Radio Oude Stijl

22 januari 2009

De 8500 is on-air [bijgewerkt]

Gearchiveerd onder: Effe luisteren! — Richard @ 14:46

Luister maar eens naar Veronica [bijgewerkt>>] Zo, gisteren had ik er geen tijd voor, maar omdat er de meest fantastische verhalen de ronde deden naar aanleiding van deze posting wilde ik jullie dit nieuws niet onthouden. Vandaar de summiere posting/mededeling via de telefoon. Gisteravond natuuurlijk zelf ook nog even geluisterd en ik moet zeggen dat het me niet tegenvalt. Een autoradio is niet de meest betrouwbare manier van afluisteren dus ik ga er (nog)niet te veel over zeggen, maar het is in ieder geval een stuk luider. De typische Veronicaklank is uiteraard wel weg, maar daar is nu een andere voor teruggekomen. Er zal de komende periode nog wel wat getweaked worden maar het eerste resultaat valt me niet tegen. En weer is er een 8200 door een 8500 vervangen…

16 Reacties op “De 8500 is on-air [bijgewerkt]”

 1. Randy zei op:

  Hoi Richard!

  Sinds vorige week vrijdag? Dacht al te horen dat er veel meer definitie in het hoog zat!
  Klinkt stuk luider als voorheen!

  Greets!

 2. Erwin zei op:

  Klinkt lekker, al zullen de diverse zenders nog aangepakt moeten worden, ik hoor wel wat klankverschillen.

 3. Richard zei op:

  @Erwin: volgens mij hangt bij iedere zender een Omnia SG, dus daar gebeurt niets meer met de klank.

 4. Michiel de R zei op:

  Gelukkig is het niet te koud geworden.

 5. Erwin zei op:

  @Richard: vreemd dat het dan in Hilversum 95.5 beter klinkt als de zender in Lelystad. Het geluid bij zender Lelystad lijkt er iets meer laag in te zitten dan bij zender Hilversum.
  Verder klinkt het luider als voorheen, het knalt er echt uit nu. Ik hoor tonen die ik voorheen haast niet hoorden. Ook in de jingles is dat te merken.
  Sinds wanneer is men over?

 6. Richard zei op:

  Naar wat ik vernomen heb is/was vandaag de eerste dag

 7. Erwin zei op:

  De échte Veronicaklank had men in de jaren 80/90. Die is sinds men bij Sky hoort ver te zoeken. Ik vind het wel luid klinken, maar het zou wat Veronicaanser mogen klinken allemaal. Het is wat vlakjes, een vet randje zou niet misstaan.

 8. Michiel de R zei op:

  Zelf gephotoshopt? :D

 9. Dennis van Benthem zei op:

  @ erwin:
  Hier zie je dus ook weer dat een zender ook mede je klankkleur bepaald. Je hoort het verschil tussen een R&S en iets italiaans.

  Leuk zo’n optimod 16700 richard:-)

 10. Erwin zei op:

  Dat hier dan zo’n verschil in zit. Is Lelystad nog R&S en in Hilversum weer iets anders?

 11. Kroon BV zei op:

  Gelukkig heb ik ook ene foto kunnen schieten ;-)

  http://94.100.115.178/470300001-470350000/470324601-470324700/470324683_6_Jz2y.jpeg

 12. Richard zei op:

  Photoshop rulez! ;-)

 13. Dennis van Benthem zei op:

  @ erwin

  Jazeker. Ik weet niet precies wat waar staat.

  Ik heb voor de gein een keer een vergelijking gedaan tussen een RVR LCD30 een BW FM plus printje en een ouderwetse R&S stuurtrap.

  Het verschil is reuze. Over het algemeen vind ik persoonlijk , dat het italiaanse zender gebeuren, wat kil klinkt.

 14. Richard zei op:

  Dennis, misschien eens een mooie posting over maken?

 15. Dennis van Benthem zei op:

  Ja maar dan wel graag met een zender dokter erbij:-)

 16. Richard zei op:

  Ik heb naar aanleiding van deze posting de volgende info van een zendertechnicus ontvangen:

  “Kort gezegd komt het op het volgende neer: Ten eerste dus hoe is of wordt de zender bestuurd? Ten tweede, welke componenten worden gebruikt en welke waardes (opbouw schakeling)? En ten derde is ook de oscillator nog voor een groot deel verantwoordelijk voor de klankkleur ook weer door het soort, componenten en de waardes. Ik wil er wel bij opmerken dat dus tussen 1 en hetzelfde type en het zelfde merk zender het dus door waarde schommelingen anders kan klinken (denk maar aan de Orban 8100, die klinkt ook anders bij 30 graden dan bij 0). Ook tussentijdse updates van de zenderfabriek maken dus dat er klank verschillen zouden kunnen zijn. Vaak hoor je dat trouwens niet in het hoog (dat gaat maar tot 15 KHz) maar juist dus in het laag (als ze dus geen Big bottum gebruiken om wat extra Bass te krijgen). Als dus iemand zegt dat hij het kan horen op zender zou ik toch wat sceptisch zijn, het gaat immers om zulke kleine verschillen (of de leeftijd tussen de zenders moet 30 jaar of ouder zijn) die vaak door ruis aan de ontvangst zijde teniet worden gedaan. Ik weet trouwens wel dat de Nozema in hun netwerken verschillende zenders door elkaar gebruiken. Ik weet bijvoorbeeld dat ze voor Veronica vaak het merk Elektronika gebruiken maar ook iets van Suona (weet niet of het helemaal klopt) maar ook R&S als het om echte grote vermogens gaat en deze toevallig al op de locatie stonden .”

  En zo worden we allemaal steeds wijzer ;-)

Reageer ook