Radio Oude Stijl

3 juni 2009

Eehhhh…

Gearchiveerd onder: Effe kijken!, Effe luisteren! — Richard @ 7:03

Dat komt natuurlijk door eh… iets met potentiaalverschil en dan ehhh… vonkt ‘t zodat er geluid komt of zo. Uitgaande van de beknopte uitleg gok ik dat er een ‘geaarde’ kabel langs een ‘live’ antenne wordt gehouden. Het vermogen op de antenne varieert (AM modulatie!) waardoor de vlamboog gaat¬†oscilleren. Of zo.¬†Als iemand het mij kan uitleggen hoor ik het graag. Waar ik het over heb? KLIKKERDEKLIK

7 Reacties op “Eehhhh…”

 1. Raymon zei op:

  Hey Richard,

  kom voor de gein eens vaker bij piraten bij ons in de buurt kijken…
  Bij de piraten wordt er niet zo nauw naar fabrieksregels gekeken, tenminste, bij sommige piraten niet, zo heb ik dit soort taferelen al een keer gezien bij ong 15kW op 6 zelfbouw harkjes, grote vuurballen die langs de antenne lopen, ook deze vuurballen geven de gemoduleerde muziek weer welke wordt uitgezonden… Coaxkabels welke vastsmelten aan de antennepijp, koppelbalken welke volledig uitbranden, 7/8e cellflex kabel ( kan 9kw op, teflon inwendig ) brand volledig uit… Of 4kW uit het lichtnet trekken, dat de muziek uit de meterkast te horen is… Ik heb het hier over FM piraten !!

  Wel geinig, echter houd ik me liever niet bezig met zulk soort praktijken…

 2. Richard zei op:

  En dat laatste lijkt me heel verstandig ;-)

 3. Remon zei op:

  Dan kun je hier ook wel wat mee, en met een beetje zoeken ook wel de uitleg daarvan: http://www.youtube.com/watch?v=pJqoRaphiEk

 4. Raymon zei op:

  Oja,

  wat ik er vergeten bij ben te vertellen, teflon is een materie wat niet brand als je het bijvoorbeeld voor een gasbrander houdt… kun je nagaan wat voor extreme temperaturen optreden bij hoogfrequent…

 5. Bram zei op:

  heel appart:P

 6. Siebe zei op:

  Leuk filmpje, dit doet me denken aan de tijd dat ik nog naar Radio Monique 963 AM luisterde op zee. Door het zoute water kwamen er kristallen tussen de isolatoren van de spankabels van de 90 meter hoge mast ! Dan hoorde je dat geknetter ook wel door de middengolffrequentie heen. Of wat ook gebeurde dat de hele boel ineens doorbrande en er weer een spandraad tegen de antennedraad aan waaide en sloeg de zender in de beveiliging. http://www.adroberts.net/video/mast.wmv

 7. Richard zei op:

  Leuk filmpje!

Reageer ook