Radio Oude Stijl

20 juni 2006

Compressor platen

Gearchiveerd onder: Radio Oude Stijl, Weet je nog? — Richard @ 13:21

vinyl enzo

In de vroege dagen van mijn illegale zendperiode ging het al rond onder de piraten. “Neem Peter Kent met It’s a real good feeling!, daarmee kun je de compressor goed testen”. Ik vond dat fascinerend, dat bepaalde platen op de radio zo lekker klonken. Ik heb er eens een paar naast elkaar gelegd en constateerde dat de drum erg heftig ge-limit klonk bij die singletjes. Dat had natuurlijk impact op het audio-totaalprodukt uit de zender en dat vonden we mooi. Gisteren hoorde ik nog meer van die “compressorplaten”, ”(Forever) Live and Die van OMD” en wat dacht je van “Wang Chung’s Everybody have fun tonight”. Dit speelde allemaal ver voor de tijd dat er daadwerkelijk ECHTE processing kwam te staan op de piratenzolders. Een compressor/limiter was al mooi. Vaak was er wel een buurjongen die op de MTS zat en printen kon maken uit de “Elektuur”. En dan heftig pompend afregelen. ( “Hee je geluid pompt lekker joh!” Ja, mooi he!!”)

Een aantal jaren later was daar ineens D&R met van die compressor/limiters in 9,5″ kastjes. En daar had je er dus 2 van nodig als je in stereo ging uitzenden natuurlijk. De prijs: 368 gulden per stuk! Nu koop je een Behringerdoosje voor minder dan honderd euro… Wat dat betreft is er veel verandert. De technologie van signaalbewerking is tegenwoordig voor bijna iedereen te betalen en daarom leeft dit nu ook zo bij de hedendaagse piraten. Maar de grap is nu het zo vet mogelijk afstellen van de apparatuur maar pompen en zuigen moet ten allen tijde voorkomen worden. Dat we het daar even over eens zijn! Smaak verandert dus ook wel een beetje, audioprocessing in alle vormen is een modeverschijnsel van dit nieuwe millenium. Ben benieuwd wat we nog meer allemaal op zolder moeten gaan neerpoten om een beetje bij te blijven in de toekomst…

9 Reacties op “Compressor platen”

 1. Michiel zei op:

  Daar ben ik ook benieuwd naar… maar vind het zo wel ff genoeg…

 2. EdoP zei op:

  Yes - Love will find a way (ook zo’n fijne plaat om je processing op af te regelen)… werd eigenlijk alleen gedraaid op de piraten, want de Hilversumse neuzen werden stevig opgehaald voor Yes na het megasucces van ‘Owner of a lonely heart’.

 3. Erik zei op:

  En wat dacht je van Axel F: pomp, zuig, pomp, pomp, zuig :-)

 4. Richard zei op:

  Tsja, een dag niet gepompt was een dag niet uitgezonden! Geweldig, mijn eerste ‘processor’ was een gewoon uit een cassettedeck gesloopt limitertje. Met een attack en release die in kalenderdagen werden uitgedrukt ipv in (milli)seconden ;-))

 5. EdoP zei op:

  Zit al dagen te piekeren, maar kan me eigenlijk NIET herinneren dat ik op radiozenders gewerkt heb waar niet op één of andere manier iets aan de sound werd gepoetst. Maar pas midden jaren tachtig werd het serieus. Bij Radio Octaaf in Amsterdam ging men (voor die tijd) al flink in de buidel… een heuse Klark Technik 2x 31-bands EQ met 2x een DBX 166 compressor/limiter. Op die manier ontstond toch iets van een multibander, en het klonk werkelijk geweldig. We waren doorlopend de allerhardste qua sound, met prachtige kanaalscheiding.

 6. Mike zei op:

  Ik blijf het toch leuk vinden klinken dat pompen. Vroeger bij Atlantic Hilversum prikte we altijd het nieuws door en bij stiltes van de nieuwslezer, deden we de microfoonschuif open en sloegen we zelf ook een stukje papier om, dat de compressor extra oppakte. Man, wat was dat stoer. Je hoorde zowat het bloed door je aderen stromen van opwinding.
  De D&R heb ik ook gehad. Eerst de limiter en toen de limiter/compressor. Bij een aantal platen reageerde de compressor zo leuk, vooral bij bepaalde passages. Ik zat regelmatig aan die ene knop te draaien…
  Die van de releasetijd!

 7. frans zei op:

  Wat dacht je van radio atlantis in rotterdam in de jaren 80,geloof het eerste radio station die het ook echt lied pompen !!

 8. Aad zei op:

  Yes - Love will find a way…da’s inderdaad een fijne, waar menig eenvoudig limitertje niet van terug heeft (en dat geldt voor de hele cd overigens).
  Het triangeltje in Eternal flame van The Bangles was ook altijd een mooi ijkpunt (”Close your eyes…ping…”). Als de limiter daar niet op dichtsloeg, was ‘t goed. Maar ja, de tijden veranderen. De limiter/compressor van toen is vervangen door een multiband doos met clipping en The Bangles zijn vervangen door Atomic Kitten….en die hebben die triangel schaamteloos weggelaten. Niet alles is er beter op geworden.

 9. Maarten zei op:

  Laatst heb ik nog iemand gewezen op z’n stream, die stond te pompen als een gek. Ik vroeg of ie het zelf ook hoorde. De reactie was logisch: mijn station is retro dus pompen en zuigen mag. Waarvan akte…

Reageer ook