaren dus kan je wel nagaan dat het toen al speelde.
  Vervolgens tot 3 keer gepakt door de rcd.
  Theo van Empelen (wel bekend bij de meeste denk ik) kwam op een gegeven moment aan de deur met groot geschut terwijl ik de hobby al achter me had liggen.
  Ik zou er wel een boek over kunnen schrijven.

  Gr.Kees

 81. Kor25 zei op:

  Stentors waren op zich leuke zenders, maar je moest ze wel aanpassen qua schema.

 82. Bermuda zei op:

  Ja good ol’Theo en mijnheer de Haas…stonden aan de deur met z’n 2′en. Onze hoofdzender werd aangestuurd door een 180Mhz straalzendertje vanuit een caravan 3 km verderop. Opeens de hoofdzender uit de lucht….uit die straalzender en met de auto kijken wat er aan de hand was. Het was 00.30. Kenteken van de auto was natuurlijk snel te achterhalen. En wie rijdt er op een stille landweg op dat tijdstip langs? 3 dagen voor de zitting ontvang ik een brief dat de zitting niet doorgaat. Overduidelijk door gebrek aan bewijs….

  De komst van de kabel in Alkmaar e.o. was uiteindelijk het einde van onze radio en TV hobby. Jammer, want de tijd was mooi. DX’en met eigengemaakte 8-elements met rotor. Ik herinner me nog een amateur uit Ten Boer ( groningen) en de Witte Bison uit Epe, Mr. Blue Sky uit Nijmegen…vanuit Alkmaar wel de langste afstanden die ik heb afgelegd…Memoires heren….

 83. Frank zei op:

  Jeetje…..

  De stentor idd max 5 a 6 watt. Hahahaha als ik het printje zo zie op de foto denk ik weer terug aan de jaren 90.

  Ingebouwd in een koekblik met een blower erop en op het dak een GP4 antenne elke zondag in de ether op 105,0. En de stad Utrecht hadden we toch redelijk in ons bereik.

 84. Valencia Radio Hoorn (VRH) zei op:

  Wat onwijs leuk om al die verhalen terug te lezen. Ben als een van de weinige niet met een josty kit of stentor begonnen, omdat ik via via de zenderbouwer van radio Waterland leerde kennen (ik was amper 15 jaar en hevig geïnteresseerd)Met een schema en een beetje hulp van hem een klein zendertje gemaakt met bfw 10-2n918-2219-3553 goed voor 2,5 watt op 3elements binnenantenne. Later wat meer vermogen er tegen gedaan tem de BLX-15 aan toe, deze was echter geen lang leven beschoren. Heel veel verbindingen gemaakt met oa bf907 mosfet (lekker ruisvrij) en als eindtrap de BLW-60 (transistor bij Klare vandaan) toen goed voor +/- 65 watt in stereo met inmiddels een 9 elements Yagi. Bekende andere 3 meter amateurs uit Hoorn waren oa Commodore (vriend Alfred), Atlanta, BMW, Rotex en ERH.

 85. Jeroen zei op:

  weet iemand misschien ook of die jostikit HF65 nog ergen te koop zijn.

 86. Chris zei op:

  Ook jaren actief geweest in de gedoogstad Amersfoort.
  Na geknutseld te hebben met stentor (zaag er in en oscillator scheiden van stuur en eindtrap voor meer stabiliteit) daarna nog gewerkt met een balans eindtrap rond de el94 buis, hier kwam meer dan 10 watt uit.
  Daarna met dank aan de skytrax (hugo) besmet met het 60 cm virus.

 87. Henk Kuipers zei op:

  Begin jare 80, heb ik ook die mooie tijd mogen mee maken, van stentors, bly,s mrf,s en later natuurlijk de 4cx tubes, rs2 buizen. enz enz.
  Ben al bijna 30 jaar Zendamateur, maar de piratery was toch iets van ons allen.
  Leren van de radio, antennes, en vrienden in het land
  Tevens ook vele radio intervieven mogen hebben met de VARA.
  Nogmaals,veel plezier beleefd aan de Stentor,

  groeten van Spotvogel uit Emmen, begin de 80-er jaren

 88. Radio Blackstar aka Rob zei op:

  tjeemig ik word sentimenteel ( pinkt traantje weg)

  als snotterd van 14 a 15 vele uuuuurrrennn bezig geweest met mn maatje de malle sjako ( 27 mc naam ) aka slopie en op de 3 meter “radio pegasus”

  Heerlijke tijd lekker RCD ambtenaar dhr willemsen te kakken zetten met een persiflage van de actualiteiten rubriek brandpunt… ken je dat nog ??

  die tjoen ?? poem poem poem pam en dan die trompetter dr achteraan…
  goedenavond dames en heren dit is een extra uitzending van brandhout .. vandaag gaan we mee op pad met dhr willemsen van de RCD
  goedenavond meneer willemsen hoe gaat het met u ?
  god maar beter als ik straks die #T%$#@^%#$% se vervloekte eindehovense piraten te pakken heb.

  afin wij staken heerlijk de draak met willemsen. volgens mij droeg er dat aan bij dat hij nog fanatieker ging speuren. Helaas zonder suc6

  Namen uit die tijd ?? De Stardust, en nog een hele berg namen kei leuke feestjes hadden wij zo.

  zender was in den beginne een stenstoor zoals wij die noemden
  later werd dit een BF 900 oscillator met een 4 a 5 trapjes dat was dan zo ongeveer >> bf 900 > bfy 90>> bfy 90 >> 2n2219> > 2n3866 oid en dan kon je het betere werk aansturen zoals een bly 87 en een bly 89

  antenne was een scanner antenne zon ding met een rok van sprietjes naar beneden. stond perfect 1 op 1 op de swr op 106.2 mhz

  later nog een eindtrap gemaakt met een blx 39

  een gouwe tijd die ik voor geen goud had willen missen….

  nog een leuke anakadote >> die RCD man die willemse… whahahahah proest kwam ik nog eens tegen op de Veron rommelmarkt in de brabanthallen…..
  kon het niet laten…… ik liep langs hem heen….. hij kende mij niet ….. ik floot en neuriede de brandpunt tune …. poem poem poem poem talada doem poem……keek hem aan met een dikke grijns en die oogjes en dat gezicht van willemsen…whahahhahahaha onbetaalbaar !!!! Na een knipoog en een lach gingen we ieder onze eigen weg…. volgens mij kon hij toen weer slapen….

  ennnuu als ik herbie hancock hoor die mix…. tsjaaaaaaaa dan krijg ik het effe zwaar…. dat nummer draaide ik destijds grijs op de radio

 89. jan192 zei op:

  Geinig al die verhalen,ik ben dus niet alleen hierin,ik woonde in 1975 in Leiden en toen was de jostykit HF 65 te koop in Den Haag bij radio twenthe en niet in Leiden,dus wij(Henk) en ik dus op de fiets naar Den Haag,hop naar de stille veerkade,kostte toen iets van 20 gulden dat ding!We hebben ons het lazarus gefietst,maar ja je wilt wat,blijkt dat de volgende dag de jostykit ook in Leiden te koop was bij radio PAS aan de haarlemmerstraat,Theoootje!!
  S avonds in elkaar gezet en ja hoor,on air,kameraad Henk woonde honderd meter achter ons op 3 hoog en als ik op een stoel ging staan in mijn kamer zag ik bij hem het licht branden,antenne van de gordijnrail en een oordopje als microfoon,toen sprak ik de magische woorden’Lange als je dit hoort wil je dan 3 keer met je licht knipperen?, gauw op mijn stoelstaan en ja hoor het licht ging 3 keer aan en uit,nu weet ik ongeveer wat Marconi gevoeld moet hebben!!
  Later die avond zelfs een officiele QSO gemaakt met Radio Mercurius uit de topaaslaan ook 200 meter verder ,het gevoel dat je dan hebt is niet te omschrijven.
  Inmiddels mijn machtiging gehaald(PE1PFQ maar dat gevoel van toen komt nooit meer terug!!

 90. Toon Smulders zei op:

  Schitterend, al die verhalen.
  Tja,.. ik was ook zo iemand die met radio speelde.
  Mijn eerste zendertje, een schema uit de elektuur.
  Als ik me niet vergis, een AF119, een tor met vier pootje’s.
  Maarja,… er moest meer bereik komen.
  Uiteindelijk kwam er dus ook de Stentor.
  Dus ook gekloot met swr en dergelijke.
  Maar ik had mijn licentie gehaald en was dus zendamateur.
  Ik had een PE licentie.
  Bij de Veron kon ik dus héél goedkoop aan transistors komen in Eindhoven.
  BLY 87, BLY90.
  Totdat ik ergens voor een zacht prijsje een eindtrap kon kopen met een QQE 06/40
  Ik had al een groundplane antenne gebouwd en die voorzien van een RG 8 kabel.
  Toen was het hek van de dam.
  Gigantisch bereik,.. maar ook veel storing op de antennes van de hele wijk.
  Mooi detail,…
  Mijn vader was onderhoudsmonteur bij de RAC.
  Dat was een bedrijf wat de wagens onderhield van de post en telecom, dus ook die van de RCD.
  De opsporingsambtenaar zijn wagen dus ook.
  Nou kon mijn vader met iedereen goed overweg en komt die ambtenaar eens een keertje op de koffie bij ons thuis.
  Die zag dus verschillende antenne’s staan.
  3 meter, 2 meter, 27 mc, ook korte golf.
  Mijn vader wist niets van mijn radiopiraterij, die dacht echt dat ik dus zendamateur was op het legale vlak.
  De ambtenaar,.. de hr Trouw, bedankte voor de koffie en reed weer weg.
  Ik heel blij dat hij niet in mijn hobbyhok was geweest.
  Het meest frapante,… in die tijd was ik beambte bij de post,….
  Ehh,…. destijd was ik ook op de 27 mc,.. Wiskey Dubbel Tango.
  WTT, wt toontje,met een walki talki ben ik begonnen.
  Om mijn verhaaltje af te maken,… die WT heb ik nog steeds, alleen werkt hij niet meer.
  Maar mijn President met de Big Boomer,…. die werken nog steeds perfect.

 91. pdf, pdf naar word, pdf omzetten, pdf bewerken, pdf omzetten, pdf naar jpg zei op:

  Magnificent beat ! I wish to apprentice even as you amend your site, how could i subscribe for a weblog site? The account aided me a appropriate deal. I had been a little bit familiar of this your broadcast offered shiny clear concept

 92. Fox-1 zei op:

  Wat een verhalen inderdaad.

  Ook ik ben indertijd met een 1 Watt Stentor begonnen. Met draadantenne een bereik van 4KM of zo maar het begin was er. Met dat lage vermogen ook geen last van storingen maar dat kwam goed toen ik een 5 Watt Stentor kreeg via een ruil (tegen een LDR die in de klokradio van mijn zus zat omdat een Atari XL hobbiest bezig was met een zelfbouw scanner en net die ene LDR miste :-) )

  Wat later kreeg ik nog een 2de Stentor die ik een jaar uitgeleend heb gehad en het altijd goed gedaan heeft.

  In die tijd hadden mijn ouders een Jomaco (318?) kristal scanner (heb hem nog steeds) met een discone antenne op dak. Stiekem de coax omgeleid naar de zolder waar de zender stond en aan de scanner gewoon een draad gehangen. Die scanner bleef toch wel ontvangen.

  Werkte niet slecht maar later een dipole geprobeerd die gewoon horizontaal aan het plafond hing en om een of andere reden werkte dat beter. Later die discone vervangen door een GP4 en dat was dan weer wel een vooruitgang.

  Na wat aangemodderd te hebben met dat ding eens gekeken of ik niet gewoon zelf een betere zender kon bouwen. Dat bleek wel te gaan alleen was er iemand in de buurt die ook zenders maakte en die kon hem gebouwd leveren voor een prijs waar ik de onderdelen nog niet voor had dus dat is het geworden. Een viertraps zender (BF900, 2N2219, 2N3866, MRF237) wat een wereldding bleek te zijn. Later een eindtrap gekocht waarin een kapotte BLY87 dat en er een BLY89 ingezet. Met de eerste 3 trappen op 11 Volt, de MRF237 op 15 Volt en de BLY89 op 18 Volt kwam ik uit op net geen 40 Watt.

  Later er ook nog een “FRM” stereocoder aangehangen en het was helemaal kompleet. Is van 1987 tot aan 2000 in gebruik geweest hier in Noord-Brabant, waarvan 2 jaar als station met reguliere uitzendtijden (opgenomen programma’s vanaf tape) en ook wat duplexen (call: Atlas) met bekenden en minder bekenden (Beatbox, Antigoon, Gunsmoke, Genesis, MiAmigo, Revox). Ook luisteren naar DX-ers was altijd erg leuk (Jongenboer - Uddel, Midland - Zuilichem, Rejenko - Tilburg).

  Het hele spul is hier allemaal werkend weggezet dus ik denk dat het allemaal nog wel werkt.

  Van de Stentors heb ik er nog maar 1. De 2de lag toevallig in mijn auto toen ik van de weg gehaald werd en toen ik mijn auto na 2 weken weer terug kreeg zat er niets meer in. Weg zender, weg 27MC bak, weg 2de bak voor vossejacht, en weg linear. Die hadden ze eerlijk geruild tegen een lange lijst met overtredingen waarvoor ik netjes mocht gaan betalen.

  De andere 2 zenders hebben 2 invallen overleefd. Ze kwamen indertijd voor 27MC apparatuur en hebben toen alleen maar dat meegenomen. De 1ste keer een zo goed als nieuwe opgeschroefde 40 kanalenbak, maar ook de Bremi BRL200 die er aan hing en de Speedy die er wel stond maar niet aangesloten.

  De 2de keer was het een President Lincoln. De Zetagi BV2001 MK4 die er aan hing hebben ze niet gezien (???) maar een Zetagi BV130 met een uitgebrande trafo in de kamer er naast dan weer wel. Rare jongens, die telecommers.

  Een geluk was wel dat er 3 jaar en wat weken tussen de 2de en 3de inval zaten dus was mijn voorwaardelijke straf van 3 jaar net voorbij en dan is het weer gewoon aan boete van 600 gulden :-)

 93. Toby zei op:

  Wat en mooie verhalen, ooit eens begonnen met een Josty kit. Verhuisd van een grote stad naar een veel kleinere stad in het Rijnmond, daar weer verder met uitzenden. Het mooiste vond ik in die tijd dat na 24.00 Radio3 stopte en ik in vol stereo op de kabel te horen was, richte mijn antenne op het flat met de kabel antennes klaar was kees. Mooie tijd was dat “werk” tegenwoordig legaal bij een ziekenomroep waar ik niet de hele avond c.q. nacht naar buiten moet kijken naar verdachte auto’s.
  Groet, Toby

 94. Henk zei op:

  Al deze verhalen zijn echt waanzinnig,Jostykit,Amtron,Wolfers echt te gek om daar mee te klooien,ik heb daar ook heel veel lol mee gehad!!!!!!En natuurlijk al die andere ontwerpen!Het leukste ontwerp wat in die tijd heb gehad is een ontwerp met een BC199 met een alternatief voor een BC107 wat voor mij grandioos werkte!!En mischien heb ik nog ergens een Wz5???

 95. Ooit Gandalf radio/tv zei op:

  Geboren in 57 en al bij geboorte TV in huis.

  Diezelfde tv repareerde ik op mijn 6e jaar.
  Zo vertrouwd met de magie van het apparaat wist is ook precies waar er lampjes dienden te branden, zichtbaar door de gaatjes in het achterpaneel. De tv was op een dag stuk en als hij desondanks aanstond zag ik dat er 1 lampje niet brandde.
  Ik kreeg mijn moeder zo gek dat ik de achterplaat mocht openschroeven (jonge onderzoeker!) en eenmaal ontdekt dat het lampje makkelijk uitgenomen kon worden, mocht ik gewapend met 5 gulden en het lampje naar de winkel.
  Mijn moeder zal wel gedacht hebben, “zo, daar ben ik even van verlost”.

  De radiowinkelier hoorde mijn verhaal van het niet brandende lanmpje geduldig aan en stak het zonder morren in een kastje met wat metertjes. Hij gaf mij vervolgens een doosje uit een laatje en zei, “Dat heb je goed gezien knaapje, breng deze maar snel naar je moeder” (kosten fl 3,80, 1963).
  Natuurlijk was ik zelf degene die het lampje erin stak en ja, de tv deed het weer en mijn roem in de familie was geboren en ik zou er zo nog vele repareren.

  Een jaar of 3 later kreeg ik in december een transistor radiootje (9 transistors, Kensington) van een man in een jurk. Zo’n ding van vier iphones dik wat het al gauw 2 uur deed op een 9V batterij -als ie niet te hard stond. Hi-tech, al bestond het woord nog niet.

  Op een gegeven moment ontdekte ik dat als ik vlak bij een andere radio zat en op de transistor aan de afstemknop draaide, dat ik daarmee de andere radio kon storen. Geluiden alsof er twee zenders dicht bij elkaar zaten.
  Na wat expirimenteren bleek dat ik het groene oog van de oude radio op een leeg stukje in de band wel van een afstand van een meter of 4 kon laten bewegen!!

  Al eerder vergeleek iemand op dit blog het gevoel van dat moment met dat wat Marconi destijds gehad moet hebben. Nou, dat gevoel had ik dus ook, al wist ik toen natuurlijk toeten noch blazen van Marconi.

  Dit voorval leidde uiteraard tot fanatiek verder experimenteren en al rap bleek dat als ik een stukje draadje tegen een van de ingewanden van de transistorradio hield, het groene oog van de oude krakende buizenradio feller ging branden.
  Ik begreep dat ik een antenne had aangesloten.
  Dagen en dagen ben ik vervolgens bezig geweest twee draadjes van de uitgang van een pickup op alle mogelijke onderdelen te prikken en op een gegeven moment klonk dan toch eindelijk de plaat met verbluffend goede kwaliteit uit de oude radio!!!

  Wist ik veel dat ik het middenfrequent van de transistorradio had weten te versterken en te moduleren.
  Al met al was het bij een vriendje 3 huizen verder nog heel zachtjes te ontvangen.

  Daarna was de honger niet te lessen. Het jongens radioboek (eerste druk 1928 ofzo) 3 maal gelezen. En daar stond een zenderschema in. Een 6 watt middengolfzender met 1 buis, el84.
  Helemaal in elkaar geknutseld van scrap materiaal van alle ouwe meuk die ik kreeg als ik weer eens wat repareerde.
  Voeding uit 1940 met 6 keuzes aan invoerspanning, radio chassisstuk met de juiste buisvoet enzo.
  Bereik was prima, zo’n 4 a 5 kilometer met een stuk metalen dakgoot als antenne.

  Ik heb veel met dit ding geexperimenteerd maar op een gegeven moment was ik de optaters van 300V of meer zat. Ook de beperkte ruimte bood weinig perspectief voor een betere middengolf antenne.

  Inmiddels 13 jaar nam ik een besluit en ik fietste naar Contact/Aurora in Haarlem om mn eerste Stentor te kopen.
  In onderdelen natuurlijk.

  Zo begon het bij mij:)

 96. Hans zei op:

  Gave verhalen, kwam per ongeluk hier terecht.

  Ook voor mij begon het amateurzenden (zoals we dat toen noemden) ergens rond 1975 als jochie van een jaar of 13. Bij ons in Veenendaal wemelde het van de zenders en was iedere avond de FM band boven de 100 Mhz “vol”.

  Mijn eerste zender was een kant en klaar gekochte WZ-5 die prima werkte, maar met een ronde dipool slechts een beperkt bereik had. Ook vanwege mijn toen nog gebrekkig kennis van de materie waardoor ik niet wist dat er een aanpassing van de coax kabel naar de aansluiting van de dipool moest komen.

  Tot ik op een dag een schema kreeg van een vriendje met een veel betere zender. Het was natuurlijk een simpele modulator (AM) en oscillator, met daarin de onvolprezen 2N2219A, die best wel 8 á 900 mW kon afgeven als je er 40 volt op zette ;) Ze gingen dus niet zolang mee, maar ze kostte ook niet zoveel. Meen iets van 1 Gld.

  Herken nog steeds alle transistor en buizen benamingen zoals ze hier voorbij komen zoals 2N3666, 2N3553, QQE06/12, QQE06/40, ECC81

  Al mijn zakgeld ging eraan op en vele uren heb ik ’s avonds op mijn kamer gezeten om zenders te bouwen voor de hele buurt en uiteraard veel uit te zenden. Voor mij was de lol om met mijn beperkte middelen steeds betere kwaliteit te kunnen krijgen, veel experimenteren en ouwehoeren met mede lotgenoten.

  Op een gegeven moment bestond mijn vriendenkring uit alleen maar zendamateurs ;) We hadden ook geen vaste programma’s, als ik er zin in had ging ik een uurtje of wat diskjockey spelen en een andere keer beperkte het zich tot wat tokkelen met andere amateurs, waarin het altijd van belang was hoe “hard” je binnen kwam, hoe de muziek klonk, of de net niet aangeschafte, of gemodificeerde microfoon wel goed was. Met name bij degenen die in dezelfde straat woonde was standaard de vraag of er ook nog harmonische te ontvangen waren ;)

  Heb ook weleens een uitstapje gemaakt naar de 27 Mc, mar dat kon me niet zo boeien. Alles kant en klaar en geen muziek enzo.

  Zo rond 1980 ben ik ermee gestopt vanwege studie, werk, etc. Maar na het lezen van al de verhalen hier krijg ik zomaar weer zin om zo’n zender in elkaar te solderen :)

  Geweldig leuke tijd als ik eraan terugdenk, beetje hetzelfde gevoel als dat je naar de top2000 zit te luisteren. Leuk om meegemaakt te hebben, maar niet meer in te passen in deze tijd. Heb niet zoveel spullen meer uit die tijd, slechts nog een paar boxen met onduidelijke schema’s, printjes, schriftjes enzo. Als ik het weer tegenkom kan ik er uren met plezier naar kijken…

  Groet, Hans aka Titanic

 97. Wouter zei op:

  Mooie verhalen inderdaad op deze mooie site.
  Heb alles eens rustig door zitten lezen.

  Zelf begonnen in 1992,dus de “vrije radiotijd” uit de jaren 80 heb ik niet meegekregen.
  Mijn interesse werdt gewekt door een jongen bij mij uit de straat.
  Er verscheen een flinke mast op zijn dak,en ik vroeg eens wat hij daar mee deed.(zelf was ik toen 11 jaar)
  Hij zond regelmatig uit op de 3 meter onder de naam “radio digitaal” vanuit Zoetermeer.
  Vanaf toen zat ik dag in dag uit aan de radio geplakt.
  Ik kreeg van mijn buurman een zendertje,deze had hij nog boven op zolder liggen en deed er niks meer mee.
  En jawel hoor,het was hem……de bekende STENTOR!!
  Die middag snel naar stuut & bruin in Denhaag om een televes te kopen met moeders,want die moest hem betalen ;)
  Toen gauw een naam verzonnen (Aktief fm 98.5)
  De stentor heeft er een maand gestaan,toen werdt het tijd voor een betere zender,een 5 Watt zelfbouw ook wel bekend in deze regio als de 5Watt zender van Tino.
  Later werdt deze uitgebreid met een mrf238 eindtrap en in 1996 verdween deze in het busje van een vervelende overheids instelling.(inclusief de televes,meter,coax en de steigerpijp ging ook mee)
  Dan maar gauw weer naar stuut voor een nieuwe televes en coax,en de stentor maar weer aan dan!
  Ook deze werdt kort daarop weer afgevoerd door dezelfde heren,gelukkig dit keer alleen de zender en voeding.
  Daarna heb ik mij rustig gehouden op de 3 meter,en ben voornamelijk aan het bouwen gegaan.
  Nu jaren later,een eigen huisje en je raad het al,de televes staat er weer op.
  Voornamelijk voor ontvangst,maar soms…..heel soms gaat er toch nog even een signaaltje op de 97,3mhz op.

  Nu zie en lees ik veel mooie verhalen en herinneringen.
  Voor degene die ooit nog eens de stentor willen bouwen,ik heb deze printen in het assortiment,met de mrf237 of de 2sc1947 en de koelprofielen hiervoor.

  Ik wens iedereen heel veel plezier met deze hobby (eigenlijk ongeneeslijke virus).

  M.v.g.

  Wouter van der Heijden

 98. André zei op:

  Schitterend al die verhalen. De nostalgie druipt er vanaf. Zelf ben ik begonnen ergens in 1972, ik was toen 13 jaar of zo, met een schemaatje uit een bibliotheek boek van een “draadloze microfoon”. Twee transistors, AC126 en een AF178. Wat een emoties toen, om als 12/13 jarige jezelf op de radio te horen in de wetenschap dat iedereen in de buurt je ook zou kunnen horen. Met dat kleine zendertje kon je toch nog een dikke 500 meter overbruggen. Ik zie mijn oudere broer nog met een telefunken portable radio op zijn schouder de deur uit lopen om te kijken hoe ver het allemaal wel niet kwam..
  Achteraf vond mijn vader dit geëxperimenteer toch niet zo’n goed idee, dus voor die tijd bleef het er even bij. Maarja, als je er mee bent besmet, kom je er ook niet zomaar meer vanaf. Dus toch maar wat verder verdiepen in de materie, wat resulteerde in een 4 trappertje met de 2n3553 in de eindtrap. En alleen in de lucht als pa en ma niet thuis waren, en een afspraak met de buren dat ze de telefoon één keer zouden laten overgaan als ze me ergens horden waar dat niet horde.
  In die tijd wat aangeklooid met een simpel dipooltje op de uitbouw van het dak op plm 8 meter hoogte. Ik weet niet meer welke naam ik voerde in die tijd. verbindingen uit die tijd waren met Whale Rotterdam, Arrow Delft, RTD Rotterdam, Gompie Delft…enz enz

  Begin jaren 80 verhuis naar Capelle aan den IJssel waar ik geen last meer had van “ouderlijk toezicht” op radio piraterij haha..
  Daar kwam al gauw een mast van 9 meter op het appartementen complex met een 11 elements zelfbouw yagi, met de bekende H reflector. Eindtrappen begonnen met een aantal SD transistoren, om uiteindelijk uit te komen op een dubbele BLX15, nog later een dubbele 4CX250B, goed voor een dikke 800 watt, midden in een woonwijk! Alle DX amatoeters uit den lande wel gewerkt in de periode 1980 tot 1990. Met een klein groepje ook veel mobiel gezeten en zo weekenden achtereen met mengpaneel en disc-drive op de achterbank op zoek naar andere DX amateurs. (En dat allemaal zonder Tom-Tom achtige spullen in de auto). Was een schitterende tijd die ik niet had willen missen. Als radio amateur met machtiging kom ik zo af en toe mede amateurs tegen die ook die tijd hebben mee gemaakt, en dan komen de verhalen wel weer los.

  grt, André
  Stichting Wetenschappelijk Radio-onderzoek. (SWR)

 99. Rob (alweer één) zei op:

  Helemaal geweldig om dit allemaal te lezen. Mijn beginperiode was ergens 1973, tien jaar oud met een 27MC dingetje onder een plankje. Daarna een middengolf dingetje met een AC127 en een AD142 als ik met niet vergis. De hele wijk kon meegenieten.

  Op 27MHz dikke SSB bak met 300 Watt en een 3-elements beam op het dak. Buurjongen klagen dat ik over de radio stoorde. Dus vraag ik hem of hij de radio niet even uit kan zetten. Zegt ie: “De radio staat al uit…”

  Toen ook het 3-meter virus gekregen. Jostykit, Stentor, alles kwam voorbij. Ook veel minder gangbare dingen gebouwd, zoals een complete buizenzender met ECC85/EL95 en een 829B eindbuis. Voorloper van de QQE06/40, hardstikke instabiel.

  Deztijds was ik huisleverancier van Multiwave Radio in Noordwijk. Buizen, torren, alles heb ik voor ze gebouwd. Ik heb er ooit nog eens een echte stereocoder voor ontworpen. Niet zo’n ding met flipflops, maar een echte sinus 19/38KHz, vierkwadrants vermenigvuldigers voor dubbel-zijband en prachtige 15kHz audio filter, pre-emphasis en zo. Dat was mijn grote trots, alleen werd dat ding binnen no time in beslag genomen tijdens de zoveelste inval bij Multiwave.

  Ook TV piraatje spelen was leuk. Zelf spul gebouwd in dead-bug stijl. Toen was een stabiel signaal op 600+ MHz nog heel ingewikkeld. Leuke tijd! Achteraf snap ik niet meer waar ik toen de tijd vandaan haalde om het te bouwen.

  Later m’n C-licentie gehaald, amateur TV op 23 en 13cm, en Packet Radio vanaf de KPN toren in Hilversum. PE1KOX at your service.

  Ik heb hier in een laatje nog een ‘nieuwe’ MRF238 liggen, ooit bedoeld voor een project. Nooit aan gesoldeert. Het blijft kriebelen.

 100. Roger Steeghs zei op:

  Prachtig om te lezen al deze verhalen. Ook ik heb toen ik een jaar of 11 was het radiovirus te pakken gekregen. Bij ons in het dorp Beringe, gelegen in Midden-Limburg, was in 1980 een piraat actief genaamd Radio Tivoli. Deze was bijzonder populair in ons dorp, iedereen luisterde er naar. Ondanks dat deze piraat op zijn 25e uitzending uit de lucht werd gehaald, gaf dit de aanleiding voor mij om ook met deze hobby te beginnen.
  Voor mij begon het ook met een jostykit. Op een regenachtige woensdagmiddag met de fiets naar de electronicazaak, om van mijn zondagsgeld een Jostykit te kopen.
  Na drijfnat te zijn thuis gekomen, moest dat ding natuurlijk in elkaar gezet worden. Dat ging mij verrassend genoeg heel goed af. Vervolgens bouwde ik het printje in een leeg Strepsil doosje. Een batterij van 9 volt er aan, draaien aan het trimmertje en plop, jawel daar was ie dan!!
  Ik was natuurlijk de koning te rijk, maar er moest nog een antenne komen. Daarvoor ging ik naar de autogarage verderop in het dorp, en mocht daar een sprietantenne van een oude auto afhalen.
  Thuis gekomen de antenne gemonteerd in de dakgoot, het zink gebruikt als tegencapaciteit en vervolgens testen.
  Uiteraard was ik zeer nieuwsgierig naar het bereik. Ik pakte het draagbare radiootje van mijn jongere zusje en vervolgens de fiets op. Verassend genoeg was het bereik verbluffend goed te noemen. Maar opeens kreeg ik de schrik van mijn leven, er kwam een politiewagen aan die mij aanhield. Een van de agenten vroeg, Jongeman, wat ben jij aan het doen?? Ik deed het bijna in mijn broek van schrik toen ik stotterend en stamelend probeerde uit te leggen dat ik alleen maar naar Hilversum 3 luisterde.
  De agenten waren echter op zoek naar een groepje jongeren, die met walkie-talkies aan het rondlopen waren, dus een van de agenten vroeg of ik deze soms gezien had.
  Ik zei toen dat ik een aantal van deze jongeren richting de bossen verderop had zien fietsen, uiteraard ver van het dorp vandaan.
  ik werd door de agenten bedankt voor de informatie, en terwijl de politiewagen vertrok richting de bossen, racete ik als de weerlicht, met de schrik nog in mijn benen, naar huis.
  Daar aangekomen gauw de zender uit en deze verstopt in het schuurtje achter het huis, met nog de steeds de schrik in mijn benen dat de politie alsnog aan onze deur zou komen.
  Maar alles bleef rustig, Radio Atletico was geboren, en geleidelijk aan begon ik me steeds meer in de techniek te verdiepen.
  De autoantenne werd vervangen door een kruisdipool, en in een 12 meter hoge mast gezet. Dit gaf een bereik van bijna 3 kilometer, En dat met een Jostykit!!
  Maar ik wou natuurlijk meer, en omdat een neef van mij uit Meijel ook een etherpiraat was, besloten we om samen voor mij een zender te bouwen.
  Het werd voor mij de MRF237, en met 5 watt had ik voor die tijd een zeer goed bereik.
  Mijn ouders zagen dit echter met lede ogen aan, vooral mijn vader, omdat hij ook nog lid was van de vrijwillige politie.
  Maar mijn hobby werd desondanks toch gedoogt, alleen geen verzoekplatenprogramma. Dit vond mijn vader te riskant omdat er dan ook een telefoonnummer genoemd moest worden, dus bleef het veelal bij gewoon muziek draaien zonder al te veel gepraat.
  Ik kreeg al gauw bekendheid, ook bij andere piraten in mijn omgeving. Studio Bianca 2 uit Heythuysen was een station dat mij voor de eerste maal een rapportje gaf. Ik zat prima aan de band, Alleen je moet je naam veranderen, want er bestaat al een piraat die Atletico heet. Dus ik aan het denken voor een andere stationsnaam. Ik dacht eerst nog aan Atletico studio 2, maar mijn neef, die mijn zender had gebouwd kwam toen aan met de naam Peelland Radio.
  Onder deze naam heb ik de rest van mijn piratentijd verder gedraaid, en nooit gepakt door de RCD.
  Een tijdje later besloot ik om zelf een zwaardere zender te gaan bouwen. Dit werd een vijftrapper, met als eindtransistor een BLY89. Goed voor ruim 25 watt en een fors bereik.
  Vooral het rapporten in de nachtelijke uren waren onvergetelijke momenten. Reacties uit het midden des lands, en zelfs een keer uit het hoge noorden zorgden er voor dat ik menig nachtelijk uur achter mijn apparatuur heb doorgebracht. Dat dit zijn uitwerking had op mijn schoolprestaties kon natuurlijk niet uitblijven. Leren was al niet mijn sterkste kant, en mede door het zenden in de nachtelijke uren zou dit ook niet verbeteren.
  Het bouwen van zenders was inmiddels mijn grootste hobby geworden, en ik besloot om er ook eentje voor een klasgenoot te bouwen, die inmiddels ook het piratenvirus te pakken had.
  Het werd een MRF238, die het zeer goed deed, liefst 40 watt aan vermogen kwam er uit. De beste zender ooit door mij gebouwd.
  Helaas werd mijn klasgenoot al vrij spoedig uit de lucht gehaald, dus dat betekende het trieste einde van deze o zo goeie zender.
  Toen vlak daarna ook nog Studio Bianca, mijn beste collega piraat uit Heythuysen, werd gepakt ging voor mij de lol er een beetje af.
  Ik bleef een tijdje uit de lucht, om een jaar later de hobby weer op te pakken.
  Mijn schooltijd ging voorbij en ik ging in militaire dienst. Daar trof ik een kameraad uit Groningen die voor mij een defecte 3 watt zender mee bracht. Deze had ik vrij snel weer gerepareerd en mocht de zender vervolgens houden. Deze kameraad, wiens naam ik niet meer weet, ben ik hier nog altijd dankbaar voor.
  Mijn diensttijd ging voorbij en ik ging werken, en daardoor was er minder tijd voor de hobby. Ook begon ik behoefte te krijgen aan een meisje. Dit had tot gevolg dat ik mijn apparatuur verkocht en met de piraterij was het gedaan.
  Maar mijn bloed kruipt waar het niet gaan kan en ik kreeg vervolgens te horen dat er in onze gemeente een lokale omroep zou komen.
  Ik was er als de kippen bij en werd aangesteld als technicus. Radio Helden was de naam van het station, dat een paar jaar later zou worden omgedoopt tot Omroep P&M. Dat staat voor Omroep Peel en Maas.
  Ik kreeg op een gegeven moment de mogelijkheid om een eigen programma te maken op de zaterdagmorgen. Dit heb ik ongeveer 7 jaar met veel plezier gemaakt. Maar er kwam een nieuwe hoofdredactie en die had een heel andere programmering in het vooruitzicht. Dit had tot gevolg dat ik mijn programma kwijtraakte, en dit was voor mij de reden om met onmiddellijke ingang te stoppen als medewerker. Samen met mij zeiden nog een drietal andere medewerkers de omroep vaarwel.
  Hierna heb ik een aantal jaren niets meer aan de hobby gedaan, maar in 2005 besloot ik om mijn licentie te halen als radiozendamateur. Ik slaagde voor de N licentie, en ging mij specialiseren in ATV, dat staat voor amateur televisie.
  Maar toch bleef het piratenbloed door mijn lichaam stromen, dit had tot gevolg dat ik een van mijn kamertjes boven heb verbouwd tot studio.
  Ook het experimenteren met 3 meter zenders bleef mij boeien, al ga ik niet meer draaien, omdat ik mijn licentie niet kwijt wil raken.
  Inmiddels ben ik de veertig ruim gepasseerd en gelukkig getrouwd met een schat van een vrouw, die mijn hobby volledig waardeert.
  Een paar jaar geleden was er een reünie van oud etherpiraten in Midden-Limburg, en dat heeft er voor gezorgd dat ik weer contact heb met een aantal oud-piraten. Zo hou je de hobby toch nog levend.
  Ik ben nu bijna 47 jaar en nog steeds verslaafd aan de hobby, dit gaat nooit meer weg. Inmiddels een 8 elements fuba in mijn kantelmast geplaatst om nog wat activiteit in het midden en oosten des lands mee te krijgen.
  Maar de nieuwe aanpak van etherpiraten door Agentschap Telecom zorgt er voor dat steeds meer etherpiraten er de brui aan geven.
  Af en toe draai ik nog wel eens met een oude kabelmodulator, en met dit minimale vermogen is de pakkans vrijwel nihiel.
  Maar de nostalgie blijft mij achtervolgen, en dat heeft er voor gezorgd dat ik weer een zender ga bouwen in de oude stijl.Een BLY89 zoals ik vroeger heb gehad. Niet meer om te draaien, maar als een blijvende herinnering aan deze fantastisch mooie tijd. Deze zender zal een speciaal plekje krijgen in mijn studio.
  Ik zeg maar zo: Eens een piraat, altijd een piraat.

  Vriendelijke groeten

  Roger Steeghs

 101. Rob zei op:

  Erg leuke verhalen allemaal, komt me allemaal erg bekend voor. En het is natuurlijk ook zo dat de meesten nu zo rond de 45-50 jaar oud zijn en met veel genoegen terugkijken…iets wat ik ook steeds meer doe merk ik. Leeftijd haha!
  Hoe begon ik, in 1978 had een klasgenoot op de 2de HAVO (14 jarigen..) zo’n 2x 3866 gebakje en met een schemerlamp als antenne ging dat totaal niet natuurlijk. Maar de magie was er en dat moest ik ook hebben! Dus…zendertje 2x 3366 gekocht, bij een legerdump een 4-elements antenne en ergens een accu vandaan gehaald en gaan! De electronicawinkel Eijlander Ede werd ik vaste klant, want er moest een en ander gebouwd worden..mengpaneeltje, een echte voeding, en later werd daar uiteraard een “echte” zender gekocht, de stentor. En de MRF237 ging stuk, vervangen, stuk etc. Maar ik was toch al vaste klant bij genoemde winkel :-) Electonica werd de hobby!
  Upgrades werden gedaan, van 4 naar 5 elements yagi naar de 8-elements Fuba op rotor. Zenders bouwde ik inmiddels zelf, veel werd gebouwd uit de schema’s van FRM of ASSH, draaide op het laatst met PLL gestuurde MRF238-MRF245 voor de nachtelijke DX avonturen. Maar ook op laag vermogen (1 watt) DX’en of multiplexen was erg leuk.
  Totdat op een vervelende middag in 1983 de RCD langsreed en het afgelopen was, erg veel in beslag genomen en ik was er wel klaar mee.
  Daarna alleen nog maar gebouwd en verkocht, studie en diensttijd nemen veel tijd in beslag.
  Maar al met al heeft de zendhobby wel de basis gelegd voor mijn studierichting en huidige werkzaamheden (Electronica!) Had het nooooit willen missen!

 102. johan zei op:

  kan je die 5w zendertjes nog ergens kopen [jostykids /stentor ] met het wel bekende koel element en het MRF 237 torretje ben er al lang naar op zoek
  wat een mooie tijd was dat ik legde de koel element op z,n kop in een bakje met water om het te koelen . dus mocht iemeand nog zon zendertje weten laat het me dan ff weten [ email johanveldman9@hotmail.com ]

 103. George zei op:

  Jawel, de Stentor is nog nieuw te koop:

  http://www.amateurradioshop.nl/products.php?385&cPath=55&sid=tj796j8udffrplqakou49lu0i0

 104. Emerita Galban zei op:

  Leuke post. Ik heb je pagina alvast geliked :-)

 105. John Shaft zei op:

  Hier in 1979 met een stentor begonnen in Lelystad op een 5 elements richtantenne…kwam je gewoon tot Amsterdam Hoorn Zwolle Huizen qua omtrek…moet je nu mee aankomen met 5 wattjes ! Tot 1986 gedraaid en nooit gepakt !

  Vr gr John Shaft

 106. jan zei op:

  prachtig deze verhalen echt wel ik was ook actief in de jaren 80 als piraat de pommetje horlepiep !! altjd even rapporten toen je thuiskwam en zondags verzoekjes draaien machtig en de nieuwste plaatjes kopen bij theo’s platenbar of impie de jong
  uit nijeberkoop maar dat was echt de mooiste tijd van de geheime zenders ook radio noorderster uut wolvega alias sietse heeft hier ook wat opgezet.
  er waren zeer veel piraten in de kuinre de ZALK OMROEP hadden wij daar.
  groetjes pommetje horlepiep fm piraat uit de jaren 80
  jammer dat het nu niet meer zo is!!

 107. FreeRadio zei op:

  Beste mensen, hier ben ik weer.
  Op oktober 4th, 2008 at 22:05, had ik verhaaltje geschreven en een oproep gedaan om in het bezit te komen van een “WZ7″ zender.
  Nu op 12-07-2018, dus bijna 10 jaar na mijn oproep ben ik in het bezit gekomen van een “WZ7″.
  Na een paar onderdelen die missen is het printje geheel origineel en onbeschadigd en zelfs nog in een behuizing gemonteerd.
  Dus weer een stukje Nostalgie in de vitrinekast.
  Nu nog een stuk of wat onderdelen scoren en monteren en dan zal het weer werken(als nostalgie)alleen op Dummyload!!

  Vriendelijke Groet,

  FreeRadio uit het Noorden van Nederland.
  The Real One. For More Than 40 Jears.
  ONLY GOD CAN STOP US!!!

Reageer ook