Radio Oude Stijl

1 februari 2010

[update] Begin maar alvast te sparen…

Gearchiveerd onder: Techniek — Richard @ 11:50

Een hele nieuwe!

Te vinden in de nieuwe catalogus van BSWUSA, en die vind je hier: KLIK (pag. 36, is wel een 35MB pdf, mischien maar ff linkermuistoets, opslaan als…). [update] Robert Orban licht alvast een tipje van de sluier op:

“As some has surmised, the 8600 will not be louder than the 8500, but its improvements extend beyond “cleaner.” Our goal was to give anyone in the market for processing a reason to buy an Optimod, even if they had not previously considered the brand because they had previously preferred certain aspects of other brands’ sound, all while retaining or improving on Optimod’s traditional strengths, including source-to-source consistency and low distortion.

Regarding loudness, we think that the internecine “loudness wars” are yesterday’s battles. FM’s challenger for audience share is now all-digital services and this is only going to become more pronounced in the future. Hence, our philosophy in designing the 8600 was to create a processor that allows FM to compete on a more even footing with services that do not suffer from the audio quality limitations caused by 50 or 75 us preemphasis. Research on this took two years and required developing some completely new “you can only do this in DSP” processing techniques.

All 8500s will be upgradable to full 8600 functionality by swapping a control module and DSP board, so anyone buying an 8500 at its new lower price will have an upgrade path available for approximately the cost difference between the 8500 and 8600. We do not plan to do a version 3 for 8500 because the existing DSP power is tapped out with version 2 and because, as another poster observed, we have limited engineering resources.”

Stay tuned for further details.

14 Reacties op “[update] Begin maar alvast te sparen…”

 1. Handyman zei op:

  En het is ook nog geen kerst…

 2. Raymon zei op:

  Hmm… de 8500 gaat in ieder geval in de uitverkoop zo te zien… zullen ze wachten met de 8600 tot de voorraad op is?

 3. kegelclub zei op:

  Zoals je kunt lezen, kunnen alle 8500 modellen worden ge-update met een module.
  Deze module is ongeveer even duur als het prijsverschil tussen de afgeprijsde 8500 en de nieuwe 8600… Gezien de releases de laatste tijd van de concurentie (o.a. Vorsis AP2000, DSPXtreme) verwacht ik aardig wat van de nieuwe 8600!

  Ben benieuwd wie er het eerst een 8600 on air zet… volgens mij zit Q-music nog met een “good old” 8200 en klinkt sky-radio momenteel (ondanks de zeer snelle attack tijden) zwaar kl*te… of zou het toch weer zo’n verdomde piraat zijn? haha

 4. Oscar zei op:

  Jahoor, ik las een dergelijk verhaal elders op het www.

  Dat wordt nog gezellig op de NAB! Ik heb serieus plannen om te gaan.

  Zo staan er dus inmiddels 2 spannende dozen te wachten; Leif met z’n clippertje/dingetje en de 8600 “completely new”.

 5. Bram zei op:

  @ kegelclub

  Wat heb jij tegen de piraten?

 6. Rogier zei op:

  @Bram, denk ff na wat is ie zelf, haha.

 7. Jan zei op:

  tja… eigenlijk erkend orban nu pas dat de 8500 gewoon ruk klinkt en ze nu een soortgelijke doos gaan uitbregngen die waarschijnlijk wel normaal gaat klinken… En ze kunnen dit nog maken ook nog dat is het gekste nog…

 8. Michiel van de knopjes zei op:

  @Jan Noooouuuu, ruk is wel een erg groot woord. Alleen de AGC is ruk. Verder heeft ie z’n “gebruiksaanwijzing” die de één wel snapt, en de ander niet ;)

 9. Klaas zei op:

  Ben benieuwd hoe die gaat klinken.

  En ik heb gehoord dat het weleens zoo kan zijn dat leif van Breakaway Broadcast meegeholpen heeft met ontwerpen van dingen voor de orban,s

 10. Maarten zei op:

  Uiteraard zijn we hier benieuwd hoe de nieuwe doos van Orban klinkt maar ik vind het ook altijd wel leuk om te weten hoe hij eruit gaat zien, of er veel veranderingen zijn in het ontwerp ten opzichte van de 8400 en 8500 of dat het min of meer toch hetzelfde is gebleven, allemaal vragen waar hopelijk snel iets meer over te weten komen.

 11. Richard zei op:

  @maarten: de 8600 gaat er precies hetzelfde uitzien als de 8500 (zie stukje van Robert Orban)
  @Klaas: Lijkt me sterk, Leif heeft wel de clippers geleverd voor de nieuwe Omnia.

 12. Emile zei op:

  Hoop dat de 8600 weer net iets “vetter” gaat klinken. De 8500 was wel heel erg clean. Mis toch wel een beetje het”vieze”randje om het zomaar te zeggen.

 13. Herman zei op:

  Leif heeft een paar maanden bij Orban gewerkt maar is toen ontslagen omdat “software processing de toekomst niet had”.
  Geloof niet dat Leif veel zin heeft om zijn voormalige werkgeven nu te gaan helpen. De clippers van BBP zijn op dit moment veel beter dan die van Orban.

  Als ome Bob de code van Leif heeft gebruikt dan wacht hem nog een “rechtzaakje”. Leif werkt momenteel samen met Omni als ik het geruchten circuit mag geloven dan zal Omnia binnenkort met een hardware model alla Leif komen.

 14. Soulbox zei op:

  The main architectural changes are in the “back end” clipping system. Version 1.0 will use the same AGC and multiband compressor/limiter (2-band and 5-band) as the 8500 because we believe that these work very well and that the main room for improvement is in the peak limiting technology. However, the 8600’s DSP board has more than 2x the computing power of the 8500’s DSP board, so this leaves us with substantial DSP headroom if we want to refine the earlier processing stages in a future software release.

  The 8600’s new peak limiter typically provides 2.5 to 3 dB more clean high frequency energy than the 8500, depending on program material. This provides a big increase in HF clarity and “air.” The new peak limiter also provides much greater transient impact — people who felt that the 8500 unduly constrains the sound of snare drums and other percussion are going to be very happy with the 8600’s new technology. The difference is not subtle.

  Achieving these subjective improvements while decreasing audible clipping distortion and maintaining clean handling of speech was the biggest technical challenge in development, as improving transient punch and HF power handling capability have traditionally been tradeoffs against distortion.

  The sonic changes between the 8500 and 8600 are much larger than the changes between 8400 and 8500.

  Here is a link to more info:

  http://www.rwonline.com/blog/94246

  Bob Orban

Reageer ook