Radio Oude Stijl

2 mei 2006

Plaatjes Draaien! (Over snel en starten)

Gearchiveerd onder: Weet je nog? — Richard @ 10:44

Het lijkt wel een Pickup!

Gisteren waren we weer in een stevige discussie verwikkeld over de programmapresenterende medemens, ook wel DJ genoemd. In onze radiotijd pakte ik m’n platenkoffer en haalde daaruit wat ik wilde draaien, en maakte vervolgens een stapeltje. Dit wel en dat niet. Ik keek naar de hoes, zag ook wat er op de b-kant stond en maakte een keuze tijdens het programma. Als de tijd rijp was en die nieuwe kneiter van de Miami Sound Machine lag naast me te wachten op uitzending dan bepaalde ik zelf wanneer ik ‘m de ether in schoof. En daar ging nou net onze discussie over. Waarom klinken de meeste dj’s inhoudsloos? Omdat ze niks meer hoeven voor te bereiden. Vroeger stond er geen teletekst-tv voor ons klaar met daarop het laatste nieuws, voordat er een plaat gestart werd moest ie worden scherpgezet. De jingles zette je scherp met een schroevedraaier. En na die jingle starte ik de plaat retestrak in. Die lol, die spanning van gaat het wel goed, het gevoel wat het gaf een gave uitzending te hebben gemaakt, dat plezier in radiomaken hoor ik niet meer terug. Eigenlijk was het geen discussie; we waren het op alle fronten eens. Ik denk eigenlijk dat de techniek de grote schuldige is. Plaatje scherpzetten? Sorry? Play is play en dan start de plaat die het schedulingprogramma had bedacht. Ja, van harde schijf. De creativiteit lijdt onder het gemak van het maken van radio. Als je veel moet voorbereiden, qua inhoud en techniek, dan blijf je betrokken, anders niet!

Ik ben erg blij hoor met de huidige techniek, wat is er makkelijker dan de automatisering op schuffle te zetten en dan lekker op een terras te gaan zitten bierdrinken? Maar als het gaat om het maken van radio dan gaat er steeds meer inventiviteit verloren. En de jonge honden van de huidige generatie radiomakers kijken me aan met zo’n blik van: “Wat zeik je nou over die oude stijl van radio maken”. Ach, jongens…wees blij dat jullie die tijd niet hebben meegemaakt. Anders zaten jullie nu ook op een nostalgische site te emmeren over hoe goed het vroeger was…

5 Reacties op “Plaatjes Draaien! (Over snel en starten)”

 1. Bert zei op:

  Soms kijk ik vol bewondering naar Radio Donna op Belgie. Vooral als het vingertje van de presentator omhoog gaat en de technicus moet de plaat starten. Het lijkt mij veel praktischer als de presentator zélf de muziek start en regelt. Of heeft hij het te druk met het bedenken van kwaliteitstekst?

 2. Richard zei op:

  Radio Donna is inderdaad leuk om naar te kijken en bovendien een interessante mix van hedendaagse hit met een Radio 2 presentatie en ehhh… veel vrouwen! Die hoor je hier ook nauwelijks op de radio.

 3. Maarten zei op:

  En het klinkt ook vriendelijker, geen geknepen gewauwel zoals je hier vaak hoort! Of ben ik nu in de war met de soundprocessing?

 4. Ares zei op:

  He niet zeuren dat het nu niet meer leuk is ik heb het ook zo geleerd met cassette (moeilijk woord in deze tijd)maar radio maken is nog steeds leuk allen ff makkelijker door de techniek!!!

 5. Boris zei op:

  Allereerst…wat een alleraardigste site.

  Ik weet precies wat je bedoeld: cassettebandjes met jingles (al of niet met een piep cue) scherpzetten, strak na elkaar instarten en die halve slag die de platenspeler nodig had om op gang te komen exact op tijd te starten om het geheel strak de ether in te krijgen.

  Man wat een tijd ;-)

  Ik probeer nog steeds tijdens uitzendingen een ‘vinyltje’ uit de oude doos op de playlist te friemelen :-)

  En: 2x per jaar een ‘Back to Vinyl’ party: alleen maar vinyl uit de jaren 60, 70 en 80….machtig !!!

Reageer ook