Radio Oude Stijl

29 april 2006

Nonstop Oude Stijl…

Gearchiveerd onder: Radio Oude Stijl, Weet je nog? — Richard @ 15:46

van toen naar nu...Gisteravond is voor de eerste keer de stroom van Radio Oude Stijl platgegaan. Althans, de stroom zelf was niet plat, maar de automatisering (duur woord voor gratis stukje software) zag het effe niet meer zitten. Komt in de beste families voor. Ik heb de boel een virtuele schop gegeven en het liep (natuurlijk) weer. Lekker makkelijk. Bijna ieder levend wezen met een herseninhoud groter dan een appel is tegenwoordig in staat een continustroom op internet te zetten. Tsja,dat nonstop was vroegah aanmerkelijk meer werk dan nu. Er zijn diverse oplossingen verzonnen om toch maar 24 uur per dag en 7 dagen per week uit te kunnen zenden.

de onsterfelijke compactcassetteWe zullen alvast maar vaststellen dat de uitvinding van het cassetttebandje de continuiteit van de stations goede diensten heeft bewezen. Halverwege de jaren 80 waren overal in het land DJ’s druk bezig met het volspelen van cassettes. Daar begon ook meteen de stress voor de eigenaar van het station. De keuzes die je moest maken! Welke cassettes gaan we gebruiken? Het goedkoopste was de ‘normale’ cassette, maar chroom klonk toch wel beter. Maar was ook duurder. wat handig! NOT!Doen we tijdens opnemen en afspelen Dolby aan of uit. En later: B of C? Nemen we dure 120 minuten cassettes? Die lopen wel vaak vast. Wég twee uur muziek. Tenzij je zo’n handig tooltje had om ze, niet bepaald onhoorbaar, weer te plakken. Bij de betere stations werd dat uiteraard gewoon met een schaar en plakband gedaan :-)

En dan waren er noch de medewerkers die thuis één goed deck en één ehh… wat minder deck hadden en er natuurlijk voor kozen om de jingles af te spelen op het goede deck zodat hemel en aarde bewogen moesten worden om nog enigzins acceptabel geluid van de opgenomen tape te krijgen. Uiteraard afgespeeld op maar één kanaal en dus in mono want anders was de tegenfase en het verdwijnen van alle hoog niet om aan te horen. Woehaaaaa!!!

Uiteraard was iedereen in de eerste fase van het 24 uurs draaien reuze enthousiast zodat er een groot aanbod aan tapes was, maar dat slonk gestaag naarmate je langer 24 uur draaide, want na een cassette of 10-15 was de lol er toch wel af. Gelukkig dienden zich regelmatig mensen aan die héééééél graag bij het station wilden draaiden maar ehmmm… niet zo heel goed waren. En die mochten dan ‘eerst’ non-stop programma’s verzorgen. Velen hebben de gepresenteerde programma’s nooit gehaald maar hebben toch wel een behoorlijk aandeel aan het station geleverd.

En oh ja, met alleen een hoop opgenomen cassettes ben je er natuurlijk niet, want hoe ga je ze afspelen? Een cassettedeck houd er in het gunstigste geval na 4 uur mee op. Daarover later weer eens wat meer….

3 Reacties op “Nonstop Oude Stijl…”

 1. Frans van der Meer zei op:

  Voor het afspelen hadden wij bij FOCUS 103 de beruchte SONY wisselaar. Daar gingen ze met zijn tienen tegelijk in en had je dus 20 uur muziek.
  De tapes waren de overbekende TDK AD 120 die zonder DOLBY aanvaardbaar genoeg klonken (vonden wij toen).
  Bij Brandsteder te Hoofddorp werd een blik van die krengen aangeschaft want de doorgaans betrouwbare SONY was op het wisselaar gebied toch beduidend minder. Na een week of 3 tot 4 hadden ze het echt gehad en waren de wisselaartjes die we voor f 300,– per stuk kochten totaal op en rijp voor de schroot.

 2. Erik zei op:

  Sony’s… om te huilen! Maar ik zie in de kopfoto ook een mooi wisselaartje!!!!

 3. EdG zei op:

  Ik heb heel veel Sony MTL-10 wisselaars gehad en ook vele gerepareerd. Mechanisch waren het dramatische apparaten en er was ook veel verschil tussen de apparaten onderling. Sommigen deden het prima en andere liepen continue vast. 2 jaar geleden heb ik de laatsen een zwarte en een zilveren van de hand gedaan aan een cassettedeck fanaat incl. de 120 minutencassettes met nonstops ;-)

Reageer ook