Radio Oude Stijl

3 juli 2006

Doorstarten Oude Stijl

Gearchiveerd onder: Radio Oude Stijl — Richard @ 10:33

slipmatje!Je zou, met al die automatisering, bijna vergeten hoe leuk het is om gewoon ff een uurtje non-stop muziek te draaien! Het afgelopen weekend ben ik voor het eerst sinds een hele tijd weer eens lekker aan het freaken geslagen. Zoals hier is te lezen ben ik namelijk een beetje aan het pielen met Processing Oude Stijl, ofwel een Warsanis 1400. En dan wil je toch graag horen hoe de diverse platen klinken nietwaar? Wat uiteraard weer opvalt is dat de recentere platen aanmerkelijk minder ruimte overlaten voor on-air processing. Bij het maken van de sound van die nummers is al in ruime mate gebruik gemaakt van clipping, dus alles wat je er aan processing op los laat leidt heel snel tot hoorbare vervorming, maar goed, daar gaat het nu niet over.

Want die oude platen… wow, wat klinkt dát lekker zeg! één van mijn favo’s van het afgelopen weekend tijdens het spelen met de 1400: ‘Gérard Lenorman met “Voicí­ les Clés’. En omdat je natuurlijk meerdere platen wilt horen in combinatie met de diverse settings van je processing start je ook wel eens een plaatje door. En toen raakte ik pas echt aan het spelen. Zoals al gezegd: Je zou bijna vergeten hoe leuk het is om gewoon ff een uurtje non-stop muziek te draaien! Waar mogelijk lekker lang crossen (einde ‘Kim Wilde - Cambodia’ met begin ‘Feargal Sharkey - A good Heart’) of juist snijden (hoe lang is het geleden dat je dat hebt gedaan?) waar het echt niet anders kan. Uiteraard met de slipmat tussen de vingers voor een ultrakorte starttijd. En vergeet het instarten van jingles niet… Lekker een shout vlak voor het begin van de zang (is tegenwoordig not done), of een intro zo inkorten dat het precies mooi uitkomt met de sweeper. En voor de gevorderden: Een plaat doorstarten na mooie gezongen jingle met close harmony einde, wél even op de toonhoogtes letten! Zou de nieuwe lichting dat ook nog kunnen? Ik heb me in ieder geval prima vermaakt in de verleden tijd…

5 Reacties op “Doorstarten Oude Stijl”

 1. Michiel zei op:

  Ik vraag het me af of de nieuwe lichting het nog kan… Gezongen Jingle in intro van de plaat verwerken…. Ik vind het overigens een genot alleen al voor de vormgeving te luisteren naar NOS Radio Tour de France.. Daar hoor je ook intro;s van recente platen waar speciaal de gezongen jingel voor is gemaakt… prachtig…

 2. Bouke zei op:

  Vroeger werden de nonstopuren gevuld door de mindere goden die zo de techniek konden leren, nu hebben we daar een compu voor en is nonstop niets meer dan het doorstarten van een computerplaylist.

 3. Mike zei op:

  Pielen met platen was heerlijk. Ik heb de pick-up (platenspeler) inmiddels op zolder in de kast staan met elemement + naald (wel een eigen plankje). Kompleet maar wel met versleten naald en dat moet door Paul Hardcastle - nineteen (They fought the longest war in american history) gekomen zijn. Met mengpaneel heb ik al heel lang niet geschoven, want geen ruimte en alles moet toch op PC lukken? (NOT).
  Plaatje draaien alleen is niet alles. Het gaat tevens om de mooie doorstart, het momento van het uit het hoesje halen van de plaat en vooral een plaat draaien waarvan je weet dat je (potentiele) luisteraar deze al heeeel lang niet gehoord heeft of niet heeft kunnen horen.
  Ik wil nog wel even mijn bijdrage leveren aan het Franse lied.
  Luister naar http://www.miketimmer.nl/dump/Michael%20Fugain%20Et%20Le%20Big%20Bazer%20-%20Le%20Printemps.Mp3

 4. Richard zei op:

  @Mike: jaja, die kan zo in de categorie zomerplaten, geweldig! Maareh… wel snel weer een mengpaneeltje kopen hoor, heb ik ook gedaan en nog steeds geen moment spijt van :-) Je begrijpt in ieder geval precies over welk gevoel we het hebben. Maar dat blijkt ook wel uit je leuke site ;-) Als je een bannetje hebt kunnen we ‘m wel plaatsen hoor! Ik zal in ieder geval ff een link aanmaken.

 5. EdFM.be zei op:

  Tot anderhalf jaar terug waren de live programma’s bij de lokale radio waar ik draaide nog echt live. Er kwam geen computer aan te pas. Elke plaat werd op de Technicsen gestart of de cd singles via de Denon. Heerlijk…zelf op de knop duwen na een jingle om de plaat op het juiste moment te laten aansluiten. Niks computerdatabase met introtijden, nee, zelf tellen via de voorafluistering of zorgen dat je de plaat kende om te weten hoelang de intro was en je kon stoppen met ‘lullen’.
  Ik denk dat wij in onze regio ook één van de laatsten waren die niet met voicetracks werkten. De nonstop was uiteraard wel een pc systeem. Kon ook niet anders als 24/7 draait met enkel vrijwilligers.
  Helaas, na het instellen in Belgie van de ‘billijke vergoeding’ was ons station niet meer op te brengen en is de stekker eruit gegaan. 20 mooie jaren radioherinnering is alles wat er nu nog is…

Reageer ook