Radio Oude Stijl

11 mei 2006

Wat een soap…

Gearchiveerd onder: Hier en Nu — Richard @ 23:09

Je zou er zo een televisieserie over kunnen maken: fm kavel A9. De (ongelijke?) strijd tussen de kleine zender 100%NL en de grote Nederlandse Staat over het FM-kavel waar op op dit moment RTL FM gebruik van maakt. Vorig jaar oktober won 100%NL een rechtszaak hierover, waarbij het ministerie van Economische Zaken werd veroordeeld tot het opnieuw volgen van de uitgifteprocedure voor het FM-pakket. Mooi da’s geregeld hoor ik je denken! Helaas…

De minister doet namelijk niets! Hij heeft tot dusver geen enkele aanstalten gemaakt om het vonnis ook daadwerkelijk uit te voeren. Dus is 100%NL opnieuw naar de rechter te gestapt. De landsadvocaat heeft inmiddels een brief ontvangen waarin de Nederlandse Staat wordt gesommeerd om binnen 48 uur een besluit te nemen over de toekenning van kavel A9. Gebeurt dat niet, dan wordt nog vandaag bij de rechter een ‘verzoek om voorlopige voorziening’ ingediend, zeg maar een kort geding. Te zot voor woorden is dat het in deze zaak draait om de vraag of 70% Nederlandstalige muziek binnen een format significant meer is dan 35% Nederlandstalige muziek binnen een format. Duhhhh…

In 2003 is bij de frequentieverdeling van 2003 ook een FM-pakket gereserveerd specifiek voor Nederlandstalige muziek. Je raad het al, kavel A9. Dit kavel was bestemd voor dat station, dat [quote]significant meer Nederlandstalige muziek zou bieden [einde quote] dan de overige aanvragers. Vijf partijen waren geïnteresseerd, één daarvan viel voortijdig af omdat de financiering niet in orde bleek, en van de andere aanvragers stelde RTL FM 35% van de zendtijd te besteden aan Nederlandstalige muziek, Radio Nationaal wilde wel tot 37% gaan en Arrow Classic Rock ging zelfs tot 41%, en 100%NL zou 70% van de zendtijd aan nederlandstalige muziek gaan besteden. In the pocket dus? Nope…

Er was namelijk ook nog een opmerking over geld. Er moest een financieel bod worden uitgebracht. Maar dat zou volgens de door de Nederlandse staat opgestelde regels alleen worden meegewogen als er tussen de aanvragers geen significante verschillen zouden zijn in het programmatisch gebodene. Oh ja, RTL FM bood 23.000.000 (23 miljoen!) euro, 100%NL bood 8.000 euro. Oeps… Dus oordeelde de Nederlandse Staat dat er tussen de programmatische biedingen van de aanvragers geen significante verschillen waren, en ging het kavel naar de hogste bieder: RTL FM. Maar nogal opvallend was dat bij alle overige frequentiepakketten de keuze wél duidelijk werd gemotiveerd, maar bij kavel A9 niet. Helemaal niet. Nul. Noppes. Nada.

Ik weet dat het raar klinkt, maar 100%NL is van mening dat 70% het dubbele is van 35%. En het dubbele is volgens 100%NL per definitie een significant verschil. Rare jonges hoor, maar goed, ze dienden direct na de afwijzing van de aanvraag (mei 2003) een bezwaarschrift in. De Nederlandse Staat is verplicht binnen 6 weken op een bezwaarschrift te reageren, maar na een jaar was er nog geen besluit en heeft 100%NL maar een kort geding aangespannen tegen de Staat, en die kwam toen opeens wel met een motivatie. Let op, lees het anders twee keer, ja, het staat er echt:

De Staat bleef bij het standpunt dat er geen significant verschil was, omdat onder ‘Nederlandstalige muziek’ ook diende te worden verstaan: muziek uit andere landen van Europa die niet in de Nederlandse taal is gezongen.

Ah… dus zolang je muziek uit Europa draait, is het volgens het ministerie van economische zaken Nederlandstalige muziek. Het moge duidelijk zijn dat 100%NL de moed niet liet zakken en ze gingen tegen het besluit van de Minister van Economische Zaken in beroep. Die bodemprocedure diende vorig jaar juli en op 5 oktober kwam het vonnis. De rechtbank zag de humor van het door de Nederlandse Staat verzonnen standpunt ten aanzien van ‘Nederlandstalige muziek’ niet en de rechter nam zelfs het woord ‘misleiding’ in de mond. Het ministerie van Economische Zaken is niet in beroep gegaan tegen het vonnis. Dus moet het worden uitgevoerd. Maar dat gebeurt niet, en op 8 december 2005 werd er aan RTL FM en 100%NL een brief gestuurd waarin stond dat uiterlijk voor 1 maart een nieuw besluit zou worden genomen. Op 6 maart ging er een brief van de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen naar de Tweede Kamer, waarin bekend werd gemaakt dat het besluit april 2006 zou vallen… April is verstreken en wanneer er nu wél een nieuw besluit wordt genomen weet niemand. Ook 100%NL (nog) niet. SUC6 jongens!

4 Reacties op “Wat een soap…”

 1. Bert zei op:

  70% Van de zendtijd besteden aan nederlandstalige muziek? Ik ben benieuwd wat voor luisteraandeel die zender krijgt! (En dit is NIET denigrerend bedoeld m.b.t. nl-talige muziek.)

 2. Skopja zei op:

  Ik ben vooral benieuwd hoe de staat dit denkt op te lossen?!?

 3. EdoP zei op:

  Komende donderdag weten we meer ;-)

 4. Remy zei op:

  hoi, ik vindt het een heel goed onderwerp voor school

Reageer ook