Radio Oude Stijl

12 februari 2010

Contact!

Gearchiveerd onder: Beslommeringen, Vancouver 2010 — Richard @ 19:21

Zo zag het er dinsdagochtend nog uit, ons hoekje in de Championsbar in Vancouver… De aan alle stereotiepe beschrijvingen voldoende monteur van Shaw Cablesystems is bezig om de internetlijnen en telefoonlijnen aan te leggen. Een uurtje later kwamen de mannen van Telus Communications de 2 ISDN2 lijnen aanleggen. Dat was nog een heel gedoe omdat ze er hier van uitgaan dat een ISDN lijn 64 kbps is (één B-kanaal) ipv de bij ons gebruikelijke 128kbps (2 B-kanalen). Ondanks herhaalde controle bleef Shaw vasthouden dat ze dat konden leveren. Tot twee weken geleden… Kortom er moest op stel en sprong iets anders geregeld worden. Dat is gelukt, maar de portemonnee moest ver open ;-)

Dinsdagmiddag om vier uur ’s middags werd (eindelijk) de apparatuur binnengebracht en kon ik aan de slag. Eerst maar eens de verbindingen gaan testen. Lastig puntje daarbij is het 9 uur tijdverschil, in Amsterdam is niet 24/7 iemand aanwezig, er is dus maar een beperkte periode waarin je serieus iets kunt doen. Uiteraard werkt de IPverbin-ding niet. Grmbl…. Maar na het nodige heen- en weer gebel en gedoe lukt het dan toch en het resultaat is een mooie 384kbps AAC verbinding! Helaas is een van de ISDN codecs minder meewerkend en daar moet een andere voor geregeld worden, maar ook dat lukt. Verbindingen met nederland: check! Als laatste ben ik gisteravond naar het Holland Heineken House geweest om daar de IPverbinding te testen en dat verliep snel en soepel :-) Verbindingen Holland Heineken House: Check!

Sterren van de show
Omdat we de komende twee weken volledig afhankelijk zijn van goede verbindingen is het misschien wel leuk om even te vermelden wat we daar voor gebruiken. Hieronder zie je van boven naar beneden de Comrex Access Rackunit, de Telos Xstream en de Pronto Net’.

De meest betrouwbare verbinding is zonder meer de ISDN verbinding en daar gebruiken we twee Telos Xstream codecs voor. Eigenlijk heb je dan een dedicated point-to-point verbinding met een constante Quality of Service. Kortom: je weet wat je hebt en dat zal tijdens de uitzending niet veranderen (storingen daargelaten). Ideaal toch? Nou nee, want de hoogst haalbare kwaliteit over ISDN is 128kbps AAC, en hoewel dat op het gehoor prima klinkt blijft er veel minder van over als een nog een paar compressieslagen tussen zitten. En die zitten er tussen want we gaan gecomprimeerd naar de uplink en gecomprimeerd naar de satelliet.

Daarom wijken we voor de hoofdverbinding uit naar internet: een IP verbinding. Theoretisch kun je dan zelfs in lineaire kwaliteit (+/- 1500kbps) naar Amsterdam, maar in de praktijk is dat niet haalbaar omdat er dan onderweg teveel datapakketjes sneuvelen en dat levert hickups in het audio op. Ook losless compressie als FLAC (=/- 1000kbps) is via internet (nog) niet haalbaar, we kiezen daarom voor 384kbps AAC, een hele stap voorwaarts ten opzichte van de 128kbps van een ISDN verbinding. Toch is een verbinding via internet een ‘tikkie link’. Omdat je totaal geen invloed hebt op de route van het signaal en de geboden kwaliteit, is bijvoorbeeld de vertraging variabel en kan er op een gedeelte van de route een tekort aan bandbreedte zijn. Ook dat resulteert in hikjes in het audio. De vertraging is sowieso wat groter dan bij ISDN. Daarom zullen alle vorkgesprekken ook rechtstreeks vanuit de Championsbar gevoerd worden en niet via Amsterdam

De lokale verbindingen tussen de Championsbar in het Hilton en bijvoorbeeld het Holland Heineken House doen we ook via IP en daarvoor gebruiken we de Comrex Access. Comrex heeft een eigen compressiealgoritme ontwikkeld: BRIC. Dat algoritme maakt het mogelijk om gesproken woord door een heel dun internetpijpje te sturen waardoor er zelfs een goede verbinding gemaakt kan worden via UMTS of het Amerikaanse EDGE. Kortom: met een mobiele Comrexunit zoals in de linkerfoto kan de verslaggever overal vandaan live! Omdat het een IPverbinding is met ook weer zijn eigen vertraging hebben we ervoor gekozen de verslaggever direct met de Championsbar te verbinden ipv met Amsterdam.

Je ziet het, verbindingen spelen bij een project als deze een belangrijke rol. Om het zo betrouwbaar mogelijk te maken hebben we permanent twee verbindingen met Amsterdam: de 384kbps AAC IPverbinding én de 128kbps AAC ISDNverbinding. Als de IP verbinding begint te haperen schakelen we over naar ISDN. Volgende keer hoop ik wat meer over de mobiele ’studio’ te kunnen vertellen.

4 Reacties op “Contact!”

 1. 99.8 zei op:

  Dank voor de info!

 2. nic. zei op:

  weer een lekker stukje leesvoer.
  hou ons op de hoogte.

  mvg.nic.

 3. JJ zei op:

  leuk zoon blik achter de schermen!

 4. iceman zei op:

  nice nice.

  maar is het niet veel beter om een directe sat uplink te gebruiken in plaats van codecs te gebruiken en nog wat meer schakelingen.

  bijkomend probleem zal zijn dat alle satteliet wagens in gebruik zijn tijdens de spelen,, het voordeel is dat je mischien je audio lijntje met iemand anders mee kunt sturen? NOS ofzo ;)

  maargoed daar hangt ook een aardig prijskaartje aan vast helaas $$$

Reageer ook