Radio Oude Stijl

5 april 2009

Geen Omnia One voor nodig…

Gearchiveerd onder: Beslommeringen, Techniek — Richard @ 10:26

eindelijk weer een 1400!Één van de leuke verrassingen van de Processingfreakdag vond ik de over-de-top-80’s-preset die Cornelius Gould heeft gemaakt voor de Omnia One. Beetje pompend en lekker vet. Althans, voor een digitale doos ;-) Afgelopen week heeft de Orbandokter mijn Prisms meegenomen omdat ze toch een klein beetje uit de pas liepen ten opzichte van elkaar (binnenkort trouwens meer over de Prisms), en daar sta je dan opeens met je standalone 8100… Inmiddels is er ook eindelijk weer een echte Warsanis 1400 (eerste generatie) Huize Oude Stijl binnengedrongen dus die kan ik natuurlijk ook niet zomaar werkeloos laten liggen. Dus in de categorie ‘rechtlijnig en simplistisch denken’ ontwikkelde zich de volgende gedachte: Prisms zijn 4 bands audioprocessoren, Warsanissen zijn 4 bands audioprocessoren dusseh… ze zijn hetzelfde!

Nou gaat dat natuurlijk totaal niet op, maar het was al laat en drank maakt meer kapot dan je lief is, dus ging de 1400 als voorzet voor de 8100 (met RCF kaart). Wow, dat is een trip down ‘memory lane’! En met de juiste 80’s hits erop klinkt dat toch wel errug leuk :-) Ik heb het een paar dagen aan laten staan, maar dan ga je je toch een beetje irriteren aan het toch wel regelmatig tegen elkaar inwerken van beide processoren. Maar je kunt er weinig aan doen omdat je de parameters van de 1400 en 8100 niet of niet voldoende aan elkaar kunt aanpassen. Maar omdat er ook weer een serieuzere (RVR PTX LCD) zender aanwezig is kon de 8100 aan de kant (au!) en ging de 1400 rechtstreeks de zender (en de clipper) in. En dat klinkt toch wel weer gaaf… Natuurlijk blijft het Warsanis 1400/1401 probleem van het wel aanwezige maar toch wat muffe hoog dat in de M2 versie aangepakt is, dus ik heb nog maar een ‘feest der herkenning’ onder het stof vandaan getrokken: een gemodificeerde Aphex 104 ‘Big Bottom’. Aphex 104 modificatieDit apparaat ontbeert echt alle nuance, het is als opereren met een schilmesje: het kán wel, maar is niet bepaald ideaal. ik heb nog nooit een processor meegemaakt waarbij de uitdrukking “meer is minder” zo duidelijk is, maar ik heb me kostelijk vermaakt ;-) En voor iedereen gaat vragen naar de modificatie: het gaat om het vervangen van een condensator voor extra laag (rechts is de nieuwe), ik zal de waarden nog wel ff opzoeken. Ja, een Omnia One met de CGMighty80’s preset is ongetwijfeld beter. Maar dít is het originele spul en daarmee veel leuker ;-) Wanneer de Prisms terug zijn ga ik die er eens voorgooien, trek ik ook de Orban 222A erbij en ga ik ‘Veronicaatje spelen’.

15 Reacties op “Geen Omnia One voor nodig…”

 1. radiomannetje zei op:

  Whahaha… heerlijk! Back in time…

 2. KJ zei op:

  Dus de 8100 gaat er uit?

 3. Martijn zei op:

  Als je nog verder gaat experimenteren, wissel ook eens van zender. Ik weet dat er veel RVR bakken in Nederland staan maar ik ben persoonlijk niet echt gecharmeerd van de sound van een RVR. Ik heb de afgelopen jaren gemerkt dat de ene zender niet de andere is en dat de RVR in de middenmoot zit wat betreft klank (beetje (ver)oude(rde) technische opzet).
  Ik ben zelf erg te spreken over o.a. CTE en DB Broadcast. De RVR is in mijn oren net iets minder open in bijvoorbeeld het hoog.

 4. Richard zei op:

  @KJ: echt niet! ;-)
  @Martijn: De verschillen tussen zenders zijn al eens eerder ondrwerp van gesprek geweest. Misschien maar eens een testje aan wijden…?

 5. Raymon zei op:

  Misschien leuk om met een paar man een hele meuk processingbakjes op een berg gooien en stuk voor stuk setjes samen stellen, en verschillende stuurzenders testen op kwaliteit, klank, lineariteit van de modulatie etc etc…

  ik stel mijn apparatuur wel beschikbaar !
  heb een Telefunken stuurzender, en deze wil ik wel eens met bijv een nieuwe RVR vergelijken of de RVR met een R&S SU155 (r2), of een Elenos, of een DB of CTE … mogelijkheden genoeg…

  Gentners proberen icm een 2200, of met een omnia one, of een 418a voor een digitale processor gooien, dagje proberen en spelen heb ik wel zin in :D

  evt voiceprocessing vergelijken…

  een idee??

 6. Raymon zei op:

  of ipv de eindprocessors vergelijken, een ruim beeld neerzetten wat verschillende PRE - PROCESSORS kunnen toevoegen aan je sound…

 7. Siebe zei op:

  Mooi te lezen hoe de 1400 zich gedraagd met de 8100a, ik weet niet van welke generatie je 1400 is maar de latere gaat nog een streepje harder en om maar niet te spreken van de 1401. Vorig jaar heb ik daar nog een test mee gedaan, de 1401 op de staart getrapt voor een 8100a .. hard maar ook wel best vermoeiend na een tijdje. De M2 gaat als stukken beter en het hoog is ook mooi zuiver.
  Wat betreft de PTX zenders, de VCO techniek is afgekeken van de oudere R&S zenders alleen is het audiogedeelte anders aangepakt! let wel op met vergelijken van de oude en nieuwe modellen PTX LCD want zelfs daar zit nog verschil in de audioaansturing. (daar kun je nog wel wat over lezen op’t net)
  Richard die test met meerdere zenders moet er zeker nog’s komen : )

 8. Siebe zei op:

  Je hebt dus een versie 1 (oeps niet tussen de haakjes gelezen)

 9. Michiel de R zei op:

  De modificatie voor de 104 gaat over C120 en C220. Als je daar 1k100 (100nF) in zet krijg je broekspijpenwapperend laag.

 10. Richard zei op:

  dank u ;-)

 11. Richard zei op:

  @ Raymon & Martijn: daar gaan we wat mee doen, ik neem contact met jullie op!

 12. Hein zei op:

  Opletten bij de modificatie van de 104 dat die printbanen nogal snel loslaten bij het solderen dus daar heb ik dan maar draadjes aan gezet zodat ik wat makkelijker kan experimenteren met verschillende waardes van die condensatoren.
  Btw, experimentje met processing meuk kun je mijn ook altijd een berichie voor sturen. Khebt ook wel wat meuk staan :-)

 13. Bran zei op:

  Sound test is idd wel een leuk idee met verschillende zenders!

  Binnenkort hier ook nog wel een mini beschikbaar!
  Als het een beetje in de buurt ligt:P

 14. Rene zei op:

  Kreeg ooit eens een compliment van een luisteraar over mijn geluid op m’n zender.
  ,,Je zender klinkt veel mooier dan alle andere zenders, alleen radio 2 klinkt ongeveer net zo zuiver.”

  Mijn processoren voordat het de zender in ging :
  TC electronics limitter en treble knop wat open.

  Mijn motto is dat je van poep geen yakult moet proberen te maken met al die rekken vol processoren.
  Je kan beter je oscillator verbeteren.

 15. h de vries zei op:

  hallo wie kan een een andere modificatie in een aphex 104 bb zetten

Reageer ook