Radio Oude Stijl

10 juni 2009

Uiteraard vanaf vinyl…

Gearchiveerd onder: Effe kijken!, Weet je nog? — Richard @ 10:24

Een plaatje ‘timen’ met op de tiende seconde nauwkeurig de resterende tijd van het intro voor je neus kan iedereen (echt…). Strak instarten is ook een stuk makkelijker wanneer de plaat begint binnen een honderdste van een seconde vanaf het moment dat je op ’start’ drukt. Anders wordt het wanneer dat nummer vanaf vinyl gedraaid wordt: geen tellertjes voor je neus en een startvertraging van een halve- of kwartslag van de draaitafel. Het in een grote bak zoeken naar de juiste plaat, het in je handen pakken van de hoes, de plaat eruithalen, even luisteren naar het intro en uitro en dan de boel ’scherpzetten’… Een hele generatie radiomakers is er mee opgegroeit en wil het ondanks allerlei supermakkelijke digitale oplossingen eigenlijk toch niet missen.

Dus wordt er nog steeds op vinyl verzameld. maar dat heeft niet alleen te maken met het radiogevoel, hele volksstammen blijven bij hun mening dat de warme klank van vinyl veel beter klinkt dan de scherpe accuratesse van een digitale drager. Bovendien is veel ouder materiaal dat wel ooit op vinyl is verkocht nooit uitgebracht op CD of een ander digitaal formaat. Tuurlijk, er is veel via de illigale kanalen te vinden en langzaamaan komt er weer steeds meer uit op vinyl(!), maar toch… Dus hoe zou je het vinden om in één keer een collectie van 1.000.000 LP’s en meer dan 1.500.000 singles te kunnen kopen? Nou even niet meteen gaan zeuren dat je niet genoeg ruimte hebt, maar gewoon het volgende verhaal even lezen:

Paul Mahwinny
Ik wil je namelijk even voorstellen aan Paul Mahwinny uit Pittsburgh, Pennsylvania (USA). hij heeft het grootste gedeelte van zijn leven, 69 jaar, gewijd aan het opbouwen van zijn platencollectie. En dat heeft hij best goed gedaan want zijn platencollectie is nu de grootste vinylverzameling ter wereld. Maar Paul is niet meer de jongste en sinds hij zo goed als blind is geworden door suikerziekte is hij niet meer in staat om voor zijn verzameling te zorgen. Dus moet hij noodgedwongen de verzameling te verkopen. De geschatte waarde is $80.000.000, de vraagprijs is $3.000.000. Dat klinkt als een koopje, maar Paul raakt zijn verzameling niet kwijt en dat doet hem (en zijn vrouw) veel verdriet.

Waarschijnlijk heeft hij ivm zijn ziekte ook gewoon geld nodig, maar Paul lijdt zeker aan het klassieke verzamelaarssyndroom: hij is bang dat zijn verzameling uit elkaar zal vallen. Het lastige aan dit verhaal is natuurlijk dat er veel ‘mainstream’ in de verzameling zit dat voor veel mensen niet interessant is maar wel waarde vertegenwoordigt. Voor hen is de hele verzameling dus te duur, zij willen alleen de krenten uit de pap. Voor een verzamelaar is het ook niet interessant want een kant-en-klare verzameling kopen is als verzamelaar gewoon niet leuk. Wie blijft er dan nog over? Misschien een iTunes die het via downloads kan aanbieden of een bibliotheek die de verzameling beschikbaar kan stellen? Geen idee, maar dit unieke en zeer belangrijke muzikale archief van vinyl loopt nu het risico verloren te gaan voor eeuwig…

Hieronder een kort maar mooi filmpje over de man en zijn verzameling…

7 Reacties op “Uiteraard vanaf vinyl…”

 1. KML zei op:

  Als ik het geld zou hebben, laat maar komen

 2. arie bombarie zei op:

  hoeveel containers vol zijn dat?

 3. Bert zei op:

  Zo’n 45 toeren adapter had ik vroeger ook, maar dan een blauwe.

 4. Sjoerd zei op:

  Wat een geweldige uit-de-hand gelopen hobby!

  (-:
  Sjoerd

 5. Mark zei op:

  ‘They cut off the low’s and cut off the high’s and compress’
  Hmm tja, dan liever een apparaat die zo’n rumble produceert dat je speakers staan te wapperen (krijg dat maar eens fatsoenlijk op een zender) een kanaalscheiding heeft die niet boven de 20dB komt en dan nog niet eens te spreken van de ruis/spetters en het gekraakt, tel daarbij elke 500 uur een nieuwe naald.
  En al die ellende voor slechts 22,5 min muziek per kant van een elpee…

  Ben zelf (44) ook opgegroeid met vinyl en heb ook draaitafels op conische puks gehad (wel een gulden er onder want dat klonk beter) maar heb ook de digitalisering van audio gevolgt.

  En de hedendaagse digitale audio is zo goed dat het ondertussen toch echt wel de draaitafel ver achter zich kan laten.

  Het filmpje demonstreert dat heel mooi, als je afsluit met een jengelend singeltje van John Miles, Music was my first love dan schieten inderdaad de tranen in je ogen…
  Hetzelfde nummer vanaf CD is tenenkrommend mooi, waar violen klinken zoals ze horen te klinken zonder ‘platen tremolo’

  Tis een beetje jammer dat compressie toch nogwel wat moeite heeft met ruiserig analoog materiaal (en ook te tijdrovend) om het te digitaliseren, maar anders had ik die 2,5 miljoen platen op één harddisk kunnen houden…

  Hahaha zijn hele verzameling zou ik dan in m’n Ikea kast in m’n flatje kunnen bewaren.

  Grtzz Mark

 6. Mardi zei op:

  Beste Mark.
  Je hebt ongetwijfeld gelijk als het gaat om de geluids kwa(nt)(l)iteid van het TOENMALIGE vinyl alhoewel je ze zeker niet allemaal over één kam mag scheren.
  Maar waar het mij meer om gaat is het tastbare, de uitstraling en het gevoel wat je krijgt als je weer eens zo’n plat gedrukt (meestal) zwart vinyl op je draaitafel legt.
  Dat tastbare is ano 2009 bijna niet meer aanwezig.
  Het is meer van, hup, USB stick in de laptop en draaien maar.En zelfs dat is al weer ouderwets.
  Ik ben een jaartje of 12 ouder dan jij, maar in wezen maakt dat niet zoveel uit.
  Jij hebt namelijk ook het vinyl tijdperk megemaakt en dat maakt ons tot tijdgenoten.
  Daarom zou ik zeggen, wees zuinig op wat je vroeger koesterde!(er was toen gewoon niets beters.)

 7. Reve zei op:

  Grote online veiling gesigneerd vinyl en cd’s van grote internationale artiesten bij www.vdh-auctions.nl zeker de moeite waard! Veiling duurt tot 13 september :-)

Reageer ook