Radio Oude Stijl

11 februari 2009

Evolutie…?

Gearchiveerd onder: Beslommeringen, Weet je nog? — Richard @ 15:09

herinnert u zich deze nog?1980… Ik ga een radiozender beginnen. Een naam is snel gekozen dus ga ik naar de lokale electronicaboer en schaf een echte Stentor aan. Een paar dagen prutsen en knutselen om het geheel in een mooi kastje te bouwen en dan: Wauw, vijf (5!) hele watten op een 5 elements antenne die op een 6 meter lange (hoge?) steigerpijp in de tuin staat. De antenne is niet aangepast (huh?) en van VSWR of pre-emfase (watteh?) heb ik nog nooit gehoord, maar nadat ik mijn Philips portable radio/cassetterecorder, mijn Dual pick-up en een microfoon op mijn Phonic 4 kanaals mengpaneeltje (met 5 polige DIN aansluitingen en een 9Volt batterij) heb aangesloten, kan het feest beginnen! Vanuit mijn slaapkamer knalt herinnert u zich deze nog?het (ongetwijfeld beroerde) geluid van ‘Radio Bermuda’ de ether in. Een half uurtje voor de geplande uitzendtijd gaat de zender aan zodat-ie kan ‘warmlopen’ en ik de kabels zo kan leggen dat het allemaal niet bromt. Ik moet ook stoppen met het noemen van het telefoonnummer voor Pa thuis komt want anders wordt de sfeer beduidend minder. Mijn moeder vindt het stiekem prachtig dat de telefoon (uiteraard een PTT T65, zie hierboven) maar blijft rinkelen. Het succes is overweldigend en verslavend. Dit gaat vast nooit meer over… Oh ja, doorlooptijd vanaf niks tot operationeel: 2 weken

1983… Ik ga de ‘juiste’ mensen om me heen te verzamelen want in m’n eentje kan ik natuurlijk nooit hele dagdelen vullen. Het moeten wel gasten zijn die net als ik het één en ander aan muziek in hun platenkast hebben staan. De legendarische Televes rondstralerVaak betekent dat ook dat ze in muziek geïnteresseerd zijn dus kunnen ze er op de zender ook nog wat over vertellen, en da’s mooi meegenomen nietwaar? Wanneer dat na een paar weken is geregeld, ga ik maar eens op zoek naar een betrouwbare zenderbouwer die een 100Watt FMbak in elkaar kan knutselen. Da ‘s mooi zat en op de aangepaste (lees: op maat gezaagde) Televes rondstraler op 25 meter hoogte kom je daarmee ver genoeg. We bouwen in afwachting van de zender alvast een bestaande garagebox om tot ‘echte’studio zodat er zo min mogelijk geluidsoverlast is en niet iedereen door het huis hoef te slenteren. De hoeveelheid techniek is flink toegenomen aangezien er nu met 2 fan-tas-ti-sche limiter ;-)echte draaitafels, 2 cassettedecks, een knappe microfoon en een vijfkanaals Alecto mengpaneel met equalizer gewerkt wordt. maar dat is niet het enige: een oud cassettedeck fungeert als compressor-limiter, en dat pompt héérlijk op zender! Na nog twee weken wachten is het dan eindelijk zover en komt de zenderbouwer de boel op de gewenste frequentie afregelen. Als bonus hebben we besloten ook ‘die nieuwe’ FRM stereocoder uit het januarinummer (met dank aan van-bracht.nl) aan te schaffen. We zitten mét ‘processing’ en in stereo in de lucht! Doorlooptijd vanaf niks tot operationeel: 6 weken.

wat een 'feest' om te maken...1985, 1986, 1987… Het Akai cassettedeck is vervangen door een echte compressor-limiter. De bij een boerderij opgezette vrijstaande 35 meter hoge mast is voorzien van 2 gekoppelde dipolen die worden gevoed door een 500Watt zender die is aangesloten op een ontvanger die ergens rond de 1,2GHz een signaal opvangt dat uitgezonden wordt vanaf de livestudio een paar kilometer verderop. Beide locaties zijn voorzien van een loopyagi (zie boven) zodat er een mooie ’smalle’ verbinding gemaakt kan worden. Tegenwoordig worden door de mannen van de RCD nog wel eens platen in beslag genomen en dat willen we voorkomen. Die livestudio is gevestigd in een pand dat we ‘gewoon’ huren en de platenkast wordt tegenwoordig gevuld door de platenmaatschappijen die we iedere week bezoeken. Uiteraard zijn we 24 uur per dag en 7 dagen per week in de lucht dus zijn er een hoop mensen ‘in dienst’ en worden er doorlopend non-stop banden opgenomen op spoelendecks zoals op het plaatje links te zien is. Omdat alle voorgenoemde zaken niet gratis zijn en ook professionele(re) jingles geld kosten draaien we commercials. Dat dekt de kosten overigens ruimschoots zodat we altijd een complete straalverbinding, zender en studio op voorraad hebben en ook een eigen drive-inn show kunnen opzetten. Uiteindelijk moet de boerderijlocatie opgegeven worden en gaan we de zenders (zonder toestemming) op hoge gebouwen plaatsen. Doorlooptijd vanaf niks tot operationeel: 9-12 weken.

1995… Deze keer is het anders. Legaal namelijk. We gaan als lokale omroep aan de gang. Uiteraard met serieus professionele jingles en apparatuur. Muziek wordt door de lokale platenboer geregeld en de Warsanis zorgt voor een mooi vet geluid. Vanaf 1996 zitten we als één van de eerste lokale omroepen in stereo en later ook met RDS. Het vermogen is beperkt, maar door de 40 meter hoge antennemast direct achter de studio is het bereik toch aangenaam groot. Uiteraard wordt de playout Tiesecci TS35volledig geautomatiseerd geregeld (zie tiesecci TS35 links). Opgepakt worden door de RCD is er niet meer bij, maar daar is iets anders voor in de plaats gekomen: die vermaledijde 50% regeling en de strakke regels omtrent commercie maken ons een regelmatige gast bij het Commissariaat voor de Media. Ook de lokale politiek zorgt voor de nodige frustraties. Doorlooptijd vanaf niks tot operationeel: 52 weken, oftewel 1 jaar!

2009… Het lijkt me leuk om een radiostation te beginnen. Dat kan tegenwoordig via internet. Een stukje automatisering kan ik downloaden, muziek voor de database kan ik in CD kwaliteit downloaden, processing kan ik downloaden, een encoder en streamingsoftware kan ik downloaden. Zelfs distributie is te regelen. Downloaden maar en draaien! Doorlooptijd vanaf niks tot operationeel: 1 dag. Evolutie?

19 Reacties op “Evolutie…?”

 1. Erwin zei op:

  Leuk verhaal, erg herkenbaar. Over welke zender heb je het wat later 24/7 ging uitzenden?

 2. Fardau zei op:

  Tja zo is het wel. Ik ben van die generatie waar FM totaal niet trekt. Ik ben dol op processing maar een zender eraan? Nope niet voor mij. Ik douw het liever een encoder in en pik op het werk of in de auto op mijn mobiel mijn stream van het net. Behoeftes blijven maar de middelen om er te komen veranderen.

 3. Raymon zei op:

  Evolutie, nee,

  in dat laatste zit niet genoeg EMOTIE,

  denk ik vergelijkbaar met vinyl vs. mp3….

  Wel weer een mooi stukje tekst !!

 4. Richard zei op:

  @Erwin: de eeuwige nummer twee boven Amsterdam: Dynex 104 uit Bergen, de lokale is het voormalige Streekradio Excellence uit Heiloo.

  @Fardau: Goed punt!

  @Raymon: Dank! ;-)

 5. Floris zei op:

  Evolutie…tja…nee niet echt. Tijden veranderen met daarbij den techniek en overigens ook je leeftijd! Vooral dat laatste aspect moet je niet onderschatten. Je verhaal is overigens erg herkenbaar.

  Wanneer gaan we starten? Ik heb nog wel een dozijn schuilnamen voor gebruik en heb mijn platen al vast klaar gezet veur den eerste uitzending. Dat downloaden neem ik dan maar op de koop toe alhoewel ik wel de volgende linkjes mis:

  LINK1
  LINK2
  LINK3

  Voor het idee zetten we die mast wel even neer….gooien we er een vlag in öder so etwas…

 6. Harm zei op:

  Mooi verhaal weer!

  Met exact dezelfde Dual platenspeler ben ik ook begonnen in 2002 of 2003…
  Om 1 of andere reden was er een deel van de kabels af. Met al mijn kennis heb ik met behulp van kroonsteentjes een mooi setje tulpjes erop gezet.
  Natuurlijk een stuk langer, want dat was practisch in de studio op de oude slaapkamer van mijn zus.
  Het gevolg was AM radio ontvangst op dat kabeltje zo gauw de schuif op het mengpaneel open ging :)
  Een mooi vrijloop 40W zendertje erachter die met een draaiknop over de hele band was te verstellen. 1 volle draai had je de 88 tot de 108 te pakken. Secuur afstellen was er dan ook niet bij. Alles ook vanaf een aangepaste Televes wegstralend. 1 meter boven de nok van het huis uit. Mijn vader die zelf de nokvos om zeep heeft geholpen voor mijn antenne die aan de hanebalk op zolder was bevestigd. Mijn moeder die ik met de auto op pad stuurde om het bereik te checken. Toen ze weer kwam om te zeggen dat het beriek perfect was, was tegelijk te horen op 89.4 - 92,5 - 95,07 - 97,0 en 102,2 heb ik maar uitgezet en nooit weer aan :)

 7. Mike zei op:

  Tja, dat cassettedeck als limiter is zeer herkenbaar. Veel van die “desktop” versies haden zo’n knopje en ze reageerde eigenlijk allemaal zo’n beetje hetzelfde…. supertrage release, flink bak ruis.
  En als je hem helemaal liet opkomen en vervolgens weer instuurde, werd het geluid krakend weer na beneden getrokken.

  Met microfoon open en op een open koptelefoon, natuurlijk meer “last” van rondzingen. Nou ja, last… ik vond dat dan ook wel weer stoer.
  Dat geluid hoor je tegenwoordig zelden, net als de overslaande plaat of de tikken erin. Nooit gedacht dat de term “plaatje draaien” zo zou veranderen, want wat was het toen heerlijk om een elpee uit de hoes te halen, en met een geoefend oog precies voor die ene track de naald te laten zakken, na eerst een pluk verzamelde stof verwijderd te hebben.

  En ook de huidige processing is eigenlijk niet mijn ding, om de eenvoudige reden dat het alleen maar hard klinkt.
  Daarom heb ik weer eens zo’n compressor kitje van SPI gekocht op basis van een stel transistoren en daar bouw ik binnenkort een mooi kastje omheen. Lekker pompen en zuigen op de maat van de bassen;-)
  Alleen klinkt het toch net weer even anders met mp3’s erdoor, dan met een stuk vinyl.

  Storen deed mijn “in de lucht” gebouwde 5 watt zendertje (MRF237) ook, alleen minder dan ik dacht. Ik gebruikte de radiowekker van mijn moeder om te zoeken naar spiegels tijdens het afrelen (op antenne). Wist ik veel dat wekkerradio’s gewoon niet tegen hf van dichtbij konden.

 8. T-Bone zei op:

  Je vergeet alleen die vervelende Buma- en Sena-types. Dat weerhoudt me er ook al een tijdje van om 24/7 te gaan streamen.

 9. Erik zei op:

  Hey Richard, wat weet jij van Dynex 104 uit Bergen?
  Ik heb er nog gedraait als DJ.
  Jezus wat is dat alweer lang geleden pffffff.

 10. Richard zei op:

  Hallo Erik! Long time no eh… speak? Als ik ‘Blue Band’ en ‘vrachtwagen’ zeg heb ik het toch bij het rechte eind?

 11. Erik zei op:

  Beetje late reactie maar blue band zegt mij niets hoor maar vrachtwagen wel.
  Reageer anders op mijn e-mail: F_J_69@hotmail.com

 12. ron de meester zei op:

  jo daar allen! ik heb ook bij Dynex te bergen gedraaid en later werd dat Pulsief Bergen!
  Later legaal radioshow Krachtvoer gedaan bij Radio Miranda ( overgegaan in RTV Alkmaar, erg shitty nu!!)
  Zijn er nog meer bekenden?

 13. Wekke zei op:

  Word de televes rondstraal antenne nog ergens verkocht?.

  T’is voor FM.
  Groetjes
  Belgische radioman.
  Wekke

 14. Rob zei op:

  Dynex, lang niet meer gehoord of gelezen, die naam. Ooit min of meer begonnen in de schuur achter mijn ouderlijk huis in Bergen, heeeeel lang geleden, met o.a. een prachtige 40W zender van Lex.
  Kan me nog goed de eerste (maar ook latere)marathonuitzending (continu in de lucht) herinneren vanuit de woning van Ed.

 15. ron de meester zei op:

  r.i.p. Ed oftewel Pol van Gent, oftewel EAPJPB!
  Ja ja Robbie,those were the days;s! Dj tafel op buro in slaapkamer en Edje in het stapelbed erbo0ven. Stappen in Palermo en daarna nog ff spontaan live radiomaken ook al was het rond half vier!
  Zender ingraven bij de bergense school in de duinen, di-pool in de boom.
  Ach verhalen zat, mega tijd die ik af en toe f.c.ing mis!
  groeten aan alle ether ridders van die tijd!!!!

 16. anoniem zei op:

  ik he de evolutie nodig (van de radio)

 17. Richard zei op:

  Prachtige verhalen mannen ! Zijn er uit deze tijd misschien nog jingles of airchecks overgebleven ? Ik ben namelijk verzamelaar van voornamelijk radiomateriaal uit de jaren ‘80. Groet, Richard

 18. Gerard zei op:

  Per toeval kwam ik dit tegen en kan melden dat ik samen met mijn beste vriend Rob op zaterdagavond van 20.00 tot 22.00 een radioprogramma had bij Dynex 104. Wij hadden destijds zelf een radiostation in Egmond aan Zee en werden gevraagd voor Dynex. Leuke tijd, veelte kort. We zaten in het huis van Ed in een kamer weet ik nog wel. Elke zaterdag op een brommertje met een pak 12 inches naar Bergen, knetter gek waren we eigenlijk.

 19. Carlo zei op:

  Ja geweldige tijd, later Pulsief, van uit het schuurtje. Iedere zondag ochtend vroeg op het brommertje vanuit Schagen naar Bergen.
  Later zelf een zender neer gezet in Schagen, Barsingerhorn en Heerhugowaard. Super tijd geweest en inderdaad we waren knetter gek :)

Reageer ook