Radio Oude Stijl

8 maart 2010

In spanning wachten we dan maar af…

Gearchiveerd onder: Techniek — Richard @ 16:30

In deze posting was natuurlijk al te lezen dat Orbans nieuwe vlaggeschip, de 8600 er aan komt. Maar gek genoeg lijkt het erop dat de eveneens nieuwe Orban 5500 de gemoederen meer bezighoudt dan de ‘new and much improved’ 8500 die de 8600 zeer oneerbiedig gezegd is. In de verenigde Staten wordt er, zoals ik al zei, drukker gedebateerd over de 5500 als opvolger van de 5300.

Wat vooral de gemoederen flink bezighoudt is de in mijn ogen noodzakelijke nieuwe strategische productkoers die Orban lijkt te kiezen. De 5500 zit qua functionaliteit ergens tussen de 2300 en de 5300 zal liggen (ook 2- of 5-bands processing) plus een aantal extra’s waaronder de mogelijkheid om de 19KHz toon te locken aan een GPS signaal en het apparaat in een stereocoder-modus te gebruiken waarbij de prestaties gelijk zijn aan de coders uit de 8400 en 8500. En vooral die mogelijkheid om de 19KHz te locken aan een GPS signaal is een heel belangrijke functie voor single (of near single) frequency netwerken. Het precies ‘in fase’ krijgen van het signaal van de op dezelfde (of bijna dezelfde) frequentie werkende zenders waarvan het bereik elkaar overlapt is verschrikkelijk belangrijk. Maar er is ’heerst’ nogal wat kritiek. De belangrijkste klachten zijn dat er voor goedkopere DSP chips gekozen is, de 5500 is voorzien van chips van Freescale in plaats van het gebruikelijke Motorola, dat er voor een goedkopere voeding is gekozen en dat er aanmerkelijk meer kunstof in de 5500 verwerkt zou zijn dan in voorgaande modellen. Let op, dat is niet mijn mening, maar wat er her en der opgepikt kan worden. Het gaat zelfs zo ver dat er een run is ontstaan op de 5300…

De andere kant van de medaille is dat de 5500 waarschijnlijk zeer concurerrend aangeboden gaat worden. En dat is iets dat Orban in mijn optiek wijs doet. De puristen bestrijden dit natuurlijk, maar het exploiteren van een radiostation wordt overal ter wereld steeds meer een pure commerciële en boekhoudtechnische operatie. En met (relatieve) nieuwkomers als BW en Vorsis, machines als de Omnia One en niet te vergeten oplossingen als Breakaway zal Orban, al dan niet met tegenzin, moeten meebewegen om zich niet uit de markt te laten drukken.

6 Reacties op “In spanning wachten we dan maar af…”

 1. Siel zei op:

  Ik heb idd iets gelijks gehoord

 2. radiomannetje zei op:

  De vraag is natuurlijk of-ie gaat concurreren met de ONe. Dat ligt aan de uiteindelijke prijs.

 3. Japie zei op:

  Als ie gaat kosten wat de one kost is Omnia daar flink ziek van denk ik zo

 4. Fardau zei op:

  Ziek of niet dit is goed voor de markt. En als je het niet eens bent met de kwaliteit…. tja dan koop je toch de duurdere? Ik zie het probleem niet. Je krijgt waar je voor betaald. Ik vind het leuker wat dit doet met de 2ehands markt. En hopenlijk gaan we hier in dit land eens de prijs betalen die ze echt waard zijn en niet op hete lucht gebasseerde prijzen.

 5. Richard zei op:

  Stevige taal Fardau ;-) Maar er zit wel een kern van waarheid in je betoog. Alleen denk ik niet dat de prijs in de buurt van de One zal liggen. daar heeft Orban immers de opvolger van de 2300 (2500?) voor…

 6. Peter zei op:

  De eeuwige ’strijd’ tussen de twee O’s zal altijd wel blijven (net zo als vroeger sinclair en commodore of windows versus linux enz enz)
  Feit is wel dat de DSP technologie tegenwoordig zeer goedkoop is geworden en de opgedane kennis hiermee het heden ten dage niet meer te rechtvaardigt om belachelijke prijzen voor deze apparaten te vragen…

  Mooi voorbeeld is de One die doelbewust door Omnia geknepen is (om in te spelen op een bepaald prijs segment) terwijl er zoveel DSP power aan boord is
  om makkelijk in een ‘hoger’ segment mee te kunnen draaien.
  Een enkele slimmerik heeft inmiddels al ontdekt hoe deze beperkingen te kunnen omzeilen.

  Mooiste opmerking van Orban was wel ‘The loudnesswar is a yesterday battle’ misschien gaan de Orbans nu eindelijk ook eens klinken.

  Gr Peter

Reageer ook