Radio Oude Stijl

30 november 2008

Langs de BNR velden

Gearchiveerd onder: Techniek — Richard @ 17:17

Broadcast Partners uit Terneuzen is het bedrijf dat voor onder andere BNR Nieuwsradio het zenderpark beheert . Donderdag ben ik met BP naar twee BNR installaties geweest. Uiteraard heb ik daar wat foto’s gemaakt om jullie te plezieren ;-) Het is leuk om te zien hoe zo’n installatie in elkaar steekt en te horen wat de gedachte erachter is. Het weer wilde niet meewerken, dat is op de foto’s duidelijk te zien, maar ondanks het ontbreken van enig uitzicht was het een bijzonder leerzaam en vermakelijke dag. 

IJsselstein
Gerbrandytoren, Lopik, IJsselstein, grootste kerstboom ter wereld. Het is allemaal dezelfde 366 meter in de lucht stekende constructie die, al rijdend op de A2, toch altijd weer je aandacht trekt :-) Als ‘zendersite’ stamt de locatie al uit 1952 (zie foto rechts), maar de huidige toren staat er sinds 1961, en was tot augustus 2007 zelfs 375 meter hoog. Maar door de vervanging van de ‘analoge’ TV antennes door ‘digitale’ heeft de gerbrandytoren 8,90 meter moeten prijsgeven. Lekker belangrijk trouwens, want zoals duidelijk te zien is op de foto hierboven was tijdens mijn bezoek de bovenkant van de toren niet eens te te zien ;-) Ik was er tot donderdag nog nooit binnen geweest en wat me meteen opviel is dat deze toren zijn leeftijd inmiddels ook aan alle kanten uitstraalt. Het is een behoorlijk aftandse en afgeragde bende binnen. Dat doet uiteraard niets af aan de functionaliteit en de stategische ligging van de toren maar dat alleen het hoognodige wordt gedaan is wel duidelijk. klikken voor details constructieMeteen na binnenkomst was te zien dat de voorbereidingen voor om de ’grootste kerstboom ter wereld’ te versieren al in volle gang zijn want er lagen in de hal wat lampen op een karretje (zie foto). Het is lollig om zo’n lampje een keer van dichtbij te zien, het lampje zelf is niet zo groot, denk aan een Mars oid, de totale constructie is forser en is iets kleiner dan een 2 liter frisdrankfles (klik maar op foto links). Maar we kwamen natuurlijk niet om naar een stuk of wat oversized kerstlampjes te kijken ;-) klikken voor grotere fotoDe reden voor ons bezoek lag meer in de hoog-frequente sfeer. Waar we wel voor kwamen zie je op de foto rechts. Dat is namelijk de installatie van BNR Nieuwsradio (in dit specifieke geval de 100.1MHz). De linker kast is een eindtrap, de rechter trouwens ook want uiteraard is alles dubbel uitgevoerd. De de kast in het midden bevat de rest van de installatie. Die koperen pijp tussen de kasten is de ehm… coax die naar de dummyload(!) gaat. Die dummyload is niet minder imposant en is net zo groot als een kleine koelkast (zie foto onder links). Het signaal van BNR komt binnen via satelliet (Eutelsat) en een Profline APTX satellietontvanger. Samen met Arrow is BNR de enige commerciële omroep die (nog) gebruik maakt van het APTX systeem. Dan gaat het digitaal naar de orban 2300 en via MPX naar de zender. Op de analoge uitgang an de 2300 hangt een systeem dat allerlei zaken kan regelen en bewaken. Zo wordt er bijvoorbeeld automatisch via een ISDN lijn (128kbps MPEG2) naar een codec in Amsterdam gebeld wanneer het satellietsignaal wegvalt of haperingen vertoont. Afgelopen week tijdens de eerste echte sneeuwbui werd er prompt door 8 zenders ingebeld. Dat is niet alleen bij BNR direct zichtbaar (zie foto onder, klik erop om te zien welke zenders inbelden), maar ook in Terneuzen bij Broadcastpartners kunnen ze dat zien. Daar monitoren ze overigens alles dat met deze zender te maken heeft en dat zou kunnen leiden tot een ‘failure’, want de bedoeling is natuurlijk om uitval voor te zijn. Dus zodra er ‘iets’ gemeld worden rijden de technici van Broadcastpartners uit om ter plekke poolshoogte te nemen en eventueel in te grijpen. 

  


Rotterdam
Ook de toren in Rotterdam was, zoals je op de foto kunt zien, in nevelen gehuld. Deze toren ziet er al een stuk beter uit dan de Gerbrandytoren, en heej… daar zie ik de BNR antennes hangen (klik maar op de foto)! Maar daarover straks meer… We gaan met de lift naar de 28e verdieping. Er is, net als in IJsselstein, maar één lift die door iedereen gebruikt wordt dus dat betekent af en toe wel wat reistijd ;-) Eenmaal op de 28e aangekomen valt meteen op dat de installatie hier een kopie is van die van IJsselstein en dat is van beheeroogpunt ook logisch. Recht tegenover de liftdeur zit een raam waardoor je naar buiten kunt kijken en dan zie je, deze keer van wat dichterbij weer de antennes van BNR. Maar die antennes worden niet alleen door BNR gebruikt, maar ook door collega 100%NL. De antennes zijn circulair gepolariseerd en er draaien zoals gezegd twee zenders op(!) Twee zenders op één antennesysteem: een aantal jaren terug heet BP een systeem ontwikkelt waardoor dat mogelijk werdt en waardoor er nu meer zenders van één site gebruik kunnen maken. het neemt wel wat ruimte in, hieronder zie je er twee foto’s van. Aan de ene kant is dat dus een nadeel want de vierkante meters op een zendmast zijn erg duur, maar er hoeven dus minder antennes opgehangen te worden en dat compenseert de kosten van de vierkante meters ruimschoots want zoals je op de foto rechtscirculaire polarisatie! kunt zien zijn het flinke jongens. De werking van dit koppelsysteem is in het verleden door andere partijen keihard ontkent, maar inmiddels is het tegendeel bewezen en zijn er meer bedrijven die iets dergelijks op de markt hebben gebracht. Ook leuk om te ontdekken is een wat rommelig aandoend paneeltje op één van de wanden (zie foto hieronder) waarlangs alle ISDN en telefoonlijnen binnenkomen. Goed om te zien dat niet alles superstrak gemaakt is :-) Wat ik jullie ook niet wil onthouden is een foto van het aggregraat dat op de tweede verdieping van de toren woont en de hele boel van electriciteit voorziet als de aanvoer wegvalt. Ik kan je uit eigen ervaring melden dat het een flinke jongen is.

     
Hierboven het filter dat het mogelijk maakt om twee zenders op één antenne-systeem te laten draaien. In dit geval BNR op 91.3FM en 100%NL op 104.6FM.

Aggregraat in toren Rotterdam       het ISDN/POTS plankje
Links het keurig in de verf staande potige noodaggregraat en rechts het ISDN en telefoon plankje, een tikkie rommelig maar functioneel en oh zo belangrijk.

      
Ten slotte foto’s van de BNR installatie. De linker is van Rotterdam, de rechter van IJsselstein, kleine verschillen want de installaties zijn eigenlijk identiek.

  
Links: Powerrrrr in IJsselstein. Rechts de totale installatie in Rotterdam, op de foto kun je klikken voor een grotere versie. De bovenste set in de 2e kast van rechts is van 100%NL, de onderste set is die van BNR. De rechter kast ? Eindtrappen, eindtrappen, eindtrappen.

13 Reacties op “Langs de BNR velden”

 1. Erwin zei op:

  Leuk en interessant verhaal. Ik ben natuurlijk vooral geinteresseerd naar de processing bij de zenders. Grappig om te zien dat 100%NL b.v. nog een 2100 bij hun zender hebben staan een BNR 2300. Staat er ook wat bij de 99.8 in Hilversum of wordt deze gevoed door Lopik?

 2. Richard zei op:

  Hallo Erwin, 100%NL draait met een 2200. Alle zenders van BNR woren gevoed met een downlink vanaf de satelliet en overal staat een 2300.

 3. Erwin zei op:

  Ok dank voor de info.

 4. Erwin zei op:

  P.s. Hilversum klinkt ook exact hetzelfde als Lopik.

 5. Michiel de R zei op:

  Zijn de verschillen in level tussen de lokaties er nu ook eindelijk uit? Het zal toch niet, na slechts een jaar of 5, al voor elkaar zijn? :P

 6. Erwin zei op:

  Ik vond BNR vroeger altijd erg zacht gemoduleerd. Sinds die 8500 daar staat klinkt het stukken lekkerder. Ook de jingles en als er af en toe een liedje gedraaid wordt s’avonds en s’nachts.

 7. Karel zei op:

  Mooi om te zien, in 2009 krijgt Radio Noord de zender naast de deur, nu staat hij in Hoogezand. Daar wil ik bij zijn, foto’s maken.

 8. Martijn zei op:

  Het koppelen van antenne systemen is niet door BP uitgevonden. Dat werd al jaren toegepast op de voorheen Nozema sites waar de zenders van radio 2, 3FM en radio 4 een antenne systeem deelde.
  Het koppelen van antenne’s gebeurt al jaren met zogenaamde combiners en filters.

  BP heeft wel aangetoont dat met NFS (Near Field Single Frequency) je op neven frequenties hetzelfde signaal kan uitzenden, iets dat tot daarvoor ondenkbaar was in Nederland maar waar men in o.a. Frankrijk en Italië al volop experimenteerde.
  Deze signalen moeten dan wel in tijd en fase gelijk zijn en dus zitten de zenders “gelockt” aan ekaar.

  In Athene is tijdens de Olympische spelen van 2004 geexperimenteerd et het koppelen van digitale signalen die op verschillende tijdstippen bij de zenders aankwamen (dus zonder sync) en deze signalen werden met delay’s exact op elkaar afgestemd. Stond destijds een aardig artikel in radio World hierover.

 9. Alex zei op:

  Phoe,

  wat een hoop spullen….;-)

  Was het een leuke excursie?

 10. Geert zei op:

  @Martijn, heb je ook meer informatie over dat NFS (Near Field Single Frequency). Over hoe dat in z’n werk gaat (techniek die gebruikt wordt) of misschien een linkje. Heb al met google gezocht maar kon niet echt informatie hierover vinden.

 11. Marcel zei op:

  Het is geen LOPIK het is IJSSELSTEIN…

 12. Maino NOS RTV zei op:

  Beste richard, graag spoedig contact. We proberen te achterhalen wat er mis is gegaan in IJsselstein en Smilde. Jij hebt interessante info over het koppelen van zenders op 1 antenne. Wij denken dat daar een oorzaak ligt voor de ontstane antennebranden. Graag contact: brabant@nos.nl of 06-53296076

 13. Gerbrandytoren zei op:

  Inderdaad, het is IJSSELSTEIN. Het schijnt soms maar niet door te dringen. Ook jaarlijks met kerstmis, als de toren weer in gebruik word genomen als ‘de grootste kerstboom’ zie je de ene na de andere verkeerde plaatsnaamvermelding in de media opduiken.
  De toren stond vroeger in Lopik, sinds 1989 toch echt in IJsselstein. Soms zeggen ze zelfs de toren BIJ IJsselstein. De Eiffeltoren staat toch ook niet BIJ Parijs?
  Voor degenen die het nog een keer op een rijtje willen hebben:
  De Gerbrandytoren, in de volksmond ook wel ‘de toren van Lopik’ of ‘Toren de Lopik’ genoemd, staat IN IJsselstein.

Reageer ook