Radio Oude Stijl

15 september 2009

NY 400, live from New York…

Gearchiveerd onder: USA 2009 — Richard @ 10:37

Zo, eindelijk is er dan tijd om eens iets te tikken over de afgelopen week. Zoals al een paar keer aangekondigd zat ik afgelopen week in New York omdat we vanuit BNR aandacht wilden besteden aan het feit dat 400 jaar geleden ene Henry Hudson met z’n boot verdwaalde en per ongeluk New York stichtte (zéér beknopte samenvatting). De week verliep iets anders dan gepland maar is uiteindelijk een groot succes geworden.

Het hotel in New YorkMet een licht ongerust gevoel over de beruchte flightcase ben ik op 7 september op het vliegtuig gestapt richting de ‘Big Apple’, die vlucht verliep vlekkeloos en ook het vaak hopeloze wachten bij de ‘Customs and Immigration’ viel heel erg mee. Eenmaal aangekomen in hal 4 van JFK stond er keurig een mijnheer te wachten met een bordje met mijn naam erop. Niet alleen erg leuk, maar ook erg praktisch want ik werd rechtstreeks naar een gitzwarte en van een V8 en getinte ramen voorziene ‘GMC Yukon’ geleid en direct naar het Sofitel Hotel op west 44th street gebracht. So far, so good!

Maandag: Uiteraard nog een beetje brak van de vlucht heb ik meteen naar UPS in NY gebeld om te informeren naar de status van de flightcase. Op dat moment leek UPS er nog vertrouwen in te hebben dat ze op tijd konden afleveren dus kon ik wat tijd in leukere zaken gaan steken en heb ik Tom Ray van WOR710 gebeld om een afspraak te maken voor de volgende dag. de afspraak was dat ik eerst met de trein naar Secausus (New Jersey) zou gaan en dat hij me daar zou oppikken voor een bezoek aan de zendersite, maar gezien de onzekerheden rond de flightcase wilde ik ’s ochtends toch liever eerst de studio’s op 111 Broadway bekijken (zie foto links). daar zit WOR op de derse verdieping. Dat gaf me net iets meer lucht in de ochtend om, indien nodig, nog het één en ander te regelen.

Dinsdag: Direct na het ontbijt UPS weer gebeld, er leek nog steeds vertrouwen te zjn dat de flightcase er op tijd zou zijn dus stap ik met een goed gevoel op de metro richting ‘downtown’ en WOR. het goede gevoel duurt chte maar kort want eenmaal weer boven de grond word ik gebeld door UPS Amsterdam met de mededeling dat er nóg een document ontbreekt en dat dat voor twee dagen vertraging gaat zorgen… @#?*(&^$#@!!! Nu moet er snel actie ondernomen worden. Er gaan vandaag (redactie) en morgen (sales en relaties)nog twee vluchten met BNR mensen naar New York dus laat ik in ieder geval een Comrex Access met bijbehorende mixer naar new York komen. In een worst case scenario kán ik daar een uitzending mee maken. Dan snel gebeld naar een verhuurbedrijf waar ik bij wijze van backup al eerder contact mee heb gehad om te vragen of ze spullen kunnen leveren. De rest van de dag, tussen het bezoek aan WOR door (ja ja, komt nog een aparte posting over), hang ik aan de telefoon en check ik waar ik kan de mail om formulieren in te vullen en terug te sturen. Gelukkig bied WOR ook aan om te helpen dus als het helemaal misgaat kan ik daar altijd nog op terugvallen :-) Aan het eind van de middag komt de verlossende boodschap: PRG zal donderdag om 1300 uur de spulen komen brengen.

Woensdag: Vandaag staat in het teken van het ver-kennen van de uitzend-locatie. Die locatie is een kantoor op de 32e verdieping van het pand op 489 5th Avenue, dat is recht tegenover de New York Public Library (die volledig in de steigers staat) en Bryant Park (zie pijltje foto boven). De lift in, kantoor en… WOW, wat een uitzicht (foto hieronder)! Ik heb wel eens van mindere locaties uitendingen verzorgd ;-) Naast de fantastische locatie krijgen we ook alle medewerking van het bedrijf waar we te gast zijn dus verloopt alles zeer soepel en heb ik in een mum van tijd de setup voor de redactie ‘up and running’. Die kunnen alvast aan de slag. Dan bepalen we setup voor de techniek, waar ik kom te zitten, waar we de presentator neerzetten ten opzichte van de gasten, waar het publiek komt te zitten, wat de beste plek is voor de PA, etc. Vlak na de lunch ben ik eigenlijk wel klaar en kan ik nog even ‘de stad in’. Die avond is er voor de relaties en de crew een ‘meet and greet’ in het hotel en rond een uur of negen heb ik het wel gehad en duik ik mijn bed in.

Donderdag: Als alles meezit (ik durf nergens meer op te rekenen) komt vandaag de huurapparatuur en kan ik eindelijk wat gaan opbouwen en testen. Morgenochtend is al de uitzending er is dus maar weinig speling! Rond 13.15 uur wordt ik nerveus, waar blijft dat spul? Toch maar even gebeld en dan blijkt er een probleem met de planning te zijn. Tuuuuuurlijk. Dat past volledig in de sfeer dus waarom niet ;-) Maar rond twee uur verschijnt er toch eindelijk een PRG vrachtwagen, dus snel de boel uitladen, naar boven brengen, uitpakken en aansluiten. Zo’n twee uur later kunnen we de lijnen testen, het is in Amsterdam dan al 22.00 uur en de ISDN verbinding wil niet lukken, maar gelukkig verloopt de test met de Comrex uitstekend. in Amsterdam gaan ze nu naar huis, ik ga de rest van de set opbouwen en  kom er achter dat de mixer ruim voorzien is van jack connectoren en dat alle kabels voorzien zijn van XLR connectoren. Zucht… maar weer eens bellen. Er wordt een koerier met de juiste kabels gestuurd, ik haal nog even snel twee verloopjes bij een Radioshack en dan draait eindelijk alles naar behoren. Het is acht uur, ik ga wat eten en dan slapen…

Vrijdag: Vandaag moet het gaan gebeuren! Om half negen gaan we voor het eerst ‘live’ met het programma ‘leiderschap’. Na de eerste minuten nog wat met het geluid gerommeld te hebben gaat de rest van de uitzending eigenlijk hartstikke goed. De verbinding heeft nauwelijks vertraging en 256kbps AAC is gewoon goed genoeg voor dergelijke uitzendingen. De meegereiste BNR-relaties van wie de meesten nog nooit ‘radio’ van dichtbij hebben gezien zijn onder de indruk van de locatie en de uitzending. En dat is toch wel weer leuk om te zien. Er komt een keur aan gasten voorbij en we krijgen zelfs een primeurtje toegeschoven van burgemeester Aboutaleb. Na alle aanloop-problemen is het goed om te zien dat de boel toch soepel verloopt en iedereen tevreden is. Een last valt van de schouders ;-) Vanavond gaan we nog gezellig met de mensen van het bedrijf waar we te gast zijn uit eten en morgen, morgen gaan we weer naar huis!

6 Reacties op “NY 400, live from New York…”

 1. nic zei op:

  met tegenzin naar het werk gaan zit er bij jou niet in he?
  leuk dat hobby en werk zo hand in hand kunnen gaan.
  fijne dagen nog toegewenst.

 2. Raymon zei op:

  Knap stukje leesvoer, lekker beknopt, kan me indenken wat de frustraties kunnen zijn als iedereen zo lekker meewerkt als dat je zelf gehoopt had…

  Vaak is het voldaan gevoel groter dan dat het wel allemaal op rolletjes loopt, dat gevoel noem ik dan weer een KICK !

 3. Fardau zei op:

  Leuk stuk, als ik daar sta over een paar weken zal ik bij dat gebouw nog wel even aan je denken. ;-) Hoop voor die tijd nog je foto’s en stukje van WOR710 te lezen.

 4. Richard zei op:

  @nic: zelden tegenzin idd ;-)
  @Raymon: het is idd leuk om serieuze problemen te tackelen.
  @Fardau dat WOR710 verhaal zal we lukken. Wat ga je daar doen? Vakantie?

 5. Fardau zei op:

  Yep vakantie met nog 2 vrienden en een viendin. Daarom kan heb ik niet de moeite genomen zenders aan te schrijven om ook een tour te regelen. Daar heeft de rest namelijk niets aan.

 6. Erwin zei op:

  Leuk verhaal weer. Nog gelukt om bij 1010 WINS te kijken?

Reageer ook