Radio Oude Stijl

6 december 2008

Het laatste bolwerk…[update]

Gearchiveerd onder: Beslommeringen — Richard @ 11:22

Tot mijn grote genoegen draait er nog steeds één bij de landelijke jongens. Regelmatig kom ik er langs en dan denk ik: “knap inregelwerk!” Het is het soort resultaat waarop je toch enigzins jaloers kunt worden en waarvan je vermoed dat het wel de nodige tijd heeft gekost. Tweaken, aanpassen… luisteren. En dan wéér tweaken. Tenminste, zo stel ik het me voor. Maar er is een nieuwe kapitein aan boord en die heeft natuurlijk zo zijn eigen ideeën over hoe het schip bestuurd moet worden. En zo hoort dat ook. Maar mijn angst was dat dat ene ook zou veranderen. En afgelopen week is mijn angst bewaarheid geworden…

Ik heb het over het uitfaseren één van de mooiste processoren ooit gemaakt, het woord ‘beste’ neem ik bewust niet in de mond want kijkend naar alleen maar specificaties is het apparaat inmiddels zwaar verouderd. Maar geluid gaat niet over alleen maar specificaties, maar juist over de emotie van dat geluid. En nee, het is geen analoge processor, het is een digitale. Afgelopen week ben ik op bezoek geweest bij de laatste omroep waar deze machine nog ‘on-air’ staat en heb ik gesproken met ‘de nieuwe kapitein’. En die heeft tot mijn grote schrik de opvolger al klaar staan: een Orban Optimod 8500. Een fabelachtige machine waar ik echter de nodige gemengde gevoelens bij heb, juist vanwege de klank. Want laat dit laatste station nou net zo’n mooi karakteristiek geluid hebben, echt anders dan alle andere zenders. Ik wacht de komende tijd rustig af en zal eens wat vaker luisteren want de preset voor de 8500 is nog (lang?) niet klaar. Maar hij komt wel, dat is zeker. En mijn (digitale) favoriet wordt uiteindelijk dan toch ingehaald door de tijd…verdorie.

UPDATE: Ik ben blijkbaar niet helemaal op de hoogte, er is nóg een 8200 actief…

15 Reacties op “Het laatste bolwerk…[update]”

 1. Erwin zei op:

  Laat me raden; Veronica met hun 8200 ingeruild voor een 8500?
  Staat hij ‘as we speak’ al on air dan?

 2. Michiel de R zei op:

  Menno drukt een stempel!

 3. pjotr zei op:

  De 8500 is toch een prima bak?

 4. Richard zei op:

  @Erwin: nog een keertje doorlezen…
  @Michiel: dat is waar én logisch…
  @Pjotr: maar hóe klinkt-ie? ;-)

 5. Erwin zei op:

  Valt niets aan door te lezen hoor. Het is me duidelijk :-). On air dus.

 6. Richard zei op:

  “de preset voor de 8500 is nog (lang?) niet klaar”

  NIET dus ;-)

 7. Erwin zei op:

  Aha ok, maar het kan zijn dat dit on air klaar gemaakt wordt? Ik vind het wel luider klinken al.

 8. johanski zei op:

  Helemaal met topic eens. Recent lange tijd station in auto beluisterd en was toppie, enzo apart.

  Nu misschien wel luider in de toekomst maar absoluut
  met veel minder charme.
  Dat dirty randje, bas etc had toch wel wat.

  Ik denk dat de echte freaks die er verstand van hebben
  die 8200 prefereren.
  En inderdaad dus zeer goed geformuleerd.
  Niet de beste maar absoluut de mooiste.

  Mijn complimenten.

 9. Erwin zei op:

  Ik vond hem wel erg droog en vlakjes klinken hoor, voor het format dan. Ik miste wel dat Veronicaanse sausje. Niet zo heftig als bij Q, wat dat Veronicaanse sausje heeft overgenomen. Maar iets meer pit erin kan geen kwaad. Ik denk dat je dit met 8500 ook kunt bereiken.

 10. Michiel de R zei op:

  Richard, er is er toch nóg 1 landelijQ te horen…?

 11. Erwin zei op:

  Was dat geen 8400?

 12. Raymon zei op:

  Ik denk dat Richard op een 8100a doelt… :P

 13. Erwin zei op:

  “En nee, het is geen analoge processor, het is een digitale.”

  Lijkt me niet dus.

 14. Richard zei op:

  En soms ben ik niet helemaal op de hoogte, het is niet het laatste bolwerk. Er staat er idd nog één te draaien.

 15. Erwin zei op:

  Bij Q Music dus?

Reageer ook