Radio Oude Stijl

24 mei 2006

De Tien (gejatte) Radiogeboden

Gearchiveerd onder: Radio Oude Stijl — Richard @ 12:18

Een gouden regel in medialand luidt: “beter goed gejat dan slecht verzonnen”, een stelling die wij van harte ondersteunen. En je komt wel eens wat tegen op internet, daarom deze fijn gejatte 10 tips om een succesvol DJ te worden…

 1. Luisteraars zijn er alleen om marktaandelen te halen. Uw programma maakt u uitsluitend voor uzelf (”Lekkere tape voor in de auto”) of voor uw collega’s.
 2. Kondig een plaat altijd twee keer aan en twee keer af. Er zijn meer dan genoeg luisteraars die dan pas weten hoe die plaat heet.
 3. Draai altijd tussen elke plaat een naamjingle. Bij platen met een kleine pauze tussen twee coupletten kunt u ook een naamjingle in de pauze draaien. Een echte prof draait bovendien een naamjingle vlak voordat de artiest gaat zingen. Laat de luisteraar weten wie u bent!
 4. Praat veelvuldig met collega’s in uw programma, de zogenoemde ‘crosstalk’. Deze op de Telsell-commercial gelijkende presentatie is goed voor de sfeer tussen u en uw collega’s en wordt bovendien zeer gewaardeerd door luisteraars. Alhoewel dat laatste natuurlijk niet ter zake doende is.
 5. Zing altijd mee met de platen, misschien ligt er ook nog wel een zangcarriere in het verschiet.
 6. Lees berichtjes letterlijk voor uit de krant of van teletekst. Redacteuren van kranten en teletekst schrijven namelijk perfecte radioteksten die meteen zonder voorbereiding op de zender kunnen.
 7. Neem een zogenoemde side-kick of co-host. Als u echt niks meer weet te zeggen, komt die vast nog wel met een leuke opmerking.
 8. Neem een andere disc-jockey als voorbeeld en kopieer alles wat hij doet letterlijk. Zijn grappen, zijn manier van praten, zijn mening, alles. Dit scheelt een heleboel voorbereiding en waarschijnlijk heeft niemand het door.
 9. Laat u inspireren door radiomakers uit de piratentijd. Het is weer helemaal in om uitdrukkingen te gebruiken als “dubbele tijdmelding”, “formatie” en “ondergetekende”.
 10. Probeer tijdens uw programma meer te praten dan platen te draaien. Luisteraars kicken net zo op uw stem als uzelf en bovendien vinden ze alles wat u zegt heel interessant.

Veel succes!

6 Reacties op “De Tien (gejatte) Radiogeboden”

 1. Peter zei op:

  een beetje professional kent deze tips natuurlijk allang ;-)

 2. EdoP zei op:

  Okay jongens de hint is duidelijk… ik zal weer eens tien nieuwe schrijven! :-))

 3. Richard zei op:

  mogen wij ze deze keer dan als eerste publiek maken? :-)

 4. Maarten zei op:

  Ik heb nog wel een kast met muziekjes waar wat overheen geblaat kan worden..

 5. EdoP zei op:

  Ik heb ze laatst trachten te tellen, maar mijn libraryverzameling omvat thans zo’n 36.000 tracks en dan heb ik nog iets van 4000 buy-out riedeltjes, dus wie wil blèren, kan een keelontsteking tegemoet zien :-)

 6. Bert zei op:

  Handige tips, ik kende ze nog niet!

Reageer ook