Radio Oude Stijl

9 juli 2009

De zendertest is online!

Gearchiveerd onder: Techniek — Richard @ 16:00

De eerste keer ging het mis en kon de test niet doorgaan, en de tweede keer hebben we er een enorme berg zenders doorgejaagd. En het was een enorme bak werk. Ik draai er niet omheen: het was meer werk dan ik vantevoren had ingeschat. Daarom wil ik de mensen die aanwezig zijn geweest bij de test enorm bedanken want zonder jullie hadden we dit volgens mij unieke stukje internet nooit online gekregen. Ik ben geen zendertechneut en had absoluut jullie hulp nodig. En extra dank aan de mensen die ook tekstueel en inhoudelijk hebben meegedacht en geschreven: een diepe buiging naar jullie. Enneh… HIERISTIE!

21 Reacties op “De zendertest is online!”

 1. Toets zei op:

  in 1 woord geweldig!

 2. Raymon zei op:

  Prima samengevat…

  Mooi informatief stukje om te lezen…

  Raymon

 3. nic zei op:

  dit was weer het wachten waard,ik dank jullie voor het testen en het openbaar maken van de gegevens.
  de soundfiles ga ik binnenkort beluisteren.
  eerst het progje instaleren voor de files.
  dat van de vtx had ik zelf al ondervonden.
  ook namens mij een diepe buiging voor jullie.

 4. SDF zei op:

  Bedankt voor deze geweldige test!

 5. Martijn zei op:

  Het was ook enorm “vervelend” om deze tests uit te voeren ;-)

 6. ®oge® zei op:

  Wat een ontzettend gaaf stukje weer. Echt weer iets voor de echte audio- & radiofreaks.

 7. Silvan zei op:

  Wat ontzettend leuk om te lezen, en de test zelf is zeer interessant. Ook erg grappig dat jullie ook nog een Citycom PAS-1 hebben getest. Wij hebben er nog 1 staan voor de liefhebber. Het aannemelijk bod staat ergens in de test vermeld :-)

  Silvan

 8. Richard zei op:

  Reactie van Rob Korver:
  —————————————————–
  “Ik heb me ‘vroeger’ enorm veel beziggehouden met het bouwen van de ‘best klinkende FM oscillator’. Natuurlijk toen al vooral bezig met de ‘klank’ van een zender. Toen al vastgesteld dat een oscilator met bv een bfw10 fet veel minder lekker klonk dan een oscilator met een bv een bf900 mosfet. En zo natuurlijk verder gegaan; bv ook de PLL maakt soms ook nog wel ‘ns wat uit (kan wat ‘rommel’ geven). Daarna ook in de stereo-encoders gedoken en dan merk je bv dat het ingangsnetwerkje van de oscillator (altijd iets van een RC combi) nogal wat uitmaakt in klank en kanaalscheiding. Je wilt de MPX ingang natuurlijk zo ‘fase-rein’ mogelijk hebben vanwege de kanaalscheiding maar dat wil soms ook weer niet zeggen dat ‘t beter gaat klinken. Ik heb enorm veel ge-experimenteerd hiermede begin jaren tachtig. Je merkt terecht op dat de ouwe ‘mono lokale omroepzenders’ minder presteren in stereo maar ik heb bv een zeer ouwe VTX35 en BP heeft daar wel een ombouwschemaatje voor om de ingang ‘MPX geschikt’ te maken maar ik kan me herinneren dat ik die ooit ook weer wat aangepast heb om een beter resultaat te krijjgen. ‘t ding staat nog op zolder, ik zal ‘ns kijken.
  Al met al een erg aardige test, mooi werk! Ik ben de zip aan het downloaden.
  Rob

  PS.
  klankmatige verschillen spelen ook technisch een rol in ’synchrone’ netwerken. Destijds is het 101 netwerk van Sky opgebouwd uit R&S en Elettronica zenders. In een synchroon netwerk is het absoluut noodzakelijk dat de audio van verschillende zenders exact gelijk is, ook klankmatig. En die Elettronica zenders klinken zeker anders (wat ‘warmer’) dan de nieuwe R&S zenders. Hoop gedoe geweest.”
  ——————————————————

 9. Herman zei op:

  Hoi,

  Ik heb hier diverse zelfbouw zenders staan met diverse FET’s en een simpele modulator ingang.

  Ik kan niet zeggen dat ik grote verschillen hoor.

  Jammer dat jullie de BW exciters niet geprobeerd hebben. Deze zijn volgens de specs gebouwd voor een zeer hoogwaardig stereo.

  Wat betreft phase linear, volgens mij heb je dat ook niet echt uit een Orban 2300. Dus kan dit dan weer niet tot verschillende resultaten leiden?

  Waarom is BBP niet gebruikt? Deze is 100% fase linear.

 10. Raymon zei op:

  Herman,

  Als jij het verschil tussen de stuurzenders niet hoort, dan had het verschil tussen de Orban en BBP, mbt phase lineariteit, geen ‘voor jou’ hoorbare verschillen met zich meegebracht…

  de BW modulator had het, enkele weken voor de test, begeven. Wij waren ook benieuwd naar de capaciteiten van deze zender…

 11. Richard zei op:

  Hallo Herman, de BW zender hadden wij idd ook graag getest aar, zoals raymon al aangaf begaf deze het vlak voor de test. En wat betreft de processing: de insteek was dat het resultaat voor iedereen reproduceerbaar moest zijn. Vandaar de keuze voor een Orban 2300 met een fabriekspreset. Dat is met BBP lastig ivm de calibratie van de geluidskaart.

 12. Herman zei op:

  Ik denk dat mijn stuurzenders van hoge kwaliteit zijn. Het valt me dan ook zo tegen dat “fabrieks” zenders zulke slechte modulators hebben als ik dit verhaal lees.

  Ik dacht dat phase lineariteit belangrijk is, blijkbaar is dat dus niet zo.

 13. Aart Rietveld zei op:

  Leuk om die Citycom PAS-1 te zien. Mijn omroep had ooit een Transcom-zender en die zag er qua lay-out van het front aardig hetzelfde uit, had alleen een analoge meter ipv. de led-bars op de Citycom. Zou dit ook van dezelfde bouwer afkomstig zijn.

  De kwaliteit was ook met de Citycom vergelijkbaar, regelmatig aanvaringen met het AT gehad. Was eigenlijk wel blij toen het lijk midden jaren 90 gestolen werd….

 14. Wilco zei op:

  Erg leuk die tests van de diverse zenders!
  Waarvan ik er een aantal zelf in het verleden ook in handen gehad heb voor reparatie , ombouw naar stereo dan wel onderhoud.

  Wat ik jammer vond dat er niet met andere stereocoders getest is, want de orban werkt niet echt super op alle zenders wat ook nu weer gebleken is om maar is een naam te noemen de KatRuud Sampled “BrickMaster” Stereo Coder.

 15. Bruno zei op:

  Knap stukje werk!!!!
  Mooie uitleg en ik was al 18 jaar lang blij met mijn JUTA :)

 16. Richard zei op:

  @Wilco: dat is een bewuste keuze geweest, om de verschillen tussen de zenders naar boven te krijgen moesten we met één coder werken. Dat is de Orban geworden.

 17. Beus zei op:

  Heren,

  Mooi stukje werk en een leuke test!!!

  Had heel graag plotjes willen zien wat er bovenin het spectrum gebeurt met sommige exciters.
  Dus de verschillen tussen wat er uit de 2300 komt en daarna uit de zenders.

  2300 = ook phase-linear, zit erin je kan zefs kiezen.

  Two-Band Purist Processing
  In addition to two-band presets that are suitable for pop music and talk formats, the 2300 offers very high-quality two-band presets.
  These are phase-linear.

  De stereo encoder mode (64 kHz sample rate) 15/16/17 kHz low pass filtering is ook phase-linear.

  Wilco; “Wat ik jammer vond dat er niet met andere stereocoders getest is, want de orban werkt niet echt super op alle zenders wat ook nu weer gebleken is om maar is een naam te noemen”

  De overshoots uit de 2300 zijn ongeveer 0.1dB, dus daar zit het probleem niet.

  Kijk even hier http://www.indexcom.com/papers/loud1.html daar staat duidelijk waarom sommige zenders buiten de specs vallen en je dus niet het optimale resultaat krijgt.
  Het gaat hierbij niet alleen om de kwaliteit van de ingangstrap maar ook de PLL. Er zijn zelfs (hele dure) modulation analyzers die overshoots laten zien maar er in werkelijkheid niet zijn. Daar loop ik in mijn werk veelvuldig tegen aan en met behulp van een scope en spectrum analyzer is het probleem zo uit de wereld geholpen.

  Groeten,
  Beus

 18. tommie zei op:

  vraagje die 2300 hebben jullie die al lang in bezit want volgens de bekende handelaren zijn er maar 2 in omloop wij hebben onze verkocht-geruild voor een 8400

  ik heb de test door gelezen heb er van genoten;D

  groetn tommie

 19. Richard zei op:

  @tommie: de 2300 is er al een tijdje hoor, alleen BNR heeft er al 20 (19 bij zenders, 1 spare) en er zijn ook diverse lokale omroepen die ‘m gebruiken?

 20. Tom zei op:

  Ja, de beste exciter heb ik denk ik :-)
  1% THD (gemeten met R&S FAM) bij 400 kHz zwaai :o-) en maar -0.5dB bij 85 kHz AF…

 21. Jasper zei op:

  Leuke test, heb de bestanden hier gerenamed om er een blinde test van te maken, en wat hier uit komt is dat ik de Italianen over het algemeen slecht beoordeel.

  Ik lette op stereobeeld, openheid van het geluid, en detail.
  (fm niet linear)

  Leuke test..

Reageer ook