Radio Oude Stijl

29 juli 2009

Een tussendoortje…

Gearchiveerd onder: Techniek — Richard @ 9:23

Schotels, schotels, schotels...Terwijl ik geniet van mijn laatste vakantiedag slinger ik toch nog maar even een ‘oudje’ de site op. Ik ben een tijdje terug met een collega in Burum geweest om de opening van de nieuwe teleport van Castor Broadcasting op het Stratos satellietgrondstation bij te wonen. En dat is toch wel leuk om een keer van dichtbij gezien te hebben. En omdat ik de foto’s nog had liggen…

we zijn er bijna...Het is een flink stukje sturen vanaf Amsterdam, maar er zijn goede redenen om deze verzameling schotels in Burum neer te zetten. Allereerst is natuurlijk de locatie zelf heel belangrijk. Omdat zo’n beetje alle communicatiesatellieten boven de evenaar en dus voor ons richting het zuiden hangen (Clark-Belt) bepaalt je uitzicht naar het westen en het oosten hoeveel satellieten je kunt ‘zien’. Alleen satellieten die je ‘ziet’ kun je ontvangen of bereiken (uplink!). Burum ligt wat dat betreft zeer gunstig. Er kan naar satellieten boven Azie en Afrika gekeken worden en dat is redelijk bijzonder.

Er kwamen destijds een aantal plaatsen in aanmerking voor de bouw van een teleport maar er werd door de bewoners in die plaatsen erg moeilijk over de eventuele bouw gedaan. Behalve door de 650 bewoners van… Burum! Sterker nog, de allergrootste schotels (tot 32 meter!) zijn inmiddels buiten gebruik en worden afgebroken, en dat leverde ‘klachten’ van de bewoners op omdat ze de grote schotels zo mooi vonden.  Zo kan het dus ook :-) Een gedeelte van het terrein is in gebruik voor telecommunicatie en een gedeelte wordt door defensie gebruikt. De schotel op de foto rechts is van defensie. aan de stand van deze schotel kun je al zien dat-ie naar een satelliet vlak boven onze horizon kijkt. Hoewel… ik geloof dat deze grote jongen inmiddels ook buiten gebruik is.

uplink installatieOm meteen maar even ‘radio’ aan te halen: daar wordt in Burum eigenlijk niets meer mee gedaan… Voorheen was Burum nog wel eens een ’slecht weer uitwijk’ voor bijvoorbeeld Hilversum, maar in de praktijk haalde dat (te) weinig uit. Wanneer het weer boven Hilversum zó slecht is dat er niet meer doorheen te komen is, lukt het in Burum vaak ook niet meer, of tegen de tijd dat de omschakeling klaar is, is de ergste bui boven Hilversum weer weg. Weinig radio hier dus ;-) Er wordt wel heel erg veel gedaan met buitenkantscheepscommunicatie en hier en daar wordt nog wel een televisiesignaal binnengehaald voor distributiedoeleinden. de meeste installaties draaien onbemand en volgen zelf de satelliet die op zijn eigen plekje boven de evenaar achtjes draait. Wanneer het bewolkt is gaat in geval van een uplink) automatisch het vermogen omhoog om te compenseren voor de demping. Op de foto linksboven zie je zo’n installatie, op de foto hier recht het gebouw waarin dergelijke installaties zijn gehuisvest. Een soort bunker eigenlijk.

Uninterupted Power SupplyOm die hele zooi in de lucht te houden is er de nodige stroom nodig die bij het welbekende Nuon wordt afgenomen. Maar er is uiteraard ook rekening gehouden met stroomuitval en je zult begrijpen dat een ennvoudige UPS niet voldoende is, dat wordt iets serieuzer aangepakt. Kijk maar op de foto links. Ook extreme piekbelasting is een issue. Die piekbelasting onstaat bijvoorbeeld tijdens slecht weer wanneer alle uplinks het vermogen opschroeven, en voor piekbelasting moet je bij de stroomleverancier... en anders door op diesel flink bijbetalen. Dus dan worden de aggregaten (foto rechts) bijgeschakeld. Soms draait de hele boel een tijdje alleen maar op de aggregaten omdat het dieselverbruik goedkoper is dan het betalen van de ontstane piekbelasting aan Nuon. Uiteraard is dat dan weer afhankelijk van de olieprijs, maar het geeft wel aan met wat voor factoren je allemaal te maken krijgt bij het runnen van een dergelijke installatie… er komt meer bij kijken dan alleen techniek ;-)

Castor Broadcasting Teleport in BurumMaar goed, de eigenlijke reden dat we in Burum waren was dus een uitnodiging van Castor Broadcasting om de opening van hun nieuwe teleport (foto links) bij te wonen. Castor regelt de uplink naar de satelliet voor een aantal nederlandse radiozenders waaronder BNR. maar zoals al eerder gemeld; dat gebeurt vanaf Hilversum en niet vanf Burum. het deed echter niets af aan de interessante info en de rondleiding die we kregen. Er is trouwens ieder jaar ook een open dag in Burum dus als je ook een keer wilt rondneuzen, dat kan!

7 Reacties op “Een tussendoortje…”

 1. Hein zei op:

  Ik ben daar wel eens met school geweest (hele tijd geleden), echt ubercoole site daar, vooral de ruimte onder die schotels, echt mega groot :-)

 2. Fardau zei op:

  Maak die foto’s toch eens klikbaar voor een groter exemplaar :)

 3. Richard zei op:

  @Fardau: er zijn 2 dingen die me tegenhouden om dat te doen: 1-meer werk en 2-meer dataverkeer ;-) maar je hebt gelijk…

 4. Fardau zei op:

  Als je foto’s uit NY hebt MOETEN die in grote versie leverbaar worden. Desnoods host ik de boel ;-)

 5. nic zei op:

  dan was je dicht bij mijn huis.
  heeft nog al wat voeten in de aarde gehad voor dat de schotels daar geplaast konden worden.
  helaas zijn hier mensen voor onteigend van hun grond waar hun fam.al meer dan 100jaar op geboert hebben.
  maar’ja de vooruitgang he?
  het grutte ear[het grote oor]zo heet het daar in de volksmond.
  of het terein nu nog zo heet?

 6. Richard zei op:

  @Fardau: eerst meer eens zien of iemand hapt ;-)

 7. Muk zei op:

  Hallo Richard,

  is die straling niet gevaarlijk voor de gezondheid van de mensen die daar wonen denk je? Het schijnt dat de parabool antennes stevige bundels straling afgeven die nogal schadelijk voor de gezondheid zijn. Ze geven het microwave effect bij mensen die in zo’n bundel staan… Als die straling ook over het aardoppervlak gaat richting de satellieten boven de evenaar… dan wonen er nogal wat mensen in die bundels.
  Enig idee hoe dat werkt?

  Groetjes,

  Muk

Reageer ook