Radio Oude Stijl

9 juni 2006

Zomerhit?

Gearchiveerd onder: Weet je nog? — Richard @ 15:10

In de Spaanse zon met walkman

In de jaren ‘80 werden we in ons koude kikkerland jaarlijks in de zomermaanden steevast getrakteert op een flinke dosis zomerhits uit het buitenland. Opvallend was dat veel van de discozomerhits uit Spanje en Italië  kwamen. Hits van “Ryan Paris - Dolce Vita” , “Sabrina - Boys” en “Righeira -Vamos a la playa” knetterden uit onze etherzenders en wat vonden we het goed! Italo was hot en zou een grote toekomst krijgen! Italo was de muziek van de populaire zonlanden en daar hoorde dit natuurlijk bij! Toch bleven de zomerse discostampers uit het zuiden in de Top 40 gedoseerd aanwezig. Anders was het in de omgeving van Den Haag. Daar hadden de lokale piraten bakken (letterlijk bakken!) vol met Italodisco waar wij in het oosten van konden dromen. Zangers als David Lyme, Eddy Huntington, Scotch en Brian Ice waren ongekend populair. (De namen klinken inmiddels meer als overjarige porno-acteurs….) Lange tijd ben ik bijna wekelijks naar Den Haag gereden om nieuwe Import aan te schaffen zodat ik de oren van onze luisteraars eens kon laten wennen aan die synthesizersound!En wat was er veel te krijgen, sommige platen waren zo snel geproduceerd dat het leek alsof de vocals op de wc ingezongen waren. Maar wat een gevoel om deze muziek te hebben. Geen internet dus je kon er bijna zeker van zijn dat de collega piraten in de buurt deze muziek niet hadden! Een machtig gevoel… een gevoel ja want bij ons in de buurt vond men het allemaal niet zo spannend, die Italiaanse discomeuk. “Ja, Tonight van Ken Laszlo die vink wel leuk, want die kan ik meezingen”.

Nu, zo’n 20 jaar later zijn er alleen nog de echte klassiekers, “Baltimora’s Tarzan Boy” of “Tatjana’s Chica Cubana”. Die laatste was een dubieuze, op het Asia label was niet lang voor de release van Tatjana exact dezelfde plaat uitgegeven in Italië, gezongen door een of andere “Laurie”. Deze plaat was gewoon hetzelfde als de Nederlandse realease. Sterk staaltje marketing zeg ik, maar dit terzijde. Naast deze klassiekers zijn er nog heel veel Italo’s die ik geweldig vond. De meeste doen me niks meer, ze klinken gedateerd en er wordt erg slecht Engels gezongen (dat ik dat vroeger niet hoorde!?) Toch heb ik de meeste platen weten te bemachtigen, gewoon die eeuwige nostalgische drift om alles te hebben wat er in “mijn” piratentijd werd gedraaid…

8 Reacties op “Zomerhit?”

 1. Erik zei op:

  Alisha - Babytalk
  Moses - We Just

  Aaaaahhhhhh…. :-)

 2. EdoP zei op:

  Tja… Baltimora - Tarzan Boy probeer ik ook al sindsdien uit mijn geheugen te verbannen. ;-)

  Gelukkig was de “echte nepper” (contradictio in termines) een heerlijke, zelfs meesterlijke plaat. Want wie kan er nu nog stilzitten als Ma quale idea van Pino d’Angio inzet?

 3. Alonso zei op:

  Nu ik, nu ik! Eehhh…:
  Feel the drive - Doctor’s Cat!

 4. Maarten zei op:

  Ja die is ook lekker…. Maar dan belanden we alweer in de hoek van Koto enzo… kent u “visitors” nog??

 5. Mike zei op:

  Het slecht gezongen Engels viel mij inderdaad ook pas veel later op. Een aantal konden uberhaupt niet zingen en dat merkte je aan nieuwe probeersels.
  Ik krijg toch nog steeds kippenvel bij bijvoorbeeld deze plaaten:
  Ivan - Fotonovella
  Miko Mission - How Old Are You
  Doctor’s Cat - Feel The Drive (terecht eerder genoemd)
  Peter Jacques Band - Goin’ dancing down the street
  en minder bekend: Natasha Kink - AM FM (fantastisch vond ik die plaat)
  Wij kwamen nooit terug van een zomervakantie zonder een 12″ mee te nemen, die ze daar veel draaiden. Een vriend van mijn nam eens Pozzoli Silver - Around my dream mee. Leuk dat wij de plaat al draaide op onze piratenzender en we “onze” plaat een paar weken later ook hoorden op een ander natuurlijk piratenzender.
  In een bepaalde periode kocht ik vaak blind 12″s van het Injection Disco Dance Label. 90% kans op het scoren van een goede plaat en dan haalde ik de koopjes er tussenuit.

 6. EdoP zei op:

  Leuke typo voor een radio-addict… Natasha KinK :-)
  Het was natuurlijk Natasha KinG…

 7. stefan zei op:

  leuk als je al die titles weer voorbij ziet komen italo disco. ik was er in die tijd gek van op de camping in spanje met voyage desireless.
  Er was in die jaren een soort van brazil mix van een belgische groep ik ben alleen de naam kwijt hoorde je ontiegelijk vaak iemand een idee?????

 8. Leen. zei op:

  Hoi Stefan, het nummer wat je waarschijnlijk bedoeld is van de Two Man Sound met de Disco Samba. Het nummer kwam op 12 juli 1986 de top 40 binnen en behaalde een 9e plaats. Ik hoop dat dit het juiste nummer is. Succes.

Reageer ook