Radio Oude Stijl

23 juni 2006

Uitzenden, maar dan anders…

Gearchiveerd onder: Weet je nog? — Richard @ 14:17

straalverbindingIk heb afgelopen week ons radiostation (mp3 stream voor Winamp) verhuist… Nieuwe PC, verse XP, ini-filetjes kopiëren en gaan met die banaan! Totale doorlooptijd: 4 uurtjes, inclusief XP installatie, -updates en -configuratie. Dat is dus blijkbaar goed te doen :-) Hoe anders was het om je FM-zender te verhuizen! En dan heb ik het niet over de tijd dat we de studio gezellig onder de mast hadden. Nee, dat kon op een gegeven moment niet meer want inmiddels was de gezelligheid bij een inval wel verdwenen en werden alle platen in beslag genomen. De oplossing? Stralen! Dus werdt er gestraald. Bijna iedere (vooral) zichzelf serieus nemende piraat straalde vanaf een ‘geheime’ locatie naar een andere plek, waarvandaan de zender het geluid “van het kloppende hart van…” (vul zelf maar in) via een uiteraard “magistrale FM-frequentie” over het ontvangstgebied uitstortte.

De voordelen waren groot: je kon nu je FM zender ‘gewoon’ boven op een hoog gebouw zetten en daar naar toe stralen, en je kreeg geen RCD over de vloer, tenminste… de eerste keer niet. Toen deze nieuwe ‘modus operandi’ net van start ging, kon dat nog heel relaxed via bijvoorbeeld de 110MHz, lekker handig en technisch simpel. Het was immers gewoon een FM zender en voor de toenmalige RCD was het ook wel zo overzichtelijk, want lekker makkelijk uit te peilen. Dus bij de tweede keer stonden ze gewoon weer op de stoep. Maar al snel verschenen de eerst 60cm (~ 485MHz) en 70cm (~435MHz) setjes op het toneel. Dat was een hele verbetering, want moeilijker uit te peilen, oa door een veel smallere signaalbundel. Een echte straalverbinding dus. De zendantennes die gebruikt werden voor de vebinding waren gewoon TV-antennes. Een Fuba A of E, of de betere Hirschmann variant, en aan de ontvangstkant eventueel een gewoon ‘rastertje’. De ‘TV-tuner convertorblikjes’ en analoge tuners met dito S-meter (daar kon je op afstand de FM zender mee in- en uitschakelen) werden ongekend populair. Maar er dook ook een complicerende factor op… het bereik van de straalverbinding. Hoe hoger de gebruikte freqentie van de straalverbinding, hoe lastiger het bleek om afstanden af te leggen.

cm quadantenne, schaal 1:2Toen de RCD de 60- en 70cm verbindingen aardig onder de knie had en ze ook nog eens eenvoudig te storen bleken kwamen de ‘knappe koppen’ met de 23cm (~1260MHz!) en de 13cm (2300MHz!) op de proppen. Zichtverbinding tussen studio en zender gewenst AUB en “ga er maar niet voor staan met je zaakie“. De tijd van “dat haalt-ie wel” was voorbij. Alle antennes moesten op maat gebouwd worden (zie foto) en op de gok tegen de buitenkant van een flat opklimmen (stroom was er altijd wel ;-)) had geen zin meer, de verbinding MOEST gewoon eerst getest worden. Dus eerst ’s nachts het dak op gewapend met een 13cm ontvangstsetje en maar proberen. En natuurlijk feest als het werkte! Het was alleen jammer dat het de tweede keer, dus bij de daadwerkelijke installatie van de zender dan weer niet lukte. Grrrrr… Veel lokaties vielen door de afstand af. Tenzij je natuurlijk 2 straalverbindingen gebruikte. Ik krijg er bijna weer zin in…

6 Reacties op “Uitzenden, maar dan anders…”

 1. EdoP zei op:

  Octaaf in A’dam heeft nooit gestraald. We hadden een multikabelverbinding onder de straat door. Die ligt er (bijna 19 jaar na de laatste inval) nog steeds!!! ;-)

  Ze hebben de studio alleen kunnen vinden door mensen dag en nacht te schaduwen. De verbinding wist men nimmer bloot te leggen. Ook na de ‘grote’ invallen van november 1987 zijn we in de ether teruggeweest, via (jawel) dezelfde verbinding, alleen vanaf een ander pand.

 2. Michiel zei op:

  dat moet wel een leuke tijd zijn geweest. Nu we het er toch over hebben. Zegt het verhaal van voltagefm jullie iets. Dat was een zender, volgens mij in het westland, die op een hoogspanningsmast uitzond ook via zo’n straalzender. Stroom is er wel. maar lijkt me zo moeilijk om storingsvrij uit te zenden. En wat dacht je van onderhoud. En als het dan eens niet werkt??

 3. Richard zei op:

  Er zijn er uiteraard wel meer die nooit gestraald hebben: Star 101 A’dam, Decibel… Maar de meesten verzonnen zoch wel wat moois!

 4. JJ zei op:

  Op een gegeven moment was het hoog-hoger-hoogst en konden bepaalde panden rekenen op veeeeeeeeeeeeel belangstelling uit een zekere hoek ;-)

 5. Sebas zei op:

  Redelijk recent nog hadden we DaceRadio 992 vanaf 140 meter hoogte. Een klim van 3 kwartier in een hoogspanningsmast bij Ijburg. De oude tijden van aanstralen via 10Ghz gingen herleven toen ik de zender zag hangen. Nou ja hangen. De foto’s van Edo Peters zijden genoeg.

  De hoge aanstraal frequenties zijn voor de heren AT moeilijk uit te pijlen en kan ondanks de richtingsgevoelige bundel toch vanaf meerdere richtingen aangestuurd worden. Oude tijden herleven bij het horen van stunts als deze. Je moet er toch maar weer op een hele toepasselijke mannier een klim aan wagen.

 6. Walther zei op:

  10 Ghz is tegenwoordig makkelijk uit te peilen voor het a.t. er zijn natuurlijk andere alternatieven o.a. een simpel photophone tx en rx met als bundel een laserdiode iets wat vrijwel niet is uit te peilen, lets go we make fun!

Reageer ook