Radio Oude Stijl

6 november 2009

Gefeliciteerd!

Gearchiveerd onder: Weet je nog? — Richard @ 7:21

(Met dank aan Marjolein Lasance, BNR Nieuwsradio) Op 6 november 1919, vandaag dus precies negentig jaar geleden ging vanuit een radio-studio in de Haagse Beuklaan de eerste radio uitzending de lucht in en de naam van die uitzending was ‘Une Soiree Musicale’. De man die dat voor elkaar had weten te krijgen is de Haagse radiopionier Hanso Henricus Schotanus à Steringa Idzerda. Er waren nog wel meer experimenten in die tijd, maar deze uitzending wordt gezien als de geboorte van de Omroep. Dat was omdat de uitzendingen waren gemaakt voor een breed publiek, omdat er regelmaat zat in de uitzendtijden, en omdat hij zijn programma’s van tevoren aankondigde in de krant. De studio- en zendapparatuur liet Idzerda maken door zijn eigen bedrijfje, de Nederlandse Radio Industrie. Het afstemmen op deze zender was in die tijd nog niet zo eenvoudig als nu, en vooral de Mexicaanse hond, die bij een onzorgvuldige bediening een jankend geluid veroorzaakte (oscillatie!) was een veel voorkomend probleem. In de jaren ‘30 werd de ontvangsttechniek sterk verbeterd en daarmee behoorde ook de Mexicaanse hond tot het verleden. Zoals wel vaker kwam er ook in dit geval door geldgebrek een einde aan de pioniertijd.van Idzerda. In 1924 ging de zender uit de lucht en nam de Seintoestellen Fabriek uit Hilversum de zendtaken over. Daaruit werd de AVRO geboren en vervolgens de NCRV, de VARA, de KRO en de VRPO.  Het verzuilde omroepbestel was een feit …

3 Reacties op “Gefeliciteerd!”

 1. KJ zei op:

  Jij ook ;-)

 2. Raymon zei op:

  Nog 10 jaar de tijd om te bedenken hoe we de 100e verjaardag gaan vieren…

 3. Floris zei op:

  We hadden altijd veel plezier bij het maken van de Idzerda und Kroon show!

  http://94.100.113.19/781550001-781600000/781579501-781579600/781579514_6_Qqp4.jpeg

Reageer ook