Radio Oude Stijl

13 april 2010

Kapot!

Gearchiveerd onder: Beslommeringen, Techniek — Richard @ 20:50

Gisteravond in bed heb ik nog heerlijk liggen luisteren naar de beste zender/stream op deze aardbol. Welke? De stream en de ‘rundumhausfunk’ van Radio Oude Stijl natuurlijk! Geen enkele zender wisselt zo vaak van processing en format als ondergetekende en dat houd het spannend ;-) Maar vanochtend was er een nare verrassing want het was zowel in de ether als op de stream hartstikke stil… De automatisering die ik gebruik is dermate stabiel dat ik meteen de PC als geheel verdacht, maar die was nog gewoon zijn ding aan het doen en spuugde nonstop plaatjes uit. Er was ook audio want er ging van alles op en neer en er waren voldoende flikkerende lampjes behalve… op de DSPXtra!

De DSPXtra was helemaal donker en ik vreesde met grote vreze en inderdaad… zo dood als een pier. Ik had vanochtend geen tijd om er iets aan te doen, maar heb ‘m vanavond meteen uit het rack geschroefd om checken wat er aan de hand was. Natuurlijk eerst een vervangende processor in het rack geschroefd, want de show must go on. Geen tijd om te tweaken dus maar snel voor een fabriekspreset gekozen (klinkt ’dus’ nog niet OK) en we moduleren weer ;-) Als iemand eens wil raden naar de gebruikte processor, hij staat ook op de stream, en het is een hardwaredoos. Maar goed, de DSPXtra opengeschroefd en de voeding eruit gehaald. dat gaat hartstikke makkelijk want het is eigenlijk gewoon een goedkoop chinees adaptertje met 220volt stekker aan de ene kant en een plug voor 5 volt aan de andere kant. Zie de foto rechts. Het ziet er niet heel pro uit.

Jammer genoeg moet-ie wel 3 Ampere leveren anders had ik een tijdelijk ‘quick fix’ kunnen regelen met een andere adapter. Dan maar hopen op een kapotte (glas)zekering? Ook die heb ik na het openmaken van de ‘adapter’ niet gevonden. Wel rotzooi aan de binnenkant van de adapter dat er niet hoort. dat wijst eigenlijk altijd op een… ja hoor, daar zie ik ‘m al, één van de elco’s is verhuisd naar de andere wereld. Kwalitatief Uitermate Teleurstellend! Morgen maar eens checken bij importeur ProFMBroadcast of-ie DSPXtra voedinkjes heeft liggen…

21 Reacties op “Kapot!”

 1. Raymon zei op:

  Is de eerste niet, zal de laatste ook wel niet zijn… gaan geregeld kapot… inderdaad een china-inbouw-pruttel-ding-voeding

 2. Emile zei op:

  dat ziet er inderdaad goedkoop uit. Toch jammer dat in zo’n machine weer zo’n lowbudget geschakeld voedinkje moet zitten.Misschien ff oplappen met fatsoenlijke elço’s, dan tokkelt ie vast wel weer. Hooguit de FET en het puls ic kapot.

 3. Michiel van de knopjes zei op:

  Wat Emile zegt.

 4. Richard zei op:

  Misschien maar eens nadenken over een serieuze vervanger. Ruimte zat en er hoeft alleen maar 5Volt uit te komen…

 5. Marcel zei op:

  De DSPXextreme is precies hetzelfde concept ( losse adapter in de binnenkant ). Waarschijnlijk wel iets zwaarder.

  Ik vind de manier waarop ze deze apparaten hebben voorzien van een PSU echt verschikkelijk.. Je zal er maar een paar duizend voor hebben neergelegd. Ik zou me echt heel erg genaaid voelen als ik dit zou tegenkomen na een dergelijke investering.

  Er is ook wel wat voor te zeggen. Een print met een zelfontworpen layout ala Orban geeft je in geval van problemen alleen maar mogelijkheden om naar Orban af te reizen met het het apparaat. Dat is in geval van de DSPX dan wel makkelijker zelf te regelen.

 6. ®oge® zei op:

  Wat een heerlijk hoog freak gehalte artikel is dit weer! :-)

 7. ®oge® zei op:

  P.S.: Je freak stream buffert aardig. Misschien ook eens naar de upload kijken?

 8. Richard zei op:

  @Marcel: ja dat tegenstrijdige gevoel heb ik ook wel eigenlijk… Je ziet gewoon dat alles steeds meer naar de softwarekant kruipt en de hardware toch minder belangrijk en universeler wordt. Zelfs Orban begint nu al met geschakelde voedinkjes (5500). Als je een connector op de kast zet zou j zelfs een 1HE hoge redundante 5V voeding kunnen maken!

 9. Richard zei op:

  @®oge®: volgens mij heb ik een probleempje met de internetverbinding idd…

 10. nic. zei op:

  idd.de binnen kant en gebruikte onderdelen zijn haast diep triest.
  en helaas is dit met de ariane net zo.
  zo goedkoop mogelijk inelkaar schroeven,en zo duur mogelijk de deur uit.
  na een aantal jaren zullen deze doosjes hard in waarde achteruit gaan ben ik bang.

 11. Rogier zei op:

  Er zijn de laaste tijd een aantal problemen geweest met de voeding van de DspxminiSE,de BW DspxFM en de DspXtra.

  Softwaretechnisch heeft men hier een en ander aangedaan.

  Dspxminise: v2.30
  DspxFM: v3.30
  DspXtra: v2.40

  Er schijnt dus een update voor te zijn.
  Helaas voor jou te laat.

 12. Fardau zei op:

  Deze update enkel om te voorkomen dat na een harde reset de preset niet wordt geladen…..
  In de release staat: “v2.40 improved power glitch handling”.

  Het lost niet de oorzaak op!

 13. Rogier zei op:

  Hmmz, meende dat power glitch het wegvallen of storing in de netspanning betekende.
  Niks met harde reset.
  Zal het wel mis hebben dan.

 14. Richard zei op:

  Wanneer de spanning heel kort wegvalt (of onder een bepaalde drempelwaarde komt) ging de DSPX opnieuw booten waarbij het laden van de preset wel eens vergeten werd… Dat is nu verholpen. Gisteren trouwens een nieuwe voeding gekregen, maar ligt nog bij de buren, ik was niet thuis. Dat schijnt een andere versie te zijn. Zal vanavond eens kijken.

 15. Fardau zei op:

  Is deze binnen de garantie vervangen of kostenloos buiten de garantie? Wat ik bedoel; gaan ze coulant om bij defecte voedingen en erkennen ze de matige kwaliteit?

 16. Richard zei op:

  Het is idd een andere voeding (linker) geworden:
  oude en nieuwe voeding
  Besteld bij ProFM Broadcast, maar kostte gewoon € 50 incl. verzending en BTW. Ik heb ook niet om coulance gevraagd.

 17. Rogier zei op:

  Ah Richard, duidelijk heb het zelf nog niet gehad met mijne.

 18. Raymon zei op:

  Ik vind het wel vreemd dat je bij een aparaatje van +3k een build-in china-adapter krijgt…

  Uiteraard is dit niet aan ProFM Broadcast te wijten…

 19. Richard zei op:

  Mee eens Raymon, deze nieuwe voeding lijkt een stuk beter trouwens. Ik zal deze info ook verwerken in de review.

 20. Tom zei op:

  Ziet er een voeding uit van MeanWell of zo.
  Als er 10×16x3.8 cm ruimte over is (eurokaart formaat), dan heb ik nog wel 4 zo’n voedingen, gemodificeerd door de fabrikant nadat er in hun eerste reeks ook foutjes zaten waardoor elco’s sneuvelden (typisch geschakelde voedingen).

  De 5V geeft 5A max, 12V 2.5A en -12V 0.5A

 21. EJT zei op:

  Die voeding die je daar links hebt is wel een goede…
  Niks softwareupdate om t klappen van zo’n chinees voedinkje te voorkomen… dat is larie
  Als daar Panasonic fc elcos ingezeten hadden dan was t niet stuk gegaan maar goedkope elcos vind je ook in platte tv’s van tegenwoordig van 3 mille.
  Na 2.5 jaar ploffen de bufferelcos
  Schandalig winstbejag
  Net als dit verhaal met die DSP

Reageer ook