Radio Oude Stijl

25 juni 2006

De veertienhonderd, lekker zonder bits…

Gearchiveerd onder: Hier en Nu, Radio Oude Stijl, Weet je nog? — Richard @ 19:36

daar staat-ie dan... 
Vooruit, laat ik maar eerlijk toegeven dat in 2006 in de race om het luidste signaal digitale audioprocessing een noodzaak is. Maar mooi? En handig? Wij van Radio Oude Stijl vinden (uiteraard) van niet. Dagelijks is op FM het resultaat van de keiharde concurrentie te horen. Is in die strijd geluidskwaliteit ondergeschikt geraakt aan luidheid? Mwoah, zover durf ik dan weer niet te gaan, maar de balans is zeker in de richting van luidheid verschoven. Om nog maar niet te spreken van die irritante vertraging op je koptelefoon, hoe kort ook. Bij veel stations vervormt de boel hoorbaar(!), en dat zit ‘m volgens ons niet in de kwaliteit van de apparaten, maar aan die drang naar nét te veel luidheid. Prettige uitzonderingen daarop zijn Radio2 en -3 en RTL FM. En zeg nou zelf: klinken die zoveel minder luid?

Maar goed, vandaag heb ik lekker gesleuteld aan een masjientje dat hier ooit door de Veronica Omroep Organisatie is geintroduceerd, de Warsanis 1400. De allereerste in Nederland, die voor Veronica dus, was feitelijk handgebouwd door Steven Warsanis, en dusdanig aangepast dat-ie perfekt samenwerkte met de Audio Prism die er als vierbands leveler voor stond. Vergelijken is anno 2006 natuurlijk erg moeilijk, maar wat vónd ik dat toen een beresound! Toen ik dus min of meer toevallig tegen een Warsanis 1400 (inmiddels is er al een tijdje een 1401 fase2) aanliep kon ik ‘m gewoon niet laten staan. Dus staat-ie nu bij mij ;-). Ik heb de pre-emphase en het 15KHz filter (beiden zijn alleen nodig voor FM-gebruik) om zeep geholpen, dus we zullen eens kijken of we er iets mee kunnen op de stream. Mmmhhh… misschien is een Aphex Compellor als leveler wel een mooie voorzetdoos… heeft iemand er toevallig nog eentje staan?

5 Reacties op “De veertienhonderd, lekker zonder bits…”

 1. Motorhead zei op:

  Het is soms inderdaad niet om aan te horen, overigens vind ik Sky met vlagen ook wel lekker klinken. Digitaal is zeker niet altijd beter.

 2. Wouter zei op:

  Zo’n Warsanis klinkt echt heerlijk vet op je koptelefoon!

 3. Martijn zei op:

  Maar en Warsanis en vervorming gaan erg goed samen. Neem liever een Inovonics 250 of een analoge Optimod 8000 of 8100

 4. Richard zei op:

  Is waar, maar als je het voorzichtig aan doet met de clippers gaat het wel goed. Een inno is idd heel goed, maar vind ik te clean :-) Een 8100 met XT/2 daarintegen… Jammie!

 5. Marcel de Vries zei op:

  Ik heb ook een Warsanis 1400 gehad. Als voorzet gebruikten we een inovonics 260.
  Heb nu een aantal andere apparaten gehad maar die set vergeet ik niet snel weer. Wat een power!

Reageer ook