Radio Oude Stijl

10 april 2010

Nieuwe ronde, nieuwe kansen…

Gearchiveerd onder: Radio Oude Stijl — Richard @ 18:33

Vandaag is het begonnen in Las Vegas: de NAB. Een heeeeeeele grote beurs die toch voornamelijk om TV draait, maar wat mij betreft gaat het om deze twee apparaten: De Omnia.11 (bovenste plaatje) en de Orban 8600 (onderste plaatje). Zonder ook maar iets gehoord te hebben ben ik vooral onder de indruk van de Omnia.11. Het uiterlijk en het uitgebreide verhaal achter de Omnia hebben dat veroorzaakt. Nu nog een keer beide kemphanen beluisteren…

De nieuwe Omnia: Omnia.11

Voor mensen die meer willen lezen over de Omnia.11 (ja idd met een punt!)

Voor mensen die meer willen lezen over de Orban 8600 (zonder punt;-)) 

28 Reacties op “Nieuwe ronde, nieuwe kansen…”

 1. Fardau zei op:

  Omnia heeft een paar leuke features erin gezet die toch wel in de lijn der verwachtingen liggen als logische evolutie maar het moet toch maar “ff” gedaan worden. Ben benieuwd naar het resultaat en de verdere ontwikkeling voor deze en concurerende dozen.

 2. Oscar zei op:

  Vegas. Treden ZZ-Top en Celine Dion nog steeds dagelijks op?

  Onder deze 2 prachtige plaatjes zou natuurlijk het langbeloofde kastje van Leif moeten staan. Maar of er daadwerkelijk al iets uit die hoek te bewonderen is? Na het succes van de Breakaway Broadcast software en het veelvuldig teasen van de wonderclipper ben ik toch zeer benieuwd hoe eea zich staande houdt tussen de 11 en de 8600.

  Dat worden dus 3 monstertests deze zomer. Leg je xylofoon, pieptonen, A Lovers Holiday en James Last lp’s alvast maar op het plankje naast de autosleutels…

  Ondertussen: succes met je programma maar weer!
  Os.

 3. Erwin zei op:

  En waar ik dan weer benieuwd naar ben is welk landelijk (commercieel) radiostation 1 van deze dozen als eerste in Nederland on air heeft.

  Ik ben benieuwd ook of de Omnia.11 nu eens zal doorbreken of dat Nederland toch een Optimod land blijft.

 4. Richard zei op:

  Tsja, hoe de twee zich zullen verhouden ten opzichte van elkaar laat zich voorlopig alleen maar raden. Ik vind het wel grappig dat beide merken de kritiekpunten op de huidige toppers min of meer erkennen: Orban rept over ongekende transparantie en meer energie in het hoog en Omnia heeft het over ongekende vocale kwaliteiten. Dat de Omnia Wifi en MPX tool van Leif aan boord heefd is wel stoer, maar dat je je 8500 naar een 8600 kunt upgraden is ook ‘good thinking’!

  @Erwin: de verschillen in organisatie zijn zo groot dat ik me niet kan voorstellen dat Nederland (of Europa) een Omnia gebied wordt. Orban heeft een eigen organisatie en eigen mensen (en inmiddels ook een productielijn) in Europa, Omnia doet het met zelfstandige importeurs die het ‘zelf moeten oplossen’ en voert alles in (invoerrechten!).

 5. Erwin zei op:

  Terwijl een land als Frankrijk toch nog aardig veel Omnia’s on air heeft.

 6. Kroon BV zei op:

  Nu nog even een DSPX met Breakaway…http://94.100.120.1/924700001-924750000/924700801-924700900/924700824_5_kNWm.jpeg

 7. Richard zei op:

  @Erwin: Klopt, maar het potentieel in afzet is daar dan ook vele malen groter, dan kun jej je iets veroorloven

 8. erwin oudejans zei op:

  wat een dik ogende machine de omnia.
  had nooit wat met omnia maar dit ziet er wel heeel mooi uit daar kan orban zeker een puntje aanzuigen.ben benieuwd hoe hij klinkt.

 9. Erwin zei op:

  Maar bovenal blijft het zonde dat een land als Nederland het alleen moet doen met Orban. Daar is niets mis mee natuurlijk, het blijft een goed product zo’n optimod maar het zou voor de diversiteit nu juist leuk zijn ook eens Omnia hier on air te horen. Sky was de laatste met hun Omnia 6 FM.

 10. Danny zei op:

  Ik denk dat het nog lang gaat duren voor dat je in nederland bij een grote omroep 1 van deze 2 apparaten gaat horen dit ivm de meeste dan zeggen we wachten eerst totdat de kinderziektes eruit zijn.

  Wordt wel weer een leuke klus voor Leif om er weer flink tegen aan te concureren.

  Danny.

 11. Marcel zei op:

  Ben ik nu echt de enige die de Omnia echt OERLELIJK vind?

 12. Richard zei op:

  Tot nu toe wel Marcel ;-)

 13. brian zei op:

  Je bent niet alleen hoor Marcel, hier nog eentje die het uiterlijk van de Omnia super lelijk vindt.. De 8600 ziet er veel strakker uit….

 14. erwin oudejans zei op:

  @brian en marcel,

  de omnia lelijk? De 8600 is het zelfde als de 8500 niet lelijk maar niet echt van deze tijd meer. zon klein lcd scherm is eigenlijk een beetje zielig in deze tijd. Maarja smaken verschillen toch?
  grt, erwin

 15. Erwin zei op:

  Het oog wil ook wat, maar ik ben meer benieuwd naar de klank van beide dozen…

 16. Richard zei op:

  Wie niet Erwin, wie niet ;-) Hier alvast de mening van één van de vele NAB bezoekers:
  “Orban: 8600 as advertised. High end improved. 5500 sounded very good… the 5500 replaces both the 2300 and the 5300.
  Omnia: 11 limiters much improved over 6 and voice very clean. Improved bass enhancements. There are controls now that gang parameters in the limiters and then let you tweak it out from there. Layout will be very familiar to Omnia 6 users.”

 17. Emile zei op:

  Toch blijf ik een Orban fan. Tis niet voor niets een Optimod! Toch heeft de Omnia wel leuke features aan boord, zoals de density detector. Hier is vast en zeker goed over nagedacht. Dit zal vooral stations aanspreken met een groot Formatverschil. Dan doel ik eigenlijk over de vaderlandse etherpiraat

 18. Raymon zei op:

  @Marcel,

  Ik deel je mening dat ik de Omnia qua design er flink op achteruit vind gaan…

  Orban blijft hangen bij het 8400uiterlijk, op de kleurtjes na… een BOOMING-MACHINE moet toch ook een BOOMING uitstraling hebben, ipv een paar Fisherprice knopjes…

  Ben zelf wel benieuwd naar de 5500!

 19. Arjan zei op:

  Nou, technisch gezien is Omnia momenteel ruimschoots aan Orban voorbij gegaan…

  De specs die ze opgeven zijn ronduit ongelovelijk! het begtint al met de minus 90dB onderdrukking tpv de subcarriers!

  Verder zit in de .11 een tool welke “crappy sources” kan herkennen… dit is dus wezenlijk iets anders als zwaar gemasterde / geclipte audio! Dit gaat over muziekformaten met hoge datacompressie! (128kbps mp3’s bijvoorbeeld). De Omnia tast deze audiobestanden minder aan waardoor het eindresultaat beter klinkt!

  P.S. de nieuwe Vorsis schijnt ook fenomenaal goed te klinken!

  Ik hoop dat deze apparaten eindelijk eens doordringen bij de nederlandsche broodkasters! Het is erg saai met die vreemde / kromme optimod sound op de NL radio!

 20. dennisvb zei op:

  @ arjan.
  Het zijn nog steeds waardes op papier.. Ik wil het wel eens meten.. En crappy sound detecteren. Tja, Wel mooi, maar persoonlijk ben ik, als gebruiker graag in “control” en is het nog maar de vraag wat het apparaat gaat doen.
  Wat verstaat het apparaat onder “crappy sound” Misschien is dat voor ons oor wel duidelijk, maar os dat ook zo voor het apparaat. En houdt het dan nog wel de klankkleur, die ik als station voor ogen heb, overeind. Dat is iets wat de optimod al ruimschoots heeft bewezen, daar zeer stabiel in te zijn. Het moet zich dus allemaal nog bewijzen.. Maar desalnietteplus ben ik zeer benieuwd naar de .11 .

  En kromme optimod sound.. Het zijn nog steeds settings, al dan niet gemaakt door ervaren mensen op verzoek van DE KLANT.

 21. Arjan zei op:

  Volgens mij kan datacompressie wel worden gemeten… tenminste, het lijkt me iets dat wel meetbaar is en dus ook detecteerbaar. Het is dus logisch dat de software welke dit “ziet” ook aan en uit kan worden gezet… op zich lijkt het me wel aardig om daadwerkelijk eens te meten in hoeverre zo’n apparaat ook daadwerkelijk iets wel of juist niet doet met het audiobestand.

  Als in de omnia.11 dezelfde manier van carrierprotectie wordt toegepast als ook in Breakaway broadcast… (en dat kon best nog weleens zo zijn…) dan zal die -90dB een minimale waarde zijn! (dus 90dB of meer onderdrukking!)

  Verder zijn er wel meer dozen die zeer consistent kunnen processen lijkt me… Optimod heeft hierin zeker wel een goede naam opgebouwd vooral hier in Nederland… maar ik heb ook weleens andere dozen zeker net zo goed, zo niet beter, consistent horen processen ZONDER verlies van klankkleur en beeld!
  Ik ben verder van mening dat als een doos door een ervaren iemand wordt ingeregeld en dat het resultaat door de klant wordt beoordeeld en / of gespecificeerd, dat je van zobizo bent aangewezen op de signature van een processor tijdens de maximaal haalbare prestaties… dus de basissound van een processor zal er altijd in blijven zitten! en dat hoor je erg goed hier in nederland als je een keer van links naar rechts over de radio scrollt…

 22. Kroon BV zei op:

  Uit pure interesse heb ik inmiddels best wat sound doktoren gesproken en apparatuur van dichtbij bekeken. Als ik het zo lees lijkt het of de nieuwe processors alleen maar sneller en sneller worden. Begrijpelijk want digitale processing is een zware duur sport. Zeg ik iets geks als het steeds meer om vooral de software gaat die op deze machines draait? En daarnaast, nu al zie je dat er met BreakAway mooie resultaten zijn te behalen, en er nog veel in het vat. Dat Omnia reeds software opneemt van deze aanbieder spreekt boekdelen

  Volgens mijn disco oren heeft het vooral met de instellingen te maken. Zo vind ik Sky, Q Music België en Waterstad FM momenteel erg fijn klinken. Waterstad draait volgens mij met een DSPX. Maar sound processing blijft een kwestie van smaak, want in de verdere A-B-vergelijken tussen de twee topmerken Orban en Omnia is de mening verdeeld, dat valt alleen al uit de reacties hier te lezen.

 23. Richard zei op:

  @Kroon BV: Voor wat betreft het tweede punt in je reactie heb je natuurlijk helemaal gelijk, het is en blijft allemaal een kwestie van smaak. Tenminste zolang de betreffende processor binnen de gestelde normen presteert.

  Wat betreft het eerste punt: Daar ben ik het niet met je eens. Ja, ze worden steeds sneller omdat de (micro)processoren steeds krachtiger worden en dat maakt technisch steeds meer mogelijk, net als bij de ‘echte’ computers. Op dit moment lijkt men die kracht vooral in te zetten om weer wat van de kwaliteit terug te halen die tijdens de ‘loudnesswar’ verloren is gegaan.

  En nee, je zegt niets geks wanneer je zegt dat het vooral om software gaat. Ik denk dan ook dat het niet lang zal duren voor de eerste 1HE hoge ‘black box’ met alleen maar audio in/uit en MPX en RDS aansluitingen op de markt komt. Er zit dan geen enkele display of meter op en is alleen remote te bedienen. De eerste Breakaway doos misschien?

 24. Nico zei op:

  Hey Kroon BV, ik weet niet waar jij op bent afgestemd, maar Waterstad draait volgens mij met een Aphex 2020 en Orban op 93.2

 25. Kroon BV zei op:

  Ik stem wel eens af op de 93.2 als ik in Friesland ben. Bedoel je een Aphex in de studio en een Orban bij de zender? In ieder geval vinden mijn oren het geluid erg fris klinken! Ik ben maar een leek maar omdat ik her en der de radio af snuffel valt mij nog wel eens wat op. Zo vind ik Royaal in het zuiden des lands ook goed klinken en XFM over een dikkere sound beschikken dan Slam. Radio NL werkt toch met de Extreme van DSPX? Maar goed, ik begreep dat de nieuwe 5500 van Orban onder de 3000 euries ook je vriendje kan worden…da’s de prijs van een gebruikte 8200!

 26. Nico zei op:

  Klopt Kroon !!

  Jaa ook wij gaan voor de 5500

 27. Richard zei op:

  Dus de Aphex gaat in de ramsj?

 28. Nico zei op:

  Nee nee .. thuisstudio ;)

Reageer ook