Radio Oude Stijl

13 april 2009

En toch verandert er iets in groot Amsterdam…

Gearchiveerd onder: Beslommeringen, Hier en Nu, Weet je nog? — Richard @ 9:26

Hoe zat het ook al weer met Pasen? Vergeef me, ik ben niet gelovig opgevoed maar als ik me niet vergis vieren we dat Jezus weer opgestaan is en terugkeert. Kortom: er komt iemand/iets terug waar we van dachten dat we het/hem/haar nooit meer zouden meemaken. Waarom dit intro? Ruim een jaar geleden schreef ik deze posting. En op dit moment is er iets interessants gaande want het resultaat van de wedergeboorte van Decibel bevalt mensen blijkbaar niet. Vooral de oude garde die het jaren 80 feest op de 96.2 heeft meegemaakt houdt de kritiek niet langer onder de pet, maar uit deze onder andere op het Radioforum. Ook de luisteraars van toen (waaronder ondergetekende) laten zich niet onbetuigd. Dus zou Pasen 2009 wel eens de wederopstanding van Decibel 96.2 kunnen worden.

Maar pas op! Ik lees al weer zaken waar ik erg nerveus van wordt… Het exploiteren van commercieel radiostation met een etherfrequentie kost heel, heel veel geld. Sterker nog, het kost zoveel geld dat je aan radiomaken bijna niet toekomt omdat alle tijd in de zakelijke kant van het bedrijf (want dat is het!) gaat zitten. Ik denk dat ik weet waar ik over praat. Been there, seen it… Ik heb precies om die reden na een gedegen onderzoek en ondernemingsplan afgezien van een op papier zeer haalbaar commercieel initiatief. Daarom mijn tip aan alle enthousiastelingen achter DB 96.2: Ga vooral door en ontwikkel het initiatief op internet en, als het dan echt moet, ook via de kabel. De kosten zijn dan nog te overzien, de commerciele druk is minder en er is meer ruimte voor de creatieve kant van het initiatief. En (ik kan het toch niet laten) als ik jullie ergens mee kan helpen: laat het me weten ;-)

12 Reacties op “En toch verandert er iets in groot Amsterdam…”

 1. nic. zei op:

  is er misschien een side waar zo,n kostenplaatje opstaat?
  daar ben ik dan wel weer benieuwd naar,aangezien Arrow toch een miljoenen schuld had opgebouwt in 2 jaar tijd.
  dus ik neem aan dat het voor een kleine omroep ook al een hele dure bezigheid is.

 2. Richard zei op:

  De kosten voor een kavel zijn op te zoeken en overzichtelijk, maar er komen nog zo verschrikkelijk veel kosten bij dat het al heel snel commercieel spannend wordt. Veel ‘investeerders’ begrijpen niet dat er 2-3 jaar voor nodig is om een stevige basis te leggen. Dus worden er zeer positieve verhalen gebruikt om die investeerder toch over te halen en heeft na 1 jaar allang de paniek toegeslagen. Bovendien willen de meeste geinteresseerden gewoon radio maken en zich het liefst zo min mogelijk met de zakelijke kant bezighouden. Maar zeker in het begin komt het ‘radiomaken’ vaak neer op een nonstopcomputer in de gangkast en 24/7 bezig zijn met geld naar binnen harken…

 3. Erwin zei op:

  Leuk stukje. Verder helemaal mee eens. Start eerst op internet. Mobiele streaming is immers aanwezig dus ook onderweg luisteren is geen echte belemering meer tegenwoordig. Als je in de ether wil gaan uitzenden zitten daar inderdaad een hoop haken en ogen aan en zie ik het weer snel verzanden in een meer van hetzelfde machine, wat Decibel nu toch weer is geworden. En dat lijkt me niet de bedoeling. Op internet heb je veel vrijheid wat dat betreft.

 4. Westermaat zei op:

  Beste Mensen,

  Het is inderdaad de bedoeling om DB 96.2 eerst op internet te gaan ontwikkelen wat er daarna gebeurd zien we dan wel.

  Ons motto “we doen het goed of anders beginnen we er niet aan!”

  Owja..”Zo moeilijk is radio nu ook weer niet!”

  Dat wordt onze slogan denk ik ahahahahah

 5. Edo Peters zei op:

  Toen ik mee mocht helpen bij de re-launch in november 2007 bekroop me al een beetje zo’n gevoel… en zelfs TOEN hebben we het (gekscherend?) gehad over een “aankijkperiode”… wel, inmiddels weten we dat het huidige Decibel meer fronsende wenkbrouwen oplevert dan warme gevoelens. Heeft en had ook alles te maken met de mensen die graag mooi weer wilden spelen met de reïncarnatie van het A-merk. Maar er zijn belangrijker dingen, zoals gemaakte afspraken NAKOMEN. Helaas ken ik talloze voorbeelden van hoe het NIET moet.

  Wonderlijk genoeg is de ‘buzz’ nog altijd voelbaar en de hang naar iets dat werkelijk een hedendaagse variant zou zijn van het roemruchte Decibel uit de laat jaren zeventig tot midden jaren tachtig, wordt alleen maar groter. En voor iedereen die meteen begint te mauwen dat de huidige generatie radioluisteraars niets op heeft met de atmosfeer van weleer van het originele Decibel… die krijgen vast een zender (in welke vorm dan ook) te horen waarbij ze zich thuis zullen voelen, een zender die zich zal onderscheiden…

  Commerciëel verantwoord, maar toch onderscheidend genoeg. De platgetreden paden van de massa kennen we nu onderhand wel. In het belang van het welslagen is het cruciaal dat muziekmeester Ben G. (Rene de Leeuw) aan het roer staat op het vlak van de Decibel muziekcatalogus. Ik ken hem nu een jaartje of… 27 denk ik, en hij is altijd (ook na het ‘verdwijnen’ van decibel, met zijn muzikale tijd meegegaan.

  Wie geen idee heeft hoe Decibel ooit klonk, maakt het niet uit. Wie dat wel weet, krijgt straks een mix voor zijn kiezen alsof de zender ook al 30 jaar bestaat als een goed geoliede machine. Ik bekijk dit van een afstandje (letterlijk, woon al een tijdje deels op Curaçao nu - ook een niet onaardig radioeilandje). Ik kom over een paar dagen maar eens terug naar Nederland voor een maandje. Voldoende huiswerk, dunkt me… en pionieren is altijd leuk!

  Borrel bij IJburg for old times sake met z’n allen?

  E.

 6. Westermaat zei op:

  Ja doen we Edo!!!

  Je bent altijd van harte welkom!

  Gr Westerneusss

 7. Westermaat zei op:

  Beste Richard,

  Ook interesse om wat te gaan doen bij ons??

  Je Ino wordt met liefde behandeld!!

 8. Richard zei op:

  Ik mail je ;-)

 9. Martijn zei op:

  Zou je dat wel doen Richard, ben je meteen weer je Ino kwijt ;-(.

  Ik heb nog wel een EMT266 staan ….. of een paar D&R limiters (je kent ze ook wel als Simrek of profline limiters).

 10. Westermaat zei op:

  Euhhhmm de Ino heb ik overgenomen van Rich ik had een 1400 die staat nu bij Rich ahahahah

 11. Richard zei op:

  En die 1400 staat nu lekker te pompen ;-)
  Er komt wel weer een Ino Martijn…

 12. nic. zei op:

  ruik in een beetje spijt?
  ino staat zeer hoog op mijn wens lijst,en dat zal het de eerste jaren ook blijven helaas.

Reageer ook