Radio Oude Stijl

21 februari 2009

Interim zender: Suono Esva

Gearchiveerd onder: Techniek — Richard @ 13:16

Suono Esva in testMeestal is het naar aanleiding van een Googlezoektocht die hier of hier eindigt dat ik een mail krijg met de vraag of ik iets meer kan vertellen over de door mij gebruikte Advancast Jazz 50 zender. Op internet is er verder namelijk niets over te vinden. Zo ging het ook enige tijd geleden, een verzoek om info landde in de mailbox en in een vlaag van verstandsverbijstering antwoordde ik dat-ie te koop was en vermelde er meteen een prijs bij. Ik kreeg een mail terug dat het accoord was… Daar had ik nog niet over nagedacht dus eh… wat nu? Snel op zoek naar een andere zender!

BW TX-1Uiteraard moet het een ‘knappe’ zender worden waarbij vermogen niet zo belangrijk is, maar kwaliteit des te meer. Een shortlist was snel gemaakt: De BW TX-1 (heeft een extreem stabiele modulator) of de RVR blues 30. De Blues viel ook vlot af omdat het eigenlijk een tweelingbroertje is van de Advancast en ik wil echt iets anders. Niet omdat ik niet tevreden ben over de Advancast, in tegendeel zelfs, maar ik wil echt mijn ‘horizon verbreden’. Er zijn door diverse mensen suggesties gedaan: een vintage Telefunken of Rohde & Schwarz, een Elenos ETG101, een RVR PTX LCD… Ik sluit zeker niet uit dat er ooit een mooie vintagezender komt, maar bediening op afstand is één van mijn harde eisen, dus de Telefunken en de R&S vallen af. Een Elenos is me (veel) te duur en dat geldt ook voor een RVR PTX. Dus heb ik voor de BW TX-1 gekozen. Suono EsvaTenminste, dat dacht ik… Want toen ik contact zocht met de leverancier en bovenstaande info gaf bleek dat een RVR PTX wellicht toch tot de mogelijkheden behoort! Er ‘zwerft’ nog een bruikleen RVR PTX LCD30 rond die ik binnenkort voor een aantrekkelijke prijs kan overnemen. Dus daar wacht ik nu op :-) Maar een dag zonder zender is een dag niet geleeft dus, maar dat is keurig opgelost door een bruikleen aan te bieden: een Suono Esva zender.

remote software suono esvaOm maar meteen met de deur in huis te vallen: de Suono Esva is een budgetgerichte oplossing en dat merk je uiteraard aan bepaalde zaken. Zoals hierboven al vermeld is remote bediening voor mij erg belangrijk dus daar ben ik meteen ingedoken. Ik had daar nog wel even de hulp van de leverancier voor nodig want de software is niet te downloaden vanaf de Suono-site. De software (zie plaatje rechtsboven, klikbaar) biedt maar beperkte functionaliteit, namelijk instelling van uitzendfrequentie en hoogfrequent aan of uit. Maar de rest is alleen informatief en dat is toch een beetje jammer. De reden dat je bijvoorbeeld niet het vermogen kunt regelen wordt echter snel duidelijk wanneer je wat nauwkeuriger naar de hardware kijkt. In het voorpaneel van de zender zit een gaatje met daarachter een rasecht potmetertje (zie plaatje links) . Dat potmetertje regelt het uitgangsvermogen. En da’s lastig remote bedienen natuurlijk ;-) Kortom, de software is voornamelijk informatief en voor mijn toepassing te beperkt.

MPX en audio ingangHet ’RF adjust’ potmetertje is niet het enige potmetertje dat je op de Suono vindt. Ook aan de achterzijde vind je er diverse. Er zijn regelmogelijkheden voor diverse subcarriers (RDS) en MPX en audio (zie rechts). Vooral de regeling voor MPX vind ik dubieus omdat er geen enkele feedback (uitlezing) is. Daar heb je dan weer externe meetapparatuur voor nodig. Mijn mening is dat je er eigenlijk van uit moet kunnen gaan dat als je je stereocoder (of processor) goed hebt ingeregeld het MPX niveau voor mekaar is. En met een extra potmetertje weet je dat gewoon nooit zeker. Maar zoals eerder gezegd, dat is mijn persoonlijke mening. En uiteraard beschikt de Suono Esva niet over een eigen stereocoder, want budgetgericht, dus de audioingang is enkelvoudig XLR en hartstikke mono. Daarnaast is wel wat text geprint over pre-emphasekeuze (50/75), maar dat is volgens mij alleen een versie-indicatie voor de fabriek en wordt deze zender standaard als Europees (50uS) óf als Amerikaans (75uS) model geleverd, en is die keuze niet aan de gebruiker).

De mogelijkheden die de twee knoppen en de display een de voorzijde doen vermoeden zijn wat beperkter dan je in eerste instantie vermoed. Je kunt (gelukkig) de frequentie instellen en een password. Meer niet. Er is wel informatie over de modulatie en het uitgestraalde en gereflecteerde vermogen op af te lezen (zie rechts). Ook aan de voorzijde: de aan/uit knop(!). Dat is voor dit soort apparatuur nogal uitzonderlijk en in dit geval nogal inconsequent. Waarom zou je de mogelijkheden voor het instellen van een frequentie beveiligen met een password als iedere sukkel die langsloopt de zender uit of aan kan zetten? Beetje vreemd. Overigens moet ik zeggen dat ik de schakelaar aan de voorkant toch wel waardeer, het is voor ‘thuisgebruik’ wel handig. De Suono die ik meekreeg was beveiligd met een password en het vermogen stond op maximaal. Da’s best lachen als je niet weet wat dat password is, je in de illusie leeft dat je het vermogen via een menu kunt regelen en geen dummyload in huis hebt… Affijn, de 98.2 is hier in de buurt zeker een half uur het exlusieve domein van radio Oude Stijl geweest ;-) Daarna was ik achter het password en had ik het potmetertje gevonden (ja, ja, ik weet dat het prominent op de voorkant zit).

Wat mij ook opvalt aan de Suona is het geluid. Ik kan het bij gebrek aan vergelijk met de Advancast niet ‘keihard’ maken, maar hij klinkt in mijn optiek echt anders. het sterobeeld lijkt breder(?), maar er is minder body in de klank. Het ’sublaag’ is er wel, maar het ‘gewone’ laag is minder aanwezig. het hoog is wel weer mooi transparant. Ik heb geen idee of ik nu poep praat, maar ik heb op al mijn ontvangers nu vele keren geluisterd en kan me echt niet aan bovenstaande indruk onttrekken. Al met al is het voor het geld best een leuke zender en ben ik blij dat ik er tijdelijk over kan beschikken, maar voor professioneel of serieus gebruik vind ik ‘m een tikkie te mager. Maar, nogmaals: dat is mijn persoonlijke mening. En wat ik heel jammer vind is dat de ventilator voor de koeling maar twee standen kent: uit of maximaal. Dat maakt deze zender eigenlijk ongeschikt voor gebruik in een studio zelf. Het is een behoorlijke stofzuiger…

15 Reacties op “Interim zender: Suono Esva”

 1. arie bombarie zei op:

  En de afstandbediening is belangrijk omdat?

 2. Richard zei op:

  Omdat ik dan van afstand het vermogen kan varieren en op die manier wat metingen kan doen… :-)

 3. Randy zei op:

  Prima stukje weer. Lees het altijd met veel plezier!
  Hier staat ook een Esva 50 watter. Prima modulatie en smal bandige oscillator. In vergelijking met een R&S SU155, en een PTX LCD hoor je wel verschil. Maar minimaal. Merk ook dat het geluid anders is, maar echt breder kan ik niet zeggen( chain hier is 222A, Gentners, 8100 en XT2)

  De R&S heeft naar mijn mening een volle, warme klank echt analoog! De RVR daarin tegen klinkt extreem transparant en heeft zeer veel mogelijkheden. De ESVA is voor het bedrag een prima(stuur)zender en is hier nog te koop. (bij interesse: 0654716489)

 4. Rob zei op:

  Ok dit was zeker weer een leuke topic om even door te lezen. ga er maar weer mee door.

 5. Richard zei op:

  Dank Rob en Randy :-)

 6. Mike zei op:

  Leuk! Ik zit er ook aan te denken een fabrieks stuurzendertje in gebruik te gaan nemen in mijn bescheiden studio’tje. Voor de fun en op een dummy, want een antenne zet ik niet meer op het dak.
  Ik heb in mijn rackje nog een plaats vrij namelijk, en ik zat de twijfelen tussen een blankpanel of opvullen met een zendapparaat ;-)

  Met een budget van 200-250 euro valt dat in de categorie kabelmodulator en dan is de Profline SBM19 een prima zender?
  Ik vond ook nog Tratec en Comtec: http://www.actg.nl/shop/subcategorie.php?subcategorie=20
  Iemand nog wat tips of te koop?

 7. Richard zei op:

  Mike, neem nou maar van mij aan dat na een zender volgt ook de antenne ;-)Ik zou overigens geen SBM19 kopen. Neem dan een SFM.

 8. erwin oudejans zei op:

  @ mike mail me even ik heb nog wel wat voor je.
  e.oudejans@xs4all.nl
  groeten,
  erwin

 9. Bert zei op:

  Afstandsbediening kan ook handig zijn als je ziet dat er een peilwagen door je straat rijdt.

 10. Richard zei op:

  @Bert: maak me nou niet bang…

 11. Mike zei op:

  Nou, volgens mij heb ik binnenkort een zendertje, maar hij blijft voorlopig wel op een dummy ;-)
  Dan nog even een playlist maken, wat jaren tachtig jingles erbij (van speakerbox tot speakerbox…. klinkt muuuuuuuusic box), beetje retro ruis toevoegen, Pompende breedband compressor ertussen en knallen in de straat…. Whoeiiii

 12. gertjan zei op:

  waar kan ik de software vinden lijkt me wel leuk om ook is te proberen op mijn suono

 13. michel zei op:

  zal iemand mij dat programmatje kunnen sturen dat van suono esva .

  dat programmatje heb ik wel in bezit gehad maar wegens omstandig heden een keer uitgleend en nooit meer terug gehad .

  u zal mij daar een groot plezier mee doen .

  met vriendelijke groeten Michel Radio Romana

 14. Marinousky zei op:

  Is die SUONO ESVA mono of estereo

 15. peter zei op:

  is bijna 2 jaar geleden maar die suono is mono

Reageer ook