Radio Oude Stijl

13 november 2008

Amerikaanse Radiorollercoaster deel 2

Gearchiveerd onder: Beslommeringen, USA 2008 — Richard @ 20:28

Wat voor warm radiobad de uitzendingen vanuit LA waren heb je in deel 1 kunnen lezen. Maar na de derde uitzending is het toch echt voorbij en is het tijd om de spullen in te pakken, afscheid te nemen van de radiobroeders in Los Angeles en te verkassen van de westkust naar de oostkust. We gaan naar New York en de studio’s van ABC Newsradio om vanuit daar verslag te doen van wat Amerika bezighoudt. Een andere stad, een andere studio, andere mensen.  Zou de aankomende ervaring die bij KNX1070 overtreffen? Je leest het in deel 2:

Laat ik met het laatste beginnen: Nee, absoluut niet. Maar het blijft evengoed een klein feestje om vanuit ‘The Big Apple’ radio te mogen maken! Het verschil zit ‘m in een paar zaken: Ten eerste is ABC Newsradio niet een radiostation zoals KNX1070, maar meer een faciliterende partij voor alle ABC aangesloten stations. Vanuit de locatie op 125 West End Avenue worden de nieuwsberichten op heel en half (en wat berichten om kwart voor en na) verzorgd en verstuurd, satellietfeeds verzorgd en, verspreid door het pand, hier en daar ook wat radio gemaakt, dat scheelt behoorlijk in sfeer. Ten tweede is de houding van het bedrijf ABC Newsradio veel zakelijker, je krijgt waar je voor betaalt en that’s it. Als stad is New York wel weer indrukwekkender dan Los Angeles (vind ik). Inmiddels ben ik er vaak en lang genoeg geweest om me er ’thuis’ te voelen en dat maakt het extra leuk.

Maar dat boeit allemaal niet, wij zitten in een lekker ruime, klassiek analoge studio en maken radio. Studio 13 om precies te zijn. Even weer wennen aan de monitoring (Genelec 1030 of Tannoy NFM), maar het is grappig om vanuit de Amsterdam te horen dat deze studio (ABC) beter klinkt dan die in LA (KNX). Lang leve analoog ;-) Naast het lekker snuffelen aan reel-to-reel machines, Urei compressors, Carts(!) en ander oldskool spul is ook de beschikbare ruimte een verademing. Een mooie grote controlroom en een al even grote spreekcel. Daardoor kunnen we de tweede dag maar liefst dertien(!) VIPgasten (die graag radio wilden kijken) in die spreekcel plaatsen  zonder dat dit de uitzending negatief beinvloed. Zeker nadat we de hoofdverlichting hebben uitgeschakeld is het er knus en gezellig. Nog wel even spannend is het leggen van de IP verbinding én het FTP-en over hetzelfde DSL lijntje. Maar ook dat gaat allemaal goed. De IP verbinding valt de laatste tien minuten van de laatste dag om onverklaarbare redenen weg en kon ook niet meer opgebouwd worden. Gelukkig hadden we parallel aan de IP verbinding een ISDN lijn als backup lopen dus we konden wel doorgaan. Er is ons een rondleiding door het pand toegezegd, maar na de laatste uitzending is er niemand op komen dagen dus helaas…

Vermeldenswaardig is de houding van de mensen ter plekke, die is niet altijd even ehh… positief. Brian Wilson, de ‘technical director’ waar ik tijdens de verkenning mee heb gesproken is nog wel een beleefde en aardige kerel en de ook technicus die ons de eerste dag opving is een goede vent, maar de rest negeert ons volkomen of is ronduit bot. Voorbeeldje: we constateren tijdens de uitzending een probleem in de studio, één kanaal was veel zachter. Na twee keer door de intercom geroepen te hebben vraag ik of iemand ons kan horen en is het antwoord “Yes, much to my discomfort”. Gelukkig komt er een paar minuten later toch een technicus aansloffen, maar ik kan me niet herinneren dat hij zijn handen uit zijn zakken heeft haalt. Binnen ABC engineerkringen staan we bekend als ‘those Swedisch Bastards’, en pas later komen we er achter dat als een gast zich voor onze uitzending meldt met “for Dutch radio” er steevast met “my condolances” wordt gereageerd. 

Maar toch, ook dit was weer een geweldig avontuur dat ik absoluut niet had willen missen. Ik heb radio gemaakt vanuit de studio’s van twee ‘major players’ in twee ‘major markets’ en dat neemt niemand me meer af ;-) 

5 Reacties op “Amerikaanse Radiorollercoaster deel 2”

 1. Erwin zei op:

  ‘en pas later komen we er achter dat als een gast zich voor onze uitzending meldt met “for Dutch radio” er steevast met “my condolances” wordt gereageerd.’ Misschien wel typical NYC humor wat je moet snappen ;-)?

 2. Richard zei op:

  Dat zou een mogelijkheid kunnen zijn, maar dan is de lol er na 2 of 3 gasten wel af lijkt me? Overigens komt het meer als ABC humor dan als NY humor op mij over.

 3. Erwin zei op:

  Zou kunnen :-).

 4. Harm zei op:

  Super dat er weer leven is op radiooudestijl!

  Mooie verhalen om te lezen! Met leuke foto’s erbij.
  Alleen jammer dat ze niet te vergroten zijn, maar zal wel met serverruimte te maken hebben…?

  Complimenten dat de site weer levensvatbaar is!

  Hou het weer in de gaten. Gr. Harm

 5. Karel zei op:

  hahah het is gewoon kift ze zijn jaloers, kan niet anders.

Reageer ook