Radio Oude Stijl

26 april 2006

Zenden?… nee Storen!

Gearchiveerd onder: Weet je nog? — Richard @ 14:48

U vraagt wij storen

Zo zeg dat was me wat, had ik eindelijk die eerste stentor via via aangeschaft, kon meteen de hele buurt geen tv meer kijken. Ik had nog het geluk dat ik begon met een afgezaagd exemplaar, d.w.z. eentje zonder eindtrap. De oscillator en het trapje daarna hielpen toch al een half watt aan storing de ether in. Afregelen op de 106. nogwat en gaan met die banaan. Zodra je dan ook een stentor gebruikte met de eindtrap (MRF 237) dan wist je zeker dat nederland 1, 2 of beiden in de verre omtrek voorzien waren van onbedoelde bij-effecten, maar wel 5 wattjes de ether in! Dat gedeelte van de FM band boven de 104 Mhz was op dat moment nog niet verziekt door al die lokale omroepen met net iets teveel vermogen. En dan plaatjes draaien he, en je opgenomen jingles van andere stations verknipt uitzenden. “Wat je ook doet de muziek is goed” en dan over het laatste stuk je stationsnaam eroverheen gillen met een bak galm. Nee, wij wisten best hoe dat moest. We hadden tenslotte goed naar de Veronica jingle-lp’s geluisterd waarop ook veel oud jinglemateriaal beschikbaar was gemaakt voor de zeezender. Dat zenden was zo spannend dat ik bijna dag en nacht bezig was met verbinding zoeken en uitluisteren. De 3-elements antenne hing netjes onder de nok van het dak zodat deze niet opgemerkt zou worden door de RCD. Want die waren aktief in die jaren. In ons dorp hadden we daarvoor een speciaal ervoor opgeleide veldwachter. Alle piraten wisten natuurlijk het kenteken van z’n auto en zodra die snor weer eens op pad ging werd iedereen netjes geinformeerd.

En toch was ik niet tevreden over het geluid. En hoe het dan wel moest klinken wist ik ook niet. Bij Keizerstad werd er “iets ” gedaan met het geluid waardoor het zo lekker commercieel klonk. Pas jaren later zou ik me gaan bemoeien met dat soort zaken. En weer een nieuwe wereld binnen de radio ging open..

3 Reacties op “Zenden?… nee Storen!”

 1. Beenie zei op:

  Ah… was jij dat ;-)

 2. Jos zei op:

  Ja,ja, die stentors! Het rode kapje over de behuizing
  lag er meer af als op……en lopen die krengen…..als je had gepland om zeven uur te beginnen,minstens twee uur van te voren aanzetten…..
  En de voeding lekker opschroeven….237érs in voorraad…..
  En de apparatuur…….arme sloebers als we waren….oude tapedecks,pickups zelf omgebouwd tot “snel”starters….maar een prachtige tijd !!

 3. Oene zei op:

  Heb hele goeie herinneringen aan de Stentor. Stoorde bij mij ook altijd gigantisch als ie op vol vermogen draaide maar met 3,5 a 4 Watt geen problemen met de tv en de buurtjes. Hele leuke ervaringen hiermee opgedaan. Afstanden van 200 Km waren toen nog mogelijk met dit vermogen. Tegenwoordig helaas niet meer door alle drukte en Kw zenders die erbij gekomen zijn.
  Voor de stabiliteit was destijds een schakeling in het spanningscircuit gemaakt m.b.v. een zenerdiode.
  Hele mooie tijd(ca. 25 jaar geleden alweer) Wat vliegt de tijd.

Reageer ook